Lisnata rolat pita
Sastojci
Za testo:
- 800 gr. brašna
- 1 kockica (40 gr) kvasca
- 2,5 dl toplog mleka
- 1 dl ulja
- 1 dl kisele vode
- 2 jajeta
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
Za premazivanje:
- 200 gr maslaca
- 200 gr krem sira
- 1 kašičica soli
- jedno jaje za premazivanje pite i semenke po želji
Priprema
-
1
U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljenu kockicu kvasca, izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira.
Posebno izmeriti 800 gr. brašna.
-
2
U činiju staviti polovinu od potrebne količine brašna, po kašičicu soli i šećera, jaja, ulje, smlačenu kiselu vodu, podignuti kvasac i varjačom dobro izmešati. Nastaviti mešenje rukom uz postepeno dodavanje ostatka brašna, dok ne dobijete fino mekano testo koje se ne lepi za ruke.
Činiju pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu (ja je ostavim u zatvorenoj reni) da se testo diže, najmanje pola sata.
-
3
Za to vreme, umutiti omekšali maslac, krem sir i so.
-
4
Nadošlo testo prebaciti na dobro pobrašnjen sto, razvući oklagijom na debljinu od 1 cm. i premazati sa 1/3 umućenog maslaca i sira. Uviti u rolat i ostaviti na stolu da odmori, 15-ak minuta.
Ponoviti još dva puta: pobrašniti, razvući testo, namazati pa uviti u rolat, svaki put sa odmaranjem.
-
5
Nakon toga, testo samo istanjiti tj. razvući u pravougaonik i uviti u rolat bez premazivanja. Možete testo podeliti na dva dela i onda rastanjiti i uviti, da se na taj način dobiju dva tanja rolatića, ja sam tako uradila, i dobila više manjih rolatića.
-
6
Pleh za pečenje (okrugli, veličine 36 cm.) podmazati ili postaviti pek-papirom, pa slagati rolatiće jedan do drugoga, tako da se do pola preklapaju. Mogu se ređati i u četvrtasti pleh dimenzija 25x35, da bude tri reda rolata.
Ostaviti ih još 15-ak minuta da odmore, zatim premazati umućenim jajetom*, posuti semenkama po želji i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne porumeni.
* napomena - prilikom premazivanja rolatića jajetom, pokušajte da premažete samo gornji deo, ne i navoje, tako će oni biti izraženiji kada se pita ispeče :))
Posluživanje
Recept je iz poslednjeg broja časopisa Dobra hrana, uz moje minimalne izmene. Pita nije previše slana, ukoliko volite slanije, dodajte još malo soli.Isto tako, verujem da se može napraviti i u slatkoj verziji - sledeći put bih maslac pomešala sa nutelom ili istopljenom čokoladom, prilikom trećeg premazivanja, i onda isekla na rolatiće
Sastojci
- 1 kg špinata
- 1/2 kg mladog sira
- 400 ml pavlake
- 4 kom jaja
- 100 ml ulja (ili jedna šolja)
- so 1 ravna supena kašika
- 500 gr ili jedno pakovanje jufki
- 100 ml slatkog mlijeka
Priprema
-
1
umutiti jaja, dodati pavlaku, umutiti, sir, umutiti, mlijeko, ulje, i so pa sve zajedno izmiješati i sjeckati špinat i postepeno kako sječete tako masu izjednačavati. uzeti paket jufki i pružiti ih. Jedan rolat se pravi od dva lista ove jufke (kore), s tim što ne ide jedna na drugu, nego izvući ovu prvu na pola, kao na slici i premazati ovom masom i srolati u rolat. Stavljati jedna po jedan rolat u pleh. Kad dodjete do zadnjeg kompleta od 2 jufke, onda pazljivo i brzo srolati jer nema više ispod, pa je "mokro" i moze se desiti da pukne jufka.
-
2
Isjeći prije pečenja, pouljiti malo i poprskati običnom vodom (neko prska i kiselom), ja običnom, čisto da malo odmeknu kore. Ovo samo dok se ugrije rerna. Rernu ugrijati na 250 C i staviti da se peče na zadnju rešetku. Odmah smanjiti na 200 i peći pola sata, pa dići pleh na srednju rešetku i peći dok ne porumeni. Ja obično kad bude gotovo pokrijem alu.folijom, da malo "odmekne" i to je to.
-
3
pita se može premazati premazom - jedno žumance i vrhnje za kuhanje umutiti i premazati pa onda samo malo vratiti u rernu. Ja je ne zaljevam ničim, jer mislm da nema potrebe, ne bude nimalo suha.
Нема коментара:
Постави коментар