Mozart kugle
Sastojci skusst
Amandelspijs
- 250 g mljevenih badema
- 250 g secera
- 1 jaje
- naribana korica pola limuna
- sok od limuna po potrebi
Potrebno jos
- 100 g mljevenih pistaca
- 1 1/2 zlica kakaa
- 200 g tamne cokolade
- 50 g mljevenih badema
Priprema
-
1
-
Amandelspijs
-
Sameljemo oguljene bademe (250 grama)
Dodamo secer (250 grama)
Dodamo izribanu koru limuna i sok od pola limuna.
Dodamo 1 jaje i sve skupa izmjesamo u procesoru.
(ovakvo pripremljena masa od badema moze da stoji u frizideru desetak dana)
-
Amandelspijs
-
2
Smjesu podjelimo na tri dijela. Prvi dio je najmani i u njega pomjesamo 100 g mljevenih pistaca.
-
3
U drugi malo veci dio pomjesamo kakao.
-
4
U treci pomjesamo 50 g mljevenih badema
-
5
Od smjese sa pistacima pravimo male kuglice.
-
6
Zatim uzimamo smjesu sa kakaom i pravimo malo vecu kuglicu koje rastanjimo na dlanu, u nju stavimo zelenu kuglu i umotamo te pomocu dlanova oblikujemo kuglu.
-
7
Na kraju uzimamo bijelu smjesu i pravimo jos vecu kuglu, koju takodjer raztanjimo na dlanu te u nju umotamo tamnu kuglu. Nakon toga pomocu dlanova oblikujemo kuglu.
-
8
Istopimo cokoladu na pari i pomocu dvije viljuske stavljamo kugle u cokoladu te vadimo. Cekamo da se malo ocijedi cokolada i stavljamo na pek papir.
-
9
Na kraju ostatak cokolade istresete u malu vrecicu i odrezete sasvim malo vrh te ukrasite kugle.
-
10
Ostaviti da se cokolada stegne i posluziti.
Нема коментара:
Постави коментар