Kapućino torta
4 belanaca
4 kašike šećera
4 kašike mlevenih oraha
2 kašike brašna
Umutiti belanca i šećer, pa u čvrst sneg umešati mlevene orahe i brašno.
Lagano sjediniti, sipati u kalup obložen papirom za pečenje i peći na 180C oko 20 minuta.
Fil:
5 žumanaca
5+3 kašike
šećera
3 belanca
250gr. margarina
200gr. mlevene
plazme
200ml. slatke
pavlake
50gr. čokolade
2 kesice
cappuccino praha
Na
pari umutiti 5 žumanaca i 5 kašika šećera.
Malo
prohladiti, pa dodati margarin i sve dobro sjediniti.
Posebno
umutiti 3 belanca i 3 kašike šećera.
Umutiti
i slatku pavlaku.
Sjediniti
žumanca i cappuccino prah, pa dodati umućeni sneg od belanaca.
Pažljivo
promešati, pa dodati umućenu slatku pavlaku.
Zatim
u krem dodati mleveni plazma keks, promešati, pa podeliti na 2 dela,
prvi ostaje žut a u drugi deo dodati rendanu čokoladu.
Ohlađenu
koru staviti na tacnu, pa staviti ivicu kalupa.
Na
koru prvo staviti fil bez čokolade, pa onda fil sa rendanom
čokoladom.
Dobro
ohladiti, skinuti ivice kalupa, pa premazati tortu umućenim šlagom.
Mokra čokoladna torta
Kora:
2
jaja
12
kašika šećera
13
kašika mleka
12
kašika brašna
1
prašak za pecivo
1
kašika kakaa ili čokolade u prahu
1/4
kašičice soli
*Umutiti
posebno belanca u čvrst šne a posebno žumanca sa šećerom.
Dodati
mleko i mešavinu brašna, praška za pecivo, kakaa i malo solia a zatim umešati
lagano belanca.
Na
dno okruglog kalupa (Ø 28cm) staviti pek papir, sipati smesu i peći 20min. na 200C.
Gotovu
i ohlađenu koru prerezati, tako da se dobiju 2 kore.
Zatim
ispeći još jedanu istu koru tako da se na kraju dobiju 4 kore.
Fil:
1
litar mleka
1
margarin
12 kašika šećera
200gr.
čokolade
200gr.
pečenih samlevenih lešnika
*Litar
mleka, margarin, 12 kašika šećera i 200g čokolade za kuvanje staviti da provri.
Kada
provri i sve se istopi dodati lešnike.
Skloniti
sa vatre i vrućim filom zalivati koru po koru i slagati u kalup.
Postupak slaganja:
Kalup
oprati, prekriti alu ili prijanjajućom folijom.
U
kalup naliti 2-3 kutlače fila, preko staviti prvu koru, koru zaliti sa 4-5
kutlača fila.
Ponoviti
postupak. Poslednju koru, takođe, treba
preliti filom.
Prekriti
folijom i ostaviti u frižideru minimum 12 sati tj.šŠto duže stoji torta je
sočnija a samim tim i ukusnija.
Sutradan
tortu izvrnuti na tacnu, ukrasiti
je šlagom ili čokoladnom glazurom.
Čoko oranž torta
Sastojci za jednu koru:
4 belanca
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 žumance
1 kašika brašna
1 kašika ulja
100gr. mlevenih oraha
Umutiti šećer i
belanca, dodati ulje, jedno žumance i
sve sjediniti.
Zatim dodati brašno i
mlevene orahe i lagano, varjačom, sjediniti masu.
Peći u kalupu(Ø 26cm)
10-15min. Na 200C. u zavisnosti od vaše rerne.
Ispeći 4 kore a zatim ih
filovati.
Sastojci za fil:
12 žumanaca
200gr. prah šećera
200gr. “Menaž“ čokolade
250gr. margarina sa
ukusom slatke pavlake
125gr. putera
100gr. prah šećera
sok i rendana kora
narandže
Žumanca umutiti sa
200gr. prah šećera i kuvati na pari, kada se masa zgusne skloniti sa vatre i
ohladiti.
