Lemon Curd Cheesecake
Sastojci
Kora (za pleh velicine 18×18 cm):
- 30 g. hladnog butera
- 1 jaje
- 15 g. smedjeg secera
- 1/2 kasike rendane kore limuna
- 1 prstohvat soli
- 60 g. brasna.
Krema od sira:
- 250 g. Quarka (ili kisele pavlake,kis.vrhnja,..)
- 1 jaje
- 50 g. secera
- 1 kasika ulja
- 1-2 kasike soka od limuna
- 100 ml. slatke pavlake (tecne za slag)
- 15 g. pudinga u prahu od vanile.
Lemon Curd:
- 2 jaja
- 60 g. soka od limuna
- + kora od 1 limuna
- 65 g. secera
- 40 g. butera.
Priprema
-
Lemon Curd:
-
1
U serpu stavite secer, jaja, sok limuna i rend.koru i mesajte 8-10 min.lagano dok se ne zgusne.
-
2
Procedite kroz sitnu cediljku, dodajte seckan puter na kockice i prohladite.
-
3
Ostavite da se skroz ohladi.
-
4
Nemorate ga stavljati u sterilnu teglu.
Kora: -
5
Rernu zagrejte na 200 c.
-
6
Sve sastojke osim brasna stavite u jednu posudu, mutite mikserom, kad je masa kompaktna, postepeno dodavajte brasno.
-
7
Masa ce vam biti gusca.
-
8
Pleh manji podmazite, kasikom sipajte masu (bice vam malo teze masa je gusca, ali ide),i peci 10 min.
Krema od sira: -
9
Rernu smanjite na 170 c.
-
10
Umutite dobro quark sa secerom, dodajte jaje, i limunovu korica, a zatim sve ostalo.Mutite mikserom par minuta.
-
11
Kremu sipajte na koru, i vratite u rernu, i pecite 40 min.
-
12
Pecen Chees dobro ohladite.
-
13
Premazite ga sa Lemon Curdom i ohladite najmanje 2-3 h.
-
14
Seci na kocke.
Klonirana Crvenkapica
Sastojci
biskvitna podloga
- 3 jaja
- 5 žlica šećera
- 11 žlica brašna
- 1 dcl ulja
- 2 dcl mlijeka
- 1 žlica meda
- 1 žlica višnjevca
- 1 žlica praška za pecivo
krema
- 4 dcl mlijeka
- 1 vrećica pudinga okusa vanilije
- 1 žlica brašna
- 5 žlica šećera
- 500 g svježeg, posnog sira
- 2,5 dcl slatkog vrhnja
- 1 vrećica šlag kreme vanilin (Dolcela)
još nam treba…
- 360 g ocijeđenih višanja iz kompota (Podravka)
- 1 paketić preljeva za torte
- ostatak soka iz kompota
- višnjevac
Priprema
-
1
Za biskvit pjenasto izmiksati jaja s šećerom, medom i višnjevcem, uliti mlijeko i ulje i izmiksati te prosijati brašno s praškom za pecivo i lagano izmiješati.
-
2
Uliti biskvitnu smjesu u dublji lim za pečenje premazan maslacem i posut krušnim mrvicama i peći na 175 stupnjeva 10 minuta, izvaditi ga van i posipati po njemu višnje i vratiti u pećnicu. Peći još petnaestak minuta. Višnje će pustiti svoj sok tokom pečenja i ostati na površini, vidjet ćete kasnije čar toga.
-
3
Zatim lagano natopiti biskvit s malo soka iz kompota i malo višnjevca.
-
4
Za kremu zakuhati puding, brašno i šećer u mlijeku i u vrući puding umiksati svježi sir! Miksati dok me dobijete skroz kremastu masu, zatim staviti na stranu da se ohladi.
-
5
U slatkom vrhnju razmutiti prašak za šlag kremu vanilin i dobro izmiksati. Zatim novodobiveni šlag mirisom vanilije umiksati u kremu od pudinga i sira.
-
6
Kremu žlicom rasporediti između višanja i po vrhu, potom uroniti dug i oštar nož u vruću vodu i zagladiti površinu kreme.
-
7
Zakuhati preljev za torte u soku iz kompota (prema uputama na poleđini pakiranja), mješajući ga malo ohladiti i pažljivo preliti preko kreme.
