четвртак, 10. јул 2014.

Dana

 Kuglica kocke






Jako ukusne kocke, spoj sipkavog  i  biskvitnog testa sa džemom, orasima i pudingom.


 Potrebno je:

Za sipkavo testo:

125 gr maslaca
4 kašike šećera u prahu
1 jaje
1 dcl ulja
4 kašike soka od limuna
500 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo

Za biskvitno testo:

2 jaja
3 kašike šećera
3 kašike ulja
3 kašike mleka
4 kašike brašna
1 kašika kakaoa
!/2 kašičice praška za pecivo

Fil za premazivanje:

5-6 kašika džema od šljiva ( može i kajsija)
1oo gr mlevenih oraha
100 gr šećera
1 kašika kakaoa
1 kašičica cimeta

Fil sa pudingom:

5 dcl mleka
3 kašike šećera
1 puding od vanile

Za posipanje kolača:

mleveni orasi

Priprema:

Napraviti sipkavo testo. Umutiti maslac sa šećerom u prahu dodati 1 jaje, ulje, sok od limuna, brašno i prašak za pecivo. Izraditi testo, uviti u steč foliju i ostaviti da stoji 2 sata u frižideru.
Za to vreme pomešati mlevene orahe,  šećer, cimet i kakao.
Od odstajalog sipkavog testa uzeti 400 gr i od te količine napraviti 40 kuglica. Ostatak sipkavog testa razvaljati u pleh veličine 20 x 30 cm, prethodno obložen papirom.
Preko razvaljanog testa premazati džem, preko džema posuti mlevene orahe pomešane sa šećerom, cimetom i kakaom.
Napraviti biskvitno testo. Umutiti 2 belanca, dodati 3 kašike šećera, dodati 3 žumanca, pa 3 kašike ulja, 3 kašike mleka, 4 kašike brašna, kakao i prašak za pecivo.
Umućeno biskvitno testo staviti preko fila od mlevenih oraha.
Kuglice sipkavog testa staviti na biskvitno testo, praviti malo rastojanja izmedju njih.
Složen kolač peći na 170 stepeni 35 -40 minuta.
Kad se ispeče i ohladi staviti fil od pudinga.
Kada ispečemo kolač 1/2 kuglice će biti van biskvitne kore, taj deo će popuniti puding kad prelijemo.
U 5 dcl mleka i 3 kašike šećera, kuvati 1 puding od vanile. Kad se skuva, toplim pudingom preliti kolač. Dok se puding nije stegao posuti mlevenim orasima.
Kada sečemo kocke, pazimo da nam rez bude preko sredine kuglice i da 2 kuglice dodju u 1 kocki.









Rupičaste kocke sa pudingom






Brze kocke, dekorativne i sočne.

Potrebno je:

Za koru:

3 jaja
1 čaša ( čaša od 2 dcl) šećera
1 kesica vanilin šećera
1 čaša ulja
1,5 čaša mleka
3 čaše brašna
1 kesica praška za pecivo
2 kašike kakaoa

Za fil:

1 litar mleka
6 kašika šećera
2 pudinga od vanile
1 kašika maslaca
200 gr šlag krema u prahu
3 dcl mleka

Priprema:

Umutiti 3 jaja sa šećerom i vanilin šećerom , dodati ulje, mleko, brašno, kakao i prašak za pecivo.
Umućenu masu staviti u pleh veličine 20 x 35, prethodno podmazan uljem i posut brašnom.
Peći na 180 stepeni 25 minuta.
Koru  ne vaditi iz pleha, dobro ohladiti.
Kad se ohladi, uzeti spravicu za dubljenje voća i povrća, vaditi delove kore. Spravicu staviti u koru, zarotirati levo- desno i izvaditi čep od kore.




Napraviti fil. U posudu staviti da se kuva 8 dcl mleka i 6 kašika šećera. Umutiti 2 pudinga od vanile i 2 dcl mleka, dodati u kuvano mleko i kuvati dok se ne zgusne. Dodati 1 kašiku maslaca da se istopi.
Topao puding sipati u rupice kore. Preostali puding izliti na koru, poravnjati  i posuti sa izmrvljenim delovima kore što smo vadili iz rupica.
Ostaviti da se dobro ohladi pa premazati šlagom.
Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl mleka premazati kolač, a po šlagu staviti izmrvljene delove kore od rupica.







Brze malina kocke


 

 Ove brze, lagane,  osvežavajuće kocke su idealne za tople letnje dane.

Potrebno je:

600 gr Petit beure keksa

 Za fil od malina:

1 kg malina ( koristila sam zamrznute)
10 kašika šećera
1 dcl vode
2 pudinga od maline

Fil 2:

600 gr kisele pavlake
2 kesice vanilin šećera
5 kašika šećera

Za premazivanje kocki:

200 gr šlag krema u prahu
3 dcl mleka ili vode

Priprema:

Kocke imaju 3 reda keksa, u svaki red ide po 200 gr keksa.
Pripremiti fil od malina. U posudu staviti maline i 10 kašika šećera. Kuvati dok se šećer ne istopi. Pomešati puding sa 1 dcl vode, dodati u maline i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
Fil 2: U posudu staviti kiselu pavlaku, vanilu i šećer. Da stane 5 minuta, povremeni mešati varjačom da se šećer istopi.
Na tacnu staviti red keksa ( ne treba ga natapati ničim, jer će od fila od kisele pavlake omekšati), pa red mlakog fila od malina. ( mlak fil od malina, jer se bolje maže, pa ostaviti namazan da se malo ohladi pa mazati fil od kisele pavlake).
Preko fila od malina ide red fila sa kiselom pavlakom, red keksa, maline, kisela pavlaka, keks i na vrhu maline.
Umutiti 200 gr šlag krema  sa mlekom i premazati kolač.
Ukrasiti kocke. U 1 dcl soka od malina kuvati 1 kašičicu gustina. Kad se zgusne i prohladi išarati kolač.
Ostaviti da se dobro ohladi, keks omekša i seći na kocke.



Kocke sa rogačem






Ako do sada niste probali rogač, mislim da je ovaj recept dovoljan razlog da ga probate.  Evo recepta za ovaj divan kolač. Većinu sastojaka sigurno uvek imate kod kuće, i razlog da ga odmah pravite.

Potrebno je:

Za koru:

3 jaja
200 gr šećera
1 dcl ulja
1 dcl mleka
200 gr brašna
200 gr mlevena rogača
4 manje ili 3 veće banane
1 prašak za pecivo

Za preliv:

3 čaše kisele pavlake ( jedna čaša od 180 gr)
200 gr šećera

Za glazuru:

150 gr čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

U posudu staviti 3 jaja i 200 gr šećera, mutiti 3 minuta pa dodati ulje, mutiti 1 minut i dodati mleko, brašno, mleveni rogač i prašak za pecivo.
Banane viljuškom izgnječiti i dodati masi.






Sve dobro umutiti.
Masu staviti u pleh veličine 25 x 35 cm, prethodno pouljen i posut brašnom.







Peći na 180 stepeni 20 minuta.
U medjuvremenu dok se peče u posudu staviti kiselu pavlaku i šećer. Povremeno izmešati da se šećer istopi.
Posle 20 minuta pečenja, pleh izvaditi iz rerne i koru premazati sa kiselom pavlakom.







Vratiti u rernu temperaturu smanjiti na 150 stepeni i još 10 minuta peći.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.








Istopiti 150 gr čokolade sa 4 kašike ulja i premazati kolač. Ostaviti da se čokolada stegne i seći kolač na kocke.

















Нема коментара:

Постави коментар