TORTA SA VIŠNJAMA
Ovog puta post svodim samo na recept i fotografije. Mislim da bih u
suprotnom narušila šarm ove lepe i ukusne torte, koja zaslužuje svu vašu
pažnju. Posebno se zahvaljujem autorima recepta za biskvit i glazuru, jer su im
recepture zaista odlične i meni su, ovom prilikom, bile od velike koristi. Kako
smo u prethodnom periodu imali bitnih razloga za slavlje, ova torta upriličena
je za jedan svečani, veseli skup odabranih. Sve vas ljubim:)
Potrebno je:
Biskvit (28 cm): 300 g brašna, 80 g čokolade u prahu, 300 g kristal
šećera, 1.5 kašičica praška za pecivo, 2 kašičice soda bikarbone, prstohvat
soli, 250 ml mleka, ½ pruta vanile, 125 g otopljenog putera, 250 ml ključale
vode, 2 cela jaja.
Fil I: 1 kg svežih višanja (sa košticom), 180 g šećera, 300 ml soka od
višanja, 70 g brašna, 50 g putera.
Fil II: 250 ml slatke pavlake, 50 ml soka od višnje.
Glazura „Ogledalo“: 2 kafene kašike želatina (manje od 1 keseice Dr.
Oetker), 1 dl hladne vode, 1 dl slatke pavlake, 150 gr kristal šećera, 50 g
prosejanog kakaoa.
Ukrašavanje: 100 g čokolade, 80 g putera, 1 umućeno jaje + 40-ak g mlevenih pečenih lešnika, 1 kafena kašika
kristal šećera.
Priprema:
Sastojke za biskvit podeliti na praškaste i tečne. Sve praškaste tj. suve
sastojke dobro promešati i sjediniti. U posebnoj posudi umutiti mleko, seme
vanile, puter i jaja, pa u to polako dodavati praškaste sastojke, i mešati
(može bez miksera, a ako vam je lakše mutite mikserom) uz dodavanje vrele vode,
sve dok masa ne postane žitka i glatka.
Kalup za pečenje biskvita obložiti pek papirom, a prethodno blago premazati
dno i ivice kalupa puterom. U tako pripremljen kalup usuti smesu i peći u
ugrejanoj rerni na 180° C, 60 minuta. (Obavezno probosti biskvit čačkalicom, pa
ako nema tragova na njoj onda je biskvit pečen, a ako se trag poznaje peći
biskvit još malo. Moja rerna je svoj posao obavila za sat vremena, pa zato
navodim to vreme.) Pečen biskvit izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađen
biskvit izvaditi iz modle, skinuti pek papir, porubiti tortu tj. ukloniti prvi
sloj pečenog biskvita i prerezati na dva dela. (Ukoliko želite, ovu količinu
biskvita možete prerezati i na tri dela solidne debljine. Za rezanje koristiti
reckasti, dugački nož ili konac. Naravno, ako ste dobro opremljeni alatom –
ovaj savet vam nije potreban.)
Fil I: Višnje očistiti od koštica i ostaviti ih da se ocede. Najbolje preko
noći, u frižideru. U manjoj šerpici ukuvati višnje i šećer. (Za ovo je potrebno
15-ak minuta na srednjoj temperaturi.) Zatim, prohladiti i usitniti tek toliko
da smesa postane veziva. Ovo je najbolje činiti štapnim mikserom. Ponovo
vratiti na ringlu, pa kada počne da se zagreva dodati brašno umućeno sa sokom
od višnje, mešajući sve vreme i fino ukuvati (4-5 minuta). Skloniti sa vatre i
prohladiti. U mlaku smesu dodati komadiće putera i mešati sve dok se puter ne
otopi, podeliti na dva dela, a zatim ostaviti da se potpuno ohladi.
Fil II: Umutiti slatku pavlaku i dodati sok od višnje, pa sve mikserom
umutiti još jednom. Ostaviti u frižider da bude hladna.
Glazura „Ogledalo“: Želatin potopiti u vodi i ostaviti desetak minuta. U
manjoj šerpi rastopiti šećer sa slatkom pavlakom, pa kada počne da vri skloniti
sa vatre i dodati prethodno potopljen želatin, neprestano mešajući. U to dodati
prosejan kakao, pa opet dobro izmešati (voditi računa da ne bude grudvica od
kakaoa). Masu ostaviti da se ohladi tj. da bude mlaka.
Ukrašavanje: Na pari rastopiti čokoladu i puter, vodeći računa da se dobro
sjedine. U posebnoj posudi mikserom umutiti jaje da postane penasto, pa postepeno
dodavati otopljenu čokoladu (sve vreme mikserom mutiti). Prohladiti i time
premazati obod torte i ukrasiti po želji (odlična je za iscrtavanje oblika).
Lešnike pomešati sa šećerom i naneti po obodu torte.
Za slaganje torte koristiti okruglu modlu sa odvojivim ivicama (npr. onu u
kojoj ste pekli biskvit). Iskrojiti pek papir ili plastičnu foliju pa obložiti
ivice kalupa.
Tortu slagati na sledeći nači: biskvit-fil od višanja-slatka
pavlaka-biskvit-fil od višanja-glazura.
Ostaviti u frižider da se stegne. Izvaditi iz modle i dekorisati po želji.
