KOLOVRAT recepti
Странице
corbe
CORBE
RAZNO
PICA
PREDJELA
GLAVNA JELA
TORTE
DESERTI
pite
rolati
kolaci
posni kolaci
sitni kolaci
rolati SLANI
MESO
MUSAKE
torta...
iz mamine sveske
bakini recepti
salate
HLEB I PECIVA
субота, 23. август 2014.
moje-grne.com/ CICA
Složenac sa pečenom paprikom
Potreban materijal:
8 kora za pitu
8 fileta crvenih pečenih paprika
500g sitnog sira
4 jaja
100g šunke
100g seckanih mariniranih šampinjona
200g kačkavalja
200g kisele pavlake
25g kajmaka
ulje, mleko, so
Priprema:
Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Sjediniti zatim umućena belanca i sir, začiniti po ukusu i lagano izmešati. Umutiti posebno žumanca, pavlaku i kajmak. Šunku i kačkavalj izrendati na krupno rende. Okruglu tepsiju prečnika 30cm nauljiti. Obložiti dno tepsije sa 4 kore, vodeći računa da polovina viri iz pleha. Kore blago poporskati uljem. Kore premazati polovinom mešavine pavlake i žumanca, prekriti sa 4 pečene paprike, posuti šampinjonima i polovinom kačkavalja.
Premazati zatim filom od sira i belanaca, posuti šunkom i ostatkom kačkavalja, prekriti ostatkom paprika i zaliti mešavinom pavlake i žumanaca. Prekriti sa preostale 4 kore (blago ih zgužvati), a zatim preklopiti korama koje vire iz pleha. Premazati mešavinom mleka i ulja i peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C nekih 50 minuta, dok lepo ne porumeni.
Štrudla od spanaća
Sponzorisani post
Potreban materijal:
25g
svežeg Alpha kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
600g mekog brašna T-400
250ml mlakog mleka
2 jaja
50g rastopljenog maslaca
nadev
3 kašike ulja
80g crnog mladog luka
10g svežeg peršuna
400g obarenog i isceđenog spanaća
čen belog luka
malo soli
2 kašike prezli
2 jaja
100g rendanog tvrdog domaćeg sira
3 kuvana jajeta
1 jaje za premazivanje
malo mleka
Priprema:
U činiji za mešanje staviti prosejano brašno. Kvasac razmrviti u mleku sa dodatkom šećera i ostaviti da kvasac nadođe. Ostale sastojke za testo staviti u činiju i na kraju dodati nadošli kvasac. Zamesiti testo mikserom, nastavicima za testo, pokriti kuhinjskom salvetom i ostaviti na toplom mestu da odstoji sat 45 minuta. U pleh za pečenje dimenzija približno 30x45cm staviti papir za pečenje. U tiganju zagrejati ulje, dodati sitno seckani crni luk i peršun i propržiti dok luk ne postane staklast, a zatim dodati obareni i oceđeni spanać, seckani beli luk i posoliti po ukusu. Skloniti sa vatre, dodati dva jajeta i prezle, promešati da se lepo sjedini i ostaviti da se prohladi.
Radni sto posuti brašnom, pa nadošlo testo izručiti i blago premesiti. Podeliti na dva dela, jedan veći i jedan manji od koga se prave ukrasi od testa za ukrašavanje. Ako ne želite da ukrašavate štrudlu, onda nema potrebe deliti testo. Veći komad testa rastanjiti oklagijom u veličinu pleha, 5mm debljine. Premazati pripremljenim filom po celoj površini, samo ne nekih 2cm od krajeva. Kuvana jaja prepoloviti na pola. Preko spanaća posuti rendani sir, a zatim na jednom kraju poređati jaja, jedno pored drugog, sa sečenom stranom na dole. Uviti testo odozdo na gore (počinjete od strane gde su jaja) i formirati štrudlu. Pažljivo je prebaciti na pleh. Premazati pomoću četkice umućenim jajetom sa malo mleka. Ostatak testa rastanjiti i modlicama vaditi oblike po želji za ukrašavanje. Oblike od testa rasporediti po štrudli i ponovo premazati mešavinom jaja i mleka. Peći u rerni predhodno zagrejanoj na 200C nekih 40 minuta.
