петак, 22. август 2014.

odabrano....

Kolač od maka i jabuka

Kolač od maka u kojem se šepure jabuke i čokolada? Izvrsno. Za manje povjerljive nudimo izlaz, mak zamijeniti orasima. Ali, moramo samo reći, mak je taj koji uz jabuke i čokoladu čini kolač božanstvenim.

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Jaja pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom.
  2. 2
    Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pšeničnu krupicu, mak, ulje, jabuke, mlijeko i sve zajedno dobro izmiješajte.
  3. 3
    Pripremljenu smjesu izlijte u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju (20×30 cm).
  4. 4
    Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta.
  5. 5
    Na laganoj vatri rastopite maslac. Maslac maknite s vatre i umiješajte natrganu čokoladu.
  6. 6
    Pripremljenu glazuru prelijte preko ohlađenog kolača.

Posluživanje

Kolač poslužite narezan na kocke.

Savjet

Mak možete zamijeniti orasima.

                                 Zlevanka s jabukama

... ovo slasno jednostavno jelo godinama mi je spremala moja draga baka … ima ih raznih vrsta, od slatkih pa do slanih … evo jedne modernije verzije, s jabukama ….

Sastojci

Priprema

  1. Namastite manju vatrostalnu posudu ili lim za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180°C. Jabuku ogulite i naribajte. Pjenasto umutite jaje sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte koricu limuna, cimet, klinčiće i naribanu jabuku te dobro promiješajte pjenjačom. Brašno pomiješajte sa sodom i prstohvatom soli te lagano umiješajte u smjesu jaja, šećera i jabuka. Na kraju umješajte jogurt te smjesu izlijte u pripremljenu posudu za pečenje. Kiselo vrhnje umutite pjenjačom dok ne postane kremasto, a potom ga ravnomjerno rasporedite po vrhu. Pecite 45-50 minuta tj. dok zlevanka ne dobiju lijepu boju i dok ne očvrsne.

Posluživanje

Poslužite mlako ili ohladite na sobnou temperaturu. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

                    Carska(Rajska)pita

Sastojci

  •  500gr. tankih kora za pitu(savijacu)
  •  1kg. finih socnih jabuka
  •  3 cvrsta mala jogurta(2dl.)
  •  1 casa ulja
  •  2 case griza
  •  2 case secera
  •  2 vanilin secera
  •  1 prasak za pecivo
  •  150gr. mljev. oraha ili badema
  •   cimet,korica i sok od limuna

Priprema

  1. 1
    Miksajte jogurt, secer, ulje, griz sa praskom za pecivo.
  2. 2
    Napravite fino tekuce tijesto.
  3. 3
    Jabuke operite, ogulite i naribajte.
  4. 4 Carska pita
    Dvije kore stavite na radnu podlogu, namazite tekucim tijestom, uz rub stavite jabuke i pospite orasima ,zarolajte i slozite na masteni lim.Ponavljajte postupak dok ne potrosite sve sastojke.
  5. 5 Carska(Rajska)pita
    Pecite na 180C. oko 35-40 minuta.
    Ovo je mijera za jedan veliki pleh od (pecnice),mijera case je 2dl.(jogurt-casica).!

                                 Natopljeni kolač

Ovo je jednostavno prefin kolač starovinskog štiha, koji ne zahtjeva puno posla ali daje puno užitka za nepce

Sastojci

Priprema

  1. Umutiti cijela jaja sa šećerom i dodati sve ostale sastojke i isipati masu u podmašćen i brašnom posipanu manju tepsijicu. Peći na 180 C oko 25 minuta . Pečeni biskvit zaliti kuhanim mlijekom i šećerom, odgore staviti šlag, ukrasiti ribanom čokoladom i ohladiti prije služenja.

Нема коментара:

Постави коментар