Ruska slana "Štrudla"
Sastojci
- 700 g svinjskog vrata (može i drugo meso ... govedina, teletina, piletine)
- 1 veliki luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 veća mrkva
- 5-6 krumpira
- 500 g kupusa (od prilike pola manje glavice)
- 1-2 lovorova lista
- po ukusu začina -> soli, papra, vegete
- 500 ml pasirani rajčica
- po potrebi vode
- malko ulja
Za pogače:
- 400-500 g brašna
- 1 mala žlica soli
- 250 ml mlakog mlijeka
- 1 kocka germe
- 2 male žlice šećera
Priprema
-
1
Potreban je jedan veliki (duboki) lonac sa poklopcom !
Po receptu od Yekatharine:
1: pripremiti tijesto za pogačice
Stavite prvo od prilike 400 g. brašna u posudu. Dodajte sol i pomješajte.
U mlako mljeko stavite žličicu ili dvije šećera i germu - miješajte dok se germa ne otopi.
Sada dodajte mlijeko sa germom u brašno i zamijesite mekano tijesto koje se ne lijepi - po potrebi dodavajte još brašna.
Pokrijte ga sa čistom kuhinjskom krpom i ostavite da nadođe -> neki 30 Min.
-
2
2: Ulje ugrijati u loncu i dodati meso da malko dobije boju. Zatim isto dodati luk, mrkvi, češnjak i začine (soli, papra vegete).
Krumpire oguliti i prepoloviti (veći krumpir izrezati na četvrtine) i dodati u lonac. Tako isto narezati kupus i dodati u lonac.
Zatim isto staviti pasiranu rajčicu, lovorov list i toliko vode da bude dva prsta manje nego sastojaka.
-
3
Pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto (malko više uzduž) na debljinu od pola centimetra.
Sada savijte tijesto sa duže strane kao da pravite štrudlu (ili pužiće) i narežite 10-15 jednaki komada.
Njih sada stavite isto u lonac na smjesu od mesa i krumpira/kupusa.
Zatvorite lonac poklopcom i ostavite sve zajedno da kuha (na laganoj vatrici) od prilike 40-60 Min. Poklopac nemojte nikako otvarat, inače neće pogačice lijepo narasti !!!
-
4
Evo sada moja interpretacija:
U loncu (koji se može isto staviti u rernu i koji ima poklopac) ugrijati ulje i u njemu zapržiti meso. Dodati luk, mrkvu i češnjak i sve skupa kratko dinstati - pa po ukusu začiniti sa soli, paprom i vegetom. Sada dodati pasiranu rajčicu, malko vode i lovorov list pa ostaviti da kuha od prilike 30 min.
Dok se meso kuha može se tijesto za pogače pripremati (isto kao gori napisano) i ostaviti da nadođe.
-
5
Krumpir oguliti i narezati - tako isto i kupus pa dodati u lonac sa mesom. Po potrebi još malko posoliti i dodati još malko vode (voda netreba pokriti sve sastojke-dva prsta manje) i ponovo ostaviti da se kuha neki 15 min da kupus omekša.
Rernu ugrijati na 180 C !
Tijesto kao gori napisano razvaljati i narezati (to sam radila sve po receptu od kolegice) - pa podijeliti po varivu. Lonac poklopiti i staviti u rernu da se kuha/pari od prilike još 40 min.
Prolećni đuveč
Sastojci
- 1 kom pilećeg belog mesa
- 2 struka mladog crnog luka
- 1 struk mladog belog luka
- 2 mlade šargarepe
- 1 tikvica
- 1 zelena paprika ili 2 kašike ajvara
- 8-10 mladih krompirića
- 1,5 šoljica pirinča
- 1 list rena*
- seckani peršun
- so, vegeta, biber
- 2 kašičice aleve paprike
- list lovora
- ulje
Priprema
-
1
U veliki teflonski tiganj sipajte ulje, po vašem ukusu, ako volite masnije jelo onda otprilike znate koliko je to. Crni i beli luk očistite i isecite na kolutove, zajedno sa zelenim delom. Šargarepu i tikvicu očistite i isecite na kockice. Belo pileće meso takođe. Mladu, zelenu papriku iseckajte, a možete umesto nje dodati i ajvar, izuzetno lep ukus daje jelima sa povrćem. Krompiriće očistite i prepolovite.
-
2
Na ulju propržite luk i šargarepu, dodajte meso i zajedno pržite dok meso ne pobeli. Dodajte alevu papriku i sve dobro promešajte pa dodajte krompiriće i tikvice, zelenu papriku ili ajvar i sitno seckani list rena, nalijte čašom vode, promešajte i poklopite.
-
3
Pustite da se krčka neko vreme na tihoj vatri, a zatim dodajte i pirinač, posolite i dodajte začine po ukusu, dolijte još vode i ponovo poklopite i ostavite da se krčka. Kada krompir bude omekšao, znači da je i pirinač već skuvan, otklopite tiganj, isključite ringlu i ostavite đuveč da se dokrčka i uhvati tanku koricu odozgo.
-
4
Trebalo bi da ispod korice đuveč ostane sočan, nikako suv i bez tečnosti pa obratite pažnju na to i dolivajte po malo vode povremeno dok se bude kuvao. Servirajte kao glavno jelo, uz sezonsku salatu.