U ohlađen fil dodati
200gr. rastopljene „Menaž“ čokolade i malo soka i rendanu koru narandže.
Posebno umutiti
margarin sa ukusom slatke pavlake + 125gr. putera sa 100gr. prah šećera i
sastaviti ga sa filom.
Filovati kore i
ukrasiti šlagom ili slatkom pavlakom.
Posna pralina torta
Potrebno je:
250gr. posnog keksa (izlomljenog…Avala, Zlatni pek…)
malo sirupa od višanja
1/2l pirinčanog mleka sa ukusom vanile
7 kašika griza
6 kašika šećera
300gr. posnih čokoladnih pralina sa voćnim punjenjem
malo sirupa od višanja
1/2l pirinčanog mleka sa ukusom vanile
7 kašika griza
6 kašika šećera
300gr. posnih čokoladnih pralina sa voćnim punjenjem
Čokoladni fil:
1/2l pirinčanog mleka sa ukusom vanile
6 kašika šećera
2 pudinga od čokolade
100gr. čokolade za kuvanje
50gr šećera u prahu
125gr. posnog margarina
6 kašika šećera
2 pudinga od čokolade
100gr. čokolade za kuvanje
50gr šećera u prahu
125gr. posnog margarina
I još:
250ml. biljne pavlake
2-3 kašike sirupa od višnje
2-3 kašike sirupa od višnje
Postupak pripreme:
U okrugli pleh kome se skidaju stranice staviti izlomljen keks, ravnomerno ga rasporediti i poprskati sa malo sirupa od višanje.
Griz skuvati u mleku sa 6 kašika šećerai dok je vreo preliti keks.
Poravnati ga kašikom i preko poređati praline u malim razmacima.
Skuvati u mleku puding od čokolade sa dodatkom 6 kašika šećera.
Dodati čokoladu, skloniti sa vatre i mešati dok se ne rastopi.
Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim pudingom.
Fil staviti preko pravila.
Biljnu pavlaku umutiti sa sirupom od višamja i nafilovati preko fila.
Kapućino torta
4 belanaca
4 kašike šećera
4 kašike mlevenih oraha
2 kašike brašna
Umutiti belanca i šećer, pa u čvrst sneg umešati mlevene orahe i brašno.
Lagano sjediniti, sipati u kalup obložen papirom za pečenje i peći na 180C oko 20 minuta.
Fil:
5 žumanaca
5+3 kašike
šećera
3 belanca
250gr. margarina
200gr. mlevene
plazme
200ml. slatke
pavlake
50gr. čokolade
2 kesice
cappuccino praha
Na
pari umutiti 5 žumanaca i 5 kašika šećera.
Malo
prohladiti, pa dodati margarin i sve dobro sjediniti.
Posebno
umutiti 3 belanca i 3 kašike šećera.
Umutiti
i slatku pavlaku.
Sjediniti
žumanca i cappuccino prah, pa dodati umućeni sneg od belanaca.
Pažljivo
promešati, pa dodati umućenu slatku pavlaku.
Zatim
u krem dodati mleveni plazma keks, promešati, pa podeliti na 2 dela,
prvi ostaje žut a u drugi deo dodati rendanu čokoladu.
Ohlađenu
koru staviti na tacnu, pa staviti ivicu kalupa.
Na
koru prvo staviti fil bez čokolade, pa onda fil sa rendanom
čokoladom.
Dobro
ohladiti, skinuti ivice kalupa, pa premazati tortu umućenim šlagom.
Oooo...slatka mala izvrnuta torto
8 jabuka
5 jaja
5 kašika šećera + za dno šerpe
5 kašika mlvenih badema + za pujenje jabuka
1 kašika brašna
Postupak pripreme:
U šerpu u kojoj ćete peći jabuke sipajte šećer debljine 1 cm.
Jabuke oljuštite, i uklonite im semenke iz sredine, poređajte jednu do druge, u šerpu na šećer.
Svaku rupu iz koje ste izvadili seme napunite mlevenim bademima.
Pecite oko 40min. na 220C. Bocnite jabuke čaškalicom da vidite jesu li pečene.
