MANDOLINA TORTA
.torte
Vracam se nakon skoro godinu dana sa jednom ukusnom torticom :)
Recept za ovutortu imam u svesci godinama, ali iz nekog nepoznatog razloga nikada je do sad nisam pravila. Da budem iskrena, nikad mi nije delovala primamljivo.
U nedostatku inspiracije, a zeleci da probam neki recept koji do sada nisam, dosao je red i na mandolinu.
Ne mogu reci da sam specijalno odusevljena i da nista tako dobro do sada nisam probala, ali je torta ispunila moja ocekivanja. Izuzetno kremasta, ukusna i vrlo lagana, iako tako ne izgleda.
Moracu i da se osvrnem na problem koji mi se stalno desava. Nikada se ne setim da uslikam ono sto napravim na vreme, vec onda kada je skoro pojedeno ili kada ostane samo jedno, ne bas tako reprezentativno parce. Ali nema veze, vidi se torta, iako nije bas neka extra fotka.
Kora 1:
5 belanaca
7 kasike secera
200 gr kokosa
Umutiti i peci u kalupu oblozenom papirom za pecenje na 180 stepeni.
Kora 2:
5 belanca
7 kasike secera
1 kasika brasna
6-7 kasika mlevene plazme
Umutiti belanca sa secerom, pa kasikom lagano umesati plazmu i brasno. Peci na papiru za pecenje na temperaturi od 180 stepeni.
Kora 3:
5 belanca
7 kasika secera
kasika soka od limuna
Uutit belanca sa secerom i dodati sok od limuna. Kada pravim ovakav list za puslicu, onda ga susim oko sat i po na niskoj temperaturi, ali ovoga puta nisam htela da postignem taj efekat, vec da korica bude mekana i socna. Pekla sam na temperaturi od 180 stepeni.
Fil 1:
2 pudinga od vanile
500 ml mleka
5 kasika secera
150 gr margarina
100 gr prah secera
Prasak za puding i secer pomesati sa 100ml hladnog mleka, pa dodati u preostalih 400ml provrelog mleka i skuvati puding. U ohladjeni puding dodati margarin umucen sa secerom u prahu.
Fil 2:
15 zumanaca
8kasika secera
150gr margarina
100 gr prah secera
Umutiti zumanca sa secerom pa skuvati na pari. Kada se ohlade, dodati margarin umucen sa prah secerom.
Oba fila sjedinite, pa u 1/3 fila dodati 250 gr mlevenih oraha koje ste prethodno prelili vrelim mlekom. Kolicinu mleka nisam merila vec sam se posluzila odokativnom metodom, ali ne treba preterivati da to bude retko, vec da orasi mogu lepo da se izmesaju i da masa i dalje bude u cvrstom stanju (al sam objasnila :P )
U ostatak fila dodati 300 gr otopljene cokolade.
Posebno umutiti 1 kesicu slag kreme. Filovati sledecim redosledom:
kora od kokosa-cokoladni fil-kora od plazme-fil od oraha-treca kora-slag-treca kora-cokoladni fil
Tortu ukrasite po zelji. Ja sam je samo premazala slagom.
Recept za ovutortu imam u svesci godinama, ali iz nekog nepoznatog razloga nikada je do sad nisam pravila. Da budem iskrena, nikad mi nije delovala primamljivo.
U nedostatku inspiracije, a zeleci da probam neki recept koji do sada nisam, dosao je red i na mandolinu.
Ne mogu reci da sam specijalno odusevljena i da nista tako dobro do sada nisam probala, ali je torta ispunila moja ocekivanja. Izuzetno kremasta, ukusna i vrlo lagana, iako tako ne izgleda.
Moracu i da se osvrnem na problem koji mi se stalno desava. Nikada se ne setim da uslikam ono sto napravim na vreme, vec onda kada je skoro pojedeno ili kada ostane samo jedno, ne bas tako reprezentativno parce. Ali nema veze, vidi se torta, iako nije bas neka extra fotka.
Kora 1:
5 belanaca
7 kasike secera
200 gr kokosa
Umutiti i peci u kalupu oblozenom papirom za pecenje na 180 stepeni.