-
5
*List rena je za mene novina, ali kako ga moja svekrva koristi baš isključivo za đuveč, nabrala sam na placu domaći list, i mogu vam reći da je značajno doprineo ukusu đuveča. Najbitnije je da vam jelo ostane sočno, nikako suvo, i iz tog razloga sam ja počela da ga pripremam u velikom, dubokom teflonskom tiganju, bez naknadnog pečenja u rerni i mislim da stvarno nema potrebe isušivati ga dodatno, ionako se na kraju uhvati lepa tanka korica, a jelo bude sočno i veoma ukusno i sutradan.
Nougat-Torta
Sastojci
Podloga:
- 170 g brašna
- 1 mala žlica praška za pecivo
- 80 g maslaca
- 40 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
Za fil:
- 1 paketić (40g) pudinga u prahu okusa čokolade
- 400 ml mlijeka
- 400 g nougata
- 4 lista želatine
- 400 ml vrhnja za šlag
- 1 vanilin šećer
- 200 g piškota
- 5 žlica mlijeka
- 5 žlica Amaretto (može i ruma)
Za dekoraciju:
- 200 ml vrhnje za šlag
- 1 vanilin šećer
- 1 šlag fix
Priprema
-
1
Za tijesto/podlogu:
Narežite maslac na manje komadiće. Stavite sve sastojke za tijesto u jednu zdjelu i zamijesite prhko tijesto. Spremite ga od prilike 30 min. u hladnjak, zamotan u prozirnu foliju.
Kalup veličine 26 cm namastite i pobrašnite - rernu ugrijte na 170 C.
Tijesto razvaljajte i obložite kalup (treba samo dno kalupa biti pokriven) i ubodite sa vilicom tijesto na više mijesta.
Pecite ga od prilike 15 - 20 min na 170 C.
Kad je pečeno - ostavite da se podpuno ohladi.
-
2
Za fil:
Prašak za puding razmutite sa par žlica mlijeka.
Preostalo mlijeko staviti da se kuha. Kad zakuha umiješajte razmućeni puding i kuhajte uz stalno miješanje od prilike 1-2 minute.
-
3
Nougat narežite na manje kockice i stavite ga u vruć puding - miješati dok se nougat otopi i sjedini sa pudingom.
Listove želantine staviti u hladnu vodu da omekšaju.
Kad se puding malko ohladio (nesmije biti prevruć) u njega umiješati omekšanu i ocijeđenu želantinu - dok se otopi. Ostaviti puding da se podpuno ohladi.
-
4
Vrhnje za šlag i vanilin šećer dobro sa mikserom izraditi da dobijete čvrst šlag.
1/3 šlaga dodati u nougat-kremu i dobro umiješati. Kad se sastojci dobro pomiješaju dodati preostali šlag i opet sve dobro izmiješati.
5 žlica Amaretta i 5 žlica mlijeka u jednoj zdjeli izmiješati - sa tim namočite piškote.
-
5
Podlogu/pečeno i ohlađeno tijesto vratite u kalup sa obručom.
Na tijesto stavite 1/3 kreme pa posložite po kremi pola namočeni piškota - na njih stavie drugu trećinu kreme - pa opet namočene piškote i na kraju ostatak kreme.
Tortu ostavite par sati (najbolje preko noći) u hladnjaku da se krema može fino stegnuti.
-
6
Vrhnje za šlag, vanilin šećer i šlag fix izradite sa mikserom u čvrst šlag.
Nakon toga maknite obruč i stavite na tortu čvrsti šlag i po želji pospite tortu sa kakaom.
Key Lime Pie
Sastojci
- 250 g digestive keksa (može i petit keks)
- 130 g otopljenog maslaca
- 6 žumanjka
- 400 g (jedna limenka) slatkog kondenziranog mlijeka
- 3-5 nešpricani limeta (treba se dobiti 125 ml soka)
- 6 bjelanjka
- malko soli
- 120 g šećera
Priprema
-
1
Podloga od keksa:
Sameljite kekse i otopite maslac.
Promijesajte dobro kekse i maslac i utisnite smjesu u kalup promjera 26 cm. Stavite u hladnjak dok pripremate fil.
-
2
Fil:
Žumanjke i kondenzirano mlijeko odprilike 5 minuta sa mikserom dobro izraditi - tako da dobijete gustu i pijenastu kremu.
Koru od tri limeta fino naribati - i iz svih limeta iscijediti sok, tako da dobijete 125 ml.
Naribanu koru i sok od limeta umiješati u kremu.
Tu smijesu izliti po podlogi od keksa i sve zajedno - na 180 C / na najnižoj šini od rerne / peći 20-25 min.
-
3
Bijelanjak sa malko soli sa mikserom izraditi da dobijete čvrst snijeg. Pa postepeno dodavati šećer i dalje sa mikserom miješati (odprilike još 3 min.)
Bijelanjak (baiser smijesu) podijeliti po kolaču i još jedanput ga staviti da se peče 3-5 min.
Nakon pečenja ostaviti kolač da se ohladi.
Нема коментара:
Постави коментар