O autoru
Više od Cacine kuhinje možete pogledati na FB stranici Cacina kuhinja :) http://www.facebook.com/CacinaKuhinja
Pogledaj sve članke od Cacina kuhinja
Pogledaj sve članke od Cacina kuhinja
Noć i dan štanglice
Mogu se jesti i noću i danju!
Sastojci:
Tamni biskvit:
- 3 jajeta
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 dl ulja
- 1 dl mlijeka
- 180 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 2 kašike kakaa
Svijetli biskvit:
- 3 jajeta
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 dl ulja
- 1 dl mlijeka
- 180 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1/2 pomorandže – sok
Ostali sastojci:
- 2 dl svježe cijeđenog soka pomorandže
- 1 pomorandža – ribana korica
- 6 kašika marmelade od marelice ili šipka
Glazura:
- 50 g čokolade za kuvanje
- 50 g mliječne čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
- Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, pa postepeno dodavati ulje i mlijeko. Zatim pažljivo umješati i brašno sa praškom za pecivo i kakaom.
- Izliti u pleh obložen papirom za pečenje (dimenzija 37×25 cm), pa peći na 180°C oko 20 minuta.
- Pečen biskvit ostaviti da se ohladi, pa ga izmrviti. Dodati 2 dl soka od pomorandže, ribanu koricu jedne pomorandže i 3 kašike otopljene marmelade. Sve dobro sjediniti.
- Na isti način pripremiti i svijetli biskvit, samo umjesto kakaa dodati sok od pola pomorandže. Izliti u margarinom premazan i brašnom posut pleh, pa peći na 180°C.
- Pečen biskvit premazati sa 3 kašike marmelade, pa staviti smjesu od tamnog biskvita. Na pari otopiti čokoladu sa uljem, pa preliti preko tamnog dijela. Ostaviti da se stegne, pa rezati štanglice.
Posetioci su tražili::
Kocke sa medenim srcem
Sastojci:
Biskvit:
- 2 šolje brašna
- 1 (od 2dl) šolja ulja
- 1 šolja šećera
- 1 šolja mljevenih oraha
- 1 šolja vode
- 2 kašike kakaa
- 1 prašak za pecivo
Fil:
- 1 l gaziranog soka od naranče
- 200 g šećera
- 3 pudinga od vanilije
- 5 kašika gustina
- 1 margarin
- 300 g medenog srca
Glazura:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 4 kašike ulja
Priprema:
- U zdjelu staviti sve sastojke za koru, pa ih dobro sjediniti mikserom.
- Sipati u pleh premazan margarinom i posut brašnom, pa peći na 220°C 10 minuta, pa još 10 minuta na 180°C.
- Odvojiti malo soka (od naranče, limuna ili mandarine po želji) pa sjediniti puding i gustin. Ostatak soka staviti da provri, dodati šećer i sipati smjesu od pudinga i gustina. Kuhati dok se masa ne zgusne.
- U hladan puding dodati margarin i sjeckana medena srca. Na koru nanijeti fil, a preko fila preliti glazurom od čokolade. Dobro ohladiti, pa rezati na kocke.
NAPOMENA: biskvit je
jako osjetljiv, pa ga nemojte peći u plehu, obloženom papirom za
pečenje, jer će se prilikom odvajanja sigurno lomiti.
Posetioci su tražili::
Galaktoboureko
Fenomenalan grčki desert!
Sastojci:
Krema:
Sirup:
- 300 g šećera
- 300 ml vode
- 1 vanilin šećer
- po ukusu ribana korica pomorandže
- malo cimeta
I još:
- 10 listova kora za pitu
- 100 g putera
- malo ulja
Priprema:
- Prvo pripremiti sirup: sjediniti šećer, vanilin šećer i vodu, prokuhati. Na laganoj vatri kuhati 5-6 minuta, pa dodati sitno ribanu koru pomorandže i malo cimeta (može i bez cimeta, po ukusu; ali savjetujem obavezno staviti koricu pomorandže). Ostaviti da se ohladi! Pećnicu zagrijati na 180°C.
- Krema: u šerpu sipati 1,2 l mlijeka, pa staviti da prokuha. Umutiti jaja i šećer, pa dodati gustin, pšenični griz i 100 ml mlijeka. Dobro umutiti (da nema grudica), pa sipati u ključalo mlijeko. Miješati svo vrijeme. Kada krema dobije gustinu, maknuti sa vatre, pa dodati puter. Izmiksati, pa ostaviti da se prohladi (krema ne treba biti potpuno hladna). Otopiti puter.
