10 posnih torti koje morate probati
10. Posna doboš torta
Potrebno je:
- 150 g + 100 g šećera u prahu,
- 250 g mlevenih oraha,
- 250 g brašna,
- 200 g + 100 g šećera,
- 3 šoljice meda,
- 3 štangle čokolade,
- šoljica kisele vode,
- vanilin šećer,
- 1/2 kašičice sode bikarbone,
- ekstrat od maline.
- Pomešati brašno sa 150 g prah šećera, medom, kiselom vodom i sodom bikarbonom.
- Dobro izmešati, ispeći 10 tankih kora u pomašćenom i brašnom posutom plehu.
- Za fil ušpinovati 200 g šećera sa 1 čašom vode, dodati mlevene orahe, rastopljenu čokoladu, kesicu vanilin šećera.
- Sve dobro izmešati i prohladiti.
- Fondan se pravi na sledeći način: 100 g kristal šećera prokuvati sa malo vode, skinuti sa vatre i mešati sve dok se ne ohladi, a zatim postepeno dodavati 100 g prah šećera uz neprekidno mešanje.
- Kada se masa ujednači dodati nekoliko kapi ekstrata maline.
. Posna torta sa orasima
Potrebno je:
- 350 g šećera,
- 3 dl vode,
- 300 g oraha,
- 300 g brašna,
- 1 prašak za pecivo,
- 3 kašike ulja,
- kora limuna.
Za fil:
- 250 g šećera,
- 250 g oraha.
- Od 350 g šećera polovinu ušpinovati kao za čaj, zatim dodati ostatak šećera i 3 dl vode.
- Mešati da se dobro rastopi i dodati 300 g oraha, 300 g brašna, jedan prašak za pecivo, 3 kašike ulja i narendati koru od limuna po želji.
- Sve izmešati i staviti da se peče.
- Ušpinovati šećer pa dodati orahe.
- Ostaviti da se ohladi i nafilovati tortu.
- Na kraju tortu posuti orasima.
Posna čokoladna torta
Potrebno je:
Za testo:
- 2 šolje vode,
- 2 šolje šećera,
- 1/2 šolje ulja,
- 3 šolje brašna,
- 3 kašike kakaoa,
- 2 kesice vanilin šećera,
- 2 kesice praška za pecivo,
- 1 kašičica ravna cimeta,
- 2 kašike ruma.
- 1/2 tegle džema po izboru (najbolje mešavina više vrsta džema, jabuka, malina, pomorandža, ribizle + malo soka od limuna)
- 100 g crne čokolade za kolače,
- 1 kašika margarina.
- 100 g šećera,
- 1dl vode,
- 1 kašika ruma,
- korica od 1 limuna rendana.
- Prvo zagrejati rernu na 200 stepeni C, zatim okrugli kalup obložiti peki papirom.
- Uzeti posudu za mešenje i prvo umutiti mikserom šećer, vodu i ulje, a zatim dodati sve ostale sastojke za testo i dobro sjediniti.
- Sipati u pripremljen kalup i staviti da se peče.
- Kada se odvoji testo od papira pečeno je, ali možete da proverite da bi bili sigurni čačkalicom pa ako na njoj nema tragova testa pečeno je.
- Pečen kolač izvaditi iz kalupa, odvojiti od papira i ostaviti da se prohladi.
- Za to vreme skuvati preliv za koru tako što šećer, vodu i rum stavite da provri.
- Sada kolač presecite popreko, ali tako da gornja kora bude deblja od donje.
- Tanju koru staviti na tanjir i premazati je sa 2/3 džema, preko staviti deblju koru, koju prelijemo pripremljenim prelivom od šećera.
- Potom tortu premažemo ostatkom džema.
- Napravimo glazuru tako što na laganoj vatri otopimo čokoladu i margarin i to dobro umutimo da se sjedini.
- Prelijemo tortu i odozgo narendamo koricu od limuna.
- Stavite tortu u frižider da se hladi i tek sutradan seći na parčad i služiti.
- Uz kolač može da se posluži i posni šlag.
