Naranča kocke
Sastojci
- biskvit: 4 jaja
- 100 g šećera
- 1 limun šećer
- 150 ml ulja
- 100 ml soka od naranče
- 100 g dukatos jogurta okusa naranča-cimet
- 250 g oštrog brašna
- pola paketića praška za pecivo
- 2 žlice soka od limuna
- Žele: 900 ml soka od naranče
- 100 g gustina
- 3 žlice šećera
- krema: 500 g svježeg sira sa vrhnjem -Vindija
- 200 g dukatos jogurta okusa naranča-cimet
- 200 ml vrhnja za šlag meggle
- 1 žlica likera od naranče
- Žele za preljev: 250 ml soka od naranče
- 3 žlice gustina
- 1 žličica likera od naranče
- 1 žlica šećera
Priprema
-
1
Pripremite biskvit.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
U žumanjke dodajte šećer 50g+ limun šećer i tucite na najjačoj brzini dok ne dobijete svijetlu kremastu smjesu oko 3-4 min.
Dodajte u tankom mlazu ulje,sok od naranče,sok od limuna,a zatim uspite jogurt.
Sjedinite pa dodajte brašno+ prašak za pecivo.
Bjelanjke istucite sa preostalih 50g šećera i mrvicom soli koju dodate kad se zapjene u čvrst snijeg.
Pola snijega dodajte miksajući na najmnjoj brzini,a ostatak umiješajte ručno.
Ispecite od ove smjese 3 kore.
Stranice kalupa ne mastite,koristite pek papir za dno i kalup odvojivih stranica.
Pecite svaku koru na 170C-25 min. ili na 180C-15 min. zavisi ovašoj pećnici.
Kalup je okrugli 26 cm.
-
2
Pripremite žele.
Na srednju vatru stavite kuhati sok od naranče i šećer.
Oduzmite 150 ml soka od ukupne količine i razmutite gustin.
Ulijte u sok i kuhajte dok se ne zgusne.
Vrući žele odmah prelijte po svakoj kori.
Zadnju koru koju ste ispekli ostavite u kalupu i na nju prelijte žele.
Stavite kore prelivene sa želeom hladiti u hladnjku da se žele stisne.
Ja sa kora nisam skidala pek papir,tek na kraju kad sam slagala tortu.
-
3
Pripremite kremu.
Istucite vrhnje za šlag.
U drugoj posudi pomiješajte jogurt i sir,liker.
Koristite jedan cijeli jogurt i 50g koji su vam ostali od jogurta koji smo koristili u pripremi biskvita.
Lagano umiksajte tučeni šlag.
Pazite da prethodno šlag ne pretučete,jer ćete dobiti grudastu smjesu kad dodate u sir.
-
4
Izvadite kalup iz hladnjaka i premažite kremu od sira na žele.
Poklopite drugom korom(odstranite prije papir za pečenje sa kore) s tim da biskvitna strana ide dolje,žele gore..
Na nju isto nanesite kremu od sira,ponovite postupak i sa trećom korom.
Premažite i teću koru sa kremom od sira.
Stavite tortu u hladnjak da se stisne.
Najbolje ostaviti da prenoći,a ujutro staviti žele ili bijelu glazuru,kako želite po vašem izboru.
-
5
Na vrh torte možete staviti glazuru od bijele čokolade ili žele od naranče.
Ja sam stavila žele.
U soku od naranče ukuhate razmućeni gustin.
Kad se zgusne smjesa maknuti sa vatre umiješati liker od naranče i prelijte po dobro ohlađenoj torti.
-
6
Možete je rezati kao tortu,ja sam je za promjenu rezala na kocke.
Kolač je dosta visok negdje oko 7,5-8 cm.
‘Melba’ Cheesecake
Sastojci
za podlogu:
- 100 g smrvljenih piškoti
- oko 50 g maslaca
- malo šećera
- 25 g seckane čokolade
za nadev od sira:
- 400 g svežeg sira, manje masnog
- 200 g Mascarpone sira
- pola limuna
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 5 lista želatina
- malo soka od kompota (iz konzerve)
za voćni nadev:
- 1 konz. kompota od breskve Podravka
- 50 g šećera
- 4 lista želatina
- oko 50 ml soka od kompota
- i još:
- 300 g smrznutih malina
- 100 g šećera u prahu
- oko 50 ml soka od kompota
- 1 preliv za torte, crveni
Priprema
-
1
Otopiti maslac, dodati piškote i dobro umešati. Kad se malo prohladi umešati čokoladu.
