zdigani štrukli s sirom
Sastojci
- tijesto;
- 1/2 kg brašna za dizana tijesta
- 1 dcl ulja
- 1/2 kocke(2,5dag) kvasca svježeg
- 3 dcl mlijeka
- 1 m.ž ravna soli
- 1 v.ž šećera
- premaz tijesta;
- 10 dag margarina otopljenoga
premaz štrukli;
- 1 dcl kiselog vrhnja
nadjev;
- 1/2 kg kravljeg sira
- 1 jaje
- šećer i sol po želji
Priprema
-
1
Od sastojaka za tijesto zamijesi glatko tijesto pa ga pustite na toplome da se digne.
-
2
Sir pomiješaj s jajem,šećerom i soli po ukusu.U mikrovalnoj rastopi margarin za premaz tijesta.
-
3
Od tijesta napravi 3 lopte pa svaku razvaljaj i premaži rastopljenim margarinom.S jedne strane tijesto u tankom sloju premaži sirom do polovice da dobijete roladu.
-
4
Isto napravite i s druge strane da dobijete 2 rolade.Po sredini prerežete i odrezani dio spojite prstima da ne izlazi punjenje.
-
5
Tada oštrim nožem narežete štrukle od oko 4 cm dužine.
-
6
Štrukle stavljate u tepsiju s malim razmakom jer će se tijekom pečenja dignuti.Ostaviti ih da se dižu još malo.Premažite ih kistom sa kiselim vrhnjem.
-
7
Stavite peći na 190-200 stupnjeva oko 40-tak minuta.Kad dobiju lijepu boju ih izvadite i pokrijte krpom.Ohlađene posipajte šećerom u prahu.
Makova pita
Sastojci
tijesto;
- 27 dag brašna(glatkog)
- 22 dag margarina
- 7 v.ž šećera
- korica limuna
- 1 v.ž ruma
- malo praška za pecivo
- 4-5 v.ž mlijeka
fil;
- 5 žumanjaka
- 25 dag šećera
- korica limuna
- 20 dag mljevenog maka
- 5 bjelanjaka-snijeg
Priprema
-
1
Zamijesite tijesto od brašna,šećera,margarina,ruma,mlijeka,limunove korice i malo praška za pecivo.Tijesto podijelite na 2 dijela.Jedan dio razvaljajte i stavite u manji duboki pleh obložen pek papirom.
-
2
Za nadjev prvo bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.Posebno mutite šećer s žutancima dok ne postane pjenasto i glatko.Dodajte koricu limuna i mak,te na kraju snijeg od bjelanjaka.Filu izlijte na tijesto te prekrijte drugim dijelom tijesta -koje ste također tanko razvaljali.Prije pečenja izbodite vilicom.Pecite na 180 stupnjeva oko 45-50 minuta(ovisi od pećnice i veličine pleha).Ohlađeno pospite po želji šećerom u prahu.
Crna pita
Sastojci
biskvit;mjera za čašu je 2 dcl
- 2 jaja
- 1 čaša šećera
- 1 čaša mlijeka
- 1 čaša brašna
- 1 čaša mljevenih oraha
- 1 vanilin šećer
- 1/2 praška za pecivo
- 5 žlica rastopljene masti
preljev;
- 10 v.ž tople vode
- 5 v.ž ruma
- 4 v.ž šećera
krema;
- 10 dag oraha
- 1/2 dcl kuhanog mlijeka
- 10 dag margarina
- 10 dag šećera
posip;
- mljeveni orasi,čokolada u prahu
Priprema
-
1
Izmiksati sve sastojke za biskvit;jaja,šećer,mlijeko,brašno,mast,vanilin šećer i prašak za pecivo.Izliti u manji pleh oko 22*20 cm i peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta.Za preljev izmiješati toplu vodu s rumom i šećerom i tim preljevom zaliti vrući kolač.Ohladiti.
-
2
Za kremu izmiksati margarin sa šećerom pa dodati orahe koje smo prelili s kuhanim mlijekom.Kremom premazati ohlađeni kolač i posipati po želji s mljevenim orasima,čokoladom u prahu......
Kolač sa tikvicama
Sastojci
- 1/2 kg tikvica
- 3 jaja
- 40 dag šećera
- 1/4 l ulja
- 1 vanilin šećer
- 42 dag glatkoga brašna
- 10 dag mlevenih lješnjaka(badema,oraha)
- 1 prašak za pecivo
- 1 m.ž cimeta
- 1 mala flašica marmelade(breskve,marelice,jagode...)
preljev:
- 15 dag mliječne čokolade(10 dag tamne+5 dag bijele)
- 1 šaka listića badema
Priprema
-
1
Tikvice naribajte s koricom.Izmiksajte jaja sa šećerom,vanilin šećerom,uljem,brašnom,praškom za pecivo.Dodajte mljevene lješnjake i tikvice i cimet.Smjesu izlijte u srednji duboki pleh(oko 25*22 cm-može i veći jer su meni došle jako visoke kocke)obložen pek papirom i pecite na 180 stupnjeva oko 25-30 minuta.
-
2
Ohlađeni kolač premažite marmeladom koju ste otopili u mikrovalnoj.Kad se ohladi prelijte glazurom od čokolade -na pari otopite čokoladu (ja sam stavila tamnu za kuhanje i malo bijele-a vi kako želite).Kad se glazura počne hladiti posipati listićima badema.
