недеља, 3. август 2014.

MaReno,suzyca,

        Ruska slana "Štrudla"

Ruska slana

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Potreban je jedan veliki (duboki) lonac sa poklopcom !

    Po receptu od Yekatharine:
    1: pripremiti tijesto za pogačice
     Stavite prvo od prilike 400 g. brašna u posudu. Dodajte sol i pomješajte.
    U mlako mljeko stavite žličicu ili dvije šećera i germu - miješajte dok se germa ne otopi.
    Sada dodajte mlijeko sa germom u brašno i zamijesite mekano tijesto koje se ne lijepi - po potrebi dodavajte još brašna.
    Pokrijte ga sa čistom kuhinjskom krpom i ostavite da nadođe -> neki 30 Min.
  2. 2
    2: Ulje ugrijati u loncu i dodati meso da malko dobije boju. Zatim isto dodati luk, mrkvi, češnjak i začine (soli, papra vegete).
    Krumpire oguliti i prepoloviti (veći krumpir izrezati na četvrtine) i dodati u lonac. Tako isto narezati kupus i dodati u lonac.
    Zatim isto staviti pasiranu rajčicu, lovorov list i toliko vode da bude dva prsta manje nego sastojaka.
  3. 3
    Pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto (malko više uzduž) na debljinu od pola centimetra.
    Sada savijte tijesto sa duže strane kao da pravite štrudlu (ili pužiće) i narežite 10-15 jednaki komada.
    Njih sada stavite isto u lonac na smjesu od mesa i krumpira/kupusa.
    Zatvorite lonac poklopcom i ostavite sve zajedno da kuha (na laganoj vatrici) od prilike 40-60 Min. Poklopac nemojte nikako otvarat, inače neće pogačice lijepo narasti !!!
  4. 4
    Evo sada moja interpretacija:
    U loncu (koji se može isto staviti u rernu i koji ima poklopac) ugrijati ulje i u njemu zapržiti meso. Dodati luk, mrkvu i češnjak i sve skupa kratko dinstati - pa po ukusu začiniti sa soli, paprom i vegetom. Sada dodati pasiranu rajčicu, malko vode i lovorov list pa ostaviti da kuha od prilike 30 min.

    Dok se meso kuha može se tijesto za pogače pripremati (isto kao gori napisano) i ostaviti da nadođe.
  5. 5 Ruska slana
    Krumpir oguliti i narezati - tako isto i kupus pa dodati u lonac sa mesom. Po potrebi još malko posoliti i dodati još malko vode (voda netreba pokriti sve sastojke-dva prsta manje) i ponovo ostaviti da se kuha neki 15 min da kupus omekša.

    Rernu ugrijati na 180 C !

    Tijesto kao gori napisano razvaljati i narezati (to sam radila sve po receptu od kolegice) - pa podijeliti po varivu. Lonac poklopiti i staviti u rernu da se kuha/pari od prilike još 40 min.

               Prolećni đuveč


Sastojci

Priprema

  1. 1
     U veliki teflonski tiganj sipajte ulje, po vašem ukusu, ako volite masnije jelo onda otprilike znate koliko je to. Crni i beli luk očistite i isecite na kolutove, zajedno sa zelenim delom. Šargarepu i tikvicu očistite i isecite na kockice. Belo pileće meso takođe. Mladu, zelenu papriku iseckajte, a možete umesto nje dodati i ajvar, izuzetno lep ukus daje jelima sa povrćem. Krompiriće očistite i prepolovite.
  2. 2
     Na ulju propržite luk i šargarepu, dodajte meso i zajedno pržite dok meso ne pobeli. Dodajte alevu papriku i sve dobro promešajte pa dodajte krompiriće i tikvice, zelenu papriku ili ajvar i sitno seckani list rena, nalijte čašom vode, promešajte i poklopite.
  3. 3
    Pustite da se krčka neko vreme na tihoj vatri, a zatim dodajte i pirinač, posolite i dodajte začine po ukusu, dolijte još vode i ponovo poklopite i ostavite da se krčka. Kada krompir bude omekšao, znači da je i pirinač već skuvan, otklopite tiganj, isključite ringlu i ostavite đuveč da se dokrčka i uhvati tanku koricu odozgo.
  4. 4 Prolećni đuveč
    Trebalo bi da ispod korice đuveč ostane sočan, nikako suv i bez tečnosti pa obratite pažnju na to i dolivajte po malo vode povremeno dok se bude kuvao. Servirajte kao glavno jelo, uz sezonsku salatu.
  5. 5
     *List rena je za mene novina, ali kako ga moja svekrva koristi baš isključivo za đuveč, nabrala sam na placu domaći list, i mogu vam reći da je značajno doprineo ukusu đuveča. Najbitnije je da vam jelo ostane sočno, nikako suvo, i iz tog razloga sam ja počela da ga pripremam u velikom, dubokom teflonskom tiganju, bez naknadnog pečenja u rerni i mislim da stvarno nema potrebe isušivati ga dodatno, ionako se na kraju uhvati lepa tanka korica, a jelo bude sočno i veoma ukusno i sutradan.

