Fantazija
Sastojci
- Tamni dio
- 6 jaja
- 6 kašike šećera
- 6 kašike brašna
- 2 kašike kakaa
- 6 kašika hladne vode
- 1 kašika praška za pecivo
Bijeli dio
- 6 bjelanjaka
- 6 kašika šećera
- 1 kašika octa
Krema
- 6 žumanjaka
- 150gr šećera
- 50ml mlijeka
- 3 vanil šećera
- 250gr margarina
- 100gr prah šećera
Priprema
-
1
Tamni dio - Izmiksati bjelanjke sa prstohvatom soli.Dodati šećer i miksati te dodavati žumanjke te vodu.Kada se sve sjediti dodati suhe sastojke(brašno,kakao i prašak za pecivo)
Podijeliti na pola i peći u srednjem lumu na 180°C do pola.Kada se ispeče do pola na njega sipati pola bijeloga dijela i ispeći do kraja.Tako ponoviti isto i drugu koru.Kada se stavi bijeli dio smanjiti temperaturu pećnice na 150°C
-
2
Bijeli dio - Bjelanjke izlupati sa malo soli da budu čvrsti,postupno dodavati šećer(koristila sam prah šećer ali u originalnom receptu piše kristal)te na kraju dodati ocat.
Znači ovako : Bisvit tj tamni dio se ispeče do pola,bjelanjci se izlupaju sa šećerom,pola smjese se stavi na tamni dio i dopeče do kraja kojih 5min manje više,probate čačkalicom.Tako isto pravite i drugi biskvit.Znači bjelanjci nebudu sirovi
-
3
Krema - Izmiksati žumanjke sa šećerom,vanil šećerom i mlijekom.Staviti u posudu i kuhati na pari.Kada se dobije gušća smjesa skinuti kremu i preliti u drugu posudu.Ohladiti.Izmiksati margarin s prah šećerom te dodati kremu i sve lijepo sjediniti.
Slagati koru,kremu,koru,kremu i gore možete staviti glazuru i naribati čokoladu
Mirinda
Sastojci
- biskvit
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- malo praška za pecivo
preljev
- 2dl vode
- 10 kašika šećera
krema
- 1/2kg svježeg sira
- 20dkg prah šećera
- 1 margarin
- 2 vanil šećera
- kora limuna
preljev
- 0,5l soka mirinde
- 3-4 kašike šećera
- 1 vanil puding
Priprema
-
Biskvit - izlupati bjelanjke sa šećerom i malo soli,dodati žumanjke te brašno s praškom za pecivo.Peći na 180°c oko 20minuta
-
Preljev - vodu prokuhati s šećerom da se otopi te preliti vreli biskvit
-
1
Krema - Sir izmiksati sa šećerom,vanil šećerom,margarinom te koricom limuna i staviti na hladan biskvit
-
2
Preljev - U 4dl soka staviti šećer te staviti da provrije.U ostalih 1dl soka razmutiti pudng te skuhati u soku te vrelo preliti preko kreme ali lagano raširiti po kremi da se ne pomiješa sa sirom
Posluživanje
Ohladiti da se krema dobro stisne i poslužiti,gore može i glazura od čokolade ali ja je nestavljam jer je ovako prefinoJaffa kocke
Sastojci
- Tamni biskvit
- 5 jaja
- 8 kašika brašna
- 4 kašike ulja
- 4 kašike hladne vode
- 5 kašika šećera
- 1 kašika kakaa
- pola praška za pecivo
- Svijetli biskvit
- 5 jaja
- 8 kašika brašna
- 4 kašike ulja
- 4 kašike hladne vode
- 5 kašika šećera
- pola praška za pecivo
- Krema
- 7,5dl mlijeka
- 7,5 kašika gustina
- 25dkg mljevenog šećera
- 1 margarin
- 2 rebra čokolade
- 1 vanil šećer
- 2 kutije jaffa keksa
Priprema
-
Tamni biskvit - izlupati bjelanjke sa malo soli,dodati šećer te žumanjke.Dodati brašno i prašak za pecivo,te kakao ulje i vodu.Peći na 180°C oko 20minuta
-
1
Svijetli biskvit - izlupati bjelanjke sa malo soli,dodati šećer te žumanjke.Dodati brašno i prašak za pecivo,te ulje i vodu.Peći na 180°C oko 20minuta
-
Krema - Staviti mlijeko sa šećerom da zavrije,dodati gustin te skuhati.U hladno dodati margarin te podijeliti na dva dijela.U jedan dodati otopljenu čokoladu a u drugi vanil šećer
-
Slaganje - TAmni biskvit,bijela krema,jaffa keks,čokoladna krema,svijetli biskvit gore može glazura ili išarati čokoladom.
Ohladiti,krema se fino stisne pa se da lijuepo rezati a biskvit je mekani uz to jaffa keks,nema greške
Nešto slatko
Sastojci
Priprema
-
1
Bisvit - Šećer,vanil šećer,ulje,mlijeko i jaja izmiksati,dodati brašno i prašak za pecivo te dobro izmiješati.Istresti u manji lim i peći 20min na 200°c
Preljev - mlijeko i šećer staviti na vatru prije nego se biskvit ispeče,kada se šećer otopi dodati kakao te ostaviti da vrije da bude gušće,recimo kao sirup.Kada je biskvit pečen izvaditi ga iz pećnice i još tako vrućeg preliti s vrućim preljevom
Нема коментара:
Постави коментар