Atomska Pita sa šljivama
Jedna vrlo neobična pita po načinu pripreme, a i po tome što sam ja kao i
uvek filozofirala, pa nisam sekla sljive na kockice vec sam ih samo
polovila, ali pita nije ni malo neukusna, doduše ne izgleda kao
original..hihi..
Sastojci su podeljeni na:
SUVE:
330g brašna
300g šećera
300g griza
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer.
Suve sastojke sve dobro izmešati u jedan sud.
NADEV:
1kg šljiva
10 kašika šećera
Mlečni nadev:
300ml mleka
50 ml ulja
Priprema:
Suve sastojke spojiti i pomesati.
Šljive iseći na kocke, ja sam ih prepolovila.Zatim namazati pleh pa suvu smesu podeliti na tri dela.
Prvi deo posuti po plehu, pa poredjati šljive, zatim ih gore posuti sa drugim delom suvih sastojaka, pa poredjati šljive i na kraju sa trećim delom.
Šljive možete i pošećeriti,, poželji.
Zatim umutiti jaje, mleko i ulje pa preliti preko kolača.
Dobro izbosti viljuskom kako bi se ova tečnost razlila i spojila tačnije prožela ceo kolač.
Peći na 200C dok ne porumeni.
Šljive iseći na kocke, ja sam ih prepolovila.Zatim namazati pleh pa suvu smesu podeliti na tri dela.
Prvi deo posuti po plehu, pa poredjati šljive, zatim ih gore posuti sa drugim delom suvih sastojaka, pa poredjati šljive i na kraju sa trećim delom.
Šljive možete i pošećeriti,, poželji.
Zatim umutiti jaje, mleko i ulje pa preliti preko kolača.
Dobro izbosti viljuskom kako bi se ova tečnost razlila i spojila tačnije prožela ceo kolač.
Peći na 200C dok ne porumeni.
Atomska pita sa šljivama
…neodoljivog mirisa i ukusa!
…neodoljivog mirisa i ukusa!
Sastojci:
Za tijesto:
- 300 gr brašna
- 300 ml šećera
- 300 ml griza
- 1 prašak za pecivo
- 300 gr brašna
- 300 ml šećera
- 300 ml griza
- 1 prašak za pecivo
Nadjev:
- 1 kg šljiva
- 6 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 kg šljiva
- 6 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
Preliv:
- 2 jaja
- 60 ml ulja
- 500 ml mlijeka
- 2 jaja
- 60 ml ulja
- 500 ml mlijeka
Priprema:
- Pleh premazati maslacem. Pomiješati sve sastojke za tijesto, pa 1/3
smjese rasporediti po dnu pleha (sastojci su, kao što se na slici vidi,
suvi). Na to posložiti polovinu očišćenih šljiva, koje smo narezali na
četvrtine. Šljive posuti sa 3 kašike šećera i 1 vanilin šećerom. Na šljive staviti drugu trećinu smjese za tijesto, prekriti ostatkom šljiva, koje pošećerimo. Prekriti ostatkom smjese za tijesto.
- Preliti prelivom: umutiti jaja sa uljem i mlijekom. Viljuškom lagano
izbockati cijelu površinu, da bi preliv došao do dna pleha. Peći na
200°C oko 40 minuta.
- Pečenu pitu prohladiti, rezati na kocke, pa posuti prah šećerom. Ova
pita je odlična i ukoliko se priprema sa jabukama ili sa višnjama.
NAPOMENA: sastojci za
tijesto su, dakle, suvi…ono što će ih kasnije povezati jeste preliv.
Zato je jako bitno cijelu površinu dobro izbockati, kako bi preliv došao
do dna pleha.
- Pleh premazati maslacem. Pomiješati sve sastojke za tijesto, pa 1/3
smjese rasporediti po dnu pleha (sastojci su, kao što se na slici vidi,
suvi). Na to posložiti polovinu očišćenih šljiva, koje smo narezali na
četvrtine. Šljive posuti sa 3 kašike šećera i 1 vanilin šećerom. Na šljive staviti drugu trećinu smjese za tijesto, prekriti ostatkom šljiva, koje pošećerimo. Prekriti ostatkom smjese za tijesto.
