Prutići sa slanim prelivom
Potrebno je:
2,5 dcl vode
1 kašičica šećera
1 kašika suva kvasca
100 gr kisele pavlake
1 kašičica soli
1/2 dcl ulja
500 gr brašna
Za slano testo:
2 kašike brašna
1 kašičica soli
voda
Priprema:
U 2.5 dcl mlake vode staviti šećer i suvi kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati 100 gr kisele pavlakw, 1/2 dcl ulja, so i brašno. Dobro izraditi testo i ostaviti da nadolazi.
Kad nadodje testo podeliti na 12 delova. Svaki deo rukama razvaljati u prutić dužine 35 cm ( prutić malo uvrnuti kao uže), staviti u pleh veličine 25 x 35 cm, prethodno obložen papirom.
Tako uraditi sa svim delovima testa. Ostaviti da stanu 30 minuta.
Za to vreme napraviti slano testo. U posudu staviti 2 kašike brašna, 1 kašičicu soli i dodati vode da gustina testa bude malo gušća nego za palačinke.
Odstajale prutiće premazati sa mešavinom 1 kašičice ulja i 1 kašičice vode.
Peći na 180 stepeni 10 minuta. Izvaditi iz rerne i išarati ih slanim testom. Ja stavim u špric za šaranje kolača a može i u plastičnu kesu probušenu sa čačkalicom.
Vratiti prutiće u rernu i peći još 15 - 20 minuta.
Pečeni francuski čokoladni krem
Related Articles
Čokoladni krem pečen u malim keramičkim posudicama je
francuski klasik, jednostavan za napraviti, a za sve ljubitelje čokolade
je savršeno kremast užitak punog ukusa!
500ml slatke pavlake (pavlake za kuhanje)
45g šećera
1 kašičica instant kafe ili espresso (proizvoljno)
prstohvat soli
6 žumanaca sobne temperature
1 kašičica ekstrakta vanile ili sjemenke od pola mahune vanile
Isjeckajte čokoladu i stavite je u veću posudu.
Pavlaku, šećer, kafu (ukoliko je koristite), so i pola mahune vanile (ako je koristite umjesto ekstrakta) stavite u šerpicu i zagrijavajte dok ne bude vruće i dok se šećer ne istopi, ali nemojte pustiti da proključa.
Sklonite mahunu i prespite tečnost preko isjeckane čokolade i miješajte dok se čokolada sasvim ne istopi i ne dobijete glatku smjesu. Pustite da se malo ohladi, a zatim dodajte žumanca i vanilu, ako koristite ekstakt i dobro umutite ručnom mutilicom. Ukoliko se dogodi da smjesa ostane nekako zrnasta, izmiksajte ili izblendirajte dok ne bude glatka.
Dobićete oko 8-9dl tečnosti. Rasporedite je ravnomjerno u pripremljene činijice.
Napunite pleh vrelom vodom dok ne dođe do manje-više polovine visine posudica sa kremom. Nemojte staviti više, jer se može dogoditi da voda uđe u njih dok prenosite pleh i onda ste praktično “zeznuli” krem. Prekrijte dobro al folijom i pecite oko 35-40 minuta, dok ne osjetite pod prstom da je krem već formiran – mekan i onako ne sasvim čvrst, ali ne ostaju tragovi na prstu kad dodirnete. Izvadite činijice iz vode i ostavite da se ohlade.
Puding ili krem služite dok je još djelimično mlak ili na sobnoj temperaturi uz kašičicu umućene pavlake, mada je meni savršen u originalnom obliku, bez dodataka!
Inače, smjesu za krem možete napraviti unaprijed i čuvati je u frižideru i do tri dana prije pečenja. Pečen krem možete držati u frižideru do dva dana, ali obavezno izvući prije služenja da dostigne sobnu temperaturu.
Uživajte!
Namirnice.ba
Ko voli čokoladne torte, ova će se sigurno svideti ko je proba a ujedno i jako je sočna. Jednostavna za pravljenje uspe i neiskusnim.
Potrebno je:
Za kore:
2 jaja
400 gr šećera
125 ml ulja
250 ml jogurta
125 ml kuvane ohladjene kafe
80 gr kakaoa
250 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
Za tamni fil:
250 ml slatke pavlake za šlag
200 gr crne čokolade
Za beli fil:
250 ml slatke pavlake za šlag
1 kašičica želatina
Za fil okoloi po vrhu torte:
250 ml slatke pavlake za šlag
200 gr mlečne čokolade
Priprema:
Pomešati skupa hladnu kuvanu kafu i kakao.
Pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli.
Umutiti 2 jaja sa šećerom, dodati ulje, jogurt, brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli.
Dodati kakao i kafu. Sve dobro umutiti.
Masu staviti u tepsiju prečnika 26 cm, prethodno obloženu papirom.
Peći na 170 stepeni 35- 40 minuta.
Dobro koru ohladiti i preseći da se dobiju 2 kore.
Pripremiti crni fil. U posudu staviti 250 ml slatke pavlake, dodati 200 gr čokolade, mešati na tihoj vatri a da ne proključa dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se dobro ohladi u frižideru.
Fil za okolo i gore. U posudu staviti 250 ml slatke pavlake dodati 200 gr mlečne čokolade i na tihoj vatri zagrevati dok se čokolada ne istopi. Dobro u frižideru ohladiti.
Beli fil. Jednu kašičicu želatina preliti sa 2 kašike vode, ostaviti da nabubri pa na tihoj vatri istopiti ga. Umutiti 250 ml slatke pavlake i dodati istopljeni želatin.
Dobro rashladjenu pavlaku sa crnom i mlečnom čokoladom umutiti mikserom da bude čvrsto.
Filovati tortu: Staviti na tacnu jednu koru, premazati sa umućenom pavlakom sa crnom čokoladom, preko beli fil, pa druga kora.
Tortu okolo i po vrhu premazati sa umućenom pavlakom sa mlečnom čokoladom.
Ukrasiti tortu i dobro ohladiti.
Meni najomiljenija pogača.
Potrebno je:
2 dcl mleka
2 dcl vode
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
1 kašičica soli
2 kašike ulja
650 gr brašna
Za premazivanje:
100 gr maslaca
5 kašika ulja
Za punjenje:
250 gr sira ( sitni sir ili feta)
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
Priprema:
U mlaku vodu i mlako mleko staviti 1 kašiku šećera i 1 kašiku suva kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati 2 kašike ulja, so i brašno. Zamesiti testo, dobro izraditi i ostaviti da nadolazi.
Za to vreme pripremiti punjenje za pogaču. Isitniti sir, dodati pavlaku i 1 jaje. Dobeo izmešati.
Posebno u posudi na tihoj vatri istopiti 100 gr maslaca i dodati 5 kašika ulja.
Testo kad nadodje izraditi ga i podeliti na 3 dela.
Jedan deo razvaljati u krug prečnika 35 cm, premazati sa 5 kašika mešavine maslaca i ulja i 1/3 fila od sira. Drugi deo testa razvaljati iste veličine kao prvi staviti na prvi premazani deo, pa premazati drugo testo sa maslacem i uljem i 2/3 fila.
Treću deo testa razvaljati staviti na drugi premazani deo, preko 3 kašike mešavine maslaca i ulja i 3/3 fila.
Tako složeno testo još rukama malo razvući da krug bude prečnika 50 cm. Krug testa presaviti sa jedne strane, pa sa druge strane i opet jedan i drugi kraj presaviti da se dodiruju ne preklapaju ( slično se savija kao lisnato testo).
Staviti u pleh veličine 20 x 30 cm prethodno obložen papirom. Još malo dlanovima istanjiti testo, premazati sa preostalom mešavinom maslaca i ulja, iseći na kocke i ostaviti da stoji 40 minuta.
Peći na 180 stepeni 35-40 minuta.
Potrebno je:
500 gr tankih kora za baklavu
Za premazivanje kora:
1,5 dcl ulja
1 dcl vode
Za fil:
3 dcl vode
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
1 puding od vanile
150 gr mlevenih oraha
150 gr mlevena Plazma keksa
1 kašičica cimeta
Za sirup:
400 gr šećera
3 dcl vode
1/2 limuna
Priprema:
Prvo napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu, kuvati od kad provri 3 minuta. Skinuti sa vatre, dodati sok od 1/2 limuna i ostaviti sirup da se ohladi.
