Jaffa cake
4 jaja
2 vece solje secera
1 solja ulja
1 solja mlijeka
2 solje brasna
malo praska za pecivo
Fil
13 kasika secera
1 dcl vode
1 smrznuta narandza
cokolada za kuhanje za preliv
Priprema
Izmiksati jaja i secer ulje, mlijeko zatim dodati brasno koje je pomijesano sa praskom za pecivo. Od toga ispeci koru.
Zamrznutu narandzu narendati zajedno sa korom i dodati je u vodu zajedno sa 13 kasika secera i kuhati dok ne postane gusto. Kad se malo ohladi preliti po kori.
Otopiti cokoladu za kuhanje i preliti po kolacu.
Kora:
4 jaja
200 gr. putera ili margarina
100 gr. šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
1/2 Praška za pecivo
Krema:
500 ml. vrhnja za šlag
200 gr. Čokolade za kuhanje
200 gr. obične mliječne čokolade
Priprema
Puter ili margarin dobro omekšati na sobnoj temperaturi. Mikserom ga umutiti, zatim dodati u to 4 žumanjka i šećer.
Dodati brašno, prašak za pecivo i kakao. Pa sve sjediniti u glatku smjesu.
Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg i dodati smjesi. Smjesu ujednačiti pa istresti u nauljenu tepsiju ili u kalup za tortu obložen papirom za pečenje.
Peći u manjoj tepsiji ili kalupu na 180 C.
Koru izvaditi iz peći i pustiti da se potpuno ohladi.
Na peć staviti vrhnje za šlag i čokolade. Miješati dok se čokolada ne istopi.
Pustiti da se krema ohladi i bude mlaka. Zatim je istresti na koru.
Staviti kolač u frižider da se potpuno ohladi i stvrdne tj. da što duže bude u frižideru prije serviranja.
Sastojci
Kora4 jaja
2 vece solje secera
1 solja ulja
1 solja mlijeka
2 solje brasna
malo praska za pecivo
Fil
13 kasika secera
1 dcl vode
1 smrznuta narandza
cokolada za kuhanje za preliv
Priprema
Izmiksati jaja i secer ulje, mlijeko zatim dodati brasno koje je pomijesano sa praskom za pecivo. Od toga ispeci koru.
Zamrznutu narandzu narendati zajedno sa korom i dodati je u vodu zajedno sa 13 kasika secera i kuhati dok ne postane gusto. Kad se malo ohladi preliti po kori.
Otopiti cokoladu za kuhanje i preliti po kolacu.
Čokoladna Fantazija
4 jaja
200 gr. putera ili margarina
100 gr. šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
1/2 Praška za pecivo
Krema:
500 ml. vrhnja za šlag
200 gr. Čokolade za kuhanje
200 gr. obične mliječne čokolade
Priprema
Puter ili margarin dobro omekšati na sobnoj temperaturi. Mikserom ga umutiti, zatim dodati u to 4 žumanjka i šećer.
Dodati brašno, prašak za pecivo i kakao. Pa sve sjediniti u glatku smjesu.
Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg i dodati smjesi. Smjesu ujednačiti pa istresti u nauljenu tepsiju ili u kalup za tortu obložen papirom za pečenje.
Peći u manjoj tepsiji ili kalupu na 180 C.
Koru izvaditi iz peći i pustiti da se potpuno ohladi.
Na peć staviti vrhnje za šlag i čokolade. Miješati dok se čokolada ne istopi.
Pustiti da se krema ohladi i bude mlaka. Zatim je istresti na koru.
Staviti kolač u frižider da se potpuno ohladi i stvrdne tj. da što duže bude u frižideru prije serviranja.
Нема коментара:
Постави коментар