понедељак, 7. јул 2014.

malo drugačija baklava!

           Hazır Yufkadan Burma Baklava

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Prvo pripremiti sirup! Sjediniti šećer, vanilin šećer i vodu (miješati dok se šećer ne otopi)! Kada prokuha, smanjite temperaturu, pa kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Maknite sa vatre, pa dodajte sok od limuna (može i bez)! Ostavite sirup da se ohladi.
  2. 2 1
    Otopite puter! Na radnu plohu stavite 1 list kore za baklavu, pa premažite otopljenim puterom. Preklopite mali dio lista.
  3. 3 2
    Pospite sjeckanim orašastim plodovima, po ukusu (ja sam koristila sjeckane orahe i grožđice)!
  4. 4 3
    Na onaj, manji preklopljeni dio, stavite tanku oklagiju, pa zarolajte.
  5. 5 4
    Zatim pažljivo, sa obje ruke, potisnite krajeve rolnice prema sredini (tako da se stvore nabori)! Pažljivo maknite sa oklagije i stavite rolnicu u puterom premazan pleh. Na isti način pripremite i ostale rolnice.
  6. 6 5
    Prelijte sa malo otopljenog putera, pa stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 180 C, oko 30 minuta. Gotova je kada porumeni.
  7. 7 6
    Pečenu ostavite 5 minuta, pa prelijte sirupom.
  8. 8 7
    Kada baklava upije sirup, režite na parčad. Dobro ohladite, pa poslužite!

                                 Peynirli Börek

pita sa sirom!

Peynirli Börek

Sastojci

Priprema

  1. 1 1
    Odvojiti bjelanca od žumanaca. Sjediniti svježi sir, žumanca i so, pa dobro umutiti. Dodati kiselo vrhnje i jogurt, kao i kukuruzno brašno. Sjediniti. Posebno umutiti snijeg od bjelanaca i prstohvata soli. Dodati snijeg od bjelanaca u smjesu sa sirom. Pažljivo sjediniti. U pleh premazan puterom staviti 2 lista kora za pitu, tako da prelaze rubove pleha. Na dno staviti još 2 lista. Preko sipati smjesu od sira.
  2. 2 2
    Preklopiti korama, koje su prelazile rubove pleha. Premazati sa malo ulja.
  3. 3 3
    Peći u pećnici, zagrijanoj na 200 C. Pečenu pitu poprskati sa malo mlijeka, pa vratiti u isključenu pećnicu na 3-4 min.
  4. 4 4
    Pečenu pitu rezati na parčad...
  5. 5 5
    ...poslužiti toplu ili hladnu!

Нема коментара:

Постави коментар