Dok se jabuke peku umutite patišpanj od 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika mlevenih badema i kašikom brašna. Umućenu smesu sipajte preko pečenih jabuka i vratite u rernu da se patišpanj ispeče, oko 15min.
Pečenu tortu malo prohladite pa izvrnite na tacnu i ostavite da se dobro ohladi, umutite šlag i ukrasite je.
Moskva šnit
Kore:
15 belanaca
21 kašika šećera
24 kašike mlevenih oraha
3 kašike brašna
Fil:
15 žumanaca
15 kašika šećera
2 šoljice mleka
250 g margarina
1 kašika brašna
2 kesice vanilin šećera
1 slatka pavlaka
Ostalo:
1 konzerva ananasa
1 kg višanja
200 g prepečenog lešnika
4 slatke pavlake
Postupak pripreme:
Belanaca umutiti u čvrst sneg,
dodati šećera, mlevene oraha i brašno. Peći u podmazanom plehu, 3 kore svaku
ponaosob i prohladiti ih.
Fil:
Na pari skuvati žumanaca sa šećerom,
dodati mleko sa umućenim brašnom i kuvati dok se ne zgusne. Kada se ohladi
sastaviti sa 250 g margarina koji ste umutili sa šećerom u prahu. U tako
sastavljanu masu dodati i umućenu slatku pavlaku. Sve lepo umešati.
Filuje se ovako:
kora pa deo fila i preko fila
oceđene višnje, dosta poredjati, pa preko višanja posuti seckan prepečen lešnik
i preko toga još malo fila. Zatim ide druga kora pa deo fila i preko fila ide
ocedjen i na kockice iseckan ananas iz konzerve i preko ananasa seckan prepečen
lešnik pa još malo fila. Zatim ide treća kora pa fil a preko fila stavimo
pomešan ananas i višnje i malo fila preko pa seckani lešnik.Onda preko svega
celu tortu isfilovati sa umućenom slatkom pavlakom.
Mermerna jogurt torta
Jagoda krem:
425gr. pasiranih jagoda (svežih ili zamrznutih)
50gr. šećera
1 kesica želatina
Smrznute
jagode ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrznu ili sveže očistiti, oprati
i iseći
a zatim u blenderu izblendirati zajedno
sa šećerom.
Kesicu
želatina preliti sa 4 kašike pasiranih jagoda i ostaviti da nabubri.
Smesu
od jagoda zagrejati(paziti da ne provri)na tihoj vatri a onda dodati želatin
sve vreme mešajući dok se ne istopi.
Kremu
ostaviti sa strane.
Jogurt Mousse:
300ml. slatke pavlake (1,5 kesica)
15gr. želatina
600ml. gušćeg jogurta
150gr. šećera
1 kesica vanil šećera
Slatku
pavlaku čvrsto umutiti.
Želatin preliti sa 3 kašike jogurta i ostaviti da
nabubri.
Jogurt,
šećer i vanilin šećer dobro mikserom izmešati.
Želatin na
laganoj vatri rastopiti i uz neprestano mešanje dodati masi od jogurta.
Zatim
dodati umućenu slatku pavlaku i krem dobro izmešati.
Kora:
200gr. Mlečnog ili Bevita keksa
100-150ml. toplog mleka
Na
dno kalupa (ø 28cm.)poređati keks prethodno namočen u toplo mleko.
Obruč
kalupa premazati uljem.
Preko
keksa sipati polovinu jogurt krema, zatim preliti jagoda kremom.
Zatim
sipati drugu polovinu jogurt krema i lagano promešati viljuškom, da ima izgled
kao mermer.
Ukrašavanje:
Od jagoda krema
odvojte 4 kašike, sipajte na tortu počevši od sredine(kao koncentrične krugove)
a zatim čačkalicom povlačite crte od sredine pa do ivice torte.
Kora se može napraviti i na sledeći način:
125gr. putera ili margarina
250gr. mlevenog keksa
Istopiti puter i izmešati sa samlevenim keksom. Na dno kalupa (ø 28cm.)ravnomerno rasporediti masu i ostaviti u frižideru dok se ne pripremi fil.
