Punjeno knish tijesto...
Sastojci
- 1 salica 250 ml.
- TIJESTO:
- 2.5 salice brasna
- 1 zlicica praska za pecivo
- soli
- 2 jaja
- 1/2 salice povrtnog ulja(canola,peanut ili drugo)
- 1/2 salice mlake vode
- FILL:
- 150gr. pirea
- 100gr. mljevenog mesa
- 200gr. gljiva
- 1 manji luk
- 2 cena cesnjaka
- sol,peper i vegeta
- PREMAZ:
- 1 jaje
- malo ulja
Priprema
-
1
TIJESTO:
U brasno dodajte prasak za pecivo i sol.
U posebnoj zdjeli lagano istucite jaja,dodajte povrtno ulje(canola,peanut etc.) i mlaku vodu.
Napravite dubinu u brasnu i postepeno dodavajte tecnu smjesu.
Zamijesite tijesto.
-
2
Prebacite na radnu povrsinu i mijesite par minuta.Tijesto zamotajte u prozirnu foliju ili stavite u zdjelu,pokrijte i ostavite da se odmara 1h.Ja sam zamotala u prozirnu foliju a vi mozete i samo dobro pokriti ako zelite.
-
3
Dok vam se tijesto odmara napravite fill.Ovaj je najpoznatiji i najpopularniji fill za knish mada mozete koristiti i sve ostale fillove po zelji.
Skuhati krompir i ispasirati.
U tavi prziti gljive,sitno sjeckani luk,sitno sjeckani cesnjak i mljeveno meso.Stavite sve da se przi zajedno dok voda ne ispari iz gljiva.
-
4
U pire dodati ohladenu smjesu mesa i dobro izmjesati.
-
5
Radnu povrsinu dobro pobrasniti i prebaciti tijesto.
-
6
Sa valjkom ili oklagijom pocnite razvlaciti tijesto kao na slici.Tijesto je fantasticno elasticno,niti puca i razvija se bez problema.Razvaljajte sto tanje.
-
7
Dio prema vama nafilujte po duzini kao na slici.
-
8
Zatim zarolajte.Odsjecite krajeve tijesta i dobro zatvorite.
-
9
Sada sa rukom pravite kao "kobasice"LOL..neznam kako bih to navela ali vidite na fotki.
-
10
Zatim otkinete s rukom i zatvorite krajeve.
-
11
Jos jedna fotka..znaci otkidate manje dijelove i dobro zatvorite s obje strane.
-
12
Zatim stavite otkinuti dio dijesta,uspravite i sa prstom pritiskajte prema nadolje.Super jednostavno,kao da se igrate sa plastelinom.
-
13
Ponovite postupak sa prstom mozda 3-4 puta.
-
14
Gotova knish punjenja.
-
15
Stavite ih u pleh za pecenje.premazite s mjesavinom jajeta i malo ulja i stavite da se pece na 190C oko 20-25min ili dok ne dobiju finu braon boju.
Нема коментара:
Постави коментар