петак, 15. август 2014.

Čokoladni kolač sa orasima


Picture 1424

Sastojci:
8 žumanaca + 125gr. šećera
8 belanaca + 125gr. šecera
300gr. čokolade za kuvanje
250gr. maslaca
200gr. mlevenih oraha
lSOgr. mlevenog keksa
i još
2 šlaga
Priprema:
Žumanca i šećer penasto umutiti
I kuvati na pari oko 15 minuta.
Dodati čokoladu izlomljenu na
kockice i mesati da se čokolada
istopi. Ostaviti da se ohladi
do sobne temperature.
Belanca sa šećerom umutiti
u čvrst sneg. Dodati smesu od
čokolade i dobro izmiksati.
Penasto umućen maslac i orahe
dodati prethodnoj smesi
i dobro izmiksati.
Pleh dimenzija 27×23 cm. podmazati i posuti brašnom. Od smese odvojiti
polovinu, oko 12 vrhom punih kašika i sipati u preh. Peći u
prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15. minuta.
V preostalu smesu dodati 150 gr. mlevenog keksa i ostaviti
u frižider da se stegne.
Fil rasporediti preko ohladjene kore, premazati sa umućenim slagom i kolač
ostaviti nekoliko sati u frižideru da se sjedine ukusi.(maminajela.com)

Dunavski valovi


DSC06665
Sastojci:
6 jaja
250 gr. maslaca
250 gr. šećera
320 gr. brašna
2 kašike kakao
1 kašika mleka
1 kašika vanila ekstrakta
2 kašikice praška za pecivo
najmanje 500 gr. višanja
Krema:
Ja sam ovde stavila krem od 2 instant pudinga umućenih u 6 dcl. slatke pavlake. Tu kremu često pravim leti u voćnim kolačima.
Glazura:
150 gr. mlečne čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
Penasto umutiti maslac sobne temperature, šećer i vanilin ekstarkt. Dodavati jedno po jedno jaje kao što se dodaje u testo za princes krofne. Znači, doda se jaje, dobro se umuti, zatim se doda sledeće, ponovo se dobro umuti smesa i tako dok se ne dodaju sva jaja. Dodati na kraju i brašni i prašak za pecivo i dobro izmešati.
U podmazan i brašnom posut pleh srednje veličine rasporediti dve trećine smese. U ostatak dodati 2 kašike kakao i 1 kašiku mleka. Preko svetlog testa rasporediti kašikom i tamno tako da na pojedinim mestima malo utisnete tamnu smesu. Malo i izravnati pa preko staviti  očišćene višnje.
DSC06649                                         DSC06653
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Ostaviti da se ohladi pa staviti preko kremu i gore glazuru.
Kolač je najlepši kada prenoći.
(maminajela.com)

Нема коментара:

Постави коментар