Savrseno zamrznuto pizza testo
Sastojci
- 1 kg glatkog belog brasna
- 12 gr suhog kvasca/germe ili 50 gr svezeg kvasca.
- 1 zlicica soli
- malo secera
- 600 ml tople vode
Priprema
-
1
Pomesati toplu vodu, suhi kvasac i malo secera i neka stoji 15 minuta na toplom.
-
2
Brasno i sol pomesati pa sa aktiviranim kvasom i sa toplom vodom umesiti testo.
-
3
Posudu sa testom prekriti i neka stoji 1 sat.
-
4
Posle jedan sat podeliti testo na 10 loptica i ostaviti da stoji, prekriveno jos 30 minuta a moze i duze.
-
5
Ukopcati pecnicu na 250 stupnjeva da se ugreje.
-
6
Uzimati jednu jufku i rastanjiti tanko u oblik pizza, pa ju staviti na masni papir i zajedno sa papirom staviti na resetku od rerne ( u sredini pecnice ), peci 2-3 minuta, napuha ce se kada je pecena. Dok se pece razvaljajte drugu jufku.
-
7
Peceno testo za pizzu izvaditi na resetku i neka se ohladi.
-
8
Ponoviti postupak sa ostalim jufkama.
-
9
Po zelji mozete nadevati pizzu odma i peci dok se sir ne otopi . Ostale pizza testo zamrznuti, tako sto ce te izmedju pizza testo staviti pek-papir i uviti u prozirnu foliju, pa tako zamrznuti ili svaku posebno upakovanu.
Najbrzi slasni pizza stapici i savrseno pizza testo
Sastojci
- ....pizza testo.....
- 200 gr brasna
- 200 gr grckog jogurta ( guti punomasni jogurt )
- prstohvat soli
- polovina paketica praska za pecivo
- 1/4 zlicice sode bikarbone
- .....Nadev za pizza stapici....
- 1.5 - 2 zlice otopljenog putera
- 2 cena belog luka ( sitno naseckana ili pasirana )
- naribanog parmazan sira ( kolicina po zelji )
- goida sira naribanog ( kolicina po zelji )
- mocarela sira naribanog ( kolicina po zelji )
Priprema
-
1
Za pizza testo pomesati sve suhe sastojke pa dodati jogurt. Mesiti 5 minuta da dobijete loptu koja se nelepi. Testo razvaljati na sto tanje.
-
2
Otopljeni putuer pomesati sa belim lukom i stom semsom premazati pizza testo, a zatim posuti sa naribani parmazanom i posuti sa obe vrste naribanog sira.
-
3
Peci u prethodnoj zagrejanoj pecnici na 220 stepeni. Gotovo je kada se sir rastopi. Pratite jer brzo se pece
-
4
Seci pizzu na stapice.
Najbrze i naj mekse kiflice
Sastojci
- 500 ml mleka ( mlaka )
- 40 gr svezeg kvasca
- 2 zlicice secera
- 2 zlicice soli
- 16 zlica ulja
- 800 gr brasna ( priblizno )
- 250 gr margarina/putera
- 1 zumanjak i malo mleka za premazivanje
Priprema
-
1
Odma ukopcati pecnicu da se zagreje na 200 stepeni.
-
2
U mlako mleko izdrobiti svezi kvasca, dodati sol, secer, 16 zlica ulja i sa brasnom umesiti testo kojue se nelepi.
-
3
Pripremiti 2 odgovarajuca pleha ili tepsije. Po dnu rasporediti margarin ( podmazati bogato margarinom ).
-
4
Od testa odma oblikovati loptice velicine oraha. Premazati svaku uljem i neka stoji 10 minuta.
-
5
Svaku lopticu rastanjiti po duzini, uviti u kiflicu i redjati u pleh. Neka stoji 10 minuta.
-
6
Svaku kiflicu premazati mesavinom zumanjka i mleka ( na 1 zumanjak ide 1 zlicica mleka ). Staviti u zagrejanu rernu i peci oko 15 - 20 minuta. Dok se peku pocnite sa pripremom preostalog pleha kiflica.
