vrganji
Sastojci
Priprema
-
1
Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati jaja i med i mutiti da se masa sjedini. Postepeno dodavati brašno pa umijesiti mekše tijesto. Ostaviti da stoji 1 sat.
-
2
Od tijesta praviti kuglice, malo ih pritisnuti između dlanova, u sredini svake napraviti udubljenje (drškom od drvene kašike) i stavljati u pleh obložen papirom za pečenje (udubljenja okrenuta nadolje). Peći na 200 C da dobiju blago-žućkastu boju.
-
3
Napraviti duplo više peteljki. Praviti male kuglice veličine manje od lješnjaka, valjati između dlanova ili na radnoj površini tako da jedna strana bude tanja a druga malo deblja. Stavljati u pleh obložen papirom za pečenje i peći da dobiju blago-žućkastu boju.
-
4
Kad se ohlade peteljke lijepiti marmeladom po dvije, tanje krajeve umakati u otopljenu čokoladu i sastavljati sa kapicama, (ako je potrebno nožem malo proširiti udubljenja).
-
5
Drugu stranu peteljki umakati u otopljenu čokoladu pa u kokos.
-
6
Gornju stranu vrganja umakati u čokoladu otopljenu sa malo ulja i ostaviti da se čokolada stegne.
Posluživanje
Od ove smjese dobije se oko 100 komada vrganja,Rolnice od tikvica i viršli u bešamelu
Sastojci
potrebno je
- 2 kom tikvice
- 1 pakovanje (10 kom) viršli
- 15-ak listića sira, gauda
- 100 g tvrdog sira
za bešamel sos
- 30 g maslaca
- 1 kašika brašna
- 250 ml mlijeka
- 1 kom jaje
- malo muškatnog oraščića
- malo soli
Priprema
-
1
Tikvice isjeći na tanke listiće po dužini, malo ih posoliti i ostaviti da puste vodu. U tavi na malo ulja prepržiti ih da blago porumene sa obe strane. Ostaviti ih da se ohlade.
-
2
Za bešamel sos u manjoj šerpi zagrijati maslac, sipati brašno i miješati da se malo uprži, sipati vrelo mlijeko i kuvati da se sos zgusne, u mlako dodati jaje i 1/3 naribanog tvrdog sira, malo muškatnog oraščića i izmiješati.
-
3
Viršle i sir isjeći dužinu kao što je širina listića tikvice. Na listić ohlađene tikvice staviti sir, na jedan kraj staviti viršlu i zarolati.
-
4
Rernu zagrijati na 200 C. Kalup za pečenje premazati sa malo ulja, rolnice slagati uspravno, sa malim razmacima, posuti sa 1/3 naribanog sira i staviti u zagrijanu rernu da se malo zapeku, 10-15 min. Preliti bešamel sosom, posuti ostatak naribanog tvrdog sira i vratiti da se zapeče, 10-ak min.
sedmo nebo
Sastojci
Priprema
-
1
Bjelanca umutiti mikserom, dodati šećer i mutiti da se šećer istopi. Pomiješati orahe i brašno i kašikom umiješati u bjelanca.
-
2
U pleh staviti list oblatne sa ravnom stranom nadolje. Premazati oblatnu i peći 15 min. na 200 C.
-
3
Na isti način ispeći i drugi biskvit.
-
4
Žumanca i brašno razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati žumanca i miješati žicom za mućenje dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
-
5
Umutiti margarin pa dodati prethodno umućenu kremu od žumanaca. Mutiti da se masa sjedini.
-
6
Biskvit sa kakaom premazati sa 1/2 fila. staviti biskvit sa orasima pa premazati drugom polovinom fila, preko fila treći list oblatne.
-
7
Ostaviti da se ohladi, najbolje preko noći.
jaffa štangle
Sastojci
Priprema
-
1
Narandže zamrznuti pa ih izrendati na sitnoj strani rende (ili svježe isjeckati u blenderu).
-
2
U šerpu sipati vodu, ulje, šećer, vanilin šećer, izrendane narandže i marmeladu pa kuvati 5 minuta. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
-
3
Jaja umutiti pjenasto, dodati smjesu sa narandžama i još malo mutiti.
-
4
Pomiješati brašno kakao i prašak za pecivo pa sipati u smjesu i mutiti da bude glatka masa.
-
5
Sipati u pleh premazan uljem i posut brašnom.
-
6
Peći na 200 C. Pleh dimenzija 35×30 cm.
