Kinder torta
Sastojci
Podloga:
- 200 grama naseckanih orasa
- 10 belanjaka
- 450 grama secera
- 1 kasika sirceta
- 200-250 grama eurokrema ili nutelle
Fil:
- 10 zumanjaka
- 2 kesice pudinga od vanilije u prahu
- 3 kasike gustina
- 3 kasike brasna
- 10 kasika secera
- 1.5 litra mleka
- 3 kesice vanilin secera
- 100 grama cokolade
- 1 margarin (375 gr)
- 250 grama secera u prahu
Za ukrasavanje
- 70 grama cokolade
- 3 kasike mleka
- 1 kasikica margarina
- 1 kesica slaga u prahu + mleko za mucenje slaga
Priprema
-
1
Pecnicu zagrejati na 150 stupnjeva.Tepsiju promera 30×42 cm obloziti papirom za pecenje i na dno posipati naseckane orase. Umutiti 10 belanjaka uz postepeno dodavanje secera i pred kraj dodati 1 kasiku sirceta. Premazati preko orasa i susiti sat vremena na 150 st.
-
2
Ispecenu koru prebaciti na vecu tacnu tako da orasi budu gore i jos vruce premazati sa eurokremom ili nutellom.
-
3
Odvojiti malo mleka i pomesati sa zumanjcima, pudingom, brasnom, gustinom i sa 10 kasika secera. Zakuvati u ostatak mleka. Jos vruc fil podeliti na 2 jednaka dela.
-
4
U jedan deo staviti 3 vanilin secera, a u drugi deo umesati 100 grama otopljene cokolade.
-
5
Umutiti 1.5 margarin sa 250 grama secera u prahu i to podeliti u ohladjene filove i dobro ih izraditi.
-
6
Iseci okrajke na kori. Neimjenicno stavljati po jednu kasiku zutog i smedjeg fila, tako da u svakom redu ima 5 pusli.
-
7
Sa jednom viljuskom oblikovati sve zute puslice, a sa drugom sve smedje puslice. Pomocu noza napraviti male fugne ili udubljenja oko puslica.
-
8
Rastopiti cokoladu sa mlekom i kasikicom margarina i pazljivo sipati u fugne. Ja sam koristila najuzi dodatak na sprici a saranje torte, ali treba paziti da se cokolada ne razlije.
-
9
Tortu staviti u frizider. Sutradan umutiti 1 slag i samo omazati stranice torte. Jos jedna fotkica.
Ljiljina baklava
Sastojci
Fil:
- 4 cela jaja
- 7 ravnih kasika secera
- 7 kasika griza
- 125 grama margarina
- 1 dcl mleka
- 200 grama mlevenih orasa
Sirup (mera – solja od 2dcl)
- 3.5 solje secera
- 4 solje vode
- po zelji limunov sok
I jos:
- 400 - 500 grama tankih kora za baklavu
- ulje za pramazivanje
Priprema
-
1
Umutiti 4 jaja sa 7 kasika secera. Dodati 7 kasika griza, 125 grama margarina i 1 dcl mleka te nastaviti mutiti. Na kraju umesati mlevene orase.
-
2
Jednu koru namazati tankim slojem ulja i preko nje staviti drugu koru, koju treba takodjer jako tanko premazati uljem. Premazati sa slojem fila i uviti roladu. Tu roladu staviti sa strane.
-
3
Postupak ponoviti sa sledece 2 kore, nafilovati i na pocetak staviti prvu pripremljenu roladu. Uviti! Znaci, svaka rolada se sastoji od 4 kore.
-
4
Ponavljati postupak dok se ne potrosi sav materijal. Zatim rolade iseci na dasci da budu duzine 3- 4 cm i sloziti ih u nauljenu tepsiju.
-
5
Sve roladice premazati sa tankim slojem ulja i peci na 200 stupljeva dok fino ne porumene.
-
6
Skuvati sirup od secera, vode i po zelji limunvog soka. Vreo sirup preliti preko ispecene baklave. (Gledati da istovremeno bude baklava ispecena, a sirup skuvan).
-
7
Ostaviti da se sirup dobro upije, a baklava ohladi.
Ljubica kolac
Sastojci
1 kora:
- 8 zumanjaka
- 8 kasika secera
- 2 kasike kakaoa
- 4 kasike mlevenih orasa
- 2 kasike brasna
- 1 prasak za pecivo
- 8 belanjaka
2 kora:
- 6 belanjaka
- 10 kasika secera
- 150 grama seckanih orasa
- 4 kasike brasna
Fil:
- 3 dcl mleka
- 6 zumanjaka
- 5 kasika secera
- 1 vanilin-secer
- 1 puding od vanilije
- 5 dcl mleka
- 250 grama margarina ili putra
Za ukrasavanje:
- 2 kesice slaga + mleko za mucenje slaga
Priprema
-
1
Za prvu koru: ulupati 8 zumanjaka sa 8 kasika secera. Umesati 2 kasike kakaoa, 4 kasike mlevenih orasa, 2 kasike brasna, prasak za pecivo i na kraju pazljivo umesati ulupan sneg od 8 belanjaka. Peci u prethodno zagrejanoj pecnici. Ohladjen biskvit prerezati na pola.
-
2
Za drugu koru: ulupati 6 belanjaka sa 10 kasika secera. Pazljivo umesati 4 kasike brasna i 150 grama seckanih orasa. Peci.
-
3
FIL: Odvojiti malo mleka od 3 dcl i to pomesati sa 6 zumanjaka, 5 kasika secera i sa 1 vanilin secerom. Skuvati fil u ostatku mleka.
-
4
Posebno skuvati 1 puding od vanilije prema upustvu na kesici.
-
5
U hladno dodati 1 margarin i obadva fila spojiti.
-
6
Na tacnu staviti prvu polovinu braon kore. Preko kore staviti pola fila, zatim koru sa seckanim orasima, fil i drugu polovinu braon kore.
-
7
Gore staviti umucen slag ili otopljenu cokoladu.
Pita sa kokosom
Sastojci
- 500 grama kora za pitu
- 200 grama kokosovog brasna
- 2 dcl pavlake ili kiselog vrhnja
- 2 dcl secera (1 casa)
- 1/2 case ulja
- 3 jaja
- 1 prasak za pecivo
Preliv
- 2 case secera (moze manje)
- 1 casa vode
- 1 kesica vanilin-secera
- pola limuna
Priprema
-
1
Izmiksati jaja sa casom secera i uljem. Dodati pavlaku, prasak za pecivo i kokosovo brasno.
-
2
Filovati po 4 kore i na svaku koru stavljati po malo fila.
-
3
Ako Vam se cini da nece biti dovoljno fila, smanjite kolicinu kora.
-
4
Labavo uviti u struce (rolate). Sve struce staviti u namascen pleh, premazati sa uljem i svaku strucu malo zaseci nozem.
-
5
Peci na manjoj temperaturi dok pita ne porumeni.
-
6
Napraviti sirup od 2 case secera, vanilin-secera, casom vode i sa iscedjenim limunom. Sirup treba samo da provri.
-
7
Preliti preko pecene pite.
-
8
Ohladiti i posuti sa secerom u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар