четвртак, 31. јул 2014.

keks torte....

  TORTA ČILI-VILI

TORTA ČILI-VILI

Sastojci

Priprema

  1. 1 TORTA ČILI-VILI     
    umutiti žumanca sa šećerom,brašnom i skuvati u pola litre mleka u kome treba dodati vanil šećer,kad se ohladi dodati margarin i umutiti penasto,balanca umutiti u šne i dodati mu šećer u prahu sjediniti sa kuvanom smesom,dodati iseckane bananice,žele i izlomljen keks,uzeti pleh ili okruglu činiju,vanglu,.......staviti alu foliju obložiti posudu,izliti smesu i staviti u zamrzivač 3-4 sata,nakon toga izručiti je na tacnu i ukrasiti šlagom,staviti je u frižider do sutradan,.....

       Bomba


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Žutanjke i šećer dobro izmiksati.
  2. 2
    Dodati maslac izrezan na komade (treba biti sobne temperature) i miksati dalje tj dok smjesa ne postane fina kremasta.
  3. 3
    Čokoladu otopiti na pari i ručno umiješati u smjesu žutanjaka, zatim umiješati 2žlice kakaoa (prethodno prosijati).
  4. 4
    Bjelanjke istući u čvrst snijeg i također ručno umiješati u prethodnu smjesu.
  5. 5
    U okrugli kalup slagati piškote koje smo prethodno umakali u mlijeko i rum. Najprije slagati uz obruč kalupa i to da prvo uzmemo jednu piškotu i stavimo je uz obruč kalupa, izmjerimo visinu obruča, piškotu prerežemo do visine obruča i slažemo. Na dno kalupa slažemo ostatke od prerezanih piškota i dodajemo po potrebi još, dok ne popunimo cijelu površinu.Ulijemo kremu u kalup, poravnamo, prekrijemo folijom i spremimo u hladnjak da se krema stvrdne.Najbolje je ostavit preko noći.
  6. 6 Bomba …
    Sutradan stučemo šlag i prekrijemo bombu. Ohladimo još malo i uživamo

Posluživanje

Nema bojazni da će se krema topiti i da joj treba želatina ili da ju trebate zalediti - naprotiv, tako je fino kremasta i kompaktna i kad ju poslužite i usred ljeta <3


  1. plazma
  2. nepeceno 
  3. 2012-slatko 
  4. keks-torte
  5. torte

                                 Jaffa keksi

Jaffa keksić

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pjenasto umutimo 4 jaja sa 4 žlice šećera. Nakon što mikserom povežemo jaja sa šećerom na najmanjoj brzini cca 3 minute, prebacimo na najjaču brzinu i miksamo 20 minuta.
  2. 2
    Za to vrijeme izribamo naranču i pripremimo brašno (prosijemo).
  3. 3
    Pećnicu stavimo grijati na 200 C. Plitki pleh – širine pećnice, obložimo papirom za pečenje.
  4. 4
    U smjesu jaja dodamo ručno žlicu po žlicu brašna (uz stalno lagano miješanje). Na kraju dodamo ribanu koricu naranče promiješamo još malo.
  5. 5
    Smjesu izlijemo na pleh i stavimo peći na srednju pregradu 8-10 minuta.Kad je biskvit pečen stavimo ga hladiti.
  6. 6
    Od praška za puding, šećera i juice-a skuhamo kremu tj žele (isto kao da kuhamo puding). Kad je gotov, ostavimo ga da stoji cca 2 minute, ne smije se previše ohladiti jer ćemo teže moći oblikovati “kapicu” od želea.
  7. 7 Jaffa keksi
    Sad već ohlađen biskvit izrežemo na krugove, veličine keksića. Moji su bili promjera 6 cm. Vrećicu za ukrašavanje napunimo sa želeom, a na vrh stavimo zvjezdasti završetak – špricu. Na sredinu keksića istiskujemo žele i to tako da ne podižemo špricu sa biskvita. Tako ćemo lakše formirati krug. Kad na sve keksiće postavimo žele, ako nam se malo nakrivio, sa malim nožem ga poravnamo po površini. Pustimo da se žele skroz ohladi.
  8. 8 Jaffa keksi
    Otopimo čokoladu na pari. U jednu veću zdjelu ulijemo vruće vode, unutra postavimo posudu u kojoj smo otopili čokoladu (da nam se čokolada ne bi zgusnula dok premazujemo keksiće). Sa kistom premazujemo najprije sve kapice tj žele od svih keksića, a nakon toga i biskvit. Kad smo sve premazali, pustimo da se glazura stisne (oko pola sata) i onda ponovimo postupak, ovaj put premazujemo keksić po keksić po istom principu, prvo žele a onda biskvit. Ja sam kod ovog drugog puta premazivanja želea lagano povukla kistom i pustila da se malo glazure nakupi kao pregradica, na početku keksa, na sredini i na kraju da bi keks dobio onaj prepoznatljiv valovit izgled a može i bez toga (malo smo se igrale) u degustaciji , a ovo je bilo iz prvog “udruživanja”

Posluživanje

Ove keksiće možete napraviti i tako da gotov biskvit premažete želeom, pa poslije čokoladnom glazurom i jednostavno izrežete na kocke.

Нема коментара:

Постави коментар