Francuska svilena pita
Sastojci:
Za koru:
12 graham krekara (185 gr) ili bilo kojih drugih krekera
1/4 šolje šećera
1/2 kašičice cimeta
6 kašika putera (85 gr)
1/4 šolje vode
Priprema:
Krekere dobro izmrvite u blenderu, seckalici
za hranu ili oklagijom (stavite ih u plastičnu kesu i prelazite preko
njih oklagijom dok se ne izmrve). Trebali biste dobiti 2 šolje mrvica
graham krekera.
Otopljeni puter dodajte krekerima, ubacite i
šećer i cimet i dobro izmešajte. Ukoliko je potrebno dodajte vode –
trebali biste dobiti kompaktnu smesu, koja se ne raspada kada je
stisnete u šaci.
Obložite okruglu tepsiju, prečnika oko 23 cm,
smesom i stavite je da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 190C.
Pecite 8 do 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi dok ne
napravite ukusnu penastu kremu. (Zanimljivo je da ova kora može stajati u
zamrzivaču i do tri meseca, a pre korišćenja nije ju potrebno
odmrzavati).
Penasta krema:
110 gr čokolade za kuhanje
1 kašičica čistog ekstrakta vanile
1 kašičica espreso praha
1 šolja rashlađene slatke pavlake
170 gr putera, na sobnoj temperaturi
1 šolja šećera
3 veća jajeta
(Po želji, šlag za ukras)
Priprema:
Otopite čokoladu na šporetu na srednjoj temperaturi, umešajte vanilu i espreso prah, pa ostavite sa strane da se ohladi.
U posebnoj posudi izmutite električnim
mikserom (na najjače) slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu smesu.
Pokrijte i stavite u frižider.
Mutite puter mikserom minut-dva, dodajte
šećer i nastavite mutiti dok ne dobijete izdašnu smesu, 3 do 5 minuta. U
to sve ubacite i rashlađenu otopljenu čokoladnu smesu, nastavite
mutiti, dodajte u 2 jaja i sve miksajte 3 minute na srednjoj jačini.
Ubacite još jedno jaje i mutite još 3 minute dok ne dobijete svilenu i
meku smesu.
Rashlađenu, izmućenu slatku pavlaku dodajte
čokoladnoj smesi, sve lagano sjedinite kašikom. Dobijenu penastu kremu
izručite u tepsiju obloženu pečenom korom i poravnajte. Sve stavite u
frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći. Sledećeg dana
neka vaša francuska svilena pita bude ukrašena sa malo šlaga.
Нема коментара:
Постави коментар