Slani rolat sa mesom
A sada nešto jako fino, ukusno i veoma dekorativno! Rolat-piramida, kako ga ja zovem ;)
Sa mlevenim mesom, ali po vašem ukusu može da se napravi i od mešavine mesa i ljuspica soje, ili šampinjona i praziluka, a ja sam jednom prilikom probala i sa sirom, odličan je! Svakako ga toplo preporučujem.
Potrebno je:
12 gotovih kora za pitu
500 g mlevenog mesa
2 struka praziluka
4 jaja
200 ml ulja
so, vegeta, biber
seckani peršun po želji
Priprema:
Prvo
je potrebno da pripremite fil. Sitno iseckajte praziluk i propržite ga
na malo ulja u tiganju. Dodajte mleveno meso i dinstajte sve zajedno.
Pred kraj posolite, dodajte vegetu po ukusu, pobiberite, a ako volite
peršun, dodajte malo sitno iseckanog.
U posebnoj posudi umutite jaja i ulje sa malo soli.
Kore
razdvojite i odvojite dve posebno. One će vam služiti kao osnova, tj.
kao omotač rolata. Stavite jednu preko druge pa gornju koru premažite
mešavinom jaja i ulja. Otprilike 2-3 kašike biće vam dovoljno za
premazivanje kora.
Svaku
narednu koru, od onih preostalih 10 kora, potrebno je premazati
mešavinom ulja i jaja i po ivici poređati fil pa uviti u tanku
"cevčicu". Prve 4 kore poređajte jednu do druge na početak one osnovne
kore, premažite ih, preko njih poređajte 3, pa 2 i na kraju 1 preostalu
koru. Između slojeva obavezno premazujte mešavinom ulja i jaja. Na kraju
bi sve trebalo da liči na piramidu otprilike, što se, nadam se barem
malo vidi na slikama. Premažite i tu gornju koru pa sve lagano urolajte.
Ako vam je lakše, samo prebacite gornji deo kore i ušuškajte rolat, bez
okretanja. Odozgo ga premažite preostalim premazom od jaja i ulja.
Pažljivo
prebacite rolat u pleh obložen papirom i pecite u zagrejanoj rerni na
200 stepeni oko 20 minuta, dok fino ne porumeni odozgo.
Pečen rolat malo prohladite i isecite na parčad pa poslužite.
Rolat pita
Desilo
vam se nekada da vam "banu" neplanirani gosti? Verovatno ste bili u
takvoj situaciji više puta. Ja obično imam ispečeno pa zamrznuto pecivo
koje samo podgrejem u rerni i bude kao da je tog trenutka pečeno, ili
imam ovu drugu varijantu, a to je ova pita. Napravljena, isečena,
zamrznuta i za tili čas gotova kad vam zatreba, za doručak, večeru ili
iznenadne goste. Jako je praktična, a uz to što je mekana i ukusna,
veoma je i dekorativna i privlačna pa se sasvim lepo uklapa i u neke
svečanije postavke stola.
Potrebno je:
500 g kora za pitu
500 g sira
4 jaja
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
1 prašak za pecivo
malo soli po ukusu
i još
1 jaje
malo jogurta
Priprema:
Umutite jaja pa dodajte sve ostale sastojke za fil i sve promešajte da se sjedine.
Razdvojite kore i podelite ih na dva dela. Jedan deo kora pokrite krpom da vam se ne bi osušile dok pravite pitu.
Raširite
prvu koru i poprskajte je uljem. Svaku narednu koru premazujte sa po
malo fila. Vodite računa da iskoristite samo polovinu fila kako bi vam
ostalo i za drugi rolat. Kada ste istrošili sve kore iz one prve
gomilice, uvijte rolat i prebacite ga na neki poslužavnik ili pleh
odgovarajuće veličine.
Isto uradite i sa drugom polovinom kora, isfilujte i uvite u rolat.
Oba
rolata stavite u zamrzivač zajedno sa poslužavnikom na sat-dva da se
malo zamrznu kako bi se lakše isekli na parčad. Nakon isteka tog
vremena, izvadite rolate i isecite ih na 12 parčića približno iste
širine.
Ako
nećete odmah da pečete pitu, spakujte parčiće rolata u neku kutiju,
zatvorite i vratite u zamrzivač do upotrebe. Kad vam zatreba, umutite
jaje sa malo jogurta i zamrznute parčiće rolata umačite u smesu i
redjajte u pleh na pek papir. Možete posipati i malo susama preko.
Uključite rernu na 180 st. i odmah stavite pleh sa pitom. tako će se
pita postepeno odmrzavati i peći. Pečite je dok lepo ne porumeni odozgo.
Isti postupak umakanja u jaja i jogurt je i ako se pita peče odmah.
Poslužite uz jogurt, prijatno!
