недеља, 17. август 2014.

Cacina kuhinja...

     

O autoru

Više od Cacine kuhinje možete pogledati na FB stranici Cacina kuhinja :) http://www.facebook.com/CacinaKuhinja
Pogledaj sve članke od Cacina kuhinja


Noć i dan štanglice

Mogu se jesti i noću i danju!
45 570x383 Noć i dan štanglice

Sastojci:

Tamni biskvit:

  • 3 jajeta
  • 120 g šećera
  • 1
  • 1 dl ulja
  • 1 dl mlijeka
  • 180 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 kašike kakaa

Svijetli biskvit:

  • 3 jajeta
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 dl ulja
  • 1 dl mlijeka
  • 180 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1/2 pomorandže – sok

Ostali sastojci:

  • 2 dl svježe cijeđenog soka pomorandže
  • 1 pomorandža – ribana korica
  • 6 kašika marmelade od marelice ili šipka

Glazura:

  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 50 g mliječne čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

  1. Umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, pa postepeno dodavati i mlijeko. Zatim pažljivo umješati i sa praškom za pecivo i kakaom.
  2. Izliti u pleh obložen papirom za pečenje (dimenzija 37×25 cm), pa peći na 180°C oko 20 minuta.
  3. Pečen biskvit ostaviti da se ohladi, pa ga izmrviti. Dodati 2 dl soka od pomorandže, ribanu koricu jedne pomorandže i 3 kašike otopljene marmelade. Sve dobro sjediniti.
  4. Na isti način pripremiti i svijetli biskvit, samo umjesto kakaa dodati sok od pola pomorandže. Izliti u margarinom premazan i brašnom posut pleh, pa peći na 180°C.
  5. Pečen biskvit premazati sa 3 kašike marmelade, pa staviti smjesu od tamnog biskvita. Na pari otopiti čokoladu sa uljem, pa preliti preko tamnog dijela. Ostaviti da se stegne, pa rezati štanglice.

Posetioci su tražili::


     Kocke sa medenim srcem

419 570x371 Kocke sa medenim srcem

Sastojci:

Biskvit:

  • 2 šolje brašna
  • 1 (od 2dl) šolja ulja
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mljevenih oraha
  • 1 šolja vode
  • 2 kašike kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Fil:

  • 1 l gaziranog soka od naranče
  • 200 g šećera
  • 3 pudinga od vanilije
  • 5 kašika gustina
  • 1
  • 300 g medenog srca

Glazura:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 4 kašike ulja

Priprema:

  1. U zdjelu staviti sve sastojke za koru, pa ih dobro sjediniti mikserom.
  2. Sipati u pleh premazan margarinom i posut brašnom, pa peći na 220°C 10 minuta, pa još 10 minuta na 180°C.
  3. Odvojiti malo soka (od naranče, limuna ili mandarine po želji) pa sjediniti puding i . Ostatak soka staviti da provri, dodati šećer i sipati smjesu od pudinga i gustina. Kuhati dok se masa ne zgusne.
  4. U hladan puding dodati margarin i sjeckana medena srca. Na koru nanijeti fil, a preko fila preliti glazurom od čokolade. Dobro ohladiti, pa rezati na kocke.
NAPOMENA: biskvit je jako osjetljiv, pa ga nemojte peći u plehu, obloženom papirom za pečenje, jer će se prilikom odvajanja sigurno lomiti.

Posetioci su tražili::


Galaktoboureko


Fenomenalan grčki desert!
6 570x296 Galaktoboureko

Sastojci:

Krema:

  • 5
  • 250 g šećera
  • 40 g gustina
  • 150 g pšeničnog griza
  • 1 vanilin
  • 50 g putera
  • 1,3 l mlijeka

Sirup:

  • 300 g šećera
  • 300 ml vode
  • 1 vanilin šećer
  • po ukusu ribana korica pomorandže
  • malo cimeta

I još:

  • 10 listova kora za pitu
  • 100 g putera
  • malo ulja

Priprema:

  1. Prvo pripremiti sirup: sjediniti šećer, vanilin šećer i vodu, prokuhati. Na laganoj vatri kuhati 5-6 minuta, pa dodati sitno ribanu koru pomorandže i malo cimeta (može i bez cimeta, po ukusu; ali savjetujem obavezno staviti koricu pomorandže). Ostaviti da se ohladi! Pećnicu zagrijati na 180°C.
  2. Krema: u šerpu sipati 1,2 l mlijeka, pa staviti da prokuha. Umutiti jaja i šećer, pa dodati , pšenični i 100 ml mlijeka. Dobro umutiti (da nema grudica), pa sipati u ključalo . Miješati svo vrijeme. Kada krema dobije gustinu, maknuti sa vatre, pa dodati . Izmiksati, pa ostaviti da se prohladi (krema ne treba biti potpuno hladna). Otopiti .
  3. Pleh premazati puterom, pa redati 5 kora. Svaku koru premazati sa malo otopljenog putera. Na 5. koru staviti kremu. Preko kreme staviti preostalih 5 kora. Svaku premazati sa malo otopljenog putera, osim posljednje kore! Isjeći oštrim nožem, pa preliti sa malo ulja. Poprskati sa vrućom vodom, pa staviti u zagrijanu pećnicu.
  4. Peći nekih 35-40 minuta; gotova je kad porumeni.
  5. Sirup procijediti! Pečenu pitu preliti hladnim sirupom. Dobro ohladiti, pa poslužiti!
  6. Brzi čoko smoki kolač

