Domaci Canelone
Sastojci
- za canelone 300 gr brashna
- 3 jaja
- malo soli
- mala kacika maslinovo ulje
- za punenje 300 gr shpinat
- 300 gr mladi sir ili rikota
- 1 luk
- 1 zumanjac
- 40 gr parmezana
- mushkatni orah
- soli i papar
- paradalz sos 1 luk
- 2 konzerve od 400 gr paradajz u komade
- bosiljak,so,papar
- beshamel sos 50 ml mleka
- 2 zlice brasna
- 2 jaja
- 200 ml jogurt
Priprema
-
1
Napravite tjesto rucno sve umesite ili staviti u blender brashna i polako dodavati odozgo umutene jaje sa malo ulje i soli.
Tjesto nek odmara 30 min u hladnjak prije nego razvaliti.Ja sam moje razvalila u mashini za tjestenine.
Narezite po vashoj zelji i motajte oko neka oklagija ili moze rucno i zalepite krajeve sa malo vode.
Ostavite canelone nek se sushe,ako vam trebaju za taj dan,uopshte ne treba ih motati i sushiti.
-
2
Za punenje,na malo ulje uprzite luk,dodajte spinat,zacinite.Kad se to oladi,izmeshajte sa sir i ostale sastojke.Stavite u plasticnu kesicu za zamrznavanje,odrezite jedan kraj,coshak i punite canelone.
-
3
Za sos od paradajz,na malo ulje przite luk i dodajte paradajz,nek se kuha na laganoj vatri oko 30 minuta,zatim zacinite.
-
4
Za beshamel sos,malo neobicni,izmeshajte sve sastojke zajedno da dobijete glatki nadjev.
-
5
Na dna posuda stavite prvo pola sos od paradajz,zatim naredite punjene canelone,opet paradajz i odozgo beshamel.Ja sam malo posipala ribanac mada ne treba.
Pece za oko 40 minuta na 200 C
Domaci Hleb sa puter i glazura!
Sastojci
- 500 gr brashna
- malo soli
- 60 gr puter
- 1 suvi kvasac
- 300 ml tople vode
- jaje za glazuri
Priprema
-
1
U posudu stavite brasno,soli i puter narezan na kockice,Utrljajte puter u brasno lagano sa prstima i kad je puter fino utrrljan dodajte suvi kvasac.Zamesite tjesto dodavajuci vode,mesite 10 min.1/3 od tjesta izdvoite i napravite 1 mala lopta a od preostalo tjesto velika.Stavite u pleh za pecenje,papir za pecenje i onda velika lopta,premazite sa sasvim malo vode i stavite i malu loptu.
Sa noz,zasecite hleb na 6 ili 8 komade,pokrijte sa nauljeni komad najlon folija i ostavite na toplo 60 minuta.
Kad hleb udvostrucio volumen,premazite za malo cedeno jaje i nek se hleb pece na 220 C oko 35 min.
Posluživanje
Puter daje ovaj hleb posebna svezina,tako da posluzite sa razne djemove za dorucak ili juha po vasoj zelji.Moja domaca Tjestenina
Sastojci
- 2 kg brashna
- 20 jaja
- soli po zelji
- maslinovo ulje po zelji
Priprema
-
1
Zamjesite testo u nekoliko navrata.Ja ovako radim:
400 gr brasha,4 jaja,malo soli i uje.Prvo stavim u Food Processor brasna,uklucim ga i odozgo dok on radi dodam umutene jaja i uje.Isklucim processor i tjesto treba da bude kao troshke,spojim rukama,malo mesim sa rukama i umotam u najlon folija i stavim u hladnjak minimum 30 min.
Ovaj postupak ponovim 5 puta i tako mi je lakshe.
-
2
Kad su svi tjesta u hladnjaku,uzmite prvo tjesto,podeliti na komade i radite na mashinu za tjestenine komad po komad.Brashnite ih ako vam se lepi mada ne bi trebalo.Ja ih rezem ili rucno ili na mashinu,u svakom slucaju sushim ih na susharu za vesh( naravno cist) i nakon 48 saata trebalo bi da su suvi,skupim u pamucna vrecica i cuvam na hladno.
Sastojci
Priprema
-
1
Od brasna,ulje,jogurt i pecivo napravite testo tako da koristite neku zlicu i sve fino promesajte da se izednaci.
Sa rukom stilnite tjesto po celoj povrsini da bude tanko u tavi za pecenje 28 cm.
Odozgo stavi se kecap,sir i sve ostalo.
Pece se na 200 C oko 15 do 20 min.
Ne zaboravite origano.
-
2
Da bi bila hranlivija,umutite 3 jaja i kad je pica pecena,posipite je jajima i nek se dopece jos 10 min.
Нема коментара:
Постави коментар