“No fail” Sampita
Sastojci
Za kore:
- 400g Lisnato testo
Za meringue:
- 200g belanca (od oko 7 jaja)
- 400g secer
- 15 ml sok od svezeg limuna (to je oko 1/2 limuna)
- 2 kesice vanilin secer
Priprema
-
Kore:
-
Za lisnato testo koristim ovaj recept, ukoliko nemate volju da ga pravite uvek mozete koristiti kupovno. Ukoliko pravite lisnato testo po navedenom receptu- pravite 1/2 mere (ovo je mala Sampita, i to ce biti previse).
-
1
Ugrejati pecnicu na 200 C. Resetku za pecenje postaviti u sredinu.
-
2
Podeliti lisnato testo na dva dela, tanko razvuci, poravnati ivice (pizza sekacem), postaviti svaki od delova na pek papir, malo ih izbusiti viljuskom po celoj povrsini (Slika).
-
3
Zasebno peci svaku koru (pek papir sa korom postaviti na pozadinu pleha), oko 12-13 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Pecene kore ostaviti sa strane da se ohlade (Slika).
-
Meringue:
-
Meringue se radi kao Swiss Meringue. Princip za odnos sastojaka (secera i belanaca) u ovom meringe-u je 2:1 (u gramima) u korist secera. To je sve sto je potrebno da znate ukoliko zelite da napravite manju ili vecu kolicinu.
Napomena (dodato 22.07.2010): Za mucenje preporucujem stoni mikser. Stoni mikseri su jaci a za dobar meringue neophodna je velika brzina mucenja, osim toga mucenje dugo traje (pokusala sam da napravim meringue sa rucnim mikserom i nije mi uspeo). -
1
U manju metalnu serpicu uspite oko 4-5 cm vode i ugrejte do kljucanja (Slika).
-
2
Za to vreme belanca stavite u duboku metalnu posudu (u ovom slucaju posudu stonog miksera) i blago umutite (samo da zapene) zicom za mucenje (Slika). Postavite posudu sa belancima na posudu sa kljucalom vodom (voda ne sme da dodiruje dno posude sa belancima) i postepeno dodajte secer (pomesan sa vanili secerom) – uz neprekidno mucenje zicom (Slika).
-
3
Ukoliko imate termometar, temperatura treba da bude 65 C, pri toj temperaturi belanca ce biti pasterizovana i bezbedna.
-
4
Ukoliko nemate termometar to nije problem, znacete da je temperatura postignuta (Slika) na sledeci nacin: testirajte tako sto cete protrljati malo smese izmedju palca i kaziprsta-u trenutku kada vise ne osecate kristale secera-bezbedna temperatura je postignuta. Secer se topi na visoj temperaturi no sto je temperatura pasterizacije. Samo nemojte preterati sa kuvanjem.
-
5
Posudu sa smesom pricvrstite za postolje miksera i mutite na srednoj do visokoj brzini dok se masa ne udvostruci. Na pola mucenja dodajte i sok od limuna. Mucenje traje sve dok se meringue skoro potpuno ne ohladi (pipinite posudu). Kada zaustavite mikser, meringue treba da bude toliko cvrst da se uopste ne pomera (Slika).
-
6
Rasporedite meringue po donjoj kori (jos jednom, evo kako izgleda meringue: Slika). Za poravnavanje koristite navlazeni noz ili spatulu za torte- da se meringue ne bi lepio za njih. Na gornju povrsinu postavite lisnato testo koje ste nakon pecenja isekli na kockice.
-
7
Pospite gornju povrsinu secerom u prahu.
- 8
vrhunski uzitak
Sastojci
- 6 zumanjaka
- 250 g secera
- 3 kasike vode
- 1 soljica za kafu ulja
- 100 g brasna
- 2 kasike gustina
- 1 prasak za pecivo
- 2 kasike kakaa
- 6 bjelanjaka snijeg
- 5 dl crne skuhane kafe
- 2 kasike brasna
- 2 dl mlijeka
- 4 zumanjka
- 4 kasike secera
- 1 vanilin secer
- 250 g margarina
- 4 bjelanjka
- 250 g secera
- 1/2 solje vode
- 100 g cokolade
- 1/2 soljice ulja
Priprema
-
1
KORE:umutiti 6 bjelanjaka u cvrst snijeg. posebno umutiti 6 zutanjaka sa 250 g secera. dodati 3 kasike vode, 1 soljicu ulja, 100 g brasna, 2 kasike gustina, 1 prasak za pecivo, 2 kasike kakaa. dobro umutiti i dodati snijeg od bjelanjaka. peci na 200'c dok ne porumeni. pecen kolac uzduzno prerezati i kore namociti sa 5 dl crne kafe. mogu se ispeci i dvije kore posebno.
KREMA:
skuhati 2 kasike brasna, 2 dl mlijeka. 4 zumanjka, 4 kasike secera i 1 vanilin secer.kuhati dok se ne zgusne par minuta. skinuti sa peci i povremeno promijesati. u hladnu filu dodati 250 g margarina. dobro umutiti.
BIJELA GLAZURA:
umutiti cvrst snijeg od 4 bjelanjka. u malo vode toliko da pokrije secer skuhati secer da se otopi i zatim vruce sipati u snijeg stalno miksajuci.
COKOLADNA GLAZURA:
100 g cokolade otopiti sa 1/2 soljice ulja.
REDOSLJED:
vratiti prvu koru biskvita u lim o kojem se pekao klac. natopiti polovinom kahane kafe i premazati kremom na nju poloziti drugu koru pa i nju natopiti kafom(polako kasikom) odozgo ide bijela glazura. staviti u frizider da se malo stegne pa preko bijele glazure staviti cokoladnu glazuru.
-
Narandza snite
Sastojci
Priprema
-
1
KORA:
4 Bjelanjka umutiti u cvrst snijeg. Polako dodati 150 g secera, dobro umutiti pa dodati 150 g orasa. Saliti u tepsiju pa podijeliti po duzini na 3 dijela, te na srednji dio posuti sjeckane orase. peci na 200'C dok ne bude gotovo.
FILA:
150 g secera, 4 zutanjka, 2 kasike brasna i sok od narandze umutiti i lagano kuvati dok se ne zgusne. kad se ohladi dodati 150 g margarina i filati. kora sa posutim orasima treba da bude gornja.
-
1
Нема коментара:
Постави коментар