- Pleh premazati puterom, pa redati 5 kora. Svaku koru premazati sa
malo otopljenog putera. Na 5. koru staviti kremu. Preko kreme staviti
preostalih 5 kora. Svaku premazati sa malo otopljenog putera, osim
posljednje kore! Isjeći oštrim nožem, pa preliti sa malo ulja. Poprskati
sa vrućom vodom, pa staviti u zagrijanu pećnicu.
- Peći nekih 35-40 minuta; gotova je kad porumeni.
- Sirup procijediti! Pečenu pitu preliti hladnim sirupom. Dobro ohladiti, pa poslužiti!
Brzi čoko smoki kolač
Za ovaj kolač neće vam trebati mnogo vremena, nećete morati uključiti lernu, napravićete ga lako a uživaćete – jako!!! Probajte pa javljajte
Sastojci:
- 5 kašika meda
- 7 kašika šećera
- 100 gr čokolade
- 250 gr margarina
- 200 gr mlevenog keksa
- 2 kese čoko smoki od maline (kese su po 80 gr)
Sastojci za čokoladnu glazuru:
- 100 gr čokolade
- 50 gr margarina
- 2 kašike ulja
Priprema:
- Med, šećer, čokoladu i margarin otopiti na laganoj vatri. Treba samo otopiti, smesa ne sme da provri.
- Kada se otopi, skloniti sa ringle i umešati mleveni keks. Ostaviti da se malo prohladi, pa dodati čoko smoki.
- Sipati u pleh i ohladiti.
- Preliti sa čokoladnom glazurom: čokoladu, margarin i ulje otopiti na laganoj vatri.
Posetioci su tražili::
- čoko smoki kolač
- torta sa coko smokijem
- kolac sa coko smokijem
- brzi coko kolaci
- coko smokli kolac
- kolač sa čokosmokijem
- kolač sa smokijem
- posni coko kolaci
- torta od cokoladnog smokija
Jednostavan kolač sa džemom od šljiva
Sastojci:
- 4 jajeta
- 1,5 šolja šećera
- 1 šolja ulja
- 6 kašika džema od šljiva
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica cimeta
- 3 šolje brašna
- 1/2 šolje mlijeka
- 1 šolja jogurta
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
- Pjenasto umutiti bjelanca sa 1/2 šolje šećera. Mikserom umutiti žumanca i šećer, dodati vanilin šećer, ulje, mlijeko, jogurt, džem, pa dodati brašno, prašak za pecivo i cimet.
- Dobro umutiti sastojke. Pažljivo sjediniti umućena bjelanca, pa smjesu izliti u pleh premazan margarinom i posut brašnom.
- Peći na 180°C oko 45 minuta. Pečen kolač posuti prah šećerom.
Posetioci su tražili::
- brzi kolac sa dzemom
- kolac sa pekmezom
- kolači sa pekmezom
- torta sa pekmezom od šljiva
- brzi kolac sa dzemom od sljiva
- brzi kolaci sa pekmezom
- brzi kolac sa pekmezom
- kolači od džema
- kolac od pekmeza od sljiva
Kolač „medeno srce“
Sastojci:
- 4 čaše (od jogurta) brašna
- 3 čaše šećera
- 2 čaše jogurta
- 6 kašika ulja
- 2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašičice cimeta
- 1 jaje
- za premazivanje džem
Glazura:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 100 g margarina
- 4 kašike šećera
Priprema:
- Brašno, šećer, ulje, jogurt, sodu bikarbonu, cimet i jaje sve dobro sjediniti.
- Polovinu izliti u pleh, premazan uljem i staviti da se peče na 180-200°C.
- Nakon 10-tak minuta izvaditi iz pećnice i premazati džemom ili marmeladom, preliti ostatkom smjese, pa vratiti u pećnicu.
- Pečen kolač preliti glazurom: otopiti čokoladu i margarin sa šećerom. Kada se kolač ohladi rezati na željene oblike.
Posetioci su tražili::
Posno medeno srce
Omiljeni kolač u mojoj porodici.
Sastojci:
- 1,5 čaša od jogurta šećera
- 1,5 čaša od jogurta kisele vode
- 2 kafene šoljice ulja
- 2 čaše od jogurta brašna
- 1/2 kesice cimeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- 3 kašike džema
Za preliv:
- 100-150 g posne čokolade
- 1 kašika ulja
- malo pekmeza ili džema
Priprema:
- Sve zajedno umutiti i peći u brašnom posutoj tepsiji broj 28 oko 30 do 40 minuta.
- Vruć kolač premazati džemom i preko razliti otopljenu čokoladu u koju ste dodali ulje.
Posetioci su tražili::
Нема коментара:
Постави коментар