Kolač od maka i jabuka
Sastojci
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 1 vrećica Vanilin šećera
- 100 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
- 1 vrećica Praška za pecivo
- 40 g Pšenične krupice
- 100 g mljevenog maka
- 100 ml ulja
- 2 naribane jabuke (400 g)
- 3 žlice mlijeka
Za čokoladnu glazuru:
- 40 g maslaca
- 100 g čokolade
Priprema
-
1
Jaja pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom.
-
2
Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pšeničnu krupicu, mak, ulje, jabuke, mlijeko i sve zajedno dobro izmiješajte.
-
3
Pripremljenu smjesu izlijte u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju (20×30 cm).
-
4
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta.
-
5
Na laganoj vatri rastopite maslac. Maslac maknite s vatre i umiješajte natrganu čokoladu.
-
6
Pripremljenu glazuru prelijte preko ohlađenog kolača.
Posluživanje
Kolač poslužite narezan na kocke.Savjet
Mak možete zamijeniti orasima.Zlevanka s jabukama
Sastojci
- 2 jaja
- 6 žlica šećera
- 2 vanilin-šećera
- 1 limun (korica)
- na vrh noža mljevenih klinčića ili 1-2 cijela
- 2 jabuke
- pola žličice mljevenog cimeta
- 50 g oštrog brašna
- pola žličice soda bikarbone
- prstohvat soli
- 900 ml tekučeg jogurta
- 200 ml kiselog vrhnja
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
-
Namastite manju vatrostalnu posudu ili lim za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180°C. Jabuku ogulite i naribajte. Pjenasto umutite jaje sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte koricu limuna, cimet, klinčiće i naribanu jabuku te dobro promiješajte pjenjačom. Brašno pomiješajte sa sodom i prstohvatom soli te lagano umiješajte u smjesu jaja, šećera i jabuka. Na kraju umješajte jogurt te smjesu izlijte u pripremljenu posudu za pečenje. Kiselo vrhnje umutite pjenjačom dok ne postane kremasto, a potom ga ravnomjerno rasporedite po vrhu. Pecite 45-50 minuta tj. dok zlevanka ne dobiju lijepu boju i dok ne očvrsne.
Posluživanje
Poslužite mlako ili ohladite na sobnou temperaturu. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.Carska(Rajska)pita
Sastojci
- 500gr. tankih kora za pitu(savijacu)
- 1kg. finih socnih jabuka
- 3 cvrsta mala jogurta(2dl.)
- 1 casa ulja
- 2 case griza
- 2 case secera
- 2 vanilin secera
- 1 prasak za pecivo
- 150gr. mljev. oraha ili badema
- cimet,korica i sok od limuna
Priprema
-
1
Miksajte jogurt, secer, ulje, griz sa praskom za pecivo.
-
2
Napravite fino tekuce tijesto.
-
3
Jabuke operite, ogulite i naribajte.
-
4
Dvije kore stavite na radnu podlogu, namazite tekucim tijestom, uz rub stavite jabuke i pospite orasima ,zarolajte i slozite na masteni lim.Ponavljajte postupak dok ne potrosite sve sastojke.
-
5
Pecite na 180C. oko 35-40 minuta.
Ovo je mijera za jedan veliki pleh od (pecnice),mijera case je 2dl.(jogurt-casica).!
Natopljeni kolač
Sastojci
Priprema
-
Umutiti cijela jaja sa šećerom i dodati sve ostale sastojke i isipati masu u podmašćen i brašnom posipanu manju tepsijicu. Peći na 180 C oko 25 minuta . Pečeni biskvit zaliti kuhanim mlijekom i šećerom, odgore staviti šlag, ukrasiti ribanom čokoladom i ohladiti prije služenja.
Нема коментара:
Постави коментар