Krem juha od krompira...
Sastojci
Priprema
-
1
Isjecite mrkvu i krompir na sitne kockice.Luk isjecite na sitno.Kockice krompira stavite u zdjelu s vodom da vam ne pocrni.Slaninu isjecite skroz na sitno.
-
2
U vecu serpu przite slaninu dok ne postane hrskava.Izvadite iz serpe i ostavite sa strane.Malo masnoce istresite iz serpe u kojoj se przila slanina da vam ne bude previse.U to dodajte mrkvu i luk i przite oko 5min.U to dodajte krompir,sol i peper i przite naknadno 10min.
-
3
Zatim dodajte pilece temeljac ili po zelji.Ja sam dodala 5 salica temeljca i 3 vode.
Zatim dodajte hrskavu slaninu.Kuhajte sve zajedno oko 15-20 min. na laganoj vatri.
-
4
Izmutite 3 zlica brasna sa mlijekom.Istresite smjesu u juhu.Kuhajte 2-3 min. a zatim odvadite pola juhe i stavite u blender i blendajte kao za pire.Mozete koristiti i stapni mikser.Vratite izblendani dio ponovo u ostatak juhe.Dodajte slatko vrhnje i sitno sjeckani persun.Ponovo posolite,dodajte malo vise pepera nego obicno,ljuti zacin i vegeta.
Posluživanje
Temeljac mozete koristit pileci ili povrtni.Ja sam miksala sa vodom a vi mozete staviti cijelih 8 salica...ovdje takoder mozete dodati i broccoli...moji ne vole ali ja ponekad sebi stavim i bude super...ako ne volite slaninu izbacite...Recept je za neta sa mojim izmjenama.Somborske stanglice...
Sastojci
- BISKVIT:
- 6 jaja
- 6 zlica secera
- 120gr. brasna
- 2 zlice vode
- 1/2 prasak za pecivo
- FILL:
- 200gr. mljevenih orasa
- 150gr. mljevene plazme ili petit keksa
- 100gr. secera u prahu
- 100ml. prokuhalog mlijeka
- sok od jedne narandze
- 250gr. putera
- 4 zumanjca
- 50gr. secera u prahu
- 4 bjelanjca
- 4 zlice secera
- 100gr. kuhinjske cokolade
Priprema
-
1
Izmutite dobro jaja i secer.Dodajte brasno, 2 zlice vode i pola praska za pecivo.Stavite peci u zagrijanu pecnicu na 190C oko 15-18 min.Ostavite da se biskvit potpuno ohladi.
-
2
Sameljite orase i keks.Ocijedite narandzu.Stavite da prokuha 100ml. mlijeka,zatim prokuhalo mlijeko istresite u mljevene orase.Izmijesajte a zatim dodajte mljeveni keks,secer u prahu i sok od narandze.Ostavite smjesu sa strane.
-
3
Izmutite zumanjca i ostavite sa strane.
Stavite puter da se skroz otopi,sklonite sa ringle,dodajte izmucena zumanjca i secer i vratite ponovo da smjesa prokuha neprestano mijesajuci.Vrucu smjesu putera istresite u smjesu orasa i keksa.Dobro izmjesajte.
-
4
Gotov fill istresite preko hladnog biskvita.
Na pari mutite bjelanjce i secer.
Smjesu istresite preko hladnog filla a zatim glazuru od cokolade.
Posluživanje
U receptu ide plazma keks ali ja sam dodala petit.Takoder ide 250 gr. putera sto sam ja dodala, ali mislim da i 200gr. je sasvim dovoljno.A ova fotkica je kako ja "profesionalac" kuham na pari....Santa Barbara kocke...
Sastojci
- 6 bjelanjaca
- 100gr. secera
- 200 gr. mljevenih orasa
- 4 zlice brasna
- 1/2 praska za pecivo
- KREMA:
- 700ml. mlijeka
- 5 zlica secera
- 6 zumanjaca
- 2 vanilla puding
- 230gr. putera
- 2 rebra kuhinjske cokolade
- 1-2 slag pjene
Priprema
-
1
Pjenasto izmiksajte bjelanjca sa secerom da dobijete gustu masu.
U to dodajte brasno,mljevene orase i prasak za pecivo i mijesate sa spatulom dok se smjesa ne sjedini.
Stavite peci u zagrijanu pecnicu na 190C oko 20tak min.
Peceni biskvit ostavite da se potpuno ohladi.
-
2
KREMA:
Od 700ml. mlijeka oduzmite malo mlijeka i pomijesajte sa jajima i vanillom puding.
U ostatak mlijeka dodajte 5 zlica secera i stavite da se kuha.
-
3
U kipuce mlijeko dodajte smjesu pudinga i jaja i zatim mijesajte da se smjesa zgusne.
Skinite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi.
-
4
Ruzice pecivo...
Sastojci
- 1 salica 250 ml.
- 3 salice brasna
- 2 zlice praska za pecivo
- 1 kvasac
- 3 zlice putera
- 1 salica kiselog vrhnja
- 1 jaje
- sol
- vode po potrebi
Priprema
-
1
U serpici otopite puter.
Sklonite sa ringle i u to dodajte kiselo vrhnje,jaje,sol i malo secera.Vratite ponovo na pec da se sve zajedno ugrije.Smjesa treba da bude srednje mlaka.
-
2
Rastvorite kvasac u malo mlake vode i ostavite da malo odstoji.
U brasno dodajte prasak za pecivo,smjesu kiselog vrhnja,nadosli kvasac i jos soli po potrebi.Zamijesite tijesto i ostavite da odstoji 1h.
-
3
Nadoslo tijesto prebacite na pobrasnjenu povrsinu a zatim podijelite na dvije lopte. Razvaljajte jednu lopticu tijesta i isjecite na tanke trakice.
-
4
Zatim stavljajte isjecene trakice jednu na drugu.
-
5
Isjecite ih na manje komade.
-
6
Stavljajte u muffin pleh posprican ili premazan sa uljem.Ja sam ih pospricala i po vrhu peciva.
Pokrijte i ostavite da odstoje jos 30min.
Stavite peci u zagrijanu pecnicu na 190C oko 25-30 min.
U hladnu kremu dodajte omeksali maslac i izmiksajte dobro.
Kremu podijelite na dva dijela.
U jedan dio kreme dodajte 2 rebra otopljene kuhinjske cokolade.
-
5
Na hladan biskvit stavite prvo zutu kremu,zatim cokoladnu kremu i na kraju slag pjenu.
Corn Dog Muffins...
Sastojci
- 100gr.brasna
- 100gr.kukuruznog brasna
- 150-170 ml.tecnog jogurta
- 1 jaje
- 1.5 zlica istopljenog putera ili margarina
- 1/2 zlicice sode bikarbone
- 2 zlice secera
- sol
- 4 duga hot dogs
Priprema
-
1
Istopite puter i ostavite da se malo hladne.
Pomijesati brasno,kukuruzno brasno,sol,secer i sodu bikarbonu,tecni jogurt i jaje.
U izmijesanu smjesu dodajte istopljeni puter.
-
2
Pospricajte muffins pleh sa sprejom od ulja.
Isjecite hot dog za 4 dijela.
Stavljajte smjesu od brasna do polovine kalupa a zatim stavite isjecene hot dogs
-
3
Stavite peci u zagrijanu pecnicu na 180C 10-12 min.
Sluzite sa kecapom,majonezom ili drugim sosom po zelji.
Нема коментара:
Постави коментар