Puding keksići
Potrebno je:
220gr. brašna
120gr. margarina
100gr. šečera
1 kesica praha za puding od
vanile
2 žumanca
2 kašike mleka
Za posipanje i dekoraciju:
prah šećer
vanillin šećer
Postupak pripreme:
Brašno staviti u posudu za mućenje, dodati
ostale sastojke i mikserom zamesiti testo.
Od testa oblikovati valjak debljine
2cm. i seći na komade debljine 1cm.
Pleh od rerne obložiti papirom za
pečenje a rernu zagrejati na 180
°C.
Oblikovati kiflice, slagati ih u pleh
i peći 12 min.
Pečene ostaviti da se malo prohlade
u plehu u kome su se pekle a zatim ih posuti
šećerom i vanil šećerom.
Tatlije
Ovo
je jedan starinski slatkiš, za koji sam
dugo bila u zabludi da je drugi naziv za tulumbe, a
u kraju odakle su moji upravo tako zovu tulumbe.
Tatlije
su poslastica, koja je u naše krajeve došla iz Turske i postala sastavni deo
srpske kuhinje.
Deani
sa bloga Zaboravljene poslastie obećala sam da ću
pronaći recept koji je moja mama davno dobila od svoje
koleginice.
I
evo recepta(pravljen bez ikakve izmene).
Potrebno
je:
150gr.
masti
2
cela jaja
½
kvasca
2
kašike mleka
kora
limuna
300gr
brašna
300gr
šećera
1
čaša vode
sok
od pola limuna
Kvasac
rastopiti u mlakom mleku.
Umutiti
mast i žumance,
dodati rastopljen kvasac, sve to dobro sjediniti, pa dodati brašno i izrendanu
koru limuna.
Testo dobro umesiti i napraviti 28 loptica.
Uzimati
po komadić
testa, napraviti lopticu, spljoštiti je na rapavu
stranu rendeta i urolati da se dobije duguljast komad.
Staviti
u blago podmazan pleh (ili na pek papir) i peći na 200C dok
lepo ne porumene, a po potrebi smanjiti temperaturu na 180C,
da ne pregore, treba da ostanu svetle boje.
Peku se 15-20
minuta.
Šećer
skuvati sa vodom i limunovim sokom, da vri nekoliko minuta.
Izvaditi pečene tatlije
iz rerne, ohladiti ih i preliti vrućim sirupom, ostaviti da se ohlade.
Posni pijani mafini
Na blogu "Zaboravljene poslastice" u toku je malo darivanje povodom trogodišnjice postojanja bloga i upravo iz tog razloga napravljena je i ova poslastica.
Ukusom vrlo slična mojoj Posnoj torti sa belim vinom a napravljena po Deaninom receptu.
Ledene mint kocke
Krašove ”Ledene kocke” su moja najdraža čokolada…..a ove kocke neodoljivo podsećaju na njih…probajte i uverite se u osvežavajuće ledeni ukus…
Za koru potrebno:
5 jaja
100 g šećera
50 g brašna
30 g kakaa (ja sam stavila pola kaka i pola čokolade u prahu)
1/2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
Sirup:
300 g šećera
250 ml vode
5 jaja
100 g šećera
50 g brašna
30 g kakaa (ja sam stavila pola kaka i pola čokolade u prahu)
1/2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
Sirup:
300 g šećera
250 ml vode
Za fil potrebno:
1 l mleka
150 g gustina
250 g šećera
3 kesice vanilin šećera
250 g putera
3 pakovanja pepermint bombona
1 l mleka
150 g gustina
250 g šećera
3 kesice vanilin šećera
250 g putera
3 pakovanja pepermint bombona
3 kašičice likera od mentola
1 kašičicu ekstrata od mentola
Glazura:
150 g čokolade za kuvanje
60 ml ulja
150 g čokolade za kuvanje
60 ml ulja
Postupak
pripreme:
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg.
Dodati jedno po jedno žumance u sneg od belanaca muteći
konstantno a zatim dodati brašno, kakao, prašak za pecivo i so.
Sipati u pleh 24x37cm prethodno podmazan uljem i posut brašnom.