-
8
Dobro rahladiti i uživati!
-
Moj stari recept za Crvenkapica kocke.
Iznenadila sam samu sebe spoznajom koliko kreme sa svježim sirom mogu postati kremaste i bez onih nepoželjnih grudica. Probajte :)
Cheesecake sa Narandzom
Sastojci
- Podloga: 250 gr mlevene plazme
- 100 gr putera ( rastopiti )
- 50 ml soka ili mleka ( otprilike )
- Fyl: 300 gr philadephia krem sir
- 300 gr creme fraiche
- 150 ml ocedjenog soka od narandze
- 100 ml ocedjenog soka od limuna
- 170 gr secera u prahu
- 6 lista bele zelatine
- Top: 2 dl procedjenog soka od narandze
- 1 zlicica gustin
- 1 zlicica secera
- 3 lista bele zelatine
Priprema
- Usitniti kekse pa pomesati sa rastopljenim puterom i toplim mlekom, umesiti a potom utisnuti u dno okruglog kalupa ( 20 cm ). Ostaviti u frizider dok pripremamo fil.
-
2
Potopiti zelatinu u hladnu vodu ( 5 - 7 min ).
-
3
zagrevati malo soka od naradze. Ukloniti sa vatre pa u soku rastopiti omeksalu i ocedjenu zelatinu. Dobro promesati da se zelatina rastopi te dodati ostatak soka. Ostaviti sa strane
-
4
izmiksati zajedno krem sir, creme fraiche i secer u prahu pa polako umuksati sok sa zelatinom. Krem istresti na podlogu od keksa te poravnati. Vratiti u frizider da se krema stisne.
-
5
Za top zagrevati sok od narandze pa mu dodati gustin i secer koji smo prethodno rastvorili u malo soka koje smo oduzeli od 200 ml te kuvati 2 minuta. Ukloniti sa vatre pa u vrelom soku rastopiti zelatinu koju smo prethodno namocili u hladnoj vodi i oceddeli. Ohladiti.
-
6
Vocnim preljevom od narandze preliti krem. Vratiti u frizider da se preljev stisne.
Narančina sirnica
Sastojci
Podloga:
- 120g oštog brašna
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1 žlica naribane narančine korice
- 60g maslaca
- 1 žutanjak
Nadjev:
- 600g kravljeg sira
- 1 žlica naribane narančine korice
- 200g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1/2 žličice arome vanilije
- 3 jaja
- 50 ml soka od naranče
Preljev od naranče:
- 2 žlice gustina
- 400 ml soka od naranče
- 150g šećera
Priprema
-
1
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto.Na dno kalupa promjera 26cm stavite papir za pečenje i utisnite 2/3 tijesta,a ostatak u frižider.Pecite podlogu 7 min. na 200 stupnjeva.Kada je pečeno pustite da se malo prohladi pa ostatkom tijesta obložite 1/3 bočne stranice kalupa.Dobro spojite sa podlogom kako nadjev ne bi curio van.
-
2
Za nadjev dobro izmiksajte sve sastojke i izlijte u pripremljeni kalup.Pecite na 180 stupnjeva 40-50 min.
-
3
Za preljev stavite kuhati sok od naranče od kojeg ste odvojili malo soka u kojeg umiješate gustin i šećer.Kada sok od naranče prokuha ulijte smjesu od gustina i šećera i još nekoliko min. kuhajte na laganoj vatri.
-
4
Pečeni kolač prelijte preljevom od naranče i stavite na hlađenje!
-
5
Ako volite možete na pečeni kolač poslagati kriške naranče i onda preliti preljevom.
Španska torta od limuna i šafrana
Sastojci
za biskvit:
- 2 jaja
- 75 g šaćera
- 1 Bourbon vanilin šećer
- 50 g brašna
- 50 g gustina
- 1 prašak za pecivo
za krem:
- 200 ml natur jogurta
- 160 g šećera
- 8 listova želatina
- 500 g svežeg sira
- 1 bočica arome od limuna
- sok od 1 limuna
- 300 ml slatke pavlake
za prelivanje:
- sok od 1/2 limuna
- 1-2 cveta šafrana, ili prstohvat mlevenog
- 2 pune kaš. šećera
- 4 lista želatina
- oko 10 g popečenih listića badema
Priprema
-
1
Penasto umutit jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodati prosejano brašno sa gustinom i praškom za pecivo. Sve lagano sjediniti i staviti da se peče na 180*C, oko 15-20 minuta.