Napraviti fil. U posudu staviti 2 dcl vode, 2 kašike šećera i 1 vanilu da provri. Umutiti 1 puding od vanile sa 1 dcl vode, dodati u vodu i šećer, kuvati dok se ne zgusne. Kad se prohladi, dodati 150 gr mlevenih oraha, 150 gr mlevena Plazma keksa, 1 kašičicu cimeta.
U posudu staviti 1,5 dcl ulja i 1 dcl vode da provri.
Kore trebaju da su tanke. Podeliti na 3 dela ( kod mene su bile jako tanke tako da sam u pakovanju od 500 gr imala 30 tankih korica, tako da u jednom rolatu imam 10 kora). Možete imati i manji broj kora samo ih treba podeliti na 3 dela da dobijemo 3 rolata.
Svaku koru od 1 dela premazati kuvarskom četkom mešavinom ulja i vode. Kad se premaže zadnja kora, uzduž na jednom kraju staviti 1/3 fila širine 3 cm od kraja. Sve skupa urolati da se napravi rolat. Tako uraditi i sa preostalim korama i filom. Dobiju se 3 rolata.
Ostaviti da stanu u zamrzivaču 30 minuta, seći parčiće širine 3 cm, redjati na podmazan pleh stranom gde je sečeno.
Peći na 180 stepeni 40 minuta.
Hladnim sirupom preliti toplu baklavu i ostaviti da baklava upije sirup.
Sastojci
200g čokolade (najmanje 45% kakao djelova)500ml slatke pavlake (pavlake za kuhanje)
45g šećera
1 kašičica instant kafe ili espresso (proizvoljno)
prstohvat soli
6 žumanaca sobne temperature
1 kašičica ekstrakta vanile ili sjemenke od pola mahune vanile
Postupak
Pripremite posude za pečenje. Šest keramičkih činijica zapremine od 125ml do 180ml (moje su 160ml) stavite u ravan pleh visokih ivica. Pripremite i list al folije kojim ćete fino prekriti pleh prije pečenja i na nekoliko mjesta je malo procijepajte. Zagrijte rernu na 180°C.Isjeckajte čokoladu i stavite je u veću posudu.
Pavlaku, šećer, kafu (ukoliko je koristite), so i pola mahune vanile (ako je koristite umjesto ekstrakta) stavite u šerpicu i zagrijavajte dok ne bude vruće i dok se šećer ne istopi, ali nemojte pustiti da proključa.
Sklonite mahunu i prespite tečnost preko isjeckane čokolade i miješajte dok se čokolada sasvim ne istopi i ne dobijete glatku smjesu. Pustite da se malo ohladi, a zatim dodajte žumanca i vanilu, ako koristite ekstakt i dobro umutite ručnom mutilicom. Ukoliko se dogodi da smjesa ostane nekako zrnasta, izmiksajte ili izblendirajte dok ne bude glatka.
Dobićete oko 8-9dl tečnosti. Rasporedite je ravnomjerno u pripremljene činijice.
Napunite pleh vrelom vodom dok ne dođe do manje-više polovine visine posudica sa kremom. Nemojte staviti više, jer se može dogoditi da voda uđe u njih dok prenosite pleh i onda ste praktično “zeznuli” krem. Prekrijte dobro al folijom i pecite oko 35-40 minuta, dok ne osjetite pod prstom da je krem već formiran – mekan i onako ne sasvim čvrst, ali ne ostaju tragovi na prstu kad dodirnete. Izvadite činijice iz vode i ostavite da se ohlade.
Puding ili krem služite dok je još djelimično mlak ili na sobnoj temperaturi uz kašičicu umućene pavlake, mada je meni savršen u originalnom obliku, bez dodataka!
Inače, smjesu za krem možete napraviti unaprijed i čuvati je u frižideru i do tri dana prije pečenja. Pečen krem možete držati u frižideru do dva dana, ali obavezno izvući prije služenja da dostigne sobnu temperaturu.
Uživajte!
Namirnice.ba
Sočna čokoladna torta
Ko voli čokoladne torte, ova će se sigurno svideti ko je proba a ujedno i jako je sočna. Jednostavna za pravljenje uspe i neiskusnim.
