Hazır Yufkadan Burma Baklava
Sastojci
- 9 listova kora za baklavu
- proizvoljne količine sjeckanih oraha, badema, lješnika, grožđica...
- 170 g putera
sirup:
- 550 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 500 ml vode
- 1/2 limuna (po ukusu)
Priprema
-
1
Prvo pripremiti sirup! Sjediniti šećer, vanilin šećer i vodu (miješati dok se šećer ne otopi)! Kada prokuha, smanjite temperaturu, pa kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Maknite sa vatre, pa dodajte sok od limuna (može i bez)! Ostavite sirup da se ohladi.
-
2
Otopite puter! Na radnu plohu stavite 1 list kore za baklavu, pa premažite otopljenim puterom. Preklopite mali dio lista.
-
3
Pospite sjeckanim orašastim plodovima, po ukusu (ja sam koristila sjeckane orahe i grožđice)!
-
4
Na onaj, manji preklopljeni dio, stavite tanku oklagiju, pa zarolajte.
-
5
Zatim pažljivo, sa obje ruke, potisnite krajeve rolnice prema sredini (tako da se stvore nabori)! Pažljivo maknite sa oklagije i stavite rolnicu u puterom premazan pleh. Na isti način pripremite i ostale rolnice.
-
6
Prelijte sa malo otopljenog putera, pa stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 180 C, oko 30 minuta. Gotova je kada porumeni.
-
7
Pečenu ostavite 5 minuta, pa prelijte sirupom.
-
8
Kada baklava upije sirup, režite na parčad. Dobro ohladite, pa poslužite!
Peynirli Börek
Sastojci
- 4 lista kora za pitu
- parče putera
- oko 900 g svježeg sira
- 4 jaja
- 500 ml jogurta
- 2 šolje (od 200 ml) finog kukuruznog brašna
- 2 kašike kiselog vrhnja
- po ukusu soli
Priprema
-
1
Odvojiti bjelanca od žumanaca. Sjediniti svježi sir, žumanca i so, pa dobro umutiti. Dodati kiselo vrhnje i jogurt, kao i kukuruzno brašno. Sjediniti. Posebno umutiti snijeg od bjelanaca i prstohvata soli. Dodati snijeg od bjelanaca u smjesu sa sirom. Pažljivo sjediniti. U pleh premazan puterom staviti 2 lista kora za pitu, tako da prelaze rubove pleha. Na dno staviti još 2 lista. Preko sipati smjesu od sira.
-
2
Preklopiti korama, koje su prelazile rubove pleha. Premazati sa malo ulja.
-
3
Peći u pećnici, zagrijanoj na 200 C. Pečenu pitu poprskati sa malo mlijeka, pa vratiti u isključenu pećnicu na 3-4 min.
-
4
Pečenu pitu rezati na parčad...
-
5
...poslužiti toplu ili hladnu!
Нема коментара:
Постави коментар