Kolači s kokosom, rafaelo kuglice pa
evo i jedne ovakve rafaelo kocke koje su danas na repertoaru, doista
nisu čest gost u mojoj kuhinji. Ponajviše je to stoga što se moji klinci
i kokos ne ljube baš previše, na moju veliku žalost, jer kokos
obožavam. Odlučila sam ih ovaj put ignorirati i napraviti nešto baš po
svome guštu pa je tako nastao ovaj predivno kremasti kolač za koji mi
recept stoji u bilježnici već jako dugo i nikako da dođe na red. Ono
što mi se, osim okusa naravno, možda i najviše sviđa kod njega je to,
što je ovo doista kremasti kolač ali za koji nije potreban desertni
tanjurić i vilica jer se sasvim fino komad kolača može uzeti u ruku i
pojesti bez velikog mrljanja. Isto tako, kolač se jako fino reže, pa se
od jednom može napraviti veća količina koja se fino izreže na kocke ili
štangice, kako kome paše, što uvelike skraćuje vrijeme posluživanja Sve u svemu, idealan kolač za sve ljubitelje kokosa i kremastih kolača! Evo recepta…
POTREBNO:
Za bijeli biskvit:
- 5 bjelanjaka
- 4 žlice brašna
- 10 dkg šećera
- 10 dkg kokosa
- 1/2 vrećice praška za pecivo
Za smeđi biskvit:
- 5 bjelanjaka
- 4 žlice brašna
- 10 dkg šećera
- 10 dkg mljevenih oraha
- 1/2 vrećice praška za pecivo
Za kremu:
- 10 žumanjaka
- 10 dkg šećera
- 2 vanilin šećera
- 1/2 l mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 20 dkg margarina
PRIPREMA:
- Za biskvit istući bjelanjce dok ne postanu čvrsti. Tada dodati
šećer, brašno, prašak za pecivo i kokos. Smjesu izliti u lim preko
papira za pečenje (lim veličine 35×25 cm) pa peći na 180ºC 20 minuta. Na
isti način pripremiti i smeđi biskvit, samo što umjesto kokosa kao
zadnji korak idu mljeveni orasi. Biskvit ohladiti, iskrenuti iz lima i
maknuti papir za pečenje.
- Za kremu miksati žumanjke, šećer i vanilin šećer, dodati 2 dl
mlijeka i puding od vanilije. Ostatak mlijeka zakuhati, pa u zakuhalo
mlijeko ukuhati kremu. Miješati pjenjačom neprestano dok se krema ne
zgusne. Ohladiti i u hladno umiješati prethodno izrađen margarin.
- Kolač slagati na način: bijeli biskvit, krema, smeđi biskvit, krema.
Po vrhu kolača po želji posipati kokos ili orahe ili premazati šlagom
ako volite šlag Kolač prije rezanja svakako treba odstajati barem 2 sata na hladnom kako bi se svi sastojci proželi i kako bi se lijepo rezao.
Нема коментара:
Постави коментар