недеља, 3. август 2014.

Domaće kore za gibanicu...

      Domaće kore za gibanicu  

Ove kore peku se na ploči štednjaka na drva. 

Sastojci

  •  30 dag brašna ( pola glatko, pola oštro )
  •  2-3 dl tople vode
  •  2 žlice ulja
  •  1 žličica soli
  •  2 žlice rastopljene masti ili ulja, za premazivanje kora

Priprema

  1. 1
    Zamijesiti tijesto od brašna, ulja, soli i vode. Dobro ga izraditi da bude glatko i podatno, a da se ne lijepi. Ostaviti ga pokrivenog rastezljivom folijom ili u posudici s poklopcem. Ja sam zamijesila navečer i ostavila ga u hladnjaku
  2. 2 Domaće kore za gibanicu
    Tijesto podijeliti na loptice i po dvije razvaljati na manje krugove ili kvadrate. Možete svaku posebno razvaljati, meni je ovako jednostavnije i brže.
  3. 3 Domaće kore za gibanicu
    Jedan krug premazati rastopljenom mašću ili uljem, malo posipati brašnom i na njega staviti drugi krug tijesta
  4. 4 Domaće kore za gibanicu
    Razvaljati tako spojene krugove , može se i rukama još razvući.
  5. 5 Domaće kore za gibanicu
    Tijesto staviti na ploču štednjaka na drva i vrlo kratko peći s obadvije strane
  6. 6 Domaće kore za gibanicu
    Pečene kore razdvojiti. Dobit ćete od svakog kruga dvije kore koje se lijepo razdvajaju. Spremiti ih u posudu s poklopcem ili u vrećicu da se ne posuše. Na isti način ispeći preostalo tijesto.
  7. 7 Domaće kore za gibanicu
    Pečene kore ohladiti, složiti jednu na drugu i spremiti u vrećicu, a možete ih i zarolati i tako spremiti u hladnjak ako ih ne koristite odmah. Ostat će mekane do upotrebe.

                                 Šarene oblatne


Sastojci

  •   ŽUTA KREMA
  •  4 žumanjka
  •  25 dag šećera
  •  25 dag maslaca
  •  1 vanil šećer
  •   BIJELA KREMA
  •  4 bjelanjka
  •  30 dag šećera
  •   sok od pola limuna
  •  4 lista oblatne ( manje )
  •  24 kom pettit beure keksa
  •  2dl jake crne kave ( procijeđene i nezaslađene )
  •   po želji čokolada za glazuru

Priprema

  1. 1
    ŽUTA KREMA
    Žumanjke, šećer i vanil šećer tući na pari 10 - 15 minuta. Ohladiti i pomiješati s dobro izrađenim maslacem. Podijeliti kremu na dva dijela.
    BIJELA KREMA
    Bjelanjke i šećer istući mikserom u snijeg, dodati limunov sok i staviti kuhati na paru. Miješati pjenjačom, ne mikserom, dok se dobro zgusne. Maknuti s pare i dalje miješati da se ohladi. Podijeliti kremu na dva dijela.
    SLAGANJE
    Staviti na pladanj jednu oblatnu, namazati bijelom kremom, pokriti drugom oblatnom, namazati žutom kremom i po njoj složiti kekse namočene u kavu ( 6 keksa u četiri reda - to je 24 keksa ). Na kekse staviti ostatak žute kreme, pokriti trećom oblatnom. Premazati je bijelom kremom i staviti četvrtu oblatnu. Prekriti papirom i staviti neki teži predmet da se dobro spoje kreme s oblatnama. Može se glazirati čokoladom, ja nisam. Ako ih glazirate, tada zadnju oblatnu okrenuti tako da su veće rupice dolje.

Нема коментара:

Постави коментар