Kora 2:
5 belanca
7 kasike secera
1 kasika brasna
6-7 kasika mlevene plazme
Umutiti belanca sa secerom, pa kasikom lagano umesati plazmu i brasno. Peci na papiru za pecenje na temperaturi od 180 stepeni.
Kora 3:
5 belanca
7 kasika secera
kasika soka od limuna
Uutit belanca sa secerom i dodati sok od limuna. Kada pravim ovakav list za puslicu, onda ga susim oko sat i po na niskoj temperaturi, ali ovoga puta nisam htela da postignem taj efekat, vec da korica bude mekana i socna. Pekla sam na temperaturi od 180 stepeni.
Fil 1:
2 pudinga od vanile
500 ml mleka
5 kasika secera
150 gr margarina
100 gr prah secera
Prasak za puding i secer pomesati sa 100ml hladnog mleka, pa dodati u preostalih 400ml provrelog mleka i skuvati puding. U ohladjeni puding dodati margarin umucen sa secerom u prahu.
Fil 2:
15 zumanaca
8kasika secera
150gr margarina
100 gr prah secera
Umutiti zumanca sa secerom pa skuvati na pari. Kada se ohlade, dodati margarin umucen sa prah secerom.
Oba fila sjedinite, pa u 1/3 fila dodati 250 gr mlevenih oraha koje ste prethodno prelili vrelim mlekom. Kolicinu mleka nisam merila vec sam se posluzila odokativnom metodom, ali ne treba preterivati da to bude retko, vec da orasi mogu lepo da se izmesaju i da masa i dalje bude u cvrstom stanju (al sam objasnila :P )
U ostatak fila dodati 300 gr otopljene cokolade.
Posebno umutiti 1 kesicu slag kreme. Filovati sledecim redosledom:
kora od kokosa-cokoladni fil-kora od plazme-fil od oraha-treca kora-slag-treca kora-cokoladni fil
Tortu ukrasite po zelji. Ja sam je samo premazala slagom.
AROMATIZOVANE POGACICE
Testo:
200 ml mleka
1/2 kocke kvasca
350 gr brasna
se, secer
Od
navedenih sastojaka umesiti testo i ostaviti da nadodje. Kada se
udvostrucilo, od testa razviti koru debljine 1 cm, i casom vaditi
pogacice. Redjati ih u podmazan pleh.
Preliv:
ulje, beli luk, persun, so
Beli
luk ocistiti i sto sitnije naseckati, iseckati persun i sve to
sjediniti sa uljem. Posoliti. Kasikom stavljati preliv preko pogacica.
Ostaviti ih jos malo da nadodju, pa peci na 200 stepeni prvih 2-3
minuta, a kasnije smanjiti na 180. Pogacice su gotove kad porumene.
Mekane i ukusne ;)
TURSKE POGACICE
Mekane, ukusne, vazdusaste.................
Potrebno je:
1 100 kg brasna
3 manje soljice ulja
2 veca ili 3 manja jaja
2 kasicice soli
3 kasicice secera
1 kocka svezeg kvasca
mleko po potrebi
Za filovanje:
100 gr otopljenog margarina
1 jaje
1 kasicica soli
Za premazivanje:
1 jaje
susam
Od brasna, ulja, jaja, soli, secera i kvasca, zamesiti meko testo sa
mlekom. Kolicina mleka zavisi od brasna. pazite da ne bude previse meko
testo kako bi moglo da se radi sa njime. Ostaviti testo da nadodje. Kada
se masa duplira, premesiti testo i ostaviti jos jednom da naraste, a
zatim opet premesiti i vratiti da nadodje po treci put. Od testa pravimo
male jufke. Kolicina jufku zavisi samo do vas i od toga koliko zelite
da vam pogacice budu velike. Ja sam napravila 20 pogacica, i 6-7
kiflica.
Svaku
jufku oklagijom razvucemo i napravimo duguljasti oblik, kao kad motamo
kiflice. Prilikom razvlacenja nikako ne koristite brasno, niti na bilo
koji nacin podmazujte radnu povrsinu. Ukoliko je testo dobro umeseno,
nece se uopste lepiti, pa nema potrebe ni za uljem, a ni za brasnom.