-
2
Za fil potopiti želatin. Zagrejati jogurt i u njemu rastopiti želatin. Izmešati sir sa šećerom, aromom i limunovim sokom. Umešati jogurt sa želatinom i na kraju čvrsto ulupanu slatku pavlaku.
-
3
Ohlađeni biskvit staviti na tanjir i uokviriti ga obodom forme. Odozgo naneti fil, poravnati i ostaviti da se ohladi.
-
4
Za preliv potopiti želatin. Zagrejati sok sa šećerom i 200 ml vode . Dodati šafran i pustiti da zavrije, a zatim procediti kroz gazu. U vrućoj tečnosti rastopiti želatin. Pustiti da se skroz ohladi.
-
5
Ohlađeni preliv naliti preko stegnute kreme. Ostaviti da se steže oko 2, 5 sata. Zatim pažljivo odvojiti tortu od obruča i ukolniti ga. Tortu sa strane posuti listićima badema.
Cheese cake
Sastojci
Biskvit
- 15 dkg brašna
- 10 dkg maslaca
- 10 dkg šećera
- 7,5 dkg oraha
- 1 vanilin šećer
Fil
- 3 vrećice šlag pjene
- 3 dcl mlijeka
- 3 čaše jogurta (čvrstog )
- 15 dkg šećera u prahu
- 30 gr želatine ( 3 vrećice )
- 9 žlica vode ( za želatinu )
Preljev
- 1 žlica marmelade od marelice
- 1 vrećica prozirnog preljeva za torte
- 1 vanilin šećer
- 0,5 dcl hladne vode
- 2 dcl sok od naranče
Priprema
-
1
Biskvit zamijesiti od navedenih sastojaka, rasporediti po kalupu za tortu i peći na 170 stupnjeva, oko 20-30 minuta
-
2
Šlag pjenu umutiti sa 3 dcl mlijeka , potom dodati jogurt i šećer, te otopljenu želatinu.Preliti preko ohlađenog biskvita.
-
3
Preljev , marmeladu i vanil. šećer umutiti u hladnoj vodi ( 0,5 dcl), a potom sve uliti u kipući sok od naranče. Pričekati 2-3 minute , te ga onda polagano preliti preko fila.
Ostaviti da se dobro ohladi i očvrsne , pa potom vaditi iz kalupa.
-
4
Maskarpone-matcha tart
Sastojci
- BISKVIT
- 10 gr zelenog caja (matcha)
- 50 gr brasna
- 2 jaja
- 60 gr secera
Maskarpone mousse
- 2 zelatine u prahu
- 300 gr whipping cream (slatka pavlaka)
- 6 zumanaca
- 160 gr vode
- 130 gr secera
- 450 gr maskarpone sira
- 1o gr zelenog caja (matcha) skuhanog u 1 dl mlijeka
- 1 kasika vanila paste
- 1 kasika narancine susene korice
Priprema
-
1
Ukljuciti rernu da se grije na 170 C. Pripremiti okrugli kalup 22, premazati ga uljem i posuti brasnom.
-
2
Prosijati brasno i caj zajedno.
Mixati bjelanca sa pola kolicine secera i ostaviti na stranu. Mixati zumanca sa drugom polovinom secera i polagano spojiti sa bjelancima, a potom lagano kasikom umijesati caj i brasno u jaja. Peci na 170 C, 12 minuta.
-
3
Mikserom mutiti zumanca sa secerom i vodom 8 minuta na pari dok ne dostigne temperaturu od 80 C ili dok kasika ne ostavlja jasan trag iza sebe.
Rastopiti 2 zelatine u prahu prema uputama na vrecici (ja ih rastopim sa 1 dl vode 2-3 minute ostavim i onda stavim u mikrovalnu na jos 20 sekunci). Dodati zelatinu u vrucu kremu i ostavit da se hladi.
U ohladjeno dodati maskarpone sir i mijesati dok se svi grumencici nestanu. Dodati blago umucen whiping cream.
Podijeliti kremu na dva dijela.
U jedan dio dodati kasiku vanila paste i staviti preko ohladjenog biskvita u frizider da se malo stegne.
