Petit Beurre s kakao punjenjem - Turski keks
Sastojci
Petit Beurre:
-
125 ml
vode
-
200 g
maslaca
-
150 g
šećera
-
1
vanilin šećer
-
prstohvat soli
-
500 g
brašna
-
1 žličica
praška za pecivo
- 125 ml vode
- 200 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 500 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
Kakao punjenje:
-
100 g
maslaca ili margarina
-
100 g
šećera u prahu
-
20 g
oštrog brašna
-
30 g
tamnog kakaa
-
1 žlica
mlijeka
- 100 g maslaca ili margarina
- 100 g šećera u prahu
- 20 g oštrog brašna
- 30 g tamnog kakaa
- 1 žlica mlijeka
Priprema
-
1
Za kekse:
Vodu, maslac, šećer i sol stavite u posudu pa na vatru srednje jačine. Neka bude na vatri sve dok se maslac ne istopi.
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte vruću otopinu vode,
maslaca, šećera i soli pa mikserom sa spiralnim nastavcima mijesite
tijesto dok se ne pretvori u loptu. Tijesto će biti meko, svileno i
glatko.
Tijesto izvažite, podijelite na dva jednaka dijela, umotajte u
prozirnu foliju ili stavite u vrećicu za zamrzavanje pa ostavite u
hladnjak na da se ohladi.
-
2
Dok se tijesto hladi izrežite 3 jednaka papira za pečenje dimenzija 38x42.
Napravite kakao punjenje:
Omekšali maslac ili margarin pomiješajte sa šećerom u prahu u glatku
pastu, dodajte oštro brašno, kakao i mlijeko pa izmiksajte u glatku
kremu. Ostavite u hladnjaku do upotrebe.
Sve ovo možete napraviti i večer prije.
-
3
Ohlađeno tijesto za kekse razvaljajte
između dva papira za pečenje (zato su vam trebala tri - na dva će biti
tijesto a s trećim ćete pokriti tijesto dok ga valjate) tako da tijesto
bude svugdje jednake debljine. Gornji papir za pečenje lagano namastite
da vam bude lakše valjati. Tijesto je tvrdo ali tako treba biti.
Eventualne viškove koji su prešli preko ruba papira odrežite u ravnini s papirom. Razvaljajte i drugi dio tijesta.
Sad jedan list tijesta premažite s čoko punjenjem ali ne do samog
ruba, ostavite 2 cm sa svake strane nenamazano. Uzmite drugi list
tijesta zajedno s papirom za pečenje da vam bude lakše i prebacite ga
preko namazanog tijesta pazeći da vam svi rubovi pašu s rubovima donjeg
tijesta. Još ne odljepljujte papir za pečenje nego valjalom pređite
preko spojenog tijesta laganim potezima u svim smjerovima. To će spojiti
dva lista tijesta i ravnomjerno rasporediti čoko punjenje do rubova.
Sad odlijepite papir.
Tijesto premjestite na obrnutu stranu lima za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite kekse 15 minuta dok tek lagano ne porumene.
Ako nemate tako veliki lim za pečenje možete svaki list presjeći po
pola, kremu podijeliti na dva jednaka dijela i dalje raditi po opisanom
postupku.
Ako vam se tijekom pečenja gornji sloj tijesta napuše ništa se ne
brinite, samo uzmite gladilicu ili veliki nož i nježno ga zagladite pa
će se opet spustiti.
Ako tijekom pečenja malo kakao punjenja iscuri nema veze, svejedno ćete odrezati okrajke.
-
4
Vrućim keksima oštrim nožem ili skalpelom
odrežite okrajke, izrežite ih na kvadratiće željene veličine pa pustite
da se ohlade do kraja.
-
5
Od ove količine ispadne oko 750 g keksa ne računajći okrajke ali su keksi teži (deblji) nego kupovni pa ih ima manji broj.
