-
1
Biskvit: Odvojiti bjelanca od žumanaca.
Umutiti bjelanca i 2 kašike šećera.Posebno umutiti žumanca i 3 kašike
šećera. U umućena žumanca dodati otopljenu čokoladu, kakao, pa sve
umutiti. Dodati mljevene orahe, brašno i mljevenu plazmu, pa sve
sjediniti. Zatim, pažljivo dodati i snijeg od bjelanaca. Sipati u kalup,
obložen papirom za pečenje. Peći na 180 C. Na isti način pripremiti još
jednu koru.
-
2
Sirup: Dok se biskvit peče, skuhati
sirup. Sjediniti vodu, šećer i vanilin šećer, pa na laganoj vatri kuhati
1 minutu. Maknuti sa vatre, pa dodati 1 kašiku ruma (može i bez).
Krema: Na pari umutiti žumanca i 5 kašika šećera. Dodati izlomljenu
čokoladu. Kad se čokolada otopi, maknuti sa vatre. Ohladiti. Posebno
izmiksati puter i prah šećer, pa dodati čokoladnoj kremi. Dobro
izmiksati.
-
3
Posebno umutiti snijeg od 3 bjelanca i 3
kašike šećera. Dodati snijeg u kremu, pa sjediniti. Ostaviti kremu u
frižider, da se malo stegne. Odvojiti 1/3 kreme.
-
4
Biskvit premazati sirupom, pa premazati
kremom. Preko staviti drugi biskvit, premazan sirupom. Ostaviti u
frižider par sati, da se krema stegne. Zatim skinuti ivicu kalupa.
-
5
Cijelu tortu premazati odvojenom 1/3 kreme, pa preliti čokoladnom glazurom. Ostaviti da se glazura stegne, pa rezati na parčad!
Нема коментара:
Постави коментар