среда, 6. август 2014.

COOKam i guštam....

Kolač s višnjama


Nda, baš sam dugu pauzu ovdje napravila. 
A nisam namjeravala, tako se jednostavno dogodilo. 
Kuhala sam i pekla i fotkala istim ritmom kao i inače, jedino sam zakazala u objavljivanju na blogu. 
Ok, idem malo ispraviti stvar ;)
Ovaj jednostavni kolač sigurno ste svi jeli u nekoj od brojnih kombinacija. Za njegovu pripremu ne treba ni puno vremena ni velika vještina u kuhinji.  Ja sam ga pripremila s višnjama ali možete koristiti i neko drugo voće.
Iako se klasični glajgeviht ne poslužuje s preljevom, ja sam ubrala malo više višanja pa sam i njih iskoristila.

Ovaj se kolač češće peče u većem limu pa bude niži, ali ja sam ga pekla u limu 35 x 22 cm baš zbog toga da ga mogu poslužiti s preljevom.
Sastojci:

tijesto
  • 6 jaja
  • 300 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera ili malo domaćeg ekstrakta od vanilije
  • 200 g maslaca (sobne temperature)
  • 12 žlica vruće vode
  • 300 g glatkog brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • oko 500 g višanja
preljev
  • 200 ml soka od višanja
  • 1 žlica šećera
  • 1 puna žličica gustina
  • 150 g višanja

Priprema:
  1. Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
  2. Bjelanjke mikserom izraditi u čvrst snijeg. Uz stalno miješanje dodati šećer (malo po malo), zatim žumanjke, vanilin šećer, vruću vodu i maslac. Ugasiti mikser.
  3. U brašno umiješati prašak za pecivo, pa lagano pjenjačom umiješati u smjesu s jajima.
  4. Višnje oprati, očistiti, posuti s malo oštrog brašna i promiješati.
  5. Lim za pečenje namazati maslacem i posuti brašnom.
  6. Smjesu za tijesto izliti u pripremljeni lim,  dodati višnje i staviti u vruću pećnicu. Peći oko 40 minuta na 180°C.
  7. Pripremiti preljev - u sok od višanja dodati žlicu šećera i zagrijati. Kada prokuha dodati gustin pomiješan s malo vode i kuhati, uz miješanje, oko 5 minuta na laganoj vatri. Dodati očišćene višnje i još kratko prokuhati. Preljev prije posluživanja ohladiti.

Нема коментара:

Постави коментар