недеља, 24. август 2014.

CICIN predlog rucka...

Kvrguša

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pileće meso odvojite od kosti, narežite ga na manje komade i pospite Vegetom Twist piletina.
  2. 2
    Pripremljeno meso popecite na 3 žlice zagrijanog ulja sa svih strana desetak minuta.
  3. 3
    Razmućena jaja pomiješajte s brašnom, soli, mlijekom i smjesu ostavite stajati 10-15 minuta.
  4. 4
    U vatrostalnu posudu ili pleh stavite preostalo ulje i zagrijte ga. Na toplo ulje izlijte trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna. Na to rasporedite popečeno meso, a po mesu izlijte preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka.
  5. 5
    Pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C 20-30 minuta.
    pečenu kvrgušu malo ohladite, narežite , poslužite uz salatu... kvrgusu možete preliti mileramom-kajmakom

                  ZAROBLJENE ĆUFTICE

.

Sastojci

Priprema

  1. 1 1
    Sjediniti mljeveno meso, sitno sjeckan luk i protisnuti češnjak, pa dodati žumance, prezlu i začine. Sve dobro izraditi, pa smjesu ostaviti u frižider na pola sata. Oblikovati ćuftice, pa ih kratko propržiti na ulju.
  2. 2 2
    Krompir skuhati, propasirati, posoliti i dodati puter i vrhnje. Pleh premazati komadićem putera ili margarina, pa posuti prezlom. U pleh staviti pire krompir, pa utisnuti pržene ćuftice. Jaja umutiti, dodati kiselo i vrhnje za kuhanje, posoliti, pa preliti preko. Po ukusu posuti peršunom, origanom...
  3. 3 3
    Staviti u pećnicu zagrijanu na 200 C, pa peći dok ne porumeni.
  4. 4 4
    Pečene "zarobljene" ćuftice prohladiti, pa rezati na parčad.

Makedonski kotlić


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Meso narežite na manje kockice, a luk sitno nasjeckajte.
  2. 2
    Na zagrijanom ulju pirjajte meso i luk. Dodajte Vegetu, sol i papar te podlijte po potrebi.
  3. 3
    Kada meso malo omekša, dodajte rajčicu narezanu na kockice i sitno narezanu ljutu papriku. Pirjajte na laganoj vatri povremeno miješajući dok meso potpuno ne omekša.
  4. 4
    Dodajte sitno narezani mladi luk, vino i vode te još kratko prokuhajte.
  5.         Čorba od tikvica

    Čorba od tikvica

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Isjeckati sitno crni i bijeli luk i mrkvu, a tikvice na kockice (cca 1.5 cm).
    2. 2
      Na malo maslinovog ulja (ili suncokretovog, po želji) baciti crni luk, bijeli luk, mrkvu. Kratko prodinstati uz dodatak kašičice kima i po želji začina od sušenog povrća.
    3. 3
      Čim se luk zastaklio dodati isječene tikvice i kukuruz šećerac te promiješati i naliti vodom (da bude 1 do 2 prsta preko povrća).
    4. 4
      Kad proključa smanjiti vatru i napola poklopljeno kuvati 20 min.
    5. 5
      Kad je skuvano, štapnim mikserom onako u šerpi sve smiksati. Potom dodatno začiniti.
      Ja posolim i stavim korijander i dosta kopra. A biber kasnije,u tanjiru.....
    6. 6
      Skinuti sa vatre i umiješati sitno sjeckan peršun.
  6.                              

Нема коментара:

Постави коментар