среда, 27. август 2014.

DUKA11 ...2

                                 Kuglice od mljevenog mesa

kuglice od mljevenog mesa

Sastojci

Priprema

  1. 1 kuglice od mljevenog mesa
    Luk isjeckaj pa ga poprži na malo ulja.U meso dodati;poprženi luk,češnjak,vegetu,papriku,papar,naribanu mrkvu,brašno,prašak za pecivo i jaje.Rižu oprati pa prokuhati malo,te dodati u meso.Zamijesiti.
  2. 2 kuglice od mljevenog mesa
    Raditi kuglice veličine ping pong loptice.Zagrijati vodu ,te polako ubaciti kuglice i kuhati ih na laganoj vatri 15 minuta.
  3. 3 kuglice od mljevenog mesa
    Izvaditi kuglice iz vode,staviti ih u posudu za pečenje,prelijati preljevom(pomiješati vrhnje,jaja i ribani sir).Peci na 220 stupnjeva oko 15-20 minuta.
  4. 4 kuglice od mljevenog mesa
    Voda u kojoj su se kuhale kuglice može se iskoristiti za juhu,dodati malo tjestenine i zapršku i juha je gotova.
  5. 5 kuglice od mljevenog mesa
    Poslužiti uz salatu po želji  i neki prilog.

                                 švicarski složenac s sirom


Sastojci

  •  1/2 (25 dag) bijelog kruha iz kalupa
  •  30 dag ementalera
  •  5 dag dimljene mesne slanine
  •  po želji sa ili bez šunke
  •  4 jaja
  •  1/2 l mlijeka
  •   sjeckani peršin,sol,muškatni oraščić
  •   nekoliko kapi umaka tabasco(može i bez)

Priprema

  1. 1 švicarski složenac s sirom
    Namastite vatrostalnu posudu.Kruh narežite na tanke kriške i složite u posudu naizmjence s tankim ploškicama sira(i šunke  ako je stavljate).Slaninu narežite na kockice i pospite po kruhu.
  2. 2 švicarski složenac s sirom
    U zdjelici pomiješajte jaja s mlijekom,te primješajte nasjeckani peršin,oraščić,dosolite i popaprite(po želji dodajte tobasco).Smjesa mora biti dobro začinjena.
  3. 3 švicarski složenac s sirom
    Zalijte na kruh i dolijte toliko vrele vode da sloj bude u visini kruha.Vatrostalnu tada stavite u duboku tepsiju pa u tu tepsiju nalijte vode da dopire do 2/3 posude sa složencem.
  4. 4 švicarski složenac s sirom
    Pecite 30-40 minuta na 200 stupnjeva(po potrebi dolijevajte  kipuće vode u lim).Poslužite odmah.
  5. 5
    Složenac je prilično neobičnog okusa zbog vode-jako mekan,skoro kao pjena . 
        

                                 Kocke od sira s kakaom


Sastojci

Priprema

  1. 1 kocke od sira s kakaom
    Zamijesi tijesto od brašna,2 žumanjka,margarina omekšalog,5 žlica vrhnja,sol,10 dag šećera kakaoa i praška za pecivo.
  2. 2 kocke od sira s kakaom
    Tijesto omotajte folijom i stavite u frižider na 30 minuta.Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.Tepsiju 32*24 cm obložite pek-papirom.
  3. 3 kocke od sira s kakaom
    Odvojite bjelanjke od žumanjaka,pa istucite snijeg s 18 dag šećera.Pomiješajte žumanjke s koricom limuna,2 praška za puding od vanilije,jogurtom te sirom.Na kraju umiješajte snijeg s šećerom.
  4. 4 kocke od sira s kakaom
    2/3 tijesta razvaljajte i stavite u tepsiju.Gore izlijte smjesu od sira.Preostalo tijesto natrgajte na komadiće,raspodijelite po kremi od sira i pecite 30-40 minuta.
  5. 5 kocke od sira s kakaom
    Preostali žumanjak i vrhnje pomiješajte,stavite na kolač pa pecite još 15 minuta.
  6. 6 kocke od sira s kakaom
    Ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu.

