недеља, 3. август 2014.

Sampita , vrhunski uzitak

       “No fail” Sampita

"No fail" zato sto ne moze da ne uspe.
“No fail” Sampita

Sastojci

  • Za kore:

  •  400g Lisnato testo
  • Za meringue:

  •  200g belanca (od oko 7 jaja)
  •  400g secer
  •  15 ml sok od svezeg limuna (to je oko 1/2 limuna)
  •  2 kesice vanilin secer

Priprema

  1. Kore:
  2. Za lisnato testo koristim ovaj recept, ukoliko nemate volju da ga pravite uvek mozete koristiti kupovno. Ukoliko pravite lisnato testo po navedenom receptu- pravite 1/2 mere (ovo je mala Sampita, i to ce biti previse).
  3. 1
    Ugrejati pecnicu na 200 C. Resetku za pecenje postaviti u sredinu.
  4. 2 “No fail” Sampita
    Podeliti lisnato testo na dva dela, tanko razvuci, poravnati ivice (pizza sekacem), postaviti svaki od delova na pek papir, malo ih izbusiti viljuskom po celoj povrsini (Slika).
  5. 3 “No fail” Sampita
    Zasebno peci svaku koru (pek papir sa korom postaviti na pozadinu pleha), oko 12-13 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Pecene kore ostaviti sa strane da se ohlade (Slika).
  6. Meringue:
  7. Meringue se radi kao Swiss Meringue. Princip za odnos sastojaka (secera i belanaca) u ovom meringe-u je 2:1 (u gramima) u korist secera. To je sve sto je potrebno da znate ukoliko zelite da napravite manju ili vecu kolicinu.
    Napomena (dodato 22.07.2010): Za mucenje preporucujem stoni mikser. Stoni mikseri su jaci a za dobar meringue neophodna je velika brzina mucenja, osim toga mucenje dugo traje (pokusala sam da napravim meringue sa rucnim mikserom i nije mi uspeo).
  8. 1 “No fail” Sampita
    U manju metalnu serpicu uspite oko 4-5 cm vode i ugrejte do kljucanja (Slika).
  9. 2 “No fail” Sampita-priprema
    Za to vreme belanca stavite u duboku metalnu posudu (u ovom slucaju posudu stonog miksera) i blago umutite (samo da zapene) zicom za mucenje (Slika). Postavite posudu sa belancima na posudu sa kljucalom vodom (voda ne sme da dodiruje dno posude sa belancima) i postepeno dodajte secer (pomesan sa vanili secerom) – uz neprekidno mucenje zicom (Slika).
  10. 3
    Ukoliko imate termometar, temperatura treba da bude 65 C, pri toj temperaturi belanca ce biti pasterizovana i bezbedna.
  11. 4 “No fail” Sampita
    Ukoliko nemate termometar to nije problem, znacete da je temperatura postignuta (Slika) na sledeci nacin: testirajte tako sto cete protrljati malo smese izmedju palca i kaziprsta-u trenutku kada vise ne osecate kristale secera-bezbedna temperatura je postignuta. Secer se topi na visoj temperaturi no sto je temperatura pasterizacije. Samo nemojte preterati sa kuvanjem.
  12. 5 “No fail” Sampita
    Posudu sa smesom pricvrstite za postolje miksera i mutite na srednoj do visokoj brzini dok se masa ne udvostruci. Na pola mucenja dodajte i sok od limuna. Mucenje traje sve dok se meringue skoro potpuno ne ohladi (pipinite posudu). Kada zaustavite mikser, meringue treba da bude toliko cvrst da se uopste ne pomera (Slika).
  13. 6 “No fail” Sampita
    Rasporedite meringue po donjoj kori (jos jednom, evo kako izgleda meringue: Slika). Za poravnavanje koristite navlazeni noz ili spatulu za torte- da se meringue ne bi lepio za njih. Na gornju povrsinu postavite lisnato testo koje ste nakon pecenja isekli na kockice.
  14. 7
    Pospite gornju povrsinu secerom u prahu.
  15. 8 “No fail” Sampita 
  16.      vrhunski uzitak

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      KORE:umutiti 6 bjelanjaka u cvrst snijeg. posebno umutiti 6 zutanjaka sa 250 g secera. dodati 3 kasike vode, 1 soljicu ulja, 100 g brasna, 2 kasike gustina, 1 prasak za pecivo, 2 kasike kakaa. dobro umutiti i dodati snijeg od bjelanjaka. peci na 200'c dok ne porumeni. pecen kolac uzduzno prerezati i kore namociti sa 5 dl crne kafe. mogu se ispeci i dvije kore posebno.

      KREMA:
      skuhati 2 kasike brasna, 2 dl mlijeka. 4 zumanjka, 4 kasike secera i 1 vanilin secer.kuhati dok se ne zgusne par minuta. skinuti sa peci i povremeno promijesati. u hladnu filu dodati 250 g margarina. dobro umutiti.

      BIJELA GLAZURA:
      umutiti cvrst snijeg od 4 bjelanjka. u malo vode toliko da pokrije secer skuhati secer da se otopi i zatim vruce sipati u snijeg stalno miksajuci.

      COKOLADNA GLAZURA:
      100 g cokolade otopiti sa 1/2 soljice ulja.

      REDOSLJED:
       vratiti prvu koru biskvita u lim o kojem se pekao klac. natopiti polovinom kahane kafe i premazati kremom na nju poloziti drugu koru pa i nju natopiti kafom(polako kasikom) odozgo ide bijela glazura. staviti u frizider da se malo stegne pa preko bijele glazure staviti cokoladnu glazuru.
  17.   

       Narandza snite


    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      KORA:
      4 Bjelanjka umutiti u cvrst snijeg. Polako dodati 150 g secera, dobro umutiti pa dodati 150 g orasa. Saliti u tepsiju pa podijeliti po duzini na 3 dijela, te na srednji dio posuti sjeckane orase. peci na 200'C dok ne bude gotovo.

      FILA:
      150 g secera, 4 zutanjka, 2 kasike brasna i sok od narandze umutiti i lagano kuvati dok se ne zgusne. kad se ohladi dodati 150 g margarina i filati. kora sa posutim orasima treba da bude gornja.

Нема коментара:

Постави коментар