Cheesecake sa šumskim borovnicama
Kora:
150gr.keksa (Mlečni ili Bevita)
Za beli deo potrebno:
500gr.mlečnog namaza "A la kajmak" ili "Ella sir"
250ml. slatke pavlake
200gr. kisele pavlake
7 kašika vanilin šećera
5 kašika kristal šećera
20gr. želatina
500gr.mlečnog namaza "A la kajmak" ili "Ella sir"
250ml. slatke pavlake
200gr. kisele pavlake
7 kašika vanilin šećera
5 kašika kristal šećera
20gr. želatina
200gr. šumskih
borovnica
Postupak pripreme:
Izmiksati borovnice štapnim mikserom .
Izmiksati borovnice štapnim mikserom .
Staviti
u činiju sir koji je odstajao na sobnoj temperaturi (ako je hladan, neće se
fino umutiti i biti kremast) i šećer pa na kratko umutite mikserom, a zatim dodati
kiselu pavlaku.
U
posebnoj činiji mikserom umutiti slatku pavlaku pa je dodajte masi od sira.
Želatin potopiti u 200ml. vode i zagrevati uz neprekidno
mešanje dok se ne istopi (ne treba da provri).
Sipati ga u beli deo uz neprekidno mešanje a zatim dodati izmiksane borovnice.
Premazati krem preko podloge od keksa, poravnati i staviti u frižider da prenoći.
Sipati ga u beli deo uz neprekidno mešanje a zatim dodati izmiksane borovnice.
Premazati krem preko podloge od keksa, poravnati i staviti u frižider da prenoći.
Cheesecake dekorisati
svežim borovnicama i po želji, posuti prah šečerom radi lepšeg izgleda.
Milkshake torta sa ukusom jagode
Za koru potrebno:
500gr. mlevenog keksa
150gr. margarina
200ml. mleka
150gr. margarina
200ml. mleka
40 gr. šarenih mrvica
Umesiti mleveni keks sa rastopljenim margarinom i mlekom, tako da smesa bude rastresita.
Kalup (prečnik 28cm), kome se skida okvir, podmazati uljem i smesu od plazme utabati rukom tako da se dobije i obod od keksa.
Umesiti mleveni keks sa rastopljenim margarinom i mlekom, tako da smesa bude rastresita.
Kalup (prečnik 28cm), kome se skida okvir, podmazati uljem i smesu od plazme utabati rukom tako da se dobije i obod od keksa.
Milkshake krem:
700ml. slatke pavlake (Creme Patisserie, Meggle)
250 gr. krem sira “A la kajmak”
190 gr. Nesquik-a sa ukusom jagode
100 gr. šećera u prahu
700ml. slatke pavlake (Creme Patisserie, Meggle)
250 gr. krem sira “A la kajmak”
190 gr. Nesquik-a sa ukusom jagode
100 gr. šećera u prahu
Za fil, umutiti slatku pavlaku i šećer u prahu kao za šlag,
dodati krem sir i nesquik od jagode, sve izmešati mikserom i rasporediti u
kalup sa keksom.
Ostaviti nekoliko sati u zamrzivač.
Skinuti obruč kalupa i torticu ukrasiti šlagom.
Skinuti obruč kalupa i torticu ukrasiti šlagom.
Recept je objavila Aliki koja ima
odličan blog Mamina jela, gde možete naći pregršt odličnih recepata za torte i kolače.
Količinu materijala sam morala da povećam,
zbog veličine kalupa za tortu.
Čokoladni ledeni vetar
Sastojci za koru:
5
belanaca
15 kašika šećera
1 kašičica sirćeta
1 kašika brašna
15 kašika šećera
1 kašičica sirćeta
1 kašika brašna
Umutiti
čvrst sneg od belanaca sa šećerom i umešati lagano sirće i brašno u to.
Izabrati
veći pleh pravougaonog oblika imajući u vidu da ćete ispečenu koru podeliti na
3 trake i da će torta biti veličine jedne trake.
Pleh
obložiti papirom za pečenje sipati smesu i peći na 150C oko pola sata(paziti da
se ne presuše).
Koru
odvojiti od papira i izrezati je na tri dela tako da dobijete 3 trake.
