Boranija
Sastojci
- 1/2 kg mahuna
- 1/2 litre vode
- 3 zlice maslinovog ulja
- 1 veca glavica crna luka
- 1 paprika
- 1 mrkva
- 300 gr pileceg mesa
- 3 ravne zlice brasna
- 1 zlicica zacinske paprike
- 2 veca krompira
- 1 zlica zacina
- sol
- biber
- 3 lista persuna
Priprema
-
1
U serpu sipajte 1/2 litre vode i 3 zlice ulja, u to iseckajte 1 glavicu crna luka, 1 papriku, 1 mrkvu, 300 gr piletine na kockice i stavite da se kuva.
-
2
Kad meso omeksa dodajte 1/2 kg ociscene boranije isecene na kockice, 2 krompira isecena na kockice, posolite pobiberite, dodajte zlicu zacina i tri lista persuna.
-
3
Neka se kuva ca 20 minuta ili dok ne omeksa boranija i krompir.
-
4
U solju za belu kafu stavite tri zlice brasna i nalite malo hladne vode, mutite da dobijete glatku masu bez grudvica.
-
5
Pripremljen sos nalite lagano uz mesanje , stavite zlicicu zacinske paprike i neka se krcka jos 5 minuta.
Punjene paprike
Sastojci
- 450 g Miješanog mljevenig mesa
- 125 g Riže
- 1 kom Crvenog luka
- 2-3 češnja Češnjaka
- 8-10 kom Paprika žutih ( babura)
- 1 kom Jaje
- 1 žličica Crvene slatke paprike
- Svježi peršin, celer list, sol, papar, malo vode
- Za umak
- 500 ml Pasirane rajčice
- 1 kom Rajčice
- 1 žlica Brašna
- 1 žličica Šećera
- Voda
Priprema
-
1
Pomiješajte meso, rižu koju ste prethodno dobro isprali, sjeckani luk, češnjak, peršil, celer, jaje, sol i papar. Dodajte malo vode da smjesa bude mekša (oko 1 dl). Paprike očistite od sjemene lože, pa punite pripremljenim smjesom.
Paprike nemojte pretrpati smjesom, da ne budu tvrde kasnije. U sredini svake paprike napravite rupu prstom, da riža može da se se širi u toku kuhanja.
-
2
Na malo ulja popržite brašno dodajte vodu i metlicom brzo mješajte da se razbiju grudvice. Dodajte rajčicu, pasiranu rajčicu i šećer i promiješajte.
-
3
U tako pripremljen umak poslažite paprike, jednu do druge, sa otvorom okrenutim prema gore. Dolijte vode, tako da prekrije paprike. Poklopite tanjurom da ne isplivaju i da se ne pomjeraju tokom kuhanja. Kuhajte 45-60 minuta, dok se lagano može probosti vilicom ili čačkalicom.
-
4
Paprike poslužite uz pire krompir!
Špinat
Sastojci
- 200 g Špinat briketa smrznutih (pola vrećice)
- 1-2 dl Mlijeka
- 1 dl Vrhnja za kuhanje
- 2 češnja Češnjaka
- 1-2 žlice Brašna
- 1-2 žlice Maslaca
- Sol, papar, muškatni oraščić
Priprema
-
1
Špinat brikete izvadite iz frizera i ostavite da se malo opuste - par minuta. Za to vrijeme u tavi na maslacu popržite kratko brašno ( ne smije posmeđiti), dodajte mlijeko i vrhnje za kuhanje, pa miješajte da se grudvice razbiju. Zatim dodajte sitno sjeckani češnjak.
-
2
Kad sve zajedno proključa, dodajte špinat brikete i miješajte dok se ne rastope i smjesa se sjedini. Špinat začinite sa soli, paprom i muškatnim oraščićem.
Poslužite sa pire krompirom uz glavno jelo po izboru.
SLATKI KUPUS SA SVINJSKIM MESOM
Sastojci
- 4 kom. crnog luka
- 1 kg svinjskog mesa
- 1 kg slatkog kupusa
- 1,4 l vode
- 3 ravne kafene kasike mlevenog bibera
- 4-5 kom. lovorovog lista
- 5-6 ravne kafene kasike vegete
- 1 ravna kafena kasika bibera u zrnu
- Za zaprsku:
- 5 pune kafene kasike mlevene paprike
- 2 pune supene kasike brasna
- 10 supene kasike ulja
Priprema
-
1
Luk iseci na tanje reznjeve i dinstati na ulju dok ne omeksa.
Svinjsko meso iseci na kockice i umesati u zdelu sa crnim lukom.
Dodati mleveni biber.Meso dinstati dok ne pusti svoj sok.Povremeno promesati.
Prvo umesati i dinstati polovinu kupusa koje ste isekli na tanje reznjeve a zatim dodati i drugu turu kupusa.
-
2
Kada kupus smeksa, preliti sa otp.1,4 l vode,dodati vegetu,biber u zrnu (koje sam stavila u jaje za caj) lovorov list i krompir isecen na vece komade.Poklopiti i kuvati na laganoj vatri otp.1,5 sata, dok meso ne omeksa.
-
3
Zaprska:
Zagrejati otp.10 supene kasike ulja i dodati brasno. Prziti dok ne bude svetlo braon boje.
Skinuti sa vatre i umesati cetri pune kafene kasike mlevene paprike a jednu kafenu kasiku umesati u kupus. Staviti nazad na slabu vatru i malkice poprziti. Zaprsku postepeno umesati u kupus pazeci da se ne stvore grudvice.
Kada ste sve umesali, kuvati na slaboj vatri jedno desetak minuta, dok ne bude gusci uz povremeno mesanje.
Нема коментара:
Постави коментар