KROMPIR GULAŠ
Sastojci
- 300 gr teleće šnicle
- 2-3 kom mrkva srednje veličine
- malo korijena celera i peršuna
- list i grančice celera i peršuna
- 3-4 krompira srednje veličine
- po želji so/vegeta, mljeveni biber
- 1 supena kašika paradajz pirea, ili svježi paradajz
Priprema
-
1
Meso isjeći na kockice. Ja pošto ne volim masno i meso sa žilicama, koristim čistu teleću šniclu. Ko voli nek stavi ono šareno. Može i neko drugo meso, ali ako je junetina - onda se treba ipak malo više skuhati, jer će se desiti da vam ostane tvrdo.
U dublju tavu staviti ulje i na zagrijano ulje staviti meso. Izdinstati dok ne promijeni boju sa svih strana.
-
2
Dodati mrkvu i peršun isječeno na tanke kolutove, i celer isto sitno isjeći. Dodati grančice peršuna i celera. Pobiberiti, staviti začine i još malo dinstati.
-
3
Kad se počne lijepiti za tavu dodati samo malo vode i pustiti da lagano krčka. Sve ovo raditi na laganoj vatri. Na kraju dodati supenu kašiku paradajz pirea, ili pelata ili jedan svježi paradajz, oguljen i isječen na sitno.
-
4
Kad je meso skoro mekano dodati krompir isječen na komade. Izmiješati i još malo dinstati.
-
5
Sve ovo preliti sa toplom vodom i ostaviti da krčka dok voda ne uvri, a krompir upije sve i bude skuhan.
Provjeriti još jednom je li slano i ako treba dosoliti.
Dodati list sjeckanog peršuna na kraju.
-
6
Naravno da prije dinstanja mesa treba izdinstati luk, ko voli nek doda i bijelog. Pošto ja luk ne koristim, kod mene je ovako.
BRZA POGAČA
Sastojci
- 1 kg brašna za pite i kolače
- 1 lit. tečnog jogurta
- 3 kom jaje
- 1 supena kašika soli
- po želji susam, kim, ćurokot
- malo ulja
- 2 kesice praška za pecivo
Priprema
-
1
U zdjelu staviti brašno i prašak za pecivo. Dodati 2 cijela jajeta i jedno bijelance a žumance ostavite za premazati pogaču.
Dodajte so i zakuhajte sa jogurtom.
-
2
Tijesto prebaciti na podlogu posutu brašnom. Samo malo ga nakuhati sa brašnom, ne treba biti pretvrdo, nego mekano.
-
3
Tepsiju (ova je 36 cm) malo namazati uljem i tijesto prebaciti u nju. Rukama u tepsiji rasporediti da bude ravnomjerno.
U žumance dodati malo mlijeka i umutiti. Premazati pogaču sa njom, posuti sa susamom, kimom, ćurokotom, kako već volite i staviti u rernu koju ste ugrijali na 250 C.
-
4
Temperaturu odmah smanjiti na 200 C i peći, a poslije pola sata na 180.
Kad porumeni gotova je. Najbolje je da nožem provjerite da li je gotova, ako na nožu ne ostaje ništa, onda jeste. Ako počne da previše rumeni odozgo, ja sredim stvar tako što ubacim pleh od rerne iznad ove tepsije i ostavim još malo da se ispeče. Neće izgoriti, a bit će pečena.
još jedan recept za somun
Sastojci
- 1 kg finog bijelog brašna
- 10 g germe/kvasca
- malo soli
- po potrebi mlake vode
Priprema
-
1
Kvasac razmutite u mlakoj vodi i ostavite na toplom mjestu 15-20 minuta. Brašno posolite po ukusu, izdubite i dodajte nabujali kvasac. Zamijesite malo rjjeđe tijesto dodajući mlaku vodu. Ostavite tijesto da odstoji. Nakon toga premijesite i oblikujte lopticu.
-
2
Oblikovati tijesto kao za picu i iglom za pletenje koju ste pokvasili (ili stavite iglu u mokru gazu/krpu) pravite šare na somunu.
Prije pečenja posuti sa malo ćurokota.
-
3
Somun peći na jakoj vatri, po mogućnosti u krušnoj peći, samo par 2-3 minute. Ja sam pekla u pekaču za picu. Može i u rerni ako nemate nijedno od ovo dvoje.
Нема коментара:
Постави коментар