    Za ovaj kolač neće vam trebati mnogo vremena, nećete morati uključiti lernu, napravićete ga lako a uživaćete – jako!!! Probajte pa javljajte icon smile Brzi čoko smoki kolač 565941 482175998484271 1341826038 n 570x427 Brzi čoko smoki kolač

    Sastojci:

    • 5 kašika meda
    • 7 kašika šećera
    • 100 gr čokolade
    • 250 gr margarina
    • 200 gr mlevenog keksa
    • 2 kese od maline (kese su po 80 gr)

    Sastojci za čokoladnu glazuru:

    • 100 gr čokolade
    • 50 gr margarina
    • 2 kašike ulja

    Priprema:

    1. , , čokoladu i otopiti na laganoj vatri. Treba samo otopiti, smesa ne sme da provri.
    2. Kada se otopi, skloniti sa ringle i umešati mleveni keks. Ostaviti da se malo prohladi, pa dodati čoko .
    3. Sipati u pleh i ohladiti.
    4. Preliti sa čokoladnom glazurom: čokoladu, margarin i ulje otopiti na laganoj vatri.
    Servirajte i uživajte, prijatno!

    Posetioci su tražili::

    Jednostavan kolač sa džemom od šljiva

    47 570x397 Jednostavan kolač sa džemom od šljiva

    Sastojci:

    • 4 jajeta
    • 1,5 šolja šećera
    • 1 šolja ulja
    • 6 kašika džema od šljiva
    • 1 vanilin šećer
    • 1 kašičica cimeta
    • 3 šolje brašna
    • 1/2 šolje mlijeka
    • 1 šolja jogurta
    • 1 prašak za pecivo
    NAPOMENA: šolja=2 dl

    Priprema:

    1. Pjenasto umutiti bjelanca sa 1/2 šolje šećera. Mikserom umutiti žumanca i šećer, dodati vanilin šećer, ulje, mlijeko, , džem, pa dodati brašno, prašak za pecivo i .
    2. Dobro umutiti sastojke. Pažljivo sjediniti umućena bjelanca, pa smjesu izliti u pleh premazan margarinom i posut brašnom.
    3. Peći na 180°C oko 45 minuta. Pečen kolač posuti prah šećerom.

    Posetioci su tražili::

    Kolač „medeno srce“

    44 570x376 Kolač medeno srce

    Sastojci:

    • 4 čaše (od jogurta) brašna
    • 3 čaše šećera
    • 2 čaše jogurta
    • 6 kašika ulja
    • 2 kašičice sode bikarbone
    • 2 kašičice cimeta
    • 1 jaje
    • za premazivanje džem

    Glazura:

    • 150 g čokolade za kuhanje
    • 100 g margarina
    • 4 kašike šećera

    Priprema:

    1. Brašno, šećer, ulje, , sodu bikarbonu, i jaje sve dobro sjediniti.
    2. Polovinu izliti u pleh, premazan uljem i staviti da se peče na 180-200°C.
    3. Nakon 10-tak minuta izvaditi iz pećnice i premazati džemom ili marmeladom, preliti ostatkom smjese, pa vratiti u pećnicu.
    4. Pečen kolač preliti glazurom: otopiti čokoladu i margarin sa šećerom. Kada se kolač ohladi rezati na željene oblike.

    Posetioci su tražili::

    Posno medeno srce

    Omiljeni kolač u mojoj porodici.
    medeno srce 570x570 Posno medeno srce

    Sastojci:

    • 1,5 čaša od jogurta šećera
    • 1,5 čaša od jogurta kisele vode
    • 2 kafene šoljice ulja
    • 2 čaše od jogurta brašna
    • 1/2 kesice cimeta
    • 1 kašičica sode bikarbone
    • 3 kašike džema

    Za preliv:

    • 100-150 g posne čokolade
    • 1 kašika ulja
    • malo pekmeza ili džema

    Priprema:

    1. Sve zajedno umutiti i peći u brašnom posutoj tepsiji broj 28 oko 30 do 40 minuta.
    2. Vruć kolač premazati džemom i preko razliti otopljenu čokoladu u koju ste dodali ulje.
    Ako stavite mleko umesto kisele vode, imaćete mrsnu varijantu.

    Posetioci su tražili::

Нема коментара:

Постави коментар