Rastanjenu jufku premazemo mesavinom od 1 jajeta, 100gr margarina i
kasicicu soli, pa ukoso izrezemo testo kao na slici. Uviti testo kao rolat, a rolat uviti u krug kao puzice. Kraj rolata podmetnuti ispod pogacice kako se ne bi odvojio.
Uvijene pogacice redjamo u pleh koji smo prethodno podmazali margarinom ilji uljem, pa ih premazujemo jajetom i posipamo susamom.
Ja sam od ovog testa napravila i nekoliko kiflica. Testo je fenomenalno, tako da se slobodno mozete igrati i praviti od njega sta god vam padne na pamet.
Pogacice ostaviti jos pola sata da narastu u pleh, pa ih peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15-ak minuta.
PUTER TORTA
Lepsu,
ukusniju i socniju tortu nisam probala. Otkad sam dobila recept, a ima
tome par meseci, pravila sam je 3 puta sto nikako sebi ne mogu da
oprostim jer se kilogrami gomilaju :P
Torta je izuzetno izdasna, fil je fenomenalan i kolicinski izadje mnogo sto nikako ne moze biti mana.
Da ne davim, samo cu ostaviti recept
Ispeci 3 kore od po:
6 belanaca
5 kasika secera
6 kasika mlevenih oraha
4 kakasika kakaoa
1 kasika brasna
Belanac penasto umutiti sa secerom.Kada se dobije cvrst sneg, dodati orahe, kako i brasno i lagano varjacom promesati da se masa sjedini. Sto s epecenja tice, sve zavisi od sporeta i od rerne. Ja sam prvih par minuta pekla na 250, a onda sam smanjila na 200. Brzo se ispece, ne treba uopste puno vremena.
Fil 1:
4 pudinga od cokolade
1 l mleka
5 kasika secera
400 gr cokolade
200 gr prah secera
250 gr margarina
U litar mleka skuvati puding sa secerom. Dok je jos vruce, dodati izlomljenu cokoladu i mesati dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi.
Penasto izraditi margarin sa secerom u prahu pa sjediniti sa prethodnoohladjenim filom.
Fil 2:
18 zumanaca
10 kasike secera
250 gr margarina
200 gr prah secera
Zumanac i secer skuvati na pari i ostaviti da se ohladi.
Umutiti margarin sa secerom u prahu i sjediniti sa zumancima.
Sjediniti prvi i drugi fil, pa umutiti 500 gr slaga sa 1/2 l kisele vode.
Kora-fil-slag 3x
Torta je izuzetno izdasna, fil je fenomenalan i kolicinski izadje mnogo sto nikako ne moze biti mana.
Da ne davim, samo cu ostaviti recept
Ispeci 3 kore od po:
6 belanaca
5 kasika secera
6 kasika mlevenih oraha
4 kakasika kakaoa
1 kasika brasna
Belanac penasto umutiti sa secerom.Kada se dobije cvrst sneg, dodati orahe, kako i brasno i lagano varjacom promesati da se masa sjedini. Sto s epecenja tice, sve zavisi od sporeta i od rerne. Ja sam prvih par minuta pekla na 250, a onda sam smanjila na 200. Brzo se ispece, ne treba uopste puno vremena.
Fil 1:
4 pudinga od cokolade
1 l mleka
5 kasika secera
400 gr cokolade
200 gr prah secera
250 gr margarina
U litar mleka skuvati puding sa secerom. Dok je jos vruce, dodati izlomljenu cokoladu i mesati dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi.
Penasto izraditi margarin sa secerom u prahu pa sjediniti sa prethodnoohladjenim filom.
Fil 2:
18 zumanaca
10 kasike secera
250 gr margarina
200 gr prah secera
Zumanac i secer skuvati na pari i ostaviti da se ohladi.
Umutiti margarin sa secerom u prahu i sjediniti sa zumancima.
Sjediniti prvi i drugi fil, pa umutiti 500 gr slaga sa 1/2 l kisele vode.
Kora-fil-slag 3x
Нема коментара:
Постави коментар