Biskvit je vlažan i nije potrebno kvasiti ga. Fantastičnog je ukusa –
totalno čokoladni. Lako se reže i ne mrvi. Odlično prileže uz fil i dugo ostaje
svež.
Od 1 kg višanja, dobila sam i 430 ml soka.
Kako nisam posebno vešta u ukrašavanju, a ujedno više cenim svedene forme,
ovo je ono što sam ja uspela, a vi možete u skladu sa vašim željama i
veštinama.
Kuglice su pravljene od smese za ukrašavanje i lešnika, uz dodatak kakaoa
kako bi se dobila tamnija boja.
TORTA SA BANANAMA
Nemam
puno toga za reći… Nedostajali ste
mi. Pregledam sve ili barem veći deo onoga što pripremate i čitam vas.
Nadam se
da ste mi svi dobro. U nekom drugom postu imaćete šta za pročitati (osim
recepta), a sada vašoj pažnji prepuštam recept za jednu lepu, ukusnu i
malo
drugačiju tortu sa bananama. Odlučila sam se da postavim ovaj recept jer
sam prijatno iznenađena ukusom i strukturom torte. Naime, probala sam
ko zna koliko varijacija na temu torte sa bananama ali ni jedna nije
bila ovako jednostavna tj. brza za pripremu i u isto vreme za
konzumaciju:) Šalu na stranu, kao što znate, ja lepotu vidim u
jednostavnim stvarima, a ova torta je baš jedna od tih.
Potrebne namirnice:
*Za biskvitno
testo: 10 belanaca, 10 supenih kašika kristal šećera, 6 supenih kašika brašna,
10 kašika mlevenih oraha.
*Za fil: 10
žumanaca, 10 supenih kašika prah-šećera, 3 supene kašike oštrog brašna, 2 kesice
Burbon vanil-šećera, 0.7 l mleka, 170 g putera, 350-400 g mlevenih oraha, 100 g
šlaga, ±1 kg banana.
Napomena:
*Kore peći iz dva puta. Za svaku koru
potrebno je koristiti polovinu navedenih sastojaka za biskvitno testo.
*Za ovu vrstu torte nisu potrebna velika
jaja (“S klasa”). Naprotiv, koriste se ona malena - “B klasa”.
*Da bi se belanca UVEK dobro umutila
potrebno ih je mutiti u metalnim posudama.
*Ukupna količina potrebnih oraha za pripremu
torte je ½ kg. Od ove količine 10 supenih kašika mlevenih oraha potrebno je za
pripremu biskvita, a ostatak (koji nisam precizno izmerila) se dodaje filu.
*Prilikom “oslobađanja” torte potrebno je
preokrenuti tortu naglavačke :) i odvojiti je od
folije.
*Ukoliko nemate ništa protiv korišćenja
želatina u ishrani, banane, kao deo dekoracije, premažite (u tankom sloju) sa
rastopljenim želatinom kako ne bi pocrnele. Jedna kesica želatina i više je nego
dovoljna.
*Od ovako pripremljene torte (visina,
širina mog kalupa) dobije se 16 porcija tj. parčadi.
Način pripreme:
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca
penasto umutiti, pa postepeno dodavati šećer tokom mućenja. Kada se utiša zvuk
škriputanja šećernih kristala, smesi dodati prethodno pomešane mlevene orahe i
brašno. Varjačom dobro promešati smesu i presuti je u nauljen i brašnom posut
pleh. Peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 180-200° C, oko 10-15 minuta. Postupak
ponoviti i prilikom pripreme druge kore. Kada su kore pečene, izvaditi ih iz
rerne, ohladiti, a potom iseckati na što manje kockice.
Penasto umutiti žumanaca sa šećerom u prahu,
dok ne postanu kremasta. Pa, u to dodati oštro brašno i vanil-šećera, te opet
izmiksati. 0.7 l mleka dobro ugrejati (skoro da vri), pa u to dodati umućena
žumanca, sve vreme mešajući. Kada masa počne da se zgušnjava skloniti sa vatre,
presuti u širu i pliću posudu (ovo da bi se smesa brže ohladila) i ostaviti sa
strane.
Za to vreme umutiti puter, koji je prethodno
bio na sobnoj temperaturi. Umućen puter dodati ohlađenoj (mlakoj) masu za filovanje.
Sve dobro umutiti mikserom. Tako pripremljenom filu dodati kockice ohlađenog
biskvita i ostatak mlevenih oraha, pa sve još jednom dobro promešati varjačom. Smesu
podeliti na dva dela.
Posudu po izboru (kalup sa odvojivim
stranicama, modla, šerpa, duboka činija) obložiti najlonskom folijom (čistom
najlonskom, tankom, kesom) sa svih strana, pri tome vodeći računa da završeci
folije budu postavljeni višlje (da budu duži) od ivica posude. Zatim, u
pripremljen kalup usuti polovinu smese i dobro je pritisnuti izravnati
(koristeći kašiku), kako bi što bolje prionula uz dno i ivice posude. Na prvi
sloj smese bogato naneti banane isečene na kolutove, a zatim naneti drugi sloj
smese i ponovo izravnati smesu. Preklopiti ivice folije ka sredini kalupa i još
par puta obmotati ceo kalup (sa gornje i donje strane), pa ostaviti tortu u
frižider da se ohladi (24-48h). Nakon toga tortu izvaditi iz kalupa,
izravnati ivice i dekorisati umućenim šlagom i bananama.
Нема коментара:
Постави коментар