                                 kravlje šare


Sastojci

Priprema

  1. 1 kravlje šare
    Za tijesto mikserom izmiješaj margarin,šećer i bourbon vanilin šećer s malo soli,pa dodavaj 1 po 1 jaje.Zatim dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko.2/3 tijesta stavite u tepsiju koju ste obložili pek-papirom.
  2. 2 kravlje šare
    U preostalu smjesu dodaj čokoladu u prahu ili instant kakao prašak i mlijeko pa izmiksaj.Rasporedite tamnu smjesu po svijetlom tako da dobijete kravlje šare.Pecite na 180 stupnjeva,veličina tepsije je 32*24 cm, oko 20-25 minuta.
  3. 3 kravlje šare
    Ohlađeni biskvit prerežite.
  4. 4 kravlje šare
    Za kremu odvojite malo mlijeka pa ga pomiješajte s pudingom i šećerom,ostatak mješavine mlijeka i slatkoga vrhnja stavite kuhati.Karamele odmotajte te ih cijele stavite u mlijeko i neprestano miješajte dok se ne otope,a mlijeko i vrhnje  ne prokuhaju.Kada provri umiješaj puding i skuhaj kremu.
  5. 5
    Želatinu pripremi prema uputama na omotu i otopi pa umiješaj u vrući puding.
  6. 6 kravlje šare
    U tepsiju stavi polovicu tijesta,gore izlij toplu kremu i prekrij drugom polovicom tijesta.Ohladi i posluži,izrezano na ploške po želji.

                            Pita od petit keksi


Sastojci

  •   krema;
  •  1 l mlijeka
  •  14 dag šećera
  •  15 dag brašna(pola oštrog,pola gustina)
  •  6 žutanjaka
  •  12,5 dag margarina
  •  1 v.ž ruma(ili par kapi arome ruma)
  • još;

  •  oko 40 komada petit keksi
  •  1 šlag pjena s okusom vanilije

Priprema

  1. 1 pita od petit keksi
    Za kremu se pomiješaju žutanjci s šećerom,obje vrste brašna(može i samo oštro i samo gustin-škrobno ili kao ja stavim svakoga pola)Izmiksati pa dodati oko 1 dcl mlijeka od one litre,a ostalo mlijeko staviti kuhati.Kad provri,ukuhati smjesu s žutanjcima i skuhati kremu.Pažljivo i brzo miješati te paziti da ne zagori.
  2. 2 pita od petit keksi
    Kremu staviti na hlađenje.Kad se ohladi,prvo izmiksati omekšali margarin s malo šećera i rumom pa umiješati ohlađenu kremu.
  3. 3 pita od petit keksi
    Dobro izraditi mikserom da se dobije glatka smjesa(lakše je ako je margarin sobne temperature pa se brzo razradi-a i tada nema grudica u kremi)Krema nije preslatka pa ko voli jako slatko može dodati 2 vanilin šećera da bude slađe.
  4. 4 pita od petit keksi
    U srednju tepsiju poredati red keksi-ja složila 5 redova s po 4 keksa u redu.Gore staviti kremu i razmazati.Keksi se ne moče jer omekšaju od kreme(preporuka;radite kolač jedan dan prije)
  5. 5 pita od petit keksi
    Gore poredati još jedan red keksi i sve prekriti s šlag pjenom.Staviti u frižider da se ohladi.
  6. 6 pita od petit keksi
    Može se staviti i obični šlag ili šaum od bjelanjaka ako ga volite.Posipati čokoladnim mrvicama,ribanom čokoladom ili po želji.
        

                                 Francuski kolač s trešnjama

Ovaj neobični kolač s trešnjama našla sam u časopisu "svijet" prije 15-20 godina i od tada ga obavezno radim barem jednom na godinu kad je sezona trešanja!!!ispadne ko zlevenka jer ide puno mlijeka a malo brašna ali tako je bilo u orginalu i ja ga nisam nikad mijenjala-volimo ga baš takvog...!!!

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Izmiksati brašno,margarin,jaja,šećer,sol-pa drvenom kuhačom umiješati mlijeko i miješati da se dobije smjesa bez grudica.Biće vam jako rijetko ali to tako mora biti(možete staviti više brašna ako želite-u orginalu ide samo 10 dag -ja sam poduplala pa je još rijetko ali ga ja tako radim)
  2. 2
    U tepsiju se stavi pek papir i gore se rasporede očišćene trešnje ,gore se sipa smjesa i stavi peći na 180 stupnjeva 40 minuta.Onda se izvadi posipa s šećerom i peče još 20 minuta.

Нема коментара:

Постави коментар