Zatim u drugi dio umijesati 10 gr zelenog caja (skuhanog u 100 ml mlijeka i procjedjenog), umijesanog prvo sa malo kreme pa onda u cijelu kremu. Dodati narancinu koricu i premazati preko bijelog dijela kreme (koji bi vec treabao da bude cvrst).
-
4
Ostaviti u frizider da se stegne i ukrasiti po zelji, mljevenim bademima, ili bademima rezanim na listice....
- 5
Multi brza Multi fina Multivitamintorta
Sastojci
smjesa od svjezeg sira
- 750g svjezeg sira
- 200ml slatkog vrhnja
- 100g secera
- 2 male konzerve voca (mandarina)
multivitamin nadjev
- 400ml multivitamin soka
- jedan puding od vanilije
- 2 zlice secera
ostalo
- jedan svijetli biskvit
- malo pekmeza od marelica
- voca za ukras
Priprema
-
1
Svjezi sir miksati sa secerom. Dodati ocijedeno voce i lagano pomijesati tucenim vrhnjem.
-
2
Biskvit staviti u kalup sa vecim rubom i namazati pekmezom. Smjesu od sira lijepo razmazati na biskvitu i pustiti da se ohladi preko noci u frizideru.
-
3
Sok ulijati u lonac, dodati puding od vanilije (prasak) i dvije zlice secera. Stalno mjesajuci cekati da zakipi i brzo ulijati na smjesu od svjezeg sira.
Tri sata u frizideru ostaviti da se ohladi i ukrasiti po volji.
Posluživanje
Torta u Cheescakeformatu
Podloga: 250g Mc’ Vities Degistive keksa, 125g maslaca sobne temperature.
Budite kreativni, koristite drugi sok i drugo voce ili koristite finu kremu od hatshepsut.
-
1
Svjezi sir miksati sa secerom. Dodati ocijedeno voce i lagano pomijesati tucenim vrhnjem.
-
2
Biskvit staviti u kalup sa vecim rubom i namazati pekmezom. Smjesu od sira lijepo razmazati na biskvitu i pustiti da se ohladi preko noci u frizideru.
-
3
Sok ulijati u lonac, dodati puding od vanilije (prasak) i dvije zlice secera. Stalno mjesajuci cekati da zakipi i brzo ulijati na smjesu od svjezeg sira.
Tri sata u frizideru ostaviti da se ohladi i ukrasiti po volji.
Posluživanje
Torta u Cheescakeformatu
Podloga: 250g Mc’ Vities Degistive keksa, 125g maslaca sobne temperature.
Budite kreativni, koristite drugi sok i drugo voce ili koristite finu kremu od hatshepsut.
-
Cheese cake sa pomorandzom
Sastojci
Podloga
- 100 gr margarina
- 200 gr mlevenog keksa
- malo mleka ili soka od pomorandze
Fil
- 500 gr slatke pavlake
- 200 gr krem sira
- 3 kasike secera
- 3 kasike meda
- strugana korica jedne pomorandze
- 2 kesice zelatina
Preliv
- 2 kasicice margarina
- 2 kasicice gustina
- 4 kasike secera
- sok od dve pomorandze
priprema
-
1
Margarin sobne temperature pomesati sa keksom i dobro umutiti varjacom da se sjedine, dodajuci pomalo mleka ili soka dok dobijete gustu lepljivu smesu.
Napraviti podlogu na okruglom plehu kome se skida obod. Ostaviti u frizider da se stegne.
-
2
Umutiti pavlaku sa secerom.
Posebno umutiti sir sa medom.
Zelatin pripremiti po uputstvu sa kesice, kada nabubri dodati u njega malo pavlake i umutiti, zatim sjediniti pavlaku, zelatin i sir, sve umutiti mikserom i dodati koricu pomorandze.
Ovu smesu sipati na podlogu i lepo izravnati.
-
3
U manjoj posudi pomesati secer i gustin, dodati margarin i dodajuci sok od pomorandzi zagrevati na ringli, mesajuci dok se zgusne.
Ohladiti i preliti preko kolaca.
Cheese cake dobro ohladiti pre secenja. Pre skidanja obruca od pleha, nozem razdvojiti ivicu kolaca od oboda.
Нема коментара:
Постави коментар