Koru peći15 min. na 180C a zatim je ostaviti da se ohladi.
Koru ne vaditi iz pleha u kome se pekla.
Skuvati sirup od vode i šećera.
Kuvati 3-4 minuta na tihoj vatri od trenutka kada provri.
Vreo sirup preliti preko hladne kore.
Sirup neće odmah natopiti koru, pa ostavite da malo odstoji pre
filovanja, malo je možete izbockati
viljuškom.
Gustin razmutiti sa 150ml mleka, a u preostalo mleko staviti
pepermint bombone, šećer i vanilin šećerom.
Kada provri i kada se sve bombone rastope, u mleko dodati
razmućen gustin i mešati konstantno dok se ne skuva cicvarica.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohaladi do sobne
temperature.
Mikserom umutiti margarin i ekstrakt mentola, dodati ohlađen fil
pa dodati i liker od mentola i sve zajedno dobro sjediniti mikserom.
Sipati preko kore i poravnati.
Na tihoj vatri istopiti čokoladu sa uljem.
Sipati preko fila i razliti po celoj površini.
Ostaviti da se dobro rashladi, pa seći na kocke.
Najjednostavnija čokoladna „torta“
Potrebno je:
3 šolje
brašna
2 šolje šećera
2 šolje vode
2 šolje ulja
2/3 šolje kakaa
2 kašike sirćeta
1 prašak za pecivo
Postupak pripreme:
Sjediniti
varjačom (ne mikserom) sve suve sastojke a zatim dodati preostale tečne,
sjediniti i peći 1h na 150C.
Možete
je preseći,pa filovati nekim kremom kao tortu ili je poslužiti uz šlag ili
sladoled.
U
originalnom receptu piše da se peče 90min. na 150C, što mislim da je previše,
jer dolazi do sušenja i pucanja gornje kore.
Ako
pravite pola mere, kao što sam ja, dovoljno je da tortu pečete 30min. na 150C (proveravati je iglom ili čačkalicom).
Monte kocke
1l mleka
12 kašika gustina
8 kašika šećera
200gr. margarina
1/2l slatke pavlake
300gr. čokolade za kuvanje
250gr. “Petit beurre“ keksa
Postupak pripreme:
Za beli krem:
pomešati 200gr. mleka, 12 kašika
gustina i 8 kašika šećera, sipati u
800gr. provrelog mleka a kada se krem ohladi dodati mu 200gr. margarina.
Za crni krem:
Za crni krem:
u 1/2 l slatke pavlake(ne mutiti je mikserom)
otopiti 300gr. čokolade za kuvanje, a masa ne sme da provri.
Šnenokle u karamel sosu
Potrebno je:
5 jaja
1l mleka
175gr. šećera
4-5 kašika brašna
šoljica mleka
Postupak pripreme:
Ulupati čvrst sneg od belanaca.
Šećer istopiti da dobije zlatnožutu boju, preliti mlekom i ostaviti na vatri da proključa.
U provrelo mleko kašikom spuštati pomalo snega od belanaca da se šnenokle skuvaju a zatim ih brzo okrenuti i na drugu stranu da se skuvaju i odozdo.
Vaditi rupičastom kašikom i ređati u činiju za služenje.
Kada su sve skuvane skinuti mleko sa vatre, umešati žumanca koja su oredhodno razmućena sa brašnom i mlekom i kuvati na laganoj vatri još 1-2 min. uz stalno mešanje.
Kada se sos malo zgusne, skinuti sa šporeta i preliti šnenokle.
Držati u frižideru do služenja.
Kolač “Najlepše želje”
Testo:
3 kisela mleka
3 čaše (od jogurta)šećera
3 čaše brašna
3 kašike kakaa
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
Preliv:
200gr. mlečne čokolade “ Najlepše želje“
13 kašika šećera
15 kašika mleka
pola margarina
Postupak pripreme:
Sve sastojke sjediniti i peći 30min. na 200C.
Kolač odmah iseći na kocke i preliti mlečnim prelivom.