žute šnite
Sastojci
kora
- 2 jaja
- 75 g šećera
- 1 vanil šećer
- 100 g margarina
- 4 kašike mlijeka
- 100 g brašna
- 1 prašak za pecivo
krema 1
- 7,5 dl mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 5 kašika gustina
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g bijele čokolade
- 1 margarin
krema 2
- 2 šlag krem vanilija
- po potrebi mlijeko
- 2 šlag pjene
- po potrebi mlijeko
KOKOS ŠTANGLE
Sastojci
Priprema
-
1
Prokuvati mlijeko, šećer i margarin, dodati mljeveni keks, sjediniti sastojke i dobijenu smjesu razvući na odgovarajućoj uljem premazanoj tacni, oko 20x30 cm.
-
2
Drugi sloj raditi na isti način, razvući preko prvog sloja.
-
3
Slojeve dobro pritiskati kašikom kako se kolač kasnije ne bi rasipao!
-
4
Preliti čokoladom rastopljenom sa malo ulja.
-
5
Kolač treba da odstoji na hladnom mjestu, najbolje preko noći ili 3-4 sata u zamrzivaču, lakše se reže i ne rasipa se.
Kikiriki bajadere
Sastojci
potrebno je
- 300 g šećera
- 2 dl vode
- 200 g margarina
- 300 g neslanog mljevenog kikirikija
- oko 300 g mljevenog keksa
- 50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaa
- 100-150 g čokolade za preliv i malo ulja
Priprema
-
1
Šećer i vodu kuvati 4-5 minuta, dodati margarin i sačekati da se otopi. Sipati kikiriki i keks i izmiješati da se masa sjedini. Smjesa ne smije biti suva, a ni rijetka, zato je najbolje ne sipati sav keks odjednom nego postepeno, sve zavisi koliko se kuva šećer i voda. (detaljniji opis u posluživanju)
-
2
Od smjese odvojiti 1/3 i umiješati 50 g istopljene čokolade ili kakao.
-
3
Svijetlu smjesu podijeliti na 2 jednaka dijela.
Manji plitki pleh obložiti prozirnom folijom, sipati jedan dio svijetle smjese, poravnati i dobro pritiskati da se masa stegne.
-
4
Preko svijetle mase sipati tamni dio smjese,isto pritiskati i poravnati.
-
5
I na kraju na isti način preko tamne mase nanijeti drugi svijetli dio smjese.
-
6
Čokoladu istopiti sa malo ulja i preliti ohlađenu bajaderu.
-
7
Za čoko-glazuru: na nižoj temperaturi otopiti čokoladu sa malo ulja uz stalno miješanje, preliti kolač i ostaviti da se stegne. Otopiti malo čokolade sa par kapi ulja, sipati u ćošak kese za zamrzivač, makazama odrezati što manje vrha i išarati prugice
Posluživanje
Za mene je prava bajadera kad se lomi pod zubima, a u ustima se topi, ova je baš takva, samo treba da se dobije prava gustina smjese. Ako je smjesa previše rijetka bajadera je mljecava, ako je previše suva rasipaće se. Zato je najbolje keks dodavati postepeno pa isprobati na ovaj način. U kašiku uzeti malo smjese, pritisnuti drugom kašikom, istresti u šerpu pa ako se ne rasipa smjesa je dobra, ako se cijedi tečnost dodati još malo keksa.Kokos bajadera
Sastojci
I dio
- 250 g šećera
- 1,5 dl vode
- 125 g margarina
- 200 g mljevenog keksa
- 200 g mljevenih pečenih lješnjaka
II dio
- 100 g tamne čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
III
- 150 g šećera
- 1 dl vode
- 125 g margarina
- 200 g mlijeka u prahu
- 100 g kokosa
još potrebno
- 100 g tamne čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
- malo bijele čokolade
Priprema
-
1
U suvoj tavi lješnjake malo popeći pa kad se ohlade samljeti
-
2
Kuvati vodu i šećer 4-5 minuta, dodati margarin i miješati da se istopi. Dodati keks i lješnjake, dobro izmiješati i sipati u tepsiju oko 20x30 cm, premazanu sa malo ulja ili obloženu pek papirom i poravnati.
-
3
Istopiti čokoladu i ulje i preliti preko 1.smjese ostaviti na hladnom da se čokolada stegne.
-
4
Kuvati šećer i vodu oko 4-5 min. dodati margarin i miješati da se istopi. Skloniti sa vatre, umiješati mlijeko u prahu i mutiti mikserom da se masa stegne, dodati kokos, izmiješati i sipati preko čokoladnog dijela.
-
5
Istopiti čokoladu i ulje i preliti bajaderu. Po želji ukrasiti sa istopljenom bijelom čokoladom i malo ulja, ili posuti sa malo kokosa.
Нема коментара:
Постави коментар