Kuglice od mljevenog mesa
Sastojci
- 50 dag mljevenoga mesa
- 1 luk
- 1-2 m.ž vegete
- 1/2 šalice riže
- papar,crvena paprika
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 l vode
- 1 jaje,mrkva
- 2-3 v.ž kukuruznog brašna ili krušnih mrvica
- 1/2 praška za pecivo
preljev;
- 200 ml kiseloga vrhnja
- 2 jaja
- 10-15 dag parmezana(ili ribane gaude)
Priprema
-
1
Luk isjeckaj pa ga poprži na malo ulja.U meso dodati;poprženi luk,češnjak,vegetu,papriku,papar,naribanu mrkvu,brašno,prašak za pecivo i jaje.Rižu oprati pa prokuhati malo,te dodati u meso.Zamijesiti.
-
2
Raditi kuglice veličine ping pong loptice.Zagrijati vodu ,te polako ubaciti kuglice i kuhati ih na laganoj vatri 15 minuta.
-
3
Izvaditi kuglice iz vode,staviti ih u posudu za pečenje,prelijati preljevom(pomiješati vrhnje,jaja i ribani sir).Peci na 220 stupnjeva oko 15-20 minuta.
-
4
Voda u kojoj su se kuhale kuglice može se iskoristiti za juhu,dodati malo tjestenine i zapršku i juha je gotova.
-
5
Poslužiti uz salatu po želji i neki prilog.
švicarski složenac s sirom
Sastojci
- 1/2 (25 dag) bijelog kruha iz kalupa
- 30 dag ementalera
- 5 dag dimljene mesne slanine
- po želji sa ili bez šunke
- 4 jaja
- 1/2 l mlijeka
- sjeckani peršin,sol,muškatni oraščić
- nekoliko kapi umaka tabasco(može i bez)
Priprema
-
1
Namastite vatrostalnu posudu.Kruh narežite na tanke kriške i složite u posudu naizmjence s tankim ploškicama sira(i šunke ako je stavljate).Slaninu narežite na kockice i pospite po kruhu.
-
2
U zdjelici pomiješajte jaja s mlijekom,te primješajte nasjeckani peršin,oraščić,dosolite i popaprite(po želji dodajte tobasco).Smjesa mora biti dobro začinjena.
-
3
Zalijte na kruh i dolijte toliko vrele vode da sloj bude u visini kruha.Vatrostalnu tada stavite u duboku tepsiju pa u tu tepsiju nalijte vode da dopire do 2/3 posude sa složencem.
-
4
Pecite 30-40 minuta na 200 stupnjeva(po potrebi dolijevajte kipuće vode u lim).Poslužite odmah.
-
5
Složenac je prilično neobičnog okusa zbog vode-jako mekan,skoro kao pjena .
Kocke od sira s kakaom
Sastojci
- 40 dag brašna
- 3 žumanjaka
- 20 dag margarina
- 8 v.ž vrhnja
- prstohvat soli
- 28 dag šećera
- 4 v.ž kakao
- 1 prašak za pecivo
- 6 jaja
- 75 dag svježeg sira
- 10 dag kiselog vrhnja
- 15 dag jogurta
- 1 naribana kora limuna
- 2 praška za puding od vanilije
Priprema
-
1
Zamijesi tijesto od brašna,2 žumanjka,margarina omekšalog,5 žlica vrhnja,sol,10 dag šećera kakaoa i praška za pecivo.
-
2
Tijesto omotajte folijom i stavite u frižider na 30 minuta.Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.Tepsiju 32*24 cm obložite pek-papirom.
-
3
Odvojite bjelanjke od žumanjaka,pa istucite snijeg s 18 dag šećera.Pomiješajte žumanjke s koricom limuna,2 praška za puding od vanilije,jogurtom te sirom.Na kraju umiješajte snijeg s šećerom.
-
4
2/3 tijesta razvaljajte i stavite u tepsiju.Gore izlijte smjesu od sira.Preostalo tijesto natrgajte na komadiće,raspodijelite po kremi od sira i pecite 30-40 minuta.
-
5
Preostali žumanjak i vrhnje pomiješajte,stavite na kolač pa pecite još 15 minuta.
