Bajadera sa višnjama
Za bajaderu sa višnjama je potrebno:
550 g mlevenog keksa,
250 g margarina,
300 g šećera,
200 ml mleka,
50 g čokolade,
500 g očišćenih višanja,
250 ml slatke pavlake.
Ovaj nepečeni kolač sa višnjama i mlevenim keksom pripremiti na sledeći način:
Staviti da provri,
Dodati margarin.
Kada se margarin rastopi, skloniti sa vatre i dodati
čokoladu.
Ponovo vratiti na ringlu i na tihoj vatri kuvati sve dok
se ne rastopi čokolada.
Dodati keks, oceđene višnje i sok od višanja pa dobro
izmešati.
Na tacnu za kolač staviti smesu i formirati željeni
oblik.
Umutiti slatku pavlaku i premazati kolač.
Najlon torta sa orasima i mlevenim keksom
Za Najlon tortu je potrebno je:
Za koru:
8 belanaca,
200 šećera,
150 g kokosovog brašna,
2 kašike brašna,
malo praška za pecivo.
Za fil:
8 kašika šećera,
7 kašika brašna,
500 ml mleka,
375 g margarina,
250 g šećera u prahu,
200 g mlevenog keksa,
100 g čokolade za jelo i kuvanje,
8 krem bananica,
200 g seckanih oraha,
2 kesice šlag kreme od vanile.
Kora:
Umutiti 8 belanaca i 200 g šećera.
Dodati 150 g kokosovog brašna, dve kašike brašna i malo
praška za pecivo.
Peći na umerenoj temperaturi.
Fil:
Umutiti 8 žumanaca sa 8 kašika šećera i 7 kašika brašna.
Prethodno pripremljenu masu dodati u 500 ml mleka koje
vri.
Posebno umutiti 375 g margarina i 250 g šećera u prahu.
Masu izjednačiti i podeliti na 3 jednaka dela.
U prvi deo dodati 200 g mlevenog keksa i 100 g otopljene
čokolade.
U drugi deo dodati 8 seckanih krem bananica.
U treći deo 200 g seckanig oraha.
Filovati: kora, prvi fil, drugi fil pa treći fil.
Odozgo ukrasiti šlagom.
Napomena: Možda je bolje koru podeliti na dva dela pa filovati: kora 1, fil 1, kora 2, fil 2 pa fil 3.
Voćna keks torta
Za voćnu keks tortu je potrebno:
1 l gaziranog soka od pomorandže,
6 kašika šećera,
3 kesice pudinga od vanile,
200 g margarina,
150 g šećera u prahu,
Fil II:
4 kesice pudinga o jagode,
1,2 l mleka,
12 kašika šećera,
2 kesice šlag kreme od vanile,
Ostalo:
1 kg keksa,
2 kesice kesice šlag kreme od vanile.
Malo gaziranog soka od pomorandže za natapanje keksa.
Priprema:
Izmešati puding od vanile, šećer i malo soka a ostali sok
staviti da proključa.
Kuvati puding 2-3 minuta i ostaviti da se ohladi.
Na isti način skuvati pudinge od jagode u mleku.
Oba fila povremeno promešati dok se hlade, tako će ostati
kremasti i bolje će se sjedinit s margarinom.
Umutiti penasto margarin i šećer u prahu, dodati žuti fil
i sve zajedno dobro umutiti.
Za drugi fil, umutiti dve kesice šlag kreme po uputstvu
sa dve kašike šećera, dodati puding i taj krem takođe dobro umutiti.
Ređati keks natopljen u soku od pomorandže, staviti polovinu
žutog fila sa pudingom od vanile, red keksa natopljenog u soku od pomoradže pa
jedna polovina fila sa pudingom od jagode, keks pa ponovo žuti fil, keks pa
jagoda fila.
Na kraju, celu tortu premazati šlagom.
Нема коментара:
Постави коментар