I fil:
5
žumanaca
30gr. šećera
30gr. šećera
150dl.
mleka
100gr.
čokolade
2
kesice vanillin šećera
30gr. brašna
125 gr margarina
30gr. brašna
125 gr margarina
II fil:
1/2 l slatke pavlake ili šlaga
1/2 l slatke pavlake ili šlaga
Za krem od čokolade penasto izmiksati žumance i šećer.
Dok se smesa miksa, na pari otopiti čokoladu za
kuvanje.
U penastu smesu žumanaca dodati vanili šećer,
mleko, otopljenu čokoladu i brašno pa sve izmiksati u jednoličnu smesu.
Smesu kuvati na laganoj vatri, neprestano mešajući
dok ne postane kao vrlo gust puding.
U ohlađen krem umutiti omekšali margarin.
Slatku pavlaku ili šlag izmiksati u čvrstu smesu.
Tortu slagati sledećim redom: kora od belanaca, zatim sloj krema od čokolade i
sloj šlaga ili slatke pavlake…tako tri puta.
Celu tortu premazati preostalim šlagom ili
slatkom pavlakom.
Vasina torta
Kora :
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašika brašna
sok od jedne pomorandže
Fil:
300gr. mlevenih oraha
malo vrelog mleka (oko 50ml)
150gr. prah šećera
kora i sok od 1 pomorandže
5 štangli crne čokolade
200gr. putera
4
žumanca
4 kašike šećera
Šne:
15 kašika šećera
1 šoljom vode
4 belanaca
Kora:
Mikserom umutiti belanaca, pa pred kraj postepeno
dodavati jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenja dok se ne formira
čvrst šne koji kada okrenete šerpu neće ispasti iz nje.
Dodati žumanca, jedno po jedno, sjedini ti ih a zatim dodati
brašno i orahe, pa i njih lagano ručno izmešati vodeći računa da šne što manje
splasne.
Obložiti kalup za tortu prečnika 26cm papirom za pečenje sipati
šne, i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200C oko 15-20minuta.
Ostaviti da se kora ohladi a zatim na nju naneti sok od
jedne pomorandže.
Fil:
Orahe popariti sa malo vrelog mleka(oko 50ml.), pošećeriti
prah šećerom po ukusu (150gr.) a zatim dodati puter i sve dobro sjediniti.
Dodati 5 štangli rastopljene čokolade i struganu koru i sok
od jedne pomorandže.
Zasebno penasto umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, pa ih
izmešati sa smesom od oraha.
Ovim filom filovati koru a preko njega treba staviti šne
koji se pravi na sledeći način:
ušpinovati 15 kašika šećera sa šoljom vode a zatim postepeno dodavati u
prethodno umućen šne od 4 belanaca, uy neprekidno mešanjedok se masa ne ohladi.
Šeherezada torta
Potrebno je:
600gr. (2 pakovanja) turskog
keksa
400gr. šlag krema sa ukusom
slatke pavlake
400ml. kisele vode
200gr. prah šećera
250gr. margarina
1l mleka
3 kesice pudinga od karamele
9 kašika šećera
Postupak
pripreme:
Skuvati puding u mleku sa 9 kašike
šećera.
Ostaviti da se ohladi, povremeno
mešajući da se ne bi stvorila korica.
Umutiti margarin sa prah šećerom i
sjediniti sa hladnim pudingom.
Dobro umutiti mikserom.
Šlag umutiti sa kiselom vodom.
Redjati red keksa, premazi filom od
pudinga, preko toga premazi sloj šlaga, opet keks i tako redom 6 puta.
Zavrsiti šlagom i ukrasiti po zelji.
Keks se ne kvasi!
Tortu napraviti dan ranije, sutradan
je keks vec fino omekšao od fila.