Princes krofne
Testo:
250gr. vode
150gr. ulja
Ulje i vodu staviti da provri, skloniti sa ringle i dodati 200gr. brašna i 1 prašak za pecivo.
Kada se masa ohladi dodati 5 jaja i to jedno po jedno.
Kašikom vaditi krofnice, peći ih oko 20 min na 200C.
Fil:
2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
1l mleka
1 slatka pavlaka
4 kašike gustina
10-15 kašika šećera
1 kesicu burbon vanile
Prašak za puding i gustin zajedno umešati i dodati provrelom i zaslađenom mleku.
Kada se fil prohladi dodati predhodno umućenu slatku pavlaku i ovim filom filovati princes krofne.
250gr. vode
150gr. ulja
Ulje i vodu staviti da provri, skloniti sa ringle i dodati 200gr. brašna i 1 prašak za pecivo.
Kada se masa ohladi dodati 5 jaja i to jedno po jedno.
Kašikom vaditi krofnice, peći ih oko 20 min na 200C.
Fil:
2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
1l mleka
1 slatka pavlaka
4 kašike gustina
10-15 kašika šećera
1 kesicu burbon vanile
Prašak za puding i gustin zajedno umešati i dodati provrelom i zaslađenom mleku.
Kada se fil prohladi dodati predhodno umućenu slatku pavlaku i ovim filom filovati princes krofne.
Kocke sa makom
Potrebno je:
½ litre mleka
200 gr šećera
250 gr margarina
200 gr maka
½ kg. keksa “petit beurre”
200 gr čokolade
Način pripreme:
Mleko, šećer, 200 margarina prokuvati, skloniti sa vatre i dodati mak i izlomljen keks.
Sve promešati i izliti u podmazan kalup
Kada se kolač ohladi, preliti ga otopljenom čokoladom i ostatkom margarina.
Hlano seći na kocke.
Pametan kolač
Kolač koji za vreme pečenja sam napravi podlogu, krem i biskvit a ukusom podseća na krempitu.....za neverovati zar ne?
Potrebno je:8 jaja
300 gr. šećera
10 kašika brašna
250 gr. margarina
1 l mleka
narendana kora limuna
ekstrat vanile
Postupak pripreme:
Margarin rastopiti i ostaviti da se ohladi.
Žumanca penasto umutiti sa šećerom.
U smesu sa žumancima dodajte brašno, rastopljeni margarin, ekstrakt vanile i postepeno mleko.
Smesi lagano dodajte umućeni sneg od belanaca.
Sipati smesu u dobro namašćenu i brašnom posutu tepsiju veličine 20x30cm i peći 60 min na 160C.
Čudo od čokolade
4 jaja
100gr.šećera
200gr. margarina
100gr. čokolade za kuvanje
4 kašičice brašna
1 prašak za pecivo
Žumanca i šećer umutiti,
dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomešano sa praškom za
pecivo i na kraju sneg od belanaca.
Peći oko 20 min. na 180C.
Za fil potrebno:
500ml. slatke pavlake
200gr. čokolade za kuvanje
1 kašičica šećera
Slatku pavlaku, čokoladu i šećer zagrevati na laganoj vatri mešajući dok ne provri.
Pečeni patišpanj izbockati viljuškom na nekoliko mesta i dok je još topao preliti ga toplim filom.
Fil je redak ali će se stegnuti u frižideru nakon nekoliko sati.
Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider da se dobro ohladi.
Služiti uz slatku pavlaku.
Čokoladni kolač za 5 minuta
Potrebno je:
1 jaje
3 kašike šećera
3 kašike jogurta
3 kašike ulja
4 ravne kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašike kakaa
1 štangla mlečne čokolade
Postupak pripreme:
Sve sastojke sjediniti, sipati u veću šolju za kafu ili čaj i staviti u mikrotalasnu pećnicu da se peče 2`50" na 600W.
Ispečen kolač ostaviti par trenutaka da se ohladi da bi se lakše izvadio iz šolje.
Ukrasiti ga umućenom slatkom pavlakom.