Lisnata rolat pita
Kad god moja drugarica Jeka objavi
neki recept, ja tačno i bez čitanja mogu da potpišem da će mi se
svideti! Naročito ako je u pitanju neko pecivo, pogača ili pita. Tako je
bilo i sada, na prvi pogled mi se dopala ova lisnata pita i jedva
sam
čekala da mi mama donese domaća jaja pa da je umesim. A pita je stvarno
prelepa, spolja hrskava, a unutra lisnata, mekana i fantastično miriše
na maslac i krem sir. Od ove količine testa možete napraviti dve pite u
okruglom kalupu za tart, ili jednu veću u kalupu br. 36. Za nedeljni
doručak, idealna.Potrebno je:
(original recepta)
800 g brašna
1 kocka kvasca
2,5 dl toplog mleka
1 dl ulja
1 dl kisele vode
2 jaja
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
premaz
200 g maslaca
200 g krem sira
1 kašičica soli
završni premaz
1 jaje
semenke po želji
Priprema:
U toplom mleku rastvorite kvasac, šećer i kašičicu brašna. Ostavite da zapeni.
U
posudu stavite polovinu odmerene količine brašna, dodajte mlaku kiselu
vodu, jaja, ulje, so,, sipajte nadošli kvasac i sve dobro promešajte. Uz
postepeno dodavanje preostale količine brašna, umesite glatko testo.
Pokrijte krpom i ostavite da udvostruči volumen.
Za to vreme umutite maslac sobne temperature sa krem sirom i kašičicom soli.
Nadošlo
testo prebacite na dobro pobrašnjenu površinu i razvucite koru debljine
1 cm. Premažite 1/3 fila, uvijte u rolat i ostavite na stolu da odstoji
15 minuta. Ponovite postupak još 2 puta. Nakon trećeg odmaranja rolata,
testo razvijte i bez ikakvog premazivanja ponovo uvijte u rolat.
Isecite komade debljine oko 1-1,5 cm.
Možete
testo preseći na dva dela i oba razvući i urolati, tako ćete dobiti dva
tanja rolata pa će i parčići biti manji i zgodniji ako planirate da
napravite dve manje pite.
Kalupe
za pečenje podmažite ili obložite papirom i redjajte parčiće tako da
naslanjate jedan na drugi do polovine otprilike. Redjajte u krug, a
možete i u pravougaonom plehu naredjati 3 reda.
Ostavite
pitu da odmara još 15 minuta, a zatim je premažite umućenim jajetom
pazeći da premazujete samo gornji deo rolata kako bi pita bila
lisnatija. Posipite semenke po želji i pecite pitu u rerni zagrejanoj na
180 stepeni dok lepo ne porumeni odozgo, oko 25-30 minuta.
Poslužite toplo ako volite, a prelepa je i hladna uz jogurt.Gibanica od iscepanih kora
Ne
znam da li se takve "iscepane" kore prodaju kod vas, ali kod nas ih ima
i baš su praktične za gibanicu. Tako se i zovu, "Gužvane kore za
gibanicu". To su u stvari trake od kora, neke manje, neke veće, duže,
kraće, uže....a pakovanje sadrži još i dve cele kore, jednu za dole i
jednu za odozgo. Praktično, složićete se ;) Nema ništa za bacanje, lepo
su se setili pekari ;)
Danas
sam onako u hodu "izmislila" ovu gibanicu, zapisala količine sastojaka
koje sam koristila, pa vam prenosim jer je ispala odlično!
Sastojci:
500 g gužvanih kora za gibanicu (mogu i obične, pa ih iscepkajte malo ;))
2 manje kriške tvrdog sira
1 dl ulja
2 dl kisele vode
2 dl jogurta
3 jaja
1 kašičica soli
1/2 kesice praška za pecivo
za prskanje-pola šoljice kisele vode i 1 kašika ulja
Priprema:
Jaja
umutite žicom, možete i mikserom, zatim dodajte sve ostale sastojke,
sir izmrvite ali neka ostane neki komadić, i sve dobro promešajte. Smesa
treba da bude redja.
Pleh
dimenzija 20x30 ili sličan, podmažite dobro uljem i raširite jednu celu
koru, malo podignite krajeve kore uz ivicu pleha. Poprskajte koru sa
malo kisele vode u koju ste stavili kašiku ulja.
Uzimajte
po nekoliko trakica od kora (ili celu koru ukoliko nemate ove
iscepane), i umešajte u smesu od sira i jaja pa redjajte u pleh. Tako
uradite i sa preostalim korama. Komadiće sira koji ostanu u činiji,
kašikom zahvatite i rasporedite izmedju kora. Preko raširite onu drugu
celu koru, krajeve lepo "ušuškajte" sa strane i poprskajte je mešavinom
ulja i kisele vode.
Rernu zagrejte na 180 stepeni, stavite pitu pa je pecite oko 30 minuta dok lepo ne porumeni.
Pečenu
gibanicu pokrite krpom i ostavite da malo odstoji, a onda je isecite na
kocke i poslužite toplu uz jogurt, kiselo mleko isl.
Нема коментара:
Постави коментар