Red velvet torta
Za
biskvit potrebno:
|
||
2 jaja
| ||
250 gr. brašna
| ||
300 gr. šećera
| ||
115 gr. putera ili margarina
| ||
250 ml jogurta
| ||
2 pune
kašike kakaa
| ||
2 kašike tečne crvene prehrambene boje
| ||
1 kašika sirćeta
| ||
1/2 čajne
kašike sode bikarbone
| ||
1/2 čajne
kašike soli
| ||
Za fil
potrebno:
|
||
500 gr. švapskog sira ili mascarpone sir
|
||
150 gr.
|
||
350 ml slatke pavlake
| ||
1-2
kašike ekstrata vanile
|
Postupak pripreme:
U
jednu posudu pomešati brašno, so i kakao prah.
U
drugu posudu umutiti puter i dodati šećer.
Dodati
1 jaje pa miksati najmanje 1 minut zatim dodati i drugo jaje i dobro sjediniti
masu.
Dodati
vanilu i još kratko sve izmiksati.
U jogurt dodati
crvenu boju i promešati.
U
izmiksan puter i jaja postepeno dodavati brašno (prvo 1/3) i jogurt (1/3) na 3
puta dok se sastojci ne utroše i lagano mutiti na manjoj brzini.
Na
kraju, u šoljicu, izmešati sodu i sirće, sačekati da se izazove reakcija pa tek
onda varjačom lagano umešati u bordo-crvenu masu.
Pola
mase sipati u pripremljen kalup i peći (kalup za tortu veličine 26cm) oko 25
minuta na 180°C a nakon toga i drugu polovinu mase.
Pečene
biskvite izvaditi iz kalupa i obavezno ih ostaviti da se dobro ohlade, prvo na
sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru (zamotane u plastičnu foliju).
Ovaj
postupak je važan iz razloga što su biskviti jako mekani i mrve se dok su vrući
pa pucaju, a i teško ih je jednako iseći.
Hladne
biskvite preseći tako da se dobiju 4 kore.
Baron torta sa malinama
Kore(mera za jednu koru):
3 jaja
3 jaja
440gr. šećera
140gr. razmekšalog putera
220gr. brašna
7 kašika kakaa
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica ekstrata vanile
½ šolje vrele vode
1 kisela pavlaka
Sipati kakao u manju posudu i preliti vrelom vodom, dobro izmešati i ostaviti da se ohadi.
140gr. razmekšalog putera
220gr. brašna
7 kašika kakaa
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica ekstrata vanile
½ šolje vrele vode
1 kisela pavlaka
Sipati kakao u manju posudu i preliti vrelom vodom, dobro izmešati i ostaviti da se ohadi.
Umutiti puter sa
šećerom, dodati žumanca a kada se dobro umuti dodati brašno pomešano sa
praškom za pecivo i sodom bikarbonom, kiselu pavlaku, kakao i ekstrat
vanile.
Posebno umutiti belanca u sneg i lagano umešati u smesu.
Testo peći na 40-50 min na 180 C.
Podmazati pleh dimenzija 36x22 cm.
Ostaviti da se ohladi pa svaku preseći na pola. Podmazati pleh dimenzija 36x22 cm.
Fil od malina:
Potrebno je:
900-1 kg malina (ja sam imala 600gr. malina)
5 kesica želatina
1 šolja šećera
Potopiti želatin po uputstvu sa kesice.
Jednu šolju šećera ušpinovati sa ½ šolje vode, izgnječiti maline i dodati ih šećeru.
Dodati želatin i mešati dok se rastopi a zatim ostaviti da se malo stegne.
Genache fil:
Potrebno je:
1/2l slatke pavlake
3-4 kašike šećera
400 g čokolade za mešenje
2 kašike maslaca
U posudu sipati sve sastojke, lagano zagrevati i paziti da pavlaka ne provri!
Ostaviti u frižider da se malo stegne.
Filovanje:
Staviti koru, fil od malina premazati preko u gušćem sloju pa preko premazati genache fil
ponovo kora …
Poslednja, četvrta, kora ukoliko se prekriva fondanom, ukoliko ne, nema potrebe za tom korom.
Jogurt torta
Za koru potrebno:
4 jaja
12 kašika šećera
12 kašika mleka
12 kašika ulja
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Umutiti jaja sa šećerom, dodati mleko i ulje zatim u masu dodati brašno i prašak za pecivo pa sve dobro sjediniti.
Smesu izručiti u kalup, kome se skidaju stranice (obim 28cm) I peći na 200C oko25min.