Tijesto bi možda trebalo razvaljati još tanje da pečeni keksi budu
lakši pa samim time i povećati kakao punjenje za trećinu, ali za prvi
puta su dobri! ;)
Ako kekse koristite za neku slasticu ravnajte se ipak prema gramaži,
kako su keksići deblji tako treba nanijeti i deblji sloj kreme da bi
omekšali i gotova slastica imala uravnotežen okus.
-
1
Za kekse:
Vodu, maslac, šećer i sol stavite u posudu pa na vatru srednje jačine. Neka bude na vatri sve dok se maslac ne istopi.
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte vruću otopinu vode, maslaca, šećera i soli pa mikserom sa spiralnim nastavcima mijesite tijesto dok se ne pretvori u loptu. Tijesto će biti meko, svileno i glatko.
Tijesto izvažite, podijelite na dva jednaka dijela, umotajte u prozirnu foliju ili stavite u vrećicu za zamrzavanje pa ostavite u hladnjak na da se ohladi.
-
2
Dok se tijesto hladi izrežite 3 jednaka papira za pečenje dimenzija 38x42.
Napravite kakao punjenje:
Omekšali maslac ili margarin pomiješajte sa šećerom u prahu u glatku pastu, dodajte oštro brašno, kakao i mlijeko pa izmiksajte u glatku kremu. Ostavite u hladnjaku do upotrebe.
Sve ovo možete napraviti i večer prije.
-
3
Ohlađeno tijesto za kekse razvaljajte između dva papira za pečenje (zato su vam trebala tri - na dva će biti tijesto a s trećim ćete pokriti tijesto dok ga valjate) tako da tijesto bude svugdje jednake debljine. Gornji papir za pečenje lagano namastite da vam bude lakše valjati. Tijesto je tvrdo ali tako treba biti.
Eventualne viškove koji su prešli preko ruba papira odrežite u ravnini s papirom. Razvaljajte i drugi dio tijesta.
Sad jedan list tijesta premažite s čoko punjenjem ali ne do samog ruba, ostavite 2 cm sa svake strane nenamazano. Uzmite drugi list tijesta zajedno s papirom za pečenje da vam bude lakše i prebacite ga preko namazanog tijesta pazeći da vam svi rubovi pašu s rubovima donjeg tijesta. Još ne odljepljujte papir za pečenje nego valjalom pređite preko spojenog tijesta laganim potezima u svim smjerovima. To će spojiti dva lista tijesta i ravnomjerno rasporediti čoko punjenje do rubova. Sad odlijepite papir.
Tijesto premjestite na obrnutu stranu lima za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite kekse 15 minuta dok tek lagano ne porumene.
Ako nemate tako veliki lim za pečenje možete svaki list presjeći po pola, kremu podijeliti na dva jednaka dijela i dalje raditi po opisanom postupku.
Ako vam se tijekom pečenja gornji sloj tijesta napuše ništa se ne brinite, samo uzmite gladilicu ili veliki nož i nježno ga zagladite pa će se opet spustiti.
Ako tijekom pečenja malo kakao punjenja iscuri nema veze, svejedno ćete odrezati okrajke.
-
4
Vrućim keksima oštrim nožem ili skalpelom odrežite okrajke, izrežite ih na kvadratiće željene veličine pa pustite da se ohlade do kraja.
-
5
Od ove količine ispadne oko 750 g keksa ne računajći okrajke ali su keksi teži (deblji) nego kupovni pa ih ima manji broj.
Tijesto bi možda trebalo razvaljati još tanje da pečeni keksi budu lakši pa samim time i povećati kakao punjenje za trećinu, ali za prvi puta su dobri! ;)
Ako kekse koristite za neku slasticu ravnajte se ipak prema gramaži, kako su keksići deblji tako treba nanijeti i deblji sloj kreme da bi omekšali i gotova slastica imala uravnotežen okus.
Posluživanje
Napravite tortu s Turskim keksom za kojom već
duže vrijeme čeznete ili ih pogrickajte uz kavicu, kako god bilo sigurna
sam da će se tražiti keks više!
