Zehrini turbani
Sastojci
- 2 kom jaja
- 2 male soljice za kafu ulja
- 4 male soljice za kafu toplog mlijeka
- 35-38 supenih kasika brasna
- 1i po kesica instant suhog kvasca
- 2 supene kasike secera
- 2-3 kasike kakaa za tamni dio tijesta
- 2-3 kasike kokosa u svijetli dio tijesta- ali moze i bez njega
- agda 700 gr secera
- 1 l vode
Priprema
-
1
pjenasti izmiksati jaja sa secerom pa dodavati postepeno ulje mlijeko, zatim kvasac i kasiku po kasiku mekog brasna.
-
2
zatim tijesto podijeliti na 2 jednaka dijela u jedan dio dodati kakao a u drugi kokos, i ostaviti 45 min da se dize.
-
3
premijesiti tijesto na radnoj povrsini i od svakog odvojiti po 24 loptice, moze i manje ovisno kolike turbane zelite
-
4
razvuci jednu svijetlu i jednu braon lopticu u valjke,valjke u pletenice i brzo u krug tj. u turban,zavuci kraj turbana ispod da se prilikom pecenja ne odvoji
-
5
peci na 200 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni oko pola sata da lagano potamne.
-
6
agdu skuhati od 700 gr secera i 1 l vode cisto da bude mlaka kad budemo zalijevali turbane. i OBAVEZNO IH POLAKO ZALIJEVATI, da postepeno upiju agdu sve ce upiti. i povremo ih u toku hladjenja okretati da budu bas bas socni.. u prvih pola sata to radite svakih 10 min..i ne treba vise.
Trobojna rolada od oblatne
Sastojci
Priprema
-
1
Prije pripreme svake kreme list oblatne staviti na vlažnu krpu,pokriti drugom navlaženom krpom i ostaviti da omekani da bi se mogla motati.Paziti da se ne raskvasi previše jer će još i od kreme malo popustiti.
-
2
1.KREMA:kuhati šećer i vodu(špinovati) sve dok se ne zgusne.
Dodati čokoladu i miješati da se otopi.
Umiješati i orahe.
Namazati list oblatne i čvrsto zarolati.
-
3
2.KREMA:miksati žumanjke i šećer,spojiti sa izmiksanim margarinom.
Namazati drugi list oblatne,uz rub staviti 1. zarolanu oblatnu i sve zajedno smotati.
-
4
3.KREMA:izraditi snijeg,dodati šećer i malo limunovog soka i kuhati na pari neprekidno miksajuči oko 10-15 minuta.
Ohladiti i spojiti sa izrađenim margarinom.Dodati kokosa da se zgusne.
Namazati i 3. oblatnu,staviti već zarolanu roladu i sve zajedno čvrsto zarolati.
-
5
Ostaviti,najbolje preko noći da se sve dobro stegne.
Drugi dan rezati.
-
6
...
Čokoladna jogurt pita
Sastojci
- 32,5 dag brašna
- 5 dag kakaa u prahu
- 20 dag maslaca ili margarina
- 28 dag šećera
- 7 jaja
- 50 dag svježeg sira
- 50 dag jogurta
- 3 vrećice praška za puding od čokolade
- 1 prašak za pecivo
Priprema
-
1
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.Od 28 dag brašna,kakaa,maslaca,10 dag šećera i 1 jajeta i 2 velike žlice hladne vode zamijesite tijesto.Mijesite ga dok grudice ne nestanu.Od toga 3/4 tijesta razvaljajte i stavite u tepsiju(oko 30*20 cm) obloženu pek papirom.Dignite rub sa strane.
-
2
Za nadjev pomiješajte sir,jogurt,prašak za puding,prašak za pecivo i 12 dag šećera.Umiješajte 6 jaja,stavite na tijesto u limu i zagladite.Preostali šećer i brašno dodajte preostalom tijestu te zamijesite mrvice.Pospite mrvice po nadjevu i pecite oko 50-60 minuta.Nakon 30 minuta pečenja prekrijte pitu alu-folijom.Kolač izvadite iz pećnice i ohladite ga prije rezanja.Po želji pospite šećerom u prahu.
Posluživanje
U orginalu iz časopisa "Lisa" ovaj kolač je pod imenom-Mrvičasti kolač s čokoladom i peče su u okruglom kalupu u obliku torte...
Нема коментара:
Постави коментар