Za krem potrebno:
150gr. šlaga
1/2l jogurta
300gr. šećera
3 kesice želatina(3x10gr.)
Staviti jogurt sa šećerojm u šerpu da se malo zagreje(ne sme cda perovri).
Želatin rastopiti sa 7 kašika hladne vode i dodati u zagrejani jogurt pa dobro promešati da se ne naprave grudvice.
Ostaviti da se malo prohladi uz povremeno mešanje.
U međuvremenu umutiti šlag po uputstvu sa kesice i u njega sipati smesu od jogurta i želatina.
Smesu polako promešati žicom za mućenje da se lepo sjedini.
Deo krema sipati preko kore , staviti voće , pa ostatak krema.
Preko krema sipati smesu koja se pravi od 1 kesice želatina (napraviti ga prema uputstvu sa kesice).
Ostaviti tortu preko noći u frižider da se stegne.
Tiramisu
Potrebno je:
8 žumanaca
1/2kg. šećera
1 kesica želatina(10gr.)
500gr. švapskog sira
750gr. slatke pavlake
nes kafa
1-2 čaše crnog vina
2 veće kutije piškota
kako prah
rum
Postupak pripreme:
Žumanca i šećer umutiti mikserom i kuvati na pari.
Da bi se šećer otopio postepeno dodavati 1 čašu crnog vina dok se masa ne zgusnei šećer ne otopi.
Kada je gotovo skloniti sa vatre i odmah istopiti želatin sa 4 kašike hladne vode, zatim dodati u vruć fil i sjediniti.
Ostaviti da se dobro ohladi.
Ostaviti da se dobro ohladi.
Švapski sir pomešati sa ohlađenim filom.
Umutiti slatku pavlaku pa sjediniti sa predhodnom masom (izmešati mikserom ali ne najvećom brzinom).
Skuvati jednu džezvu nes kafe i kada se prohladi(trebalo bi da nes bude mlaka)dodatiu rum i zasladiti je sa malo šećera.
Umakati piškote i ređati ih u malo dublju posudu(širina 23cm, dužina 31cm, dubina 10cm.).
Slagati red
horizontalno postavljenih piškota, pa fil, pa malo kakao praha, pa red
vertikalno postavljenih piškota, pa fil i preko njega kakao prah.
Mamina keks torta
Potrebno je:
400gr. "Petit beure" keksa
250gr. oraha
250gr. prah šećera
250gr. margarina sa ukusom slatke pavlake
malo mleka
rum ili ekstrat ruma
2 šoljice kafe bez šećera
Postupak pripreme:
Umutiti margarin sa šećerom u prahu, zatim dodati orahe koje ste predhodno poparili vrućim mlekom i 1-2 kašike ruma po ukusu.
Skuvati jaku crnu kafu, ohladiti je. U kafu umakati keks i ređati ga na tacnu.
Svaki red keksa premažite pripremljenim filom.
Tortu premazati preostalim filom i odozgo i sa strane i ukarasiti mlevenim orasima i čokoladnim mrvicama.
Kinder bueno torta
Potrebno je:
6 jaja
150 gr. seckanih oraka ili lešnika
300 gr. + 6 kašika šećera
2 pudinga od vanile
8 dl. mleka
12 kašika brašna
200 gr. eurokrema
300 gr. plazma keksa
100 gr. čokolade ili 100 gr. eurokrema
375 gr. margarina
1 kašika ulja
3-4 šlaga
Postupak pripreme:
Kora:
Belanca umutiti sa 6 kašika šećera i dodati 4 kašike brašna i kašiku ulja.
Pleh namazati, posuti seckanim orasima i preko njih izliti koru.
Peći na 200 stepeni da blago porumeni.
Ohlađenu koru okrenuti orasima na gore premazati eurokremom.
Fil:
Žumanca, šećer, 8 kašika brašna i puding skuvati s mlekom.
Kada se ohladi sjediniti sa umućenim margarinom i podeliti na dva dela.
U jedan dodati čokoladu.
Filovati koru, žutim filom poređati keks natopljen u mleku, zatim staviti čokoladni fil, i onda šlag.