Pečenu štrudlu prekriti kuhinjskom salvetom i ostaviti da se ohladi u plehu.
Lenja pita sa jabukama
Uskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik. Njime se izražava radost zbog konačne pobede sina Božjeg nad smrću i progonstvom. U Srbiji se čitava Velika nedelja slavi u krugu porodice, a nedeljni ručak sve to zaokružuje u praznik. Kako bismo vas inspirisali i pomogli vam da za uskršnju trpezu dodate nešto zanimljivo na sto, za vas smo u saradnji sa nekima od naših najpoznatijih blogerki napravili ovu zbirku recepata. U njoj ćete naći ideje za predjela, glavna jela, desert ali i farbanje jaja i ideje kako iskoristiti kuvana jaja posle Usrksa. Odaberite one koji vam se najviše dopadaju i uživajte zajedno sa svim vašim gostima!
Recepte su pripremale vrsne kuvarice sa blogova
Astal-kuhinja moje ravnice
,
Palachinka
,
Prstohvat soli
,
Ja u kuhinji
i Moje Grne. Za vas je sve odabrao, uredio i pripremio sajt
NajboljaMamaNaSvetu.com
a sve omogućio
DONCAFÉ
.
Knjižicu sa receptima u PDF formatu možete preuzeti klikom na sliku.
Potreban materijal:
2 jajeta
100g svinjske masti
10g praška za pecivo
100ml mleka
15 kašika šećera
18 kašika brašna
Rendana korica pola limuna
500g očićšenih i narendanih jabuka
3 kašike mlevenih oraha
1 kašičica cimeta u prahu
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Rendane jabuke sa dodatkom 5 kašika šećera staviti u tiganj i na vatri dinstati dok jabuke ne omekšaju i ne otpuste višak tečnosti. Na kraju dodati orahe i cimet, lepo promešati i skloniti sa vatre da se masa malo prohladi. Okrugli pleh za pečenje obima 26cm nauljiti i posuti brašnom. U posudi za mešanje mikserom umutiti jaja, mast i ostatak šećera, a zatim dodati mleko i brašno, pa sve lepo sjediniti. Polovinu mase sipati u pripremljeni pleh za pečenje i u rerni zagrejanoj na 200C peći nekih 10 minuta. Izvaditi zatim iz rerne i preko zapečenog testa rasporediti pripremljeni fil od jabuka i sipati ostatak mase za testo. Vratiti u rernu i peći još nekih 25-30 minuta. Najbolje je čačkalicom proveriti da li je kolač pečen. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, a zatim ga seći na željene kocke, posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Čorba od koprive
Potreban materijal:
300g mladih listova koprive
4 kašike ulja
glavica crnog luka
30g brašna
2 jaja
so
kiselo mleko
Priprema:
U 1,5l vode staviti očišćenu i opranu koprivu. Kuvati u slanoj vodi dok kopriva ne omekša i dobro se raskuva. Kuvano koprivu izlupati varjačom ili kačamalom. Posebno pripremiti zapršku od sitno seckanog luka, ulja i brašna. Dodati u lonac sa koprivama i kuvati još desetak minuta. Jaja žicom umutiti sa kiselim mlekom i začiniti čorbu. Kutlačom iz lonca lagano u sud sa jajima i kiselim mlekom dodavati vrelu čorbu i neprestano mešajuci žicom, „začinjavati“. Čorba se mora mešati konstantno dok se naliva vrela tečnost, kako se jaja ne bi „presekla“. Tako ponavljati dok se ne presipa sve, a zatim sve pažljivo vratiti u lonac, sve lagano promešati i poslužiti.