Potrebno je:
Za kore:
2 jaja
400 gr šećera
125 ml ulja
250 ml jogurta
125 ml kuvane ohladjene kafe
80 gr kakaoa
250 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
Za tamni fil:
250 ml slatke pavlake za šlag
200 gr crne čokolade
Za beli fil:
250 ml slatke pavlake za šlag
1 kašičica želatina
Za fil okoloi po vrhu torte:
250 ml slatke pavlake za šlag
200 gr mlečne čokolade
Priprema:
Pomešati skupa hladnu kuvanu kafu i kakao.
Pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli.
Umutiti 2 jaja sa šećerom, dodati ulje, jogurt, brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli.
Dodati kakao i kafu. Sve dobro umutiti.
Masu staviti u tepsiju prečnika 26 cm, prethodno obloženu papirom.
Peći na 170 stepeni 35- 40 minuta.
Dobro koru ohladiti i preseći da se dobiju 2 kore.
Pripremiti crni fil. U posudu staviti 250 ml slatke pavlake, dodati 200 gr čokolade, mešati na tihoj vatri a da ne proključa dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se dobro ohladi u frižideru.
Fil za okolo i gore. U posudu staviti 250 ml slatke pavlake dodati 200 gr mlečne čokolade i na tihoj vatri zagrevati dok se čokolada ne istopi. Dobro u frižideru ohladiti.
Beli fil. Jednu kašičicu želatina preliti sa 2 kašike vode, ostaviti da nabubri pa na tihoj vatri istopiti ga. Umutiti 250 ml slatke pavlake i dodati istopljeni želatin.
Dobro rashladjenu pavlaku sa crnom i mlečnom čokoladom umutiti mikserom da bude čvrsto.
Filovati tortu: Staviti na tacnu jednu koru, premazati sa umućenom pavlakom sa crnom čokoladom, preko beli fil, pa druga kora.
Tortu okolo i po vrhu premazati sa umućenom pavlakom sa mlečnom čokoladom.
Ukrasiti tortu i dobro ohladiti.
Lisnata pogača sa sirom
Meni najomiljenija pogača.
Potrebno je:
2 dcl mleka
2 dcl vode
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
1 kašičica soli
2 kašike ulja
650 gr brašna
Za premazivanje:
100 gr maslaca
5 kašika ulja
Za punjenje:
250 gr sira ( sitni sir ili feta)
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
Priprema:
U mlaku vodu i mlako mleko staviti 1 kašiku šećera i 1 kašiku suva kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati 2 kašike ulja, so i brašno. Zamesiti testo, dobro izraditi i ostaviti da nadolazi.
Za to vreme pripremiti punjenje za pogaču. Isitniti sir, dodati pavlaku i 1 jaje. Dobeo izmešati.
Posebno u posudi na tihoj vatri istopiti 100 gr maslaca i dodati 5 kašika ulja.
Testo kad nadodje izraditi ga i podeliti na 3 dela.
Jedan deo razvaljati u krug prečnika 35 cm, premazati sa 5 kašika mešavine maslaca i ulja i 1/3 fila od sira. Drugi deo testa razvaljati iste veličine kao prvi staviti na prvi premazani deo, pa premazati drugo testo sa maslacem i uljem i 2/3 fila.
Treću deo testa razvaljati staviti na drugi premazani deo, preko 3 kašike mešavine maslaca i ulja i 3/3 fila.
Tako složeno testo još rukama malo razvući da krug bude prečnika 50 cm. Krug testa presaviti sa jedne strane, pa sa druge strane i opet jedan i drugi kraj presaviti da se dodiruju ne preklapaju ( slično se savija kao lisnato testo).
Staviti u pleh veličine 20 x 30 cm prethodno obložen papirom. Još malo dlanovima istanjiti testo, premazati sa preostalom mešavinom maslaca i ulja, iseći na kocke i ostaviti da stoji 40 minuta.
Peći na 180 stepeni 35-40 minuta.
Djul baklava
Potrebno je:
500 gr tankih kora za baklavu
Za premazivanje kora:
1,5 dcl ulja
1 dcl vode
Za fil:
3 dcl vode
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
1 puding od vanile
150 gr mlevenih oraha
150 gr mlevena Plazma keksa
1 kašičica cimeta
Za sirup:
400 gr šećera
3 dcl vode
1/2 limuna
Priprema:
Prvo napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu, kuvati od kad provri 3 minuta. Skinuti sa vatre, dodati sok od 1/2 limuna i ostaviti sirup da se ohladi.