-
2
Na tanjir za tortu staviti papir za prečenje pa preko okvir okrugle forme vel. 26 cm. Na dno staviti masu od piškota dobro je poravnati i utapkati. Ostaviti da se hladi u hladnjaku.
-
3
Za sirni nadev, potopiti želatin. Sireve umutiti sa šećerom i vanilin šećerom kao i lim. sokom i na ribanom korom. Želatin ocediti i rastopiti u malo zavrelog soka od kompota. Želatin najpre izmešati sa 3 kaš. mase od sira, pa zatim to umešati i ostatak kreme snažno mešajući. Krem izručiti na podlogu i poravnati, vratiti natrag u hladnjak.
-
4
Za voćni nadev, potopiti želatin. Ocediti ga i izmešati sa malo zavrelog soka da se otopi. Pa ga umešati u prethodno izmiksane breskve (2 polovine ostaviti za dekoraciju) sa sokom i šećerom. Masu naneti preko sira i pustiti da se steže oko 2-3 sata.
-
5
Za drugi voćni nadev izmiksati maline sa šećerom i sokom, pa zatim masu procediti. Izmerite 250 ml oceđene mase (ukoliko fali dodati malo soka od kompota). Prah za preliv izmešati sa 2 kaš. šećera, umešati kašu od maline i spremiti preliv po uputstvu sa kesice. Gotov preliv naneti preko bresaka.
-
6
Tortu ostaviti da se polako steže u hladnjaku još oko 2-3 sata. Pre serviranja dekorisati preostalim breskvama i čokoladnim ornamentima
Fantazija Cheesecake sa lemon curd
Sastojci
- Podloga: 275 gr integralna keksa ( digestive )
- 85 gr putera/margarina ( rastopiti )
- Krema: 900 gr philadelphia
- 250 gr creme fraiche ( moze i kisela pavlaka/vrhnje)
- 250 gr secera
- 3 zlice brasna
- 3 jaja
- 1 zumanjak
- 1 zlica vanilije ekstrakt
- lemon curd: 3 zumanjka
- 200 gr secera
- sok od 2 procedjena limuna ( 100 ml )
- korica od jednog limuna
- 60 gr putera/margarina
- I jos: 200 ml slatkog vrhnja
Priprema
-
1
Izvagati sve potrebne sastojke za cheesecake.
-
2
Pripremiti okrugli kalup za torte ( 24 cm ), nauljiti malo podlogu i stranice kalupa ( prsten kalupa koji se skida ).
-
3
Ukopcati pecnicu da se zagreje na 180 stupnjeva.
-
4
Samleti kekse i rastopiti puter. Pomesati zajedno samlevene kekse i rastopljeni puter.
-
5
Mrvicastu masu od keksa i puetera utisnuti u dno kalupa i stranice kalupa. Staviti u zagrejanu pecnicu na 180 stupnjeva i peci podlogu 9 minuta. Ostaviti sa strane da se prohladi.
-
6
Pojacati pecnicu na 230 stupnjeva da se zagreje.
-
7
Izmiksati krem sir i creme fraiche. Dodati jaja, , zumanjak,brasno, secer, vanilije ekstrakt. Izmiksati tek toliko da se poveze. Smesu istresti na podlogu od keksa, poravnati i peci 10 minuta na 230 stupnjeva. Smanjiti teperaturu na 110 i peci jos 30 minuta. Iskopcati pecnicu i ostaviti vrata od pecnice malo otvorena i neka cheesecake bude u pecnici 2 sata.
-
8
Ostaviti cheesecake na hladno da se stisne.
-
9
Za lemon curd zumanjke, secer, sok od svezeg procedjenog limuna kuvati dok se ne zgusne na slabijoj temperaturi. Kada se zgusne ukloniti sa ringle i odma umiksati puter. Procedeti kroz sitnu cediljku. Prohladiti.
-
10
Ohladjeni cheesecake izvaditi iz frizidera. Premazati sa lemon curd i dekorisasti slagom od slatke pavlake.
-
11
Izmiksati slatko vrhnje u cvrst slag.
Нема коментара:
Постави коментар