- Preliti prelivom: umutiti jaja sa uljem i mlijekom. Viljuškom lagano izbockati cijelu površinu, da bi preliv došao do dna pleha. Peći na 200°C oko 40 minuta.
- Pečenu pitu prohladiti, rezati na kocke, pa posuti prah šećerom. Ova pita je odlična i ukoliko se priprema sa jabukama ili sa višnjama.
NAPOMENA: sastojci za
tijesto su, dakle, suvi…ono što će ih kasnije povezati jeste preliv.
Zato je jako bitno cijelu površinu dobro izbockati, kako bi preliv došao
do dna pleha.
Posetioci su tražili::
Atomska pita sa kajsijama
Sastojci i priprema:
Prošle godine sam na vašoj fb stranici Tortekolaci.com naišla na veoma interesantan recept Atomska pita sa šljivama i odmah sam ga isprobala i stvarno mi se pita sviđala, koliko po načinu izrade toliko i po izuzetnom ukusu. Kako je došlo vreme kajsija pomislila sam da bi i sa kajsijama ova pita bila najverojatnije veoma ukusna i naravno nisam pogrešila. Razlika u sastavu je u količinama izraženim u gramima, a ne u mililitrima kao u orginalnom receptu, kao i u izboru voća.
Za testo:
- 300 g oštrog brašna
- 300 g kristal šećera
- 250 g pšeničnog griza
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kg zrelih kajsija
- 6 kašika kristal šećera
- 2 kesice vanilin šećera burbon
- 2 jaja
- 0,6 dcl ulja
- 5 dcl mleka
- 3-4 kašike šećera u prahu
Priprema preliva:
Jaja, ulje i mleko mikserom umutiti da postane ujednačen preliv. Preliv lagano preliti preko testa da bude svuda ravnomerno preliveno. Viljuškom lagano gusto izbockati celu površinu (i gde su kajsije i gde ima praznina) da bi preliv došao do dna tepsije. Staviti peći u zagrejanu rernu na 200° i peći 40 min. Pečenu pitu zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na tacnu za posluživanje (ne okretati nego ostaviti na donjem papiru) i lagano osloboditi stranice kolača od papira za pečenje. Pečenu pitu ohladiti, posuti šećerom u prahu i rezati na kocke. Ja sam dobila 24 parčeta pite.
Prijatno!
Od istog autora:
- Šomloi Galuška (Somlói Galuska) na moj način
- Svekrvine krem palacinke
- Koh od kifli
Sunčane kocke sa jabukama (posni kolač)
Sastojci:
- 16 komada petit keksa (ili nekog drugog,po ukusu)
- 5-6 jabuka
- 2 šolje (od 2 dl)šećera
- 2 šolje griza
- 1 vanilin šećer
- 1 limun
- 1 pomorandža
- 1,5l vode
I još:
- šlag za dekoraciju
Priprema:
- Oljuštiti jabuke i isjeći na kockice. Preliti sa sokom od limuna i pomorandže.
- Sipati i 3 dl vode, pa staviti da prokuha. Kad se jabuke skuhaju, propasirati ih štapnim mikserom.
- Sipati još oko 1,2 l vode, dodati 2 šolje šećera (ili po ukusu), vanilin šećer.
- Kad prokuha, dodati i 2 šolje griza, miješajući svo vrijeme. Kada krem dobije potrebnu gustinu, maknuti.
- Zatim preliti preko petit keksa, koji smo stavili u dublji pleh. Ostaviti da se hladi, par sati!
- Kad se kolač ohladi, rezati na parčad. Po želji dekorisati šlagom!
Posetioci su tražili::
- posni kolac sa jabukama i grizom
- bosanski kolaci sa grizom
- kolac sa jabukama i grizom posni
- Posan kolac sa grizom i jabukama
Нема коментара:
Постави коментар