уторак, 19. август 2014.

testo za pizzu...savrsenooooooooo...

  Savršeno tijesto za pizzu i štapiće sa sirom

Tražite recept za savršeno tijesto za pizzu koje ćete moći iskoristiti i da napravite štapiće sa sirom i bijelim lukom? Mi imamo jedan koji će vam savršeno poslužiti, samo čitajte.


Na Laurenslatest blogu pronašli smo recept za tijesto za pizzu za koje Lauren tvrdi da ne može da ne uspije bez obzira na to koliko ste vješti u kuhinji.
Mi vam donosimo osnovni recept tijesto za pizzu i kako da ga upotrijebite da napravite fenomenalne štapiće sa sirom i bijelim lukom.

Potrebni sastojci:

stapici
Osnovno tijesto za pizzu
  • 1 šolja (250 ml) tople vode
  • 2 ¼ kašičice suhog kvasca
  • 1 kašika meda ili šećera
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašike maslinovog ili običnog ulja
  • 3 šolje brašna za hljeb i peciva
Za štapiće sa sirom i bijelim lukom
prutići5

  • 2 kašike otopljenog putera
  • 2 čena bijelog luka, sitno nasjeckanog
  • ¼ šolje naribanog parmezan sira
  • 120 g naribanog mocarela sira
Umjesite tijesto za pizzu: U većoj posudi za mješanje pomješajte kvasac, med/šećer i toplu vodu. Dobro promiješajte i ostavite 10-15 minuta da se kvasac aktivira i počne da pjeni. Nakon toga dodajte so, ulje i polovicu brašna pa sve dobro izmješajte.
Nakon što ste umješali polovicu brašna, ostatak dodajite dio po dio dok ne dobijete željenu kozinstenciju tijesta, mekano, ali da se ne lijepi. Kad ste napravili takvo tijesto, mijesite ga oko šest minuta, to je veoma važno i ne preskačite ovaj deo.
Kad ste tijesto dobro umesili, stavite ga da se diže 1-2 sata u posudu koju ste prethodno namastili uljem i tijesto prekrili plastičnom folijom. Nakon toga tijesto koristiti po vašoj želji za pizzu ili po našem predlogu za štapiće od sira i belog luka.
prutići4
Rernu uključite da se grijje na 250C zajedno sa kamenom za pizzu, ako nemate kamen, veliku tepsiju za keksiće okrenite naopačke i stavite u rernu da se grije.
Izmiješajte otopljeni puter i nasjeckani bijeli luk i ostavite sa strane.
prutici3
Tijesto na masnom papiru, oklagijom razvaljajte u krug promjera 30-ak centimetara pa ga premažite mješavinom bijelog luka i putera, pa bogato pospite mocarela sirom i parmezanom.
prutići2
Zajedno sa papirom tijesto stavite na zagrijani pleh i pecite 9-10 minuta. Izvadite tiesto iz rerne, ostavite da se prohladi 1-2 minuta pa sjecite na prutiće , ,


  Kremasta torta sa slanim štapićima

Ovo je prava torta hvalisavica – spoj hrskavog i kremastog. Torta sa slanim štapićima nije savršena za rezanje, ali joj je ukus za pobednike.

Ideju smo pronašli na blogu Clubnarwhal, gde ističu da je ovo idealna slastica za sve one koji će uvijek radije birati kreme, pudinge i museve, nego kore. Naime, gotovo cijela torta je u kremama.

torta sa slanim stapicima 4

Sastojci:

  • 3 šolje grubo izmrvljenih pereca
  • Slani štapići za “ogradu” torte
  • 170 gr putera, otopljenog
  • 1/4 šolje šećera
  • 1 šolja putera od kikirikija*
  • 230 gr krem sira, na sobnoj temperaturi
  • 1 kašičica vanile
  • 2 šolje šećera u prahu
  • 2 šolje umućenog šlaga
  • 1/2 šolje šlaga za ukras
Gornja krema:
  • 1 šolja vode
  • 1/2 šolje šećera
  • 1/2 šolje meda
  • 1 šolja čokoladnog namaza (nutela, eurokrem, …)
  • 1/2 šolje komadića čokolade
* U receptu je korišten puter namaz (cookie butter), ali mi smo ga zamjenili puterom od kikirikija
Rernu zagrijte na 180C. Nauljite okrugli kalup za torte prečnika oko 20-23 cm. Pomešajte izmrvljene perece, puter i šećer, pa utiniste u dno kalupa da biste dobili neku vrstu kore. Poravnajte je i utisnite bolje uz pomoć čaše ili šolje. Pecite koru 10 minuta i ostavite da se ohladi u potpunosti.
torta sa slanim stapicima 2
Mikserom umutite puter od kikirikija i krem sir, pa smesi dodajte vanilu. Lagano dodavajte i šećer u prahu i mutite. Na kraju dodajte i umućeni šlag, pa dobro izmešajte i sve uspite u kalup preko ohlađene kore. Preko dodajte preostalih pola šolje šlaga – kao ukras i stavite u frižider.
Da biste napravili gornju kremu – preliv, na srednjoj temperaturi u šerpici pomešajte vodu, šećer i med. Kada se šećer otopi dodajte čokoladni namaz po izboru i komadiće čokolade. Mešajte dok se sve ne sjedini i čokolada ne istopi. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.
torta sa slanim stapicima 3
Pre služenja odvojite stranice kalupa, pa “zazidajte” kremu ogradom od slanih štapića. Pospite tortu pripremljenom kremom i režite na komade. Možete je služiti i poluzaleđenu – samo je na par sati stavite u zamrzivač.

Нема коментара:

Постави коментар