Napravite tortu s Turskim keksom za kojom već
duže vrijeme čeznete ili ih pogrickajte uz kavicu, kako god bilo sigurna
sam da će se tražiti keks više!
Petit Beurre s kakao punjenjem - Turski keks
Sastojci
Petit Beurre:
125 ml vode
200 g maslaca
150 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
500 g brašna
1 žličica praška za pecivo
Kakao punjenje:
100 g maslaca ili margarina
100 g šećera u prahu
20 g oštrog brašna
30 g tamnog kakaa
1 žlica mlijeka
Priprema
Za kekse:
Vodu, maslac, šećer i sol stavite u posudu pa na vatru srednje jačine. Neka bude na vatri sve dok se maslac ne istopi.
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte vruću otopinu vode, maslaca, šećera i soli pa mikserom sa spiralnim nastavcima mijesite tijesto dok se ne pretvori u loptu. Tijesto će biti meko, svileno i glatko.
Tijesto izvažite, podijelite na dva jednaka dijela, umotajte u prozirnu foliju ili stavite u vrećicu za zamrzavanje pa ostavite u hladnjak na da se ohladi.
Dok se tijesto hladi izrežite 3 jednaka papira za pečenje dimenzija 38×42.
Napravite kakao punjenje:
Omekšali maslac ili margarin pomiješajte sa šećerom u prahu u glatku pastu, dodajte oštro brašno, kakao i mlijeko pa izmiksajte u glatku kremu. Ostavite u hladnjaku do upotrebe.
Sve ovo možete napraviti i večer prije.
Ohlađeno tijesto za kekse razvaljajte između dva papira za pečenje (zato su vam trebala tri – na dva će biti tijesto a s trećim ćete pokriti tijesto dok ga valjate) tako da tijesto bude svugdje jednake debljine. Gornji papir za pečenje lagano namastite da vam bude lakše valjati. Tijesto je tvrdo ali tako treba biti.
Eventualne viškove koji su prešli preko ruba papira odrežite u ravnini s papirom. Razvaljajte i drugi dio tijesta.
Sad jedan list tijesta premažite s čoko punjenjem ali ne do samog ruba, ostavite 2 cm sa svake strane nenamazano. Uzmite drugi list tijesta zajedno s papirom za pečenje da vam bude lakše i prebacite ga preko namazanog tijesta pazeći da vam svi rubovi pašu s rubovima donjeg tijesta. Još ne odljepljujte papir za pečenje nego valjalom pređite preko spojenog tijesta laganim potezima u svim smjerovima. To će spojiti dva lista tijesta i ravnomjerno rasporediti čoko punjenje do rubova. Sad odlijepite papir.
Tijesto premjestite na obrnutu stranu lima za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite kekse 15 minuta dok tek lagano ne porumene.
Ako nemate tako veliki lim za pečenje možete svaki list presjeći po pola, kremu podijeliti na dva jednaka dijela i dalje raditi po opisanom postupku.
Ako vam se tijekom pečenja gornji sloj tijesta napuše ništa se ne brinite, samo uzmite gladilicu ili veliki nož i nježno ga zagladite pa će se opet spustiti.
Ako tijekom pečenja malo kakao punjenja iscuri nema veze, svejedno ćete odrezati okrajke.
Vrućim keksima oštrim nožem ili skalpelom odrežite okrajke, izrežite ih na kvadratiće željene veličine pa pustite da se ohlade do kraja.
Od ove količine ispadne oko 750 g keksa ne računajći okrajke ali su keksi teži (deblji) nego kupovni pa ih ima manji broj.
Tijesto bi možda trebalo razvaljati još tanje da pečeni keksi budu lakši pa samim time i povećati kakao punjenje za trećinu, ali za prvi puta su dobri!