-
6
Ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu.
kravlje šare
Sastojci
- 25 dag margarina
- 13 v.ž šećera
- 3 m.ž vanilin šećer bourbona
- malo soli
- 4 jaja
- 16 v.ž oštrog brašna
- 3 m.ž praška za pecivo
- 3 v.ž mlijeka
- 4 v.ž čokolade u prahu za tamni dio
- 3-4 v.ž mlijeka za tamni dio
krema;
- 300 ml slatkoga vrhnja
- 200 ml mlijeka
- 20 dag mliječnih karamela(1/2 vrečice)
- 1 puding s okusom slatkoga vrhnja(ili vanilije)
- 3 svijetle želatine
- 2 v.ž šećera
Priprema
-
1
Za tijesto mikserom izmiješaj margarin,šećer i bourbon vanilin šećer s malo soli,pa dodavaj 1 po 1 jaje.Zatim dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko.2/3 tijesta stavite u tepsiju koju ste obložili pek-papirom.
-
2
U preostalu smjesu dodaj čokoladu u prahu ili instant kakao prašak i mlijeko pa izmiksaj.Rasporedite tamnu smjesu po svijetlom tako da dobijete kravlje šare.Pecite na 180 stupnjeva,veličina tepsije je 32*24 cm, oko 20-25 minuta.
-
3
Ohlađeni biskvit prerežite.
-
4
Za kremu odvojite malo mlijeka pa ga pomiješajte s pudingom i šećerom,ostatak mješavine mlijeka i slatkoga vrhnja stavite kuhati.Karamele odmotajte te ih cijele stavite u mlijeko i neprestano miješajte dok se ne otope,a mlijeko i vrhnje ne prokuhaju.Kada provri umiješaj puding i skuhaj kremu.
-
5
Želatinu pripremi prema uputama na omotu i otopi pa umiješaj u vrući puding.
-
6
U tepsiju stavi polovicu tijesta,gore izlij toplu kremu i prekrij drugom polovicom tijesta.Ohladi i posluži,izrezano na ploške po želji.
Pita od petit keksi
Sastojci
- krema;
- 1 l mlijeka
- 14 dag šećera
- 15 dag brašna(pola oštrog,pola gustina)
- 6 žutanjaka
- 12,5 dag margarina
- 1 v.ž ruma(ili par kapi arome ruma)
još;
- oko 40 komada petit keksi
- 1 šlag pjena s okusom vanilije
Priprema
-
1
Za kremu se pomiješaju žutanjci s šećerom,obje vrste brašna(može i samo oštro i samo gustin-škrobno ili kao ja stavim svakoga pola)Izmiksati pa dodati oko 1 dcl mlijeka od one litre,a ostalo mlijeko staviti kuhati.Kad provri,ukuhati smjesu s žutanjcima i skuhati kremu.Pažljivo i brzo miješati te paziti da ne zagori.
-
2
Kremu staviti na hlađenje.Kad se ohladi,prvo izmiksati omekšali margarin s malo šećera i rumom pa umiješati ohlađenu kremu.
-
3
Dobro izraditi mikserom da se dobije glatka smjesa(lakše je ako je margarin sobne temperature pa se brzo razradi-a i tada nema grudica u kremi)Krema nije preslatka pa ko voli jako slatko može dodati 2 vanilin šećera da bude slađe.
-
4
U srednju tepsiju poredati red keksi-ja složila 5 redova s po 4 keksa u redu.Gore staviti kremu i razmazati.Keksi se ne moče jer omekšaju od kreme(preporuka;radite kolač jedan dan prije)
-
5
Gore poredati još jedan red keksi i sve prekriti s šlag pjenom.Staviti u frižider da se ohladi.
-
6
Može se staviti i obični šlag ili šaum od bjelanjaka ako ga volite.Posipati čokoladnim mrvicama,ribanom čokoladom ili po želji.
Francuski kolač s trešnjama
Sastojci
- 20 dag brašna
- 3 dag otopljenog margarina
- 7 dag šećera u prahu
- 3 jaja
- malo soli
- 1/2 l mlijeka
- 75 dag trešanja
- 7 dag šećera za posip
Priprema
-
1
Izmiksati brašno,margarin,jaja,šećer,sol-pa drvenom kuhačom umiješati mlijeko i miješati da se dobije smjesa bez grudica.Biće vam jako rijetko ali to tako mora biti(možete staviti više brašna ako želite-u orginalu ide samo 10 dag -ja sam poduplala pa je još rijetko ali ga ja tako radim)
-
2
U tepsiju se stavi pek papir i gore se rasporede očišćene trešnje ,gore se sipa smjesa i stavi peći na 180 stupnjeva 40 minuta.Onda se izvadi posipa s šećerom i peče još 20 minuta.
Нема коментара:
Постави коментар