Sastojci
- osnova za biskvit(4 puta);
- 3 jaja
- 5 v.ž šećera
- 6 v.ž brašna
- +
- za crveni biskvit; 1/2 ekstrata od jagode
- smeđi biskvit 2 v.ž kakao
preljev;
- 2 naranđe sok
- 1 limun sok
- 1/2 dcl ruma
- 3 dcl vode
- 25 dag šećera
premaz;
- 1 staklenka marmelade od jagode
- krema;
- 1/2 l mlijeka
- 2 pudinga od jagode
- 20 dag šećera
- 1 margarin
- 1/2 ekstrata od jagode
ukras;
- čokoladna glazura ili šlag
Priprema
-
1
Ispeku se 4 tanka biskvita u veličini hostije (oko 30*40 cm).Osnova za biskvit su jaja,šećer i brašno.Ispeku se 2 žuta biskvita.U crveni biskvit se umiješa pola ekstrata od jagode prije pečenja,a u smeđi biskvit kakao.Biskviti se ispeku odvojeno i ohlade.
-
2
Za preljev se prokuha smjesa šećera,vode ,ruma i soka od naranđe i limuna.Ohladiti.Tada na poslužavnik slagati biskvite jedan na drugi.Žuti biskvit natopiti preljevom,premazati marmeladom,staviti crveni biskvit,preljev,marmelada,tamni biskvit,preljev,marmelada,žuti biskvit.Na gornji sloj staviti papir,dasku(ili nešto tvrdo-ravno)i gore staviti pun sanduk mineralne vode na 24 sata da se preša.
-
3
Drugi dan skuha se krema od pudinga i mlijeka,ohladiti.Izmiksati šećer s margarinom i dodati ohlađenu puding kremu.Na kraju umiješati ostatak ekstrata od jagode.Kremu premazati preko ohlađenoga prešanoga kolača.Ukrasiti čokoladnom glazurom ako radite kolač.....ili šlagom ako se radi kao torta.
-
4
Kao torta za Davidov 5 rođendan....Gotov kolač se ukrasi šlag pjenom i po želji se na vrh stavi jestiva hostija po želji slavljenika.
Ledene mak kocke
Sastojci
Za biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 60 g šećera
- 2 Vanilin šećera Dolcela
- 150 g maka mljevenoga
- 50 g Gussnela Dolcela
- 2 žličice Praška za pecivo
- 200 ml mlijeka
Za kremu:
- 7 žutanjaka
- 90 g šećera
- 100 g Gussnela
- 1 l mlijeka
- 250 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 500 ml vrhnja za šlag
- 1 Šlagfix
Priprema
-
1
Bjelanjke pomoću električne miješalice istucite u čvrsti snijeg.
-
2
Šećer pomiješajte s vanilin šećerom i postepeno u nekoliko navrata dodajte u snijeg od bjelanjaka neprestano miješajući kako bi se šećer u potpunosti rastopio.
-
3
Zajedno pomiješajte mljeveni mak, Gussnel i prašak za pecivo, pa lagano, ali temeljito pomoću kuhače umiješajte u istučeni snijeg.
-
4
Pripremljenu smjesu izlijte u namašćeni lim za pečenje veličine 40X24 cm i pecite ga u pećnici zagrijanoj na 180° C oko 20 minuta.
-
5
Pečeni biskvit pustite da se malo ohladi pa ga prelijte s 200 ml toplog mlijeka.
-
6
Žumanjcima dodajte šećer, Gussnel, 100 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka stavite na vatru da zakuha.
-
7
Kada je mlijeko zakuhalo uklonite ga s vatre i u njega pomoću pjenjače umiješajte pripremljenu smjesu. Vratite na laganu vatru i neprestano miješajući kuhajte oko 1-2 minute. Uklonite s vatre i pustite da se ohladi do sobne temperature.
-
8
Omekšani maslac i šećer u prahu pomoću električne miješalice zajedno dobro istucite te ga izmiješajte s ohlađenom kremom.
-
9
Kremu ravnomjerno nanesite na pripremljeni biskvit i poravnajte. Kolač stavite u hladnjak na 30-ak minuta kako bi se krema stisnula.
-
10
Vrhnje za šlag istucite tek toliko da se počne zgušnjavati, dodajte šlag fix i još kratko istucite. Pripremljeni šlag nanesite na kremu, poravnajte i stavite u hladnjak na barem 1 sat.
Crnac
Sastojci
- 1 čaša(2 dcl) kiseloga vrhnja
- 1 čaša šećera
- 3 jaja
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša glatkoga brašna
- 1 čaša mljevenih lješnjaka
- 1 čaša kakao
- 1 prašak za pecivo
ukras;
- čokoladna glazura,šarene mrvice
Priprema
-
1
Izmiksajte jaja s šećerom,dodajte vrhnje,ulje brašno,lješnjake,kakao i prašak za pecivo.
Sipajte u dubok manji pleh(30*20 cm) obložen pek papirom i pecite na 180 stupnjeva oko 45-50 minuta.
-
2
Na ohlađeni kolač stavite čokoladnu glazuru i posipajte šarenim mrvicama.
Vivine kocke
Sastojci
- 1 paket rozen korica
krema 1;
- 1 l mlijeka
- 6 v.ž oštrog brašna
- 1 vrećica nougat pudinga
- 25 dag šećera
- 1/2 (12,5 dag) margarina
krema 2;
- 1 l mlijeka
- 6 v.ž oštrog brašna
- 1 vrećica bourbon vanilja pudinga
- 25 dag šećera
- 1/2(12,5 dag) margarina
Priprema
-
1
Priprema ovog kolača je vrlo brza i jednostavna.Ja sam obje kreme kuhala odjednom u 2 posude,i kolač je bio gotov u 15 minuta.Stavite kuhati po 8 dcl mlijeka s 20 dag šećera u svaku posudu.Pripremite 2 plastične zdjelice pa u svakoj pomiješajte po 5 dag šećera s 6 velikih na vrh punih žlica oštrog brašna i pudingom(u 1 zdjelici neka vam bude nougat puding,a u drugoj bourbon vanilija).U svaku zdjelicu dodajte po preostala 2 dcl mlijeka i dobro izmiješajte u glatku smjesu.
-
2
Kad mlijekoi šećer zavrije,umiješajte pripremljenu smjesu i skuhajte kremu.Tako ponovite i s drugom kremom.Ostavite oko 5 minuta,pa u svaku dodajte po pola margarina i miješajte dok se on ne rastopi.
-
3
Pripremite korice i poslužavnik ili tepsiju na kojoj ćete ih pripremati.Ima 10 korica,znači svaka krema podijeli se od oka na 5 dijelova.Ja sam na svaku koru stavljala po 4-5 velikih žlica kreme i bilo je taman.Stavite prvu koricu i premažite vrućom kremom.
-
4
Zatim drugu koricu i drugu kremu.Ja sam počela s tamnom i završila s bijelom.Kad se stavi zadnja kora,pređe se valjkom da se malo potisne i izravna.Ja sam vrh premazala s preostalom bijelom kremom.
-
5
I kad se malo ohladilo -ukrasila ribanom bijelom čokoladom.Može se završiti i s tamnom kremom pa posipati ribanom tamnom čokoladom ili mrvicama.Ili na zadnju koru staviti glazuru.
Čokoladni mravinjaci
Sastojci
za oko 30 komada;
- 6 jaja
- 5 dcl šećera
- 4 dcl brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 dcl mlijeka
- 20 dag maslaca ili margarina
- 3 v.ž kakaa
- 3-6 v.ž ruma ili amaretto likera
za ukras;
- 10 dag čokoladnih mrvica
Priprema
-
1
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva.Pjenasto istucite jaja s 3 dcl šećera.Dodajte brašno,prašak za pecivo te na kraju mlijeko.Sipajte u veliki lim od električne pećnice obložen pek papirom i pecite oko 7-8 minuta.Dobro ga ohladite.
-
2
Izmrvite biskvit što sitnije u plastičnu zdjelu.Pjenasto izmiksajte maslac i preostali 2 dcl šećera.Kakao rastopite u rumu ili amarettu.Pomiješajte smjesu od kakaa sa smjesom od šećera i umiješajte smrvljeni biskvit.Dobro izmiješajte(najbolje rukama).
-
3
Rukama oblikujte oko 30 kuglica -koje rukama oblikujete u hrpice da izgledaju kao mravinjaci.Uvaljajte ih u čokoladne mrvice i ostavite da odstoje barem 1 sat u frižideru.
-
4
Možete napraviti i mini mravinjake (oko 50-60 komada) pa ih poslužite kao poslasticu npr.za Božić.
Brzi kolač s trešnjama
Sastojci
- 2 jaja
- 1 jogurt
- 1 j.č(jogurtova čaša) šećera
- 2 j.č brašna
- 1/2 dcl ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Priprema
-
1
Svi sastojci stave se u plastičnu zdjelu i izmiksaju....-jaja,jogurt,šećer,brašno,ulje,prašak za pecivo i vanilin šećer.Velika tepsija od električne pećnice se obloži pek papirom i unutra se sipa smjesa.Poravnati s žlicom i posuti očišćenim trešnjama.
-
2
Peći oko 15-tak minuta na 200 stupnjeva.Po želji posuti šećerom u prahu.
Arapski kolač
Sastojci
biskvit;
- 4 jaja
- 20 dag šećera u prahu
- 20 dag brašna
- 4-5 v.ž vrele vode
- 1 prašak za pecivo
krema;
- 10 dag čokolade za kuhanje
- 20 dag šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 margarin
- 1 dcl ruma
glazura;
- 10-15 dag čokolade za kuhanje
- 4-5 v.ž ulja
Priprema
-
1
Ispeći biskvit od 4 jaja,brašna,šećera,praška za pecivo i vrele vode.Peći u bilo kakvoj vrsti tepsije na 180 stupnjeva oko 25 minuta,ohladiti i narezati ,namrviti ili natrgati na manje komadiće ili kockice.Za kremu sve sastojke otopiti na laganoj vatri(jaje dodati odmah na početku da se nebi poslije skuhalo-ja stavim sve skupa hladno i onda miješam dok se sve ne otopi).
-
2
Pripremiti veći i dulji komad folije.Kremu malo ohladiti(par minuta),pa je preliti po biskvitu i dobro izmiješati(najbolje rukama).
-
3
Smjesu sipati na foliju i rukama oblikovati štrucu(roladu).Umotati je i preko noći (ili barem na 2-3 sata)staviti u frižider da očvrsne.
-
4
Kad se ohladi preliti je čokoladnom glazurom;otopiti na pari čokoladu s malo ulja.Opet ohladiti,rezati i poslužiti.
Нема коментара:
Постави коментар