1 jaje
3 kašike šećera
3 kašike jogurta
3 kašike ulja
4 ravne kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašike kakaa
1 štangla mlečne čokolade
Postupak pripreme:
Sve sastojke sjediniti, sipati u veću šolju za kafu ili čaj i staviti u mikrotalasnu pećnicu da se peče 2`50" na 600W.
Ispečen kolač ostaviti par trenutaka da se ohladi da bi se lakše izvadio iz šolje.
Ukrasiti ga umućenom slatkom pavlakom.
Krempite
Za testo potrebno:
6 žumanaca
1 celo jaje
6 kašika šećera
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
Sve sastojke sjediniti i peći u plehu (dimenzija45x38cm)15min. na 200C.
Za fil potrebno:
6 belanaca
4 pudinga sa ukusom slatke pavlake
700ml. vode
200gr. šećera
Puding razmutiti sa malo vode.
Vodu i šećer staviti da provri a zatim dodati razmućeni puding.
U posebnom sudu umutiti čvrst šne od belanaca i sjediniti ga sa vrućim kremom .
Fil, odmah sipati na pečenu koru, preko nje staviti drugi deo kore i posuti prah šećerom.
Mini baklave sa višnjama
Potrebno je :
pakovanje kora za pitu
1/2 kg višanja
šolja šećera
šolja ulja
šolja griza
šolja jogurta
prašak za pecivo
Za preliv :
dve šolje šećera
dve šolje vode
Postupak pripreme: U posudu izmešati šećer, griz, ulje i jogurt, dodati prašak za pecivo.
Prvu koru premazati preko cele površine ovom smesom, preko nje prebaciti drugu koru i nju takođe premazati filom.
Na treću koru na samo jednom kraju poređati višnje, i motati kore u frulicu.
Zaseći nožem na otprilike 2-3cm širine, tako da se od jedne frulice dobije oko desetak komada.
Postupak ponoviti dok se ne utroše sve kore.
Prvu koru premazati preko cele površine ovom smesom, preko nje prebaciti drugu koru i nju takođe premazati filom.
Na treću koru na samo jednom kraju poređati višnje, i motati kore u frulicu.
Zaseći nožem na otprilike 2-3cm širine, tako da se od jedne frulice dobije oko desetak komada.
Postupak ponoviti dok se ne utroše sve kore.
Ređati u podmazan pleh i peći.
Za to vreme skuvati sirup od šećera i vode i preliti preko jos vrućih baklava.
Ako vam se učini da nisu dovoljno sočne, mozete dodati još sirupa naknadno.
Za to vreme skuvati sirup od šećera i vode i preliti preko jos vrućih baklava.
Ako vam se učini da nisu dovoljno sočne, mozete dodati još sirupa naknadno.
Mud cake sa voćnim pralinama ( kolač od blata sa voćnim pralinama)
Potrebno je :
250 gr.maslaca ili margarina
400 ml.mleka
200 gr.čokolade za kuvanje
440 gr. šećera
150 gr. običnog brašna
110 gr. self-raising brašna
25 gr. kakaa
2 jaja
200 gr. voćnih pralina
Self-rising brašno se priprema na sl. način :
1 šolja brašna / mera za šolju je 250 ml. /
jedna kašičica praška za pecivo
na vrh noza soli
Sve sastojke izmešati i koristiti po potrebi.
Mak kocke
Testo:
2 jaja,
2 dl mleka,
2 dl ulja,
200 g šećera,
300 g brašna,
1 kesica praška za pecivo
Fil:
250 g mlevenog maka,
3-4 kašike šecćera,
1 kesica vanilin šećera,
1 dl mleka
Umutiti belanaca, dodati šećer, žumanca i sve ostale navedene sastojke.
Polovinu smese sipati u podmazan i brašnom posut pleh, peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15 minuta.
Mleveni mak izmešati sa šećerom i preliti vrelim mlekom.
Izvaditi kolač iz rerne, preko testa rasporediti fil od maka, a onda sipati drugi deo smese, pa vratiti u rernu da se peče jos 20-tak minuta. Ohlađen kolač seći na kocke i posuti prah šećerom.
Нема коментара:
Постави коментар