Pahuljaste kiflice
Sastojci
- 2 dl ulja
- 7 dl toplog mleka
- 40 gr svezeg kvasca
- 1 jaje
- 10 gr vanilije secera
- 2 zlice secera
- 2 zlicice soli
- 1 kg brasna
- ....premaz....
- 1 zlicica ulja
- 2 zumanjka
- za posut so ili susam
- ekstra brasna za radnu povrsinu
Priprema
-
1
U toplo mleko rastopiti secer i namrviti kvasac. Neka stoji sa strane
-
2
U posudu za mesanje pomesati sve suve sastojke ( brasno, sol i vaniliju secer ), dodati kvasac, 1 jaje, , ulje i ostatak mlakog melka. Mesati posle svakog dodavanja sastojaka. Testo treba da bude kompaktno, mekano i lepljivo i to vas netreba da brine jer tako treba da bude. Raditi nauljenim rukama ili brasnjavim. Odma testo podeliti na 5 ili 8 delova. Podeljeno testo staviti na pobrasnjenu povrsinu, prekriti i neka se udvostruci oko 1 sat.
-
3
Nadoslo testo na pobreasnjenoj radnoj povrsini ( 5 delova ) razvaljat na 30 cm za vece kiflice ili 20 cm ( 8 delova ) za manje kiflice. Svaki deo preseci na osam delova. Uviti u kiflicu i redjati u pleh oblozen pek - pairom. Neka stoje jos 20 minuta.
-
4
Kiflice premazati mesavinom ( zumanjka i ulje ). Posoliti ili posuti susamom. Peci na 200 stepeni ca 15 - 20 minuta.
Moje Palacinke
Sastojci
- .....smesa za 5 - 6 palacinki......
- 50 ml ulja
- 2 jaja
- 125 gr brasna
- 1/4 zlicice soli
- 250 ml mleka
- ....predlog za nadev ....
- Nutela
- sveza banana
- .....predlog drugi vanilija krem....
- 1/2 litre mleka
- 100 gr secera
- 3 zutnjaka
- 1 jaje
- 20 gr brasna
- 15 gr gustin
- 1 stapic vanilije ( ili ekstrakt vanilije )
- .....dodaci.....
- visnje, maline, jagode
- naribana cokolada
Priprema
-
1
Napravite smesu za palacinke bez grudvica i neka stoji pola sata. Pecite palacinke sa jedne i druge strane na temperaturi 190 stepeni. Prvi put nakapajte tavu sa malo ulja, a posle nije potrebno. Pecenjem i okretanjem pricekajte sve dok tava nebude jako vruca. Svaki put kada pecete novu palacinku u zagrejanu tavu na sredinu izlijte po jednu kutlacu smese za palacinke, malo ukosite tavu i u krug zavrtite, da smesa dostigne celu sirinu tiganja ( da se oblikuje polacinka ), nikako nerazvlacite smesu pomocu zlice, jer ce piti sare. Pecene palacinke treba da su glatke, tankih rubova.
-
2
Sad okrenite na drugu stranu i pecite par sekundi. Malo odvojte od tave i izvrnite na tanjir.
-
3
Istresti mleko u jednu serpu pa dodati polovinu kolicine secera. Istrugati semenke sa stapica vanilije, pa dodati mleku i kuvati polako. Pomesati ostatak secera zajedno sa brasnom i gustin ili kukuruzni skrob. Izmiksati zutnjake zajedno sa 1 jajetom dobro, pa dodati suhe sastojke i ponovo dobro izmiksati elektricnim mikserom u glatku smesu bez grudvica. Kada je mleko prokljucalo polovinu istresti u prethodnu smesu uz snazno miksanje elektricnim mikserom. Vratiti sve u serpu, i snazno miksati. Staviti na ringlu i neka se kuva uz neprestalno mesanje. Kuvati 2 minuta. Krema trebalabi da bude gusta. Pretresti kremu u drugu posudu i prekritije plasticnom folijom. Ohladiti. kada se ohladi dobro izmiksati elektricnim mikserom.
-
4
vanilijom kremom nadevajte palacinke. U kremu mozete dodati visnje, maline ili narezane jagode. Moja ideja....:). Uviti u vrecicu, trokute ili roladice
Нема коментара:
Постави коментар