Početna
O sajtu
Marketing
YouTube
Linkovi
RSS
Kafanska pogača
Potreban materijal:
20g svežeg kvasca
1 jogurtska čaša mlake vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
2 kašike ulja
oko 300-310g brašna
Priprema:
Kvasac razmutiti u vodi, pa odmah sipati u sud sa ostalim sastojcima, ne čekati da naraste. Odmah prebaciti na radni sto posut brašnom, pa oblikovati pogaču, dlanovima pritiskati nežno dok se ne dobije željena debljina. Trebalo bi da bude tanka, ali ne previše, u toku pečenja će još da naraste. Prebaciti u okruglu tepsiju veličine 20cm obloženu papirom za pečenje i još malo dlanovima razvući do oboda tepsije. Izbockati je odozgo malo viljuškom. Zagrejati rernu na 250C. Staviti pogaču i čim se malo zapeče (posle nekih 5 minuta) smanjite temperaturu na 180C i dopeći je do kraja, još nekih 15 minuta.
Napomena: za crnu pogaču ide 100g crnog brašna T-950 i 200g raženog domaćeg brašna. Ostalo je sve isto. Testo pre pečenja stoji 10 minuta. Peći na 180C nekih 30 minuta.
Recept je isproban sa bloga
„Taste of life“
u sklopu igrice za gastro blogere
„FBI rukavice“
.
Mlečni hleb
Potreban materijal:
500ml mleka
20gr svežeg kvasca
oko 1kg brašna T-400 meko
120ml ulja
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
1 kašika alkoholnog sirćeta
Priprema:
U toplom mleku razmrviti kvasac, dodati šećer i ostale sastojke i uz dodatak brašna zamesiti mekano testo koje se ne lepi za ruke. Brašno dodavati i mesiti po malo, možda i ne bude trebalo toliko brašna, kada prestane da se lepi za ruke onda je testo gotovo. Testo treba da bude prozračno, mekano i glatko. Umešeno testo pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste, nekih 40-45 minuta. Nadošlo testo podeliti na dve lopte, lagano ih premesiti i razvući, pa urolati oblikujući hleb. Zaseći ga nožem na par mesta odozgo i ostaviti još malo da nadođe u plehu dok se zagreje rerna, a onda ga ispeći do rumene boje. Na 250C peći nekih 10 minuta, a zatim na 200C još 20 minuta. Pečen hleb umotati u kuhinjsku krpu i staviti u plastičnu kesu da se ohladi i omekša.
Recept prijavljujem za igricu gastro blogera
„FBI rukavice“
. Blog koji „istražujemo“ i po čijim receptima kuvamo je
„Taste of life“
.
Pet omiljenih poslastica – blogerska igrica
Irena sa bloga
„Sweet & salty by Irena“
nominovala me je za aktuelnu igricu blogera „Pet omiljenih poslastica“ koju je osmislila Vera sa bloga
„Astal – kuhinja moje ravnice“
u kojoj trebamo da izdvojimo pet nama omiljenih poslastica, bilo da su u pitanju torte, sladoledi, kolači, palačinke itd. Sve što se podrazumeva pod slatkim.
Moram priznati da sam teško donela odluku, imam više omiljenih i zaista je bilo teško ograničiti se na samo pet.
Vanilice
Jedne-jedinstvene! Ne bih ih menjala ni za najbolji, najskuplji svetski desert.
Karamel oblanda
Ukus detinjstva!
Kolači „na mustru“
Keks koji me kao i oblanda iznad vraća u detinjstvo, ukusi koji ostaju za sva vremena.
Torta Egipćanka
Obožavam sve gde ima karamele, a ova torta je definitivno broj 1. kada su takve torte u pitanju.
Čokoladna torta
A ni čokolada nije za bacanje, ko pa njoj može da odoli?
Sada bih ja zamolila sledeće blogove, tj. autore istih da se izjasne i sa svima nama podele svojih pet najdražih poslastica.
To su blogovi:
„Recepti iz moje bilježnice“
i Snježana
„Ime hrane“
i Sonja
„Začarana kuhinjica“
i Milanka
„Vrtaljica“
i Snježana
„Kolači.biz“
i Nataša
Нема коментара:
Постави коментар
Новији пост
Старији пост
Почетна
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар