Domaće kore za gibanicu sephia
Sastojci
- 30 dag brašna ( pola glatko, pola oštro )
- 2-3 dl tople vode
- 2 žlice ulja
- 1 žličica soli
- 2 žlice rastopljene masti ili ulja, za premazivanje kora
Priprema
-
1
Zamijesiti tijesto od brašna, ulja, soli i vode. Dobro ga izraditi da bude glatko i podatno, a da se ne lijepi. Ostaviti ga pokrivenog rastezljivom folijom ili u posudici s poklopcem. Ja sam zamijesila navečer i ostavila ga u hladnjaku
-
2
Tijesto podijeliti na loptice i po dvije razvaljati na manje krugove ili kvadrate. Možete svaku posebno razvaljati, meni je ovako jednostavnije i brže.
-
3
Jedan krug premazati rastopljenom mašću ili uljem, malo posipati brašnom i na njega staviti drugi krug tijesta
-
4
Razvaljati tako spojene krugove , može se i rukama još razvući.
-
5
Tijesto staviti na ploču štednjaka na drva i vrlo kratko peći s obadvije strane
-
6
Pečene kore razdvojiti. Dobit ćete od svakog kruga dvije kore koje se lijepo razdvajaju. Spremiti ih u posudu s poklopcem ili u vrećicu da se ne posuše. Na isti način ispeći preostalo tijesto.
-
7
Pečene kore ohladiti, složiti jednu na drugu i spremiti u vrećicu, a možete ih i zarolati i tako spremiti u hladnjak ako ih ne koristite odmah. Ostat će mekane do upotrebe.
Šarene oblatne
Sastojci
Priprema
-
1
ŽUTA KREMA
Žumanjke, šećer i vanil šećer tući na pari 10 - 15 minuta. Ohladiti i pomiješati s dobro izrađenim maslacem. Podijeliti kremu na dva dijela.
BIJELA KREMA
Bjelanjke i šećer istući mikserom u snijeg, dodati limunov sok i staviti kuhati na paru. Miješati pjenjačom, ne mikserom, dok se dobro zgusne. Maknuti s pare i dalje miješati da se ohladi. Podijeliti kremu na dva dijela.
SLAGANJE
Staviti na pladanj jednu oblatnu, namazati bijelom kremom, pokriti drugom oblatnom, namazati žutom kremom i po njoj složiti kekse namočene u kavu ( 6 keksa u četiri reda - to je 24 keksa ). Na kekse staviti ostatak žute kreme, pokriti trećom oblatnom. Premazati je bijelom kremom i staviti četvrtu oblatnu. Prekriti papirom i staviti neki teži predmet da se dobro spoje kreme s oblatnama. Može se glazirati čokoladom, ja nisam. Ako ih glazirate, tada zadnju oblatnu okrenuti tako da su veće rupice dolje.
Нема коментара:
Постави коментар