Voćna torta Blagica
Sastojci
- Obični rolat
- 6 jaja
- 8 žlica šećera
- 2 žlice vode
- 8 žlica brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 vrećica vanilin šećera
- 200-300 g pekmeza za namazati biskvit
Krema
- 7 dl mlijeka
- 2 vrećice pudinga s okusom vanilije
- 150 g šećera
- 2 žlice oštrog brašna
- 2 vrećice vanilin šećera
- 2,5 dl slatkog vrhnja
- 125 g maslaca
još potrebno:
- banane (ili neko drugo voće)
- 2,5 dl slatkog vrhnja
- 1 limun
Priprema
-
1
Za kremu: Pomiješati puding, brašno i vanilin šećer i šećer s malo mlijeka i sve ukuhati u ostatak kipućeg mlijeka.
Kremu kuhati par minuta, istresti u posudu, pokriti folijom za čuvanje svježine i ostaviti hladiti.
-
2
U ohlađenu (ali ne prehlađenu) kremu dodati izrađen maslac pola izrađeng slatkog vrhnja.
-
3
Slagati tortu:
U zdjelu staviti foliju. Na dno složiti red biskvita, potom kremu, banane umočene u sok od limuna, tanki sloj izrađenog slatkog vrhnja, opet red rolata, krema, banane, vrhnje i rolat. Neka se dobro ohladi, najbolje preko noći.
-
4
Dobro ohlađenu tortu "preokrenuti" na poslužavnik i omazati je tučenim slatkim vrhnjem.
Tonina pita
Sastojci
Biskviti
- 1,5 dl ulja
- 1,5 dl vode
- 300 g šećera
- 8 bjeljanjaka
- 200 g prženih mljevenih lješnjaka
- 3 žlice kakaa
- 7 žlica brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
Fil:
- 8 žumanjaka
- 150 g šećera u prahu
- 80 g čokolade za kuhanje
- 200 g maslaca ili margarina
- 1 vrećica vanilin šećera
Glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 50 g maslaca
- malo mlijeka
- malo sjeckanih prženih lješnjaka
Priprema
-
1
Za biskvite zajedno prokuhati ulje, vodu i šećer. Kada prokuha, skinuti s vatre i ohladiti dobiveni sirup.
Izraditi čvrst snijeg od 8 bjeljanjaka i dodati mu ohlađeni sirup od vode, ulja i šećera. Lagano miješati, dodati lješnjake, kakao i brašno izmiješano s praškom za pecivo.
Od te smjese peći tri biskvita na papiru za pečenje. (Ja sam izvagala koliko je teška smjesa i podijelila na tri dijela da su biskviti iste veličine.) -
2
Fil: Na pari lupati žumanjke i šećer dok ne bude gusto. Ja sam posudu sa žumanjcima i šećerom stavila direktno u posudu s vodom i mutila mikserom oko 20 minuta, i to ne stalno – mutim minutu-dvije, pa ostavim nekoliko minuta, i stalno tako… Kada se zgusne (to se najbolje vidi po rubovima posude na kojima se zadržava gusta, gusta krema) dodati otopljenu čokoladu, još mutiti nekoliko minuta i staviti hladiti. U hladno umiješati izrađeni maslac ili margarin. Filovati između kora.
-
3
Staviti čokoladnu glazuru (čokoladu, maslac i malo mlijeka otopiti na laganoj vatri) i posuti sjeckanim lješnjacima.
Jabuke punjene orasima
Sastojci
jabuke
- 10-15 jabuka
- 10 dag mljevenih oraha
- 1 žlica šećera
biskvit
- 5 jaja
- 5 žlica šećera
- 7 žlica brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 4 žlice tople vode
- 2 vrećice šlag pjene
Priprema
-
1
Najbolje je uzeti sitnije jabuke i poredati ih u gusto, tako da, kada režete kolač, na svakom komadu imate jabuke i oraha.
-
2
Jabuke oguliti i izdubiti im sredinu. Vrelim mlijekom popuriti orahe pomiješane sa žlicom šećera. Jabuke poslagati u lim premazan margarinom, napuniti ih orasima i staviti u pećnicu ugrijanu na 200 stupnjeva da se peku 20-ak minuta. Kada dobiju žutu boju, preliti ih smjesom za biskvit. Peći još 20-ak minuta, provjeriti čačkalicom kada je biskvit pečen
-
3
Na hladno staviti šlag i držati u hladnjaku
Bijela kraljica
Sastojci
Kore
- 10 bjeljanjaka
- 200 g mljevenog šećera
- 2 žlice jabučnog octa
Fil
- 10 žumanjaka
- 200 g šećera
- 1 vrećica praška za puding okus vanilije
- 5 žlica gustina
- 1 l mlijeka
- 20 dag prženih mljevenih lješnjaka
- 250 g maslaca ili margarina
- 1 vanilin šećer
Preko torte
- slatko vrhnje ili šlag
Priprema
-
1
Izraditi snijeg od pet bjeljanjaka, 100 g šećera i žlice octa. Smjestu staviti u kalup za tortu u koji ste stavili papir za pečenje. Peći sat vremena na 150 stupnjeva.
-
2
Napraviti dvije ovakve kore. Izgledaju visoke, ali će se spustiti dok se ohlade.
-
3
Izraditi žumanjke, šećer, vanilin šećer, gustin i puding sa dva dl mlijeka, to ukuhati u ostalo mlijeko. Kada se ohladi dodati izraženi maslac ili margarin. Podijeliti na dva dijela. U jedan dio staviti lješnjake.
-
4
Slagati: kora, fil s lješnjacima, kora, žuti fil.
-
5
Cijelu tortu obložiti slatkim vrhnjem ili šlagom.
Нема коментара:
Постави коментар