Kolač s višnjama
Nda, baš sam dugu pauzu ovdje napravila.
A nisam namjeravala, tako se jednostavno dogodilo.
Kuhala sam i pekla i fotkala istim ritmom kao i inače, jedino sam zakazala u objavljivanju na blogu.
Ok, idem malo ispraviti stvar ;)
Ovaj jednostavni kolač sigurno ste svi jeli u nekoj od brojnih
kombinacija. Za njegovu pripremu ne treba ni puno vremena ni velika
vještina u kuhinji. Ja sam ga pripremila s višnjama ali možete
koristiti i neko drugo voće.
Iako se klasični glajgeviht ne poslužuje s preljevom, ja sam ubrala malo više višanja pa sam i njih iskoristila.
Ovaj se kolač češće peče u većem limu pa bude niži, ali ja sam ga pekla u
limu 35 x 22 cm baš zbog toga da ga mogu poslužiti s preljevom.
Sastojci:
tijesto
- 6 jaja
- 300 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera ili malo domaćeg ekstrakta od vanilije
- 200 g maslaca (sobne temperature)
- 12 žlica vruće vode
- 300 g glatkog brašna
- 10 g praška za pecivo
- oko 500 g višanja
preljev
- 200 ml soka od višanja
- 1 žlica šećera
- 1 puna žličica gustina
- 150 g višanja
Priprema:
- Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
- Bjelanjke mikserom izraditi u čvrst snijeg. Uz stalno miješanje dodati šećer (malo po malo), zatim žumanjke, vanilin šećer, vruću vodu i maslac. Ugasiti mikser.
- U brašno umiješati prašak za pecivo, pa lagano pjenjačom umiješati u smjesu s jajima.
- Višnje oprati, očistiti, posuti s malo oštrog brašna i promiješati.
- Lim za pečenje namazati maslacem i posuti brašnom.
- Smjesu za tijesto izliti u pripremljeni lim, dodati višnje i staviti u vruću pećnicu. Peći oko 40 minuta na 180°C.
- Pripremiti preljev - u sok od višanja dodati žlicu šećera i zagrijati. Kada prokuha dodati gustin pomiješan s malo vode i kuhati, uz miješanje, oko 5 minuta na laganoj vatri. Dodati očišćene višnje i još kratko prokuhati. Preljev prije posluživanja ohladiti.
Нема коментара:
Постави коментар