-
Rocher I
-
1
Zagrijte pećnicu na 150°C i popržite u njoj
lješnjake 7-10 minuta. Skinite im opnu i sameljite ih. Stavite ih zatim u
čašu od štapnog miksera i mutite štapnim mikserom dok ne dobijete
kremu
(u početku će se činiti teško, ali kad se oštrice miksera zagriju,
lješnjaci će početi otpuštati ulje i polako će se pretvoriti u kremu).
-
2
Slatko vrhnje stavite da prokuha, a zatim ga ostavite da se ohladi do 40°C.
-
3
Obje vrste čokolade, svaku zasebno, sitno
nasjeckajte i (zasebno) otopite na pari (vodenoj kupelji) ili u
mikrovalnoj (ako koristite mikrovalnu izvadite i dobro promiješajte
svakih 10-15 sekundi).
-
4
Pomiješajte obje čokolade, vrhnje i kremu od
lješnjaka. Neka se smjesa još malo prohladi (na 35°C), a zatim dodajte
rum.
-
5
Ostavite pripremljenu smjesu da se ohladi na
sobnoj temperaturi (ako vam se žuri onda je stavite oko 1/2 sata u
hladnjak.
-
6
Uzimajte žličicom smjesu, stavite u sredinu
lješnjak pa zatvorite i oblikujte dlanovima kuglicu. Uvaljajte kuglice u
sitno nasjeckane
lješnjake.
-
7
Kad ste oblikovali sve kuglice, pripremite
glazuru. Sitno nasjeckajte čokoladu pa otopite 2/3 na pari ili u
mikrovalnoj (miješajući) i zagrijte na temperaturu od 50°C. Dodajte
preostalu nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se ne otopi i temperature
glazure dostigne 31-32°C.
-
8
Uvaljajte jednu po jednu kuglicu u čokoladu,
vadite ih vilicom i stavljajte
na metalnu rešetku
(ispod koje stavite komad papira) da se okapa višak čokolade. Prije
nego se čokolada potpuno osuši, premjestite praline na komad papira za
pečenje. Ostavite gotove praline nekoliko sati na sobnoj temperaturi
prije
posluživanja.
-
Rocher II
-
1
Lješnjake popecite 7-10 minuta u pećnici zagrijanoj na 150°C. Skinite im opnu.
-
2
Otopite i karamelizirajte šećer, u koji ste
dodali vaniliju, pa u njega dodajte lješnjake i dobro izmiješajte da
budu prekriveni karamelom. Istresite sve na komad papira za pečenje i
ostavite da se ohladi.
-
3
Iskidajte
karamelizirane lješnjake
i sameljite ih u mikseru (multipratiku). Dalje ih kao i u prethodnom
receptu, izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku i sjajnu
kremu.
-
4
Stavite vrhnje da prokuha i da se ohladi na 40°C.
-
5
Tamnu i mliječnu čokoladu sitno nasjeckajte pa svaku zasebno otopite.
-
6
Pomiješajte obje vrste čokolade, vrhnje i kremu od lješnjaka. Ostavite
smjesu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
-
7
Žličicom grabite smjesu (oko14-15 g),
stavite u sredinu lješnjak, zatvorite i oblikujte kuglicu. Uvaljajte
kuglicu u sitno nasjeckane lješnjake. Kad ste oblikovali sve kuglice,
pripremite čokoladnu glazuru kao što je opisano u prvom receptu i
presvucite praline.
Нема коментара:
Постави коментар