Napraviti fil. U posudu staviti 2 dcl vode, 2 kašike šećera i 1 vanilu da provri. Umutiti 1 puding od vanile sa 1 dcl vode, dodati u vodu i šećer, kuvati dok se ne zgusne. Kad se prohladi, dodati 150 gr mlevenih oraha, 150 gr mlevena Plazma keksa, 1 kašičicu cimeta.
U posudu staviti 1,5 dcl ulja i 1 dcl vode da provri.
Kore trebaju da su tanke. Podeliti na 3 dela ( kod mene su bile jako tanke tako da sam u pakovanju od 500 gr imala 30 tankih korica, tako da u jednom rolatu imam 10 kora). Možete imati i manji broj kora samo ih treba podeliti na 3 dela da dobijemo 3 rolata.
Svaku koru od 1 dela premazati kuvarskom četkom mešavinom ulja i vode. Kad se premaže zadnja kora, uzduž na jednom kraju staviti 1/3 fila širine 3 cm od kraja. Sve skupa urolati da se napravi rolat. Tako uraditi i sa preostalim korama i filom. Dobiju se 3 rolata.
Ostaviti da stanu u zamrzivaču 30 minuta, seći parčiće širine 3 cm, redjati na podmazan pleh stranom gde je sečeno.
Peći na 180 stepeni 40 minuta.
Hladnim sirupom preliti toplu baklavu i ostaviti da baklava upije sirup.
Baklava rolnice
Potrebno je:
500 gr kora za baklavu
Za fil:
100 gr šećera
300 gr mlevenih oraha
200 gr griza
1/2 kašičice praška za pecivo
1 kašičicu cimeta
1/2 dcl vode
Za premazivanje kora:
1,5 dcl ulja
Za sirup:
600 gr šećera
5 dcl vode
1 kesica vanilin šećera
1/2 limuna
Priprema:
Prvo skuvati sirup i ostaviti da se hladi. U posudu staviti šećer, vodu i vanilu. Kuvati 5 minuta od kad provri. Kad se skuva dodati sok od 1/2 limuna.
Napraviti fil.
U posudu staviti mlevene orahe, šećer, griz, 1/2 kašičice praška za pecivo, cimet, vodu. Izmešati smesu da se sjedini.
U svaku rolnicu stavljamo po 2 kore, tako da nam treba 20 kora.
Fil podeliti na 10 delova.
Uzeti 1 koru premazati sa uljem, preko staviti drugu koru, premazati uljem. Na kraj druge kore staviti deo fila i čvrsto urolati u rolat. Staviti u pleh podmazan uljem, tako 10 puta sa svim korama i filom.
Rolate premazati uljem iseći dužine 5 - 6 cm.
Peći na 180 stepeni 30 - 40 minuta dok ne dobije zlatno braon boju.
Kad se ispeče toplu baklavu preliti hladnim sirupom i ostaviti da se ohladi i rolnice upiju sirup.
Sočna pita sa višnjama
Potrebno je:
500 gr kora za pitu
600 gr očišćenih višanja
Za premazivanje kora:
3 jaja
1 čaša ( čaša od 2 dcl) šećera
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
4 kašike griza
1 prašak za pecivo
Sirup:
2 čaše šećera
1 čaša vode
1/2 limuna
Priprema:
Napraviti premaz za kore. Umutiti 3 jaja sa šećerom, dodati ulje, jogurt, griz i prašak za pecivo.
Uzeti što tanje kore za pitu. U pakovanju bude 25 tankih kora.
Uzeti 1 koru premazati sa 2 kašike premaza, staviti 2 koru, premaz i tako premazati 4 kore stavljati jednu na drugu. Preko 4 kore staviti višnje i napraviti rolat koji stavimo na podmazan pleh. Tako uradimo sa svim korama i masom za premaz. Izadje 5 rolata. Preostalim premazom premazati složene rolate.
Ako u pakovanju bude manje od 25 kora, broj koji bude kora podeliti na 5 delova da izadje 5 rolata. Tada umesto 2 kašike premaza stavljati 3 kašike).
Pitu peći na 180 stepeni 30 minuta.
Ohladiti pitu iseći na parčad i uspravo ih poredjati u posudu.
Napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu i kuvati od kad provri 5 minuta. Pred kraj dodati sok od 1/2 limuna. Hladnim sirupom preliti parčad pite poredjane uspravno. Ostaviti da pita upije sirup.
Torta sa jabukama i karamel prelivom
Potrebno je:
10 jabuka srednje veličine
Za punjenje jabuka:
150 - 200 gr mlevenih oraha
13 kašika šećera
3 kašike meda
50 gr maslaca
1 kašičica cimeta
Za koru:
4 jaja
8 kašika šećera
1 dcl ulja
1 dcl mleka
8 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Za ukrašavanje:
200 gr šlag krema u prahu
3 dcl mleka
Za karamel preliv:
3 kašike šećera
100 gr slatke pavlake
Priprema:
Pomešati mlevene orahe, 3 kašike šećera,3 kašike zagrejana meda.
Jabuke oguliti. izdubiti spravicom za dubljenje jabuka. Izdubljene jabuke napuniti mešavinom od mlevenih oraha, meda i šećera. Jabuke staviti u posudu prečnika 28 cm a dubine 10 cm.
Preko jabuka posuti mešavinu od 10 kašika šećera i 1 kašičicu cimeta i maslac isečen na listiće.
Peći jabuke na 200 stepeni 15 minuta.( jabuke ne smeju da budu prepečene već samo malo mekane, probati čačkalicom da li su mekane)
Za to vreme umutiti koru.
Umutiti 4 belanaca sa 8 kašika šećera, dodati 4 žumanca muteći jedno po jedno. Dodati ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo.
Pečene jabuke izvaditi iz rerne preko staviti umućenu masu od jaja i sve skupa peći na 170 stepeni dok se kora ne ispeče.
Kad se ispeče izvaditi iz rerne i staviti na tacnu ustvari prevrnuti, da kora dodje do tacne a jabuke gore. Ostaviti da se ohladi.
Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl mleka i ovim premazati hladnu tortu.
Na laganoj vatri karamelisati 3 kašike šećera, dodati 100 gr slatke pavlake i na tihoj vatri kuvati da se karamel otopi. Prohladiti i išarati po šlagu.
Projice sa tikvicama
Jednostavno za pripremu, brzo, lagano i jako ukusno. Od ove mase izadje 12 projica pečenih u kalupu za mafine.
Potrebno je:
400 gr rendanih tikvica
1/2 glavice rendana crna luka ( manja glavica cela, veća 1/2 glacice)
1 kašika sveže seckana peršuna
1 jaje
2 kašike kisele pavlake
2 kašike ulja
1 dcl jogurta
10 kašika griza
10 kašika kukuruzna brašna
1 kašičica praška za pecivo
so
mleveni biber
Priprema:
Tikvice izrendati, dodati seckan peršun, izrendan crni luk i so. Malo da stane pa dodati ulje, kiselu pavlaku, jogurt, jaje, griz, kukuruzno brašno, prašak za pecivo i mleveni biber.
Masu dobro izmešati, staviti u kalup za mafine prethodno pouljen i posut grizom.
Peći na 180 stepeni 25-30 minuta.
Pržene pitice sa sirom
Super za doručak ili večeru uz čašu jogurta. Od sastojaka u receptu izadje 4 pitice prečnika 17 cm.
Potrebno je:
400 gr brašna
2,5 dcl vode
1/2 kačičice soli
1 kašičica suva kvasca
sir ( feta ili sitni sir)
ulje
Priprema:
U mlaku vodu staviti suvi kvasac, da stane 2-3 minuta pa dodati so i brašno. Zamesiti testo, dobro izraditi i podeliti na 4 dela. Ostaviti da stane 15 minuta.
Svaki deo testa razvaljati u krug prečnika 28 cm. Razvaljano testo premazati sa uljem, posuti usitnjenim sirom, urolati i zaviti u obliku puža.
U tiganj staviti 1 kašičicu ulja da se greje ( na podeok 2 od mogućih 3). Puž od testa prvo dlanom istanjiti pa oklagijom prečnika 17 cm.
Staviti piticu na zagrejan tiganj i pržiti sa jedne strane oko 2,5 do 3 minuta, prevrnuti i toliko pržiti sa druge strane dok ne dobije svetlo braon boju.
Svaki put kad pržimo novu piticu dodati 1 kašičicu ulja.
Нема коментара:
Постави коментар