Kvrguša
Sastojci
Priprema
-
1
Pileće meso odvojite od kosti, narežite ga na manje komade i pospite Vegetom Twist piletina.
-
2
Pripremljeno meso popecite na 3 žlice zagrijanog ulja sa svih strana desetak minuta.
-
3
Razmućena jaja pomiješajte s brašnom, soli, mlijekom i smjesu ostavite stajati 10-15 minuta.
-
4
U vatrostalnu posudu ili pleh stavite preostalo ulje i zagrijte ga. Na toplo ulje izlijte trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna. Na to rasporedite popečeno meso, a po mesu izlijte preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka.
-
5
Pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C 20-30 minuta.
pečenu kvrgušu malo ohladite, narežite , poslužite uz salatu... kvrgusu možete preliti mileramom-kajmakom
ZAROBLJENE ĆUFTICE
Sastojci
ćuftice:
- 450 g mljevene junetine
- 1 manja glavica luka
- 1 čen češnjaka
- 1 žumance
- 2-3 kašike prezle
- začini so,biber,vegeta
pire:
- 5 krompira
- 2 kašike putera
- 2 kašike kiselog vrhnja
- po ukusu so
preliv:
- 2 jajeta + 1 bjelance
- 4 kašike kiselog vrhnja
- 5 kašika vrhnja za kuhanje
- po ukusu so
i još:
- parče putera ili margarina
- 2 kašike prezle
Priprema
-
1
Sjediniti mljeveno meso, sitno sjeckan luk i protisnuti češnjak, pa dodati žumance, prezlu i začine. Sve dobro izraditi, pa smjesu ostaviti u frižider na pola sata. Oblikovati ćuftice, pa ih kratko propržiti na ulju.
-
2
Krompir skuhati, propasirati, posoliti i dodati puter i vrhnje. Pleh premazati komadićem putera ili margarina, pa posuti prezlom. U pleh staviti pire krompir, pa utisnuti pržene ćuftice. Jaja umutiti, dodati kiselo i vrhnje za kuhanje, posoliti, pa preliti preko. Po ukusu posuti peršunom, origanom...
-
3
Staviti u pećnicu zagrijanu na 200 C, pa peći dok ne porumeni.
-
4
Pečene "zarobljene" ćuftice prohladiti, pa rezati na parčad.
Makedonski kotlić
Sastojci
- 1 kg janjetine ili junetine
- 250 g luka
- 80 ml ulja
- 1 žlica Vegete
- sol
- papar
- 250 g rajčice
- 1 ljuta paprika
- 3 mlada luka
- 300 ml bijelog vina
Priprema
-
1
Meso narežite na manje kockice, a luk sitno nasjeckajte.
-
2
Na zagrijanom ulju pirjajte meso i luk. Dodajte Vegetu, sol i papar te podlijte po potrebi.
-
3
Kada meso malo omekša, dodajte rajčicu narezanu na kockice i sitno narezanu ljutu papriku. Pirjajte na laganoj vatri povremeno miješajući dok meso potpuno ne omekša.
-
4
Dodajte sitno narezani mladi luk, vino i vode te još kratko prokuhajte.
Čorba od tikvica
Sastojci
- 3 srednje tikvice
- 2 glavice crnog luka
- 4-5 čenova bijelog luka
- 3 mrkve
- 200 g smrznutog kukuruza šećerca (pola pakovanja)
- 1 veza peršuna
- ulje
- začini kim, začin od sušenog povrća, so, korijander, kopar....
Priprema
-
1
Isjeckati sitno crni i bijeli luk i mrkvu, a tikvice na kockice (cca 1.5 cm).
-
2
Na malo maslinovog ulja (ili suncokretovog, po želji) baciti crni luk, bijeli luk, mrkvu. Kratko prodinstati uz dodatak kašičice kima i po želji začina od sušenog povrća.
-
3
Čim se luk zastaklio dodati isječene tikvice i kukuruz šećerac te promiješati i naliti vodom (da bude 1 do 2 prsta preko povrća).
-
4
Kad proključa smanjiti vatru i napola poklopljeno kuvati 20 min.
-
5
Kad je skuvano, štapnim mikserom onako u šerpi sve smiksati. Potom dodatno začiniti.
Ja posolim i stavim korijander i dosta kopra. A biber kasnije,u tanjiru.....
-
6
Skinuti sa vatre i umiješati sitno sjeckan peršun.
Нема коментара:
Постави коментар