Podravska torta
Kora:
250gr. šećera,
6 jaja
3 kašike vode
1šoljica ulja
1 prašak za pecivo
150gr. brašna
Sve sastojke umutiti i ispeći.
Ohlađen patišpanj preseći na pola.
Jednu polovinu staviti na tacnu, preliti sa dve šoljice skuvane kafe bez šećera, isto tako preliti i drugu koru.
Fil:
200gr. šećera
4 žumanca
2 kašike brašna
200gr. mleka
1 margarin
Pomešati žumanca, šećer i brašno i u to po malo dodati mleko.
Sjediniti i kuvati na pari. Kada se krem ohladi dodati margarin.
Šne:
4 belanca
300gr. šećera
3 kašike vode
Belanca i 150gr. šećer umutiti u čvrst šne.
Ostatak šećera (150gr.)ušpinovati sa 3 kašike vode, sipati lagano u šne i mutiti dok se ne ohladi.
Cheesecake sa šumskim jagodama
500gr. mlevene plazme
150gr. margarina
200ml. mleka
Umesiti mleveni plazma keks sa rastopljenim margarinom i mlekom, tako da smesa bude rastresita.
Kalup (prečnik 28cm), kome se skida okvir, podmazati uljem i smesu od playme utabati rukom.
Za beli deo potrebno:
500gr.maskarpone sira ) ili mlečnog namaza "A la kajmak"
250ml. slatke pavlake
200gr. kosele pavlake
7 kašika vanilin šećera
5 kašika kristal šećera
20gr. želatina
Sve sastojke umutiti ručno(ja sam sve mutila mikserom).
Želatin potopiti u 200ml. vode i zagrevati uz neprekidno mešanje dok se ne istopi (ne treba da provri).
Sipati ga u beli deo uz neprekidno mešanje.
Naliti fil preko podloge od plazme i ostaviti u frižideru sat vremena da se stegne.
Kada se fil stegne preiti ga voćnim želeom.
Za voćni žele potrebno:
500gr. divljih jagoda (ili bilo kojeg drugog voća po želji)
200gr. šećera
2 kesice želatina
Voće i šećer staviti da prokuva, a zatim dodati želatin koji ste predhodno potopili sa 10 kašika hladne vode.
Izmešati dobro da se želatin otopi i masu sipati preko belog dela.
Cheesecake ostaviti da prenoći a zatim poslužiti.
Homemade Mascarpone by Minja
Beli fil za cheesecake napravljen je od domaćeg mascarpone sira i zaista je sjajajn.
Doduše nisam ga pravila od "Imlekove" slatke pavlake, jer je nisam našla, već od "Meggle"biljne slatke pavlake.
Bilo je grudvica ali se to u cheesecake ne primećuje , jer kada se sipa vruć želatin one se istope.
Za 500 gr. mascarpone sira potrebno je:
1l "Imlekove" slatke pavlake
30ml. limunovog soka (to je jedan limun)
Postupak pripreme:
Slatku pavlaku sipati u šerpicu i zagrejati na 80-82C (odprilike kada stavite vrh prsta u pavlakui imate veoma vreo osećaj ) ali ne dozvolite da pavlaka provri.
Kad dostigne željenu temperaturu sipati sok od limuna, promešati još minut na vatri pa skloniti sa strane.
Pokriti prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi. Tako ohlađeno staviti u frižider na 24 h.
Sutradan ( biće već malo gušća ) staviti gazu na cediljku i u nju preručiti masu i ostaviti da se cedi.
Sutradan ( biće već malo gušća ) staviti gazu na cediljku i u nju preručiti masu i ostaviti da se cedi.
Nemojte nikako da stiskate da se iscedi.
Vratiti opet u frižider (zajedno sa vanglicom i cediljkom) na još 24 h.
Kada prođu i tih 24 h, izvaditi iz frižidera i maskarpone je spreman.
Vratiti opet u frižider (zajedno sa vanglicom i cediljkom) na još 24 h.
Kada prođu i tih 24 h, izvaditi iz frižidera i maskarpone je spreman.
Нема коментара:
Постави коментар