Ako kekse koristite za neku slasticu ravnajte se ipak prema gramaži, kako su keksići deblji tako treba nanijeti i deblji sloj kreme da bi omekšali i gotova slastica imala uravnotežen okus. (coolinarika.com)
http://www.coolinarika.com/recept/petit-beurre-s-kakao-punjenjem-turski-keks/#content_info
Sastojci
Petit Beurre:
125 ml vode
200 g maslaca
150 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
500 g brašna
1 žličica praška za pecivo
Kakao punjenje:
100 g maslaca ili margarina
100 g šećera u prahu
20 g oštrog brašna
30 g tamnog kakaa
1 žlica mlijeka
Priprema
Za kekse:
Vodu, maslac, šećer i sol stavite u posudu pa na vatru srednje jačine. Neka bude na vatri sve dok se maslac ne istopi.
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte vruću otopinu vode, maslaca, šećera i soli pa mikserom sa spiralnim nastavcima mijesite tijesto dok se ne pretvori u loptu. Tijesto će biti meko, svileno i glatko.
Tijesto izvažite, podijelite na dva jednaka dijela, umotajte u prozirnu foliju ili stavite u vrećicu za zamrzavanje pa ostavite u hladnjak na da se ohladi.
Dok se tijesto hladi izrežite 3 jednaka papira za pečenje dimenzija 38×42.
Napravite kakao punjenje:
Omekšali maslac ili margarin pomiješajte sa šećerom u prahu u glatku pastu, dodajte oštro brašno, kakao i mlijeko pa izmiksajte u glatku kremu. Ostavite u hladnjaku do upotrebe.
Sve ovo možete napraviti i večer prije.
Ohlađeno tijesto za kekse razvaljajte između dva papira za pečenje (zato su vam trebala tri – na dva će biti tijesto a s trećim ćete pokriti tijesto dok ga valjate) tako da tijesto bude svugdje jednake debljine. Gornji papir za pečenje lagano namastite da vam bude lakše valjati. Tijesto je tvrdo ali tako treba biti.
Eventualne viškove koji su prešli preko ruba papira odrežite u ravnini s papirom. Razvaljajte i drugi dio tijesta.
Sad jedan list tijesta premažite s čoko punjenjem ali ne do samog ruba, ostavite 2 cm sa svake strane nenamazano. Uzmite drugi list tijesta zajedno s papirom za pečenje da vam bude lakše i prebacite ga preko namazanog tijesta pazeći da vam svi rubovi pašu s rubovima donjeg tijesta. Još ne odljepljujte papir za pečenje nego valjalom pređite preko spojenog tijesta laganim potezima u svim smjerovima. To će spojiti dva lista tijesta i ravnomjerno rasporediti čoko punjenje do rubova. Sad odlijepite papir.
Tijesto premjestite na obrnutu stranu lima za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite kekse 15 minuta dok tek lagano ne porumene.
Ako nemate tako veliki lim za pečenje možete svaki list presjeći po pola, kremu podijeliti na dva jednaka dijela i dalje raditi po opisanom postupku.
Ako vam se tijekom pečenja gornji sloj tijesta napuše ništa se ne brinite, samo uzmite gladilicu ili veliki nož i nježno ga zagladite pa će se opet spustiti.
Ako tijekom pečenja malo kakao punjenja iscuri nema veze, svejedno ćete odrezati okrajke.
Vrućim keksima oštrim nožem ili skalpelom odrežite okrajke, izrežite ih na kvadratiće željene veličine pa pustite da se ohlade do kraja.
Od ove količine ispadne oko 750 g keksa ne računajći okrajke ali su keksi teži (deblji) nego kupovni pa ih ima manji broj.
Tijesto bi možda trebalo razvaljati još tanje da pečeni keksi budu lakši pa samim time i povećati kakao punjenje za trećinu, ali za prvi puta su dobri!
Ako kekse koristite za neku slasticu ravnajte se ipak prema gramaži, kako su keksići deblji tako treba nanijeti i deblji sloj kreme da bi omekšali i gotova slastica imala uravnotežen okus. (coolinarika.com)
http://www.coolinarika.com/recept/petit-beurre-s-kakao-punjenjem-turski-keks/#content_info
Нема коментара:
Постави коментар