Posna keks torta
Potrebno je:
- 500 gr četvrtastog posnog keksa,
- 3-4 veće jabuke,
- limun – sok i kora,
- 1 kg banana,
- 750 gr margarina,
- 1 šolja (2 dl) šećera,
- 2-3 pudinga od vanile,
- 1-1,5 l vode,
- 3 kašike prah šećera,
- 200 gr kristal šećera,
- skuvana kafa,
- šećer u prahu,
- šećerne perle.
- Oguljene jabuke narendati i staviti u dublju posudu.
- Dodati narendanu koru i sok od limuna.
- Umešati izgnječene banane.
- Na kraju dodati penasto umućeno 500 gr margarina sa šoljom šećera u prahu i vanilin šećerom.
- Dobro umutiti da se dobije ujednačena, kremasta smesa.
- Istovremeno u vrijućoj vodiskuvati puding od vanile sa 3 kašike šećera u prahu.
- Skloniti sa grejne ploče da se prohladi.
- Umešati prethodno, penasto umućeno 250 gr margarina sa 200 gr šećera.
- Umutiti kompaktnu, penastu smesu.
- Jedan po jedan keks natapati u mlaku, prethodno skuvanu kafu, a zatim slagati jedan uz drugi na dubokoj tacni za kolače ili drugoj pogodnoj posudi.
- Preko reda keksa naneti deo smese sa bananama, a preko pažljivo naneti tanji sloj pudinga od vanile.
- Ponavljati postupak dok se ne utroši sav pripremljeni materijal.
- Završiti redom keksa natopljenim u kafi.
- Pripremljenu tortu prekriti folijom ili salvetom i ostaviti da stoji par sati u frizideru.
- Ohlađenu tortu posuti šećerom u prahu i posuti sitnim, šarenim šećernim perlama.
Posna torta sa grizom
Potrebno je:
- 250 gr griza,
- 1/2 l belog vina,
- 1/2 kg samlevenih oraha,
- 250 gr sitnog šećera,
- 4 kašike ulja,
- 1 kašika brašna,
- 1 kašika sode bikarbone,
- 1 strugani oraščić.
- Materijal za pripremu torte ravnomerno promešati.
- Namazati pleh uljem, posuti brašnom, sipati i rastanjiti masu na dva prsta debljine.
- Pleh ostaviti 30 minuta i tek tada peći na tihoj vatri.
- Testo iseći na komade, kao što se seče torta, uvaljati u sitan šećer pa služiti.
- Po želji, tortu možete na kraju zaliti šerbetom.
Medeno srce
Potrebno je:
- 1 kg posnog keksa,
- 1 kg medenog srca (ređati tako da nema praznine između),
- 1,5 l gaziranog soka od pomorandže + 1 l za natapanje keksa i medenih srca (najbolje fanta),
- 5 pudinga od vanile,
- 500 gr margarina,
- 4 kašike gustina,
- 250 gr šećer u prahu,
- 11 kašika šećera.
- Odvojiti sok od 1,5 l pa razmutiti puding i gustin, a preostali sok ostaviti da provri sa 11 kašika šećera i skuvati.
- Margarin umutiti penasto sa 250 gr šećera i sjediniti s ohlađenim pudingom.
- Ređati keks natopljen sokom pa fil, medeno srce natopljeno sokom pa fil, keks fil pa keks.
- Možete preliti istopljenom čokoladom i posnim šlagom.
Posna reform torta
Advertisement
Potrebno je:
- 120 gr šećera,
- 120 gr meda,
- 200 ml kisele vode,
- 150 gr mlevenih oraha,
- 2 štangle posne čokolade,
- 1 vanilin šećer,
- kafena kašika sode bikarbone,
- brašno da se torta zamesi.
- 250 gr šećera,
- 250 gr mlevenih oraha,
- 2 štangle posne čokolade.
- Čokoladu istopiti, pomešati sa svim sastojcima i zamesiti testo, koje ne sme da bude ni previše tvrdo, ni previše meko.
- Od pripremljenog testa ispeći 4 kore.
- U ušpinovan šećer, dodati 2 štangle čokolade i 250 gr oraha, sve dobro izmešati i tim filom filovati tortu.
- Po želji, poslednju koru možete preliti istopljenom čokoladom.
- Torta bi trebalo da odstoji dan, dva pre služenja, da bi što bolje omekšala.
Нема коментара:
Постави коментар