Tulumbe
2 čaše / od jogurta/ vode
1 čaša ulja
prstohvat soli
10 kašika brašna
4 kašike griza
4-5 jaja
1 prašak za pecivo
Špin:
700gr. šećera
1/2l vode
nekoliko kriški limuna
Testo:
Vodu i ulje staviti u šerpu da provri.
Pomeriti sa vatre i dodati 10 kašika brašna i 4 kašike griza. Kada se smesa ohladi dodati 4-5 jaja i 1 prašak za pecivo i ručno umutiti.
Peku se u rerni, dok ne budu za nijansu tamnije od zlatno žute boje /oko 20-25 min/.
Špin:
700gr. šećera prokuvati sa 1/2l vode i nekoliko kolutova limuna.
Hladne tulumbe, svaku pojedinačno umakati u saft, ređati u drugi sud i na kraju ih preliti saftom.
Kolač na kašike sa jagodama
4 jaja,
16 kašika šecera,
16 kašika ulja,
16 kašika mleka,
16 kašika brašna,
1 prašak za pecivo,
400-500g jagoda (mogu sveze ili smrznute)
osim jagoda mozete staviti voce po zelji
Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje i mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Sipajte testo u tepsiju, 35, rasporediti jagode po površini biskvita i pecite u zagrejanoj rerni na 30 min. na 180-200C .
Baklava sa makom
Fil :
5 jaja
250gr. šecera
5 jaja
250gr. šecera
250gr. ulja
1 prašak za pecivo
1 kisela pavlaka
300 gr. mlevenog maka
5 kašika šećera
Postupak pripreme:
Mak i šećer sjediniti.
Ređati koru, fil, mak sve dok se sastojci ne potroše.
Mak i šećer sjediniti.
Ređati koru, fil, mak sve dok se sastojci ne potroše.
Iseći na kocke, preliti sa malo fila i peći 30 min. na oko 200 C.
Preliti šerbetom koji se pravi od 800 gr. šećera i 1/2l vode.
Trio fantastiko
100gr. mlevenog keksa
150gr. ml. oraha
150gr. šećera u prahu
100ml. gaziranog soka od pomirandže
kašičica ekstrata od jagode
kašičica ekstrata vanile
50gr. čokolade za kuvanje
Za preliv:
150gr. čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
Postupak pripreme:
U sud staviti mlevene orahe, keks, šećer u prahu i sok, pa sve sjediniti.
Podeliti masu na tri dela, u prvi deo umešati otopljenu čokoladu, u drugi ekstrat jagode a u treći ekstrat vanile.
Svaku smesu razviti u formu valjka, debljine prsta.
Žuti i braon valjak stavite jedan uz drugi i prelijte delom rastopljene čokolade, vodeći računa da i između njih bude čokolade.
Na sredinu staviti crveni valjak.
Sve preliti čokoladom.
Нема коментара:
Постави коментар