Mamina pita od jabuka
Sastojci
tijesto;
- 1(25 dag) margarina
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- malo soli
- 2 v.ž šećera
- 3 v.ž kiseloga vrhnja
- oko 1/2 kg glatkoga brašna
nadjev;
- 1 kg ribanih jabuka
- 3 v.ž šećera
- 1 jaje
- 1/2 m.ž cimeta
Priprema
-
1
Zamijesite tijesto od brašna,margarina,jaja,vanilin šećera,šećera,praška za pecivo,vrhnja i malo soli.Tijesto podijelite na 2 dijela.Za nadjev pomiješajte ribane jabuke s šećerom,jajetom i cimetom(ako koristite kisele jabuke možete dodati više šećera).
-
2
U srednji pleh (oko 40*25 cm) stavite pek papir.Razvaljajte 1 dio tijesta i stavite ga na dno tepsije.Gore stavite jabuke koje lagano stisnete ako ima puno soka(ali ne previše da ne bude suha pita).
-
3
Razvaljajte valjajte drugi dio tijesta i njimeprekrijte jabuke.Izbodite vilicom .Pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta.Kad se ohladi,po želji posipajte šećerom u prahu.
Kolač od mrkve
Sastojci
- 4 žumanjka
- 20 dag šećera
- 10 v.ž mlijeka
- 25 dag brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 bjelanjaka -snijeg
- 5 dag šećera
- 1 dcl ulja
- 1 m.ž cimeta
- 50 dag sitno ribane mrkve
- 10 dag sjeckanih oraha
glazura;
- 15 dag čokolade
- 3-4 v.ž ulja
Priprema
-
1
Odvojiti žumanjke i bjelanjke.Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg i izmiksati ga s 5 dag šećera.Mrkvu sitno naribati,a orahe nasjeckati.Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva.Izmiksati žumanjke s šećerom,pa dodati redom;mlijeko,brašno,prašak za pecivo.Tada umješati snijeg s šećerom,ulje,cimet,mrkvu i na kraju sjeckane orahe.
-
2
Veći pleh obložiti pek papirom(ja sam pekla u plehu veličine 40*26 cm)i ulijati pripremljenu smjesu.Peći oko 30 minuta.Ako želite viši kolač pecite u manjem plehu ali produžite vrijeme pečenja za 10 minuta.Kolač ohladite.Za glazuru otopite na pari čokoladu s uljem i prelijte preko kolača.Ohladite pa režite kocke.
Kolač s kokosom
Sastojci
biskvit;
- 4 jaja
- 4 v.ž vruće vode
- 15 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- 20 dag brašna
- prstohvat soli
- 1 prašak za pecivo
za preljev i ukrašavanje;
- 500 ml mlijeka
- 10 dag kokosa
- 10 dag šećera
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- kokos za posipanje
Priprema
-
1
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.U posudi za miksanje -miksajte jaja i vodu pa dodajte potom obje vrste šećera i miksajte dok se jaja ne zapjene i postanu svijetla i rahla.Postepeno dodavajte brašno pomiješano s soli i praškom za pecivo.Ulijte u kalup koji ste obložili pek-papirom.Kalup lagano stresite da se uklone mjehurići zraka.
-
2
Pecite oko 30 minuta.Za to vrijeme kuhajte mlijeko s šećerom i kokosom.Kad zakipi,kuhajte oko 3 minute,a zatim vruće prelijte preko vrućeg kolača(prije toga kolač izbodite vilicom).Najbolje je da kolač polijevate postepeno kako bi bolje upio preljev.Ostavite da se potpuno ohladi u frižideru.Prije posluživanja istucite šlag,premažite njime kolač i posipajte kokosom.
Čokoladna jogurt pita
Sastojci
- 32,5 dag brašna
- 5 dag kakaa u prahu
- 20 dag maslaca ili margarina
- 28 dag šećera
- 7 jaja
- 50 dag svježeg sira
- 50 dag jogurta
- 3 vrećice praška za puding od čokolade
- 1 prašak za pecivo
Priprema
-
1
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.Od 28 dag brašna,kakaa,maslaca,10 dag šećera i 1 jajeta i 2 velike žlice hladne vode zamijesite tijesto.Mijesite ga dok grudice ne nestanu.Od toga 3/4 tijesta razvaljajte i stavite u tepsiju(oko 30*20 cm) obloženu pek papirom.Dignite rub sa strane.
-
2
Za nadjev pomiješajte sir,jogurt,prašak za puding,prašak za pecivo i 12 dag šećera.Umiješajte 6 jaja,stavite na tijesto u limu i zagladite.Preostali šećer i brašno dodajte preostalom tijestu te zamijesite mrvice.Pospite mrvice po nadjevu i pecite oko 50-60 minuta.Nakon 30 minuta pečenja prekrijte pitu alu-folijom.Kolač izvadite iz pećnice i ohladite ga prije rezanja.Po želji pospite šećerom u prahu.
Griz kocke
Sastojci
- mjera 1 šalica=2,5 dcl
- 2 jaja
- 1,5 šalica mlijeka
- 1,5 šalica šećera
- 2 šalice griza
- 2 šalice mljevenih oraha
- 0,5 šalice ulja
- 2 naribane jabuke
- 2 v.ž oštroga brašna
- 1 prašak za pecivo
- 5 v.ž grožđica
Priprema
-
1
Svi sastojci se izmiksaju u glatku smjesu-jaja,mlijeko,šećer,ulje,orasi ,griz,brašno,prašak za pecivo .Na kraju dodati ribane jabuke i grožđice.Izliti u pleh veličine oko 25*35 cm i peći na 150 stupnjeva oko 50 minuta.
-
2
Ohlađeno po želji posipati šećerom u prahu ili ukrasiti čokoladnom glazurom.Ili pak bez svega -sasvim obične.
Нема коментара:
Постави коментар