         Nougat-Torta


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Za tijesto/podlogu:
    Narežite maslac na manje komadiće. Stavite sve sastojke za tijesto u jednu zdjelu i zamijesite prhko tijesto. Spremite ga od prilike 30 min. u hladnjak, zamotan u prozirnu foliju.

    Kalup veličine 26 cm namastite i pobrašnite - rernu ugrijte na 170 C.

    Tijesto razvaljajte i obložite kalup (treba samo dno kalupa biti pokriven) i ubodite sa vilicom tijesto na više mijesta.
    Pecite ga od prilike 15 - 20 min na 170 C.
    Kad je pečeno - ostavite da se podpuno ohladi.
  2. 2
    Za fil:
    Prašak za puding razmutite sa par žlica mlijeka.
    Preostalo mlijeko staviti da se kuha. Kad zakuha umiješajte razmućeni puding i kuhajte uz stalno miješanje od prilike 1-2 minute.
  3. 3
    Nougat narežite na manje kockice i stavite ga u vruć puding - miješati dok se nougat otopi i sjedini sa pudingom.

    Listove želantine staviti u hladnu vodu da omekšaju.

    Kad se puding malko ohladio (nesmije biti prevruć) u njega umiješati omekšanu i ocijeđenu želantinu - dok se otopi. Ostaviti puding da se podpuno ohladi.
  4. 4
    Vrhnje za šlag i vanilin šećer dobro sa mikserom izraditi da dobijete čvrst šlag.

    1/3 šlaga dodati u nougat-kremu i dobro umiješati. Kad se sastojci dobro pomiješaju dodati preostali šlag i opet sve dobro izmiješati.

    5 žlica Amaretta i 5 žlica mlijeka u jednoj zdjeli izmiješati - sa tim namočite piškote.
  5. 5
    Podlogu/pečeno i ohlađeno tijesto vratite u kalup sa obručom.

    Na tijesto stavite 1/3 kreme pa posložite po kremi pola namočeni piškota - na njih stavie drugu trećinu kreme - pa opet namočene piškote i na kraju ostatak kreme.

    Tortu ostavite par sati (najbolje preko noći) u hladnjaku da se krema može fino stegnuti.
  6. 6
    Vrhnje za šlag, vanilin šećer i šlag fix izradite sa mikserom u čvrst šlag.
    Nakon toga maknite obruč i stavite na tortu čvrsti šlag i po želji pospite tortu sa kakaom.

      Key Lime Pie


Sastojci

  •  250 g digestive keksa (može i petit keks)
  •  130 g otopljenog maslaca
  •  6 žumanjka
  •  400 g (jedna limenka) slatkog kondenziranog mlijeka
  •  3-5 nešpricani limeta (treba se dobiti 125 ml soka)
  •  6 bjelanjka
  •  malko soli
  •  120 g šećera

Priprema

  1. 1
    Podloga od keksa:
    Sameljite kekse i otopite maslac.
    Promijesajte dobro kekse i maslac i utisnite smjesu u kalup promjera 26 cm. Stavite u hladnjak dok pripremate fil.
  2. 2
    Fil:
    Žumanjke i kondenzirano mlijeko odprilike 5 minuta sa mikserom dobro izraditi - tako da dobijete gustu i pijenastu kremu.
    Koru od tri limeta fino naribati - i iz svih limeta iscijediti sok, tako da dobijete 125 ml.
    Naribanu koru i sok od limeta umiješati u kremu.
    Tu smijesu izliti po podlogi od keksa i sve zajedno - na 180 C / na najnižoj šini od rerne / peći 20-25 min.
  3. 3
    Bijelanjak sa malko soli sa mikserom izraditi da dobijete čvrst snijeg. Pa postepeno dodavati šećer i dalje sa mikserom miješati (odprilike još 3 min.)
    Bijelanjak (baiser smijesu) podijeliti po kolaču i još jedanput ga staviti da se peče 3-5 min.
    Nakon pečenja ostaviti kolač da se ohladi.

Нема коментара:

Постави коментар