-
1
Torta nije teska za napraviti. Treba samo
odvojiti vrijeme za nju i imati strpljenja za rad sa zelatinom. Biskvit
se pece u okruglom kalupu sa prstenom koji se skida. Slaze se na
podlogu na kojoj ce biti serviran sa prstenom/krugom koji se moze
podesavati za vise velicina, koji se moze bas fino stegnuti oko biskvita
kako fromage i na kraju glazura ne bi curila sa strane. Tako dobijete
lijep i uredan look torte :)
-
2
Pa da pocnemo sa brownie biskvitom, koji u
biti nije onaj klasicni brownie na koji smo navikli da je vlazan u
sredini. Ovo je biskvit koji je prilagodjen za pravljenje torti a koji
je dosta socan.
Biskvit se pece u okruglom kalupu ( 28 cm ) cije dno prekrijete sa
papirom za pecenje, a strane premazete maslacem i pospete sa brasnom.
Rernu zagrijati na 175*C.
Suhe sastojke prosijte kako bi se zazbile grudvice. Sve sastojke
za biskvit, osim cokolade i maslaca stavite u masinu za mjesanje i
mjesajte kratko sa K-metlicom samo da se sastojci povezu. Ako nemate
masinu posluzice pjenjaca ili spatula. Omeksali maslac izmjesajte rucno
sa viljuskom da bude bez grudvica i zajedno sa cokoladom dodajte u
smjesu. Jos jednom kratko promjesajte u masini ili spatulom da se svi
sastojci povezu. Ovdje je jako vazno da se tijesto ne mjesa dugo jer ce
biti zilavo i tesko kad se ispece. Tijesto istresti u pripremljen kalup,
zagladiti odozgo i peci oko 35 40 min. Provjerite tako sto
zabodete cackalicu u biskvit, ako izadje suha znaci da je gotov, ako na
cackalici bude tijesta peceite ga jos malo. Ohladiti na resetki. Ja sam
biskvit pravila dan ranije. Kad se ohladio stavila sam ga u veliku
plasticnu vrecicu i tako ostavila preko noci.
U biskvit mozete dodati 50 g przenih i mljevenih oraha ili ljesnjaka.
-
3
Ohladjen biskvit stavite na podlogu na
kojoj ce biti serviran i okolo stegnite dobro prsten u koji umetnete
papir za pecenje. Tako ce vam biti lakse odvojiti kolac od prstena i
dobicete lijepu glatku stranu. Mlijeko prokuhajte i vrelo prelijte preko
biskvita. Jagode operite, osusite, osjecite peteljke i prepolovite.
Gledajte da su vam za prvi red jagode prilicno iste visine. Redajte ih
tako da rasjecena strana bude okrenuta prema vani. Nastavite tako dok ne
popunite cijelu supljinu.
-
4
Za fromage prvo stavite zelatinu u hladnu
vodu da omeksa i nabubri, oko 10 min. Cokoladu isjeckajte na sitnije
kockice i zajedno sa 225 g slatkog vrhnja otopite u mikovalnoj ili iznad
pare ili kako sam ja radila. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i
prelijte preko cokolade, sacekajte 1 - 2 min i mijesajte pjenjacom dok
se cokolada ne istopi. Zelatinu rukama dobro iscijedite od vode, stavite
u manju serpicu sa 1 zlicom limunovog soka i na laganoj vatri otopite.
Skinite sa vatre, dodajte preostali sok, dobro promjesajte i sipajte
lagano u otopljenu cokoladu uz stalno mjesanje pjenjacom. Ostavite da se
ohladi, tj. bude mlako na dodir malog prsta. Izmiksajte 450 g slatkog
vrhnja u cvrst snijeg i spatulom lagano umijesajte u kremu od cokolade. I
to je to! Fromage je gotov!
Izlijte smjesu preko jagoda, lijepo zagladite odozgo i lagano
protresite kako bi se krema rasporedila i izmedju jagoda. Ostavite u
haldnjak 4 sata pa pocnite sa pripremanjem glazure.
-
5
Priprema kreme "cokoldno ogledalo" ili "glaçage miroir" kako bi francuzi rekli pravi se ovako.
Zelatinu stavite u hladnu vodu ( oko 10 min. ) da omeksa i nabubri.
Ostale sastojke stavite u manju serpicu i na ringli uz mjesanje pustite
da zavrije. Smanjite vatru i pustite da smjesa krcka na ringli jos 5
min. Ugasite ringlu i ostavite na njoj serpicu da stoji 10 min. Uzeti
serpicu, staviti na radni stol i dodati ocijedjenu zelatinu. Mjesati dok
se zelatina ne istopi. Smjesu povremeno promjesati dok se temperatura
ne spusti do 35*C. Ja nisam mjerila temp. nego kad je smjesa bila mlaka
na dodir malog prsta, prelila sam preko kolaca malo protresla i
ostavila u hladnjak na hladjene preko noci.
-
6
Sutra dan skinite prsten sa torte, polako odvojite papir za pecenje i prije nego li je ukrasite "zaronite"
lice u nju kako bi vidjeli svoje zadovoljstvo i osmjeh krajnjim
rezultatom. Mislim da ne skodi biti malo narcistisk na ovaj nacin ;)
Posluživanje
Sigurno ste primjetili malo cudne mjere za
biskvit. To je zato sto su mjere bile za veliki kalup od rerne pa sam ih
prilagodila kalupu od 28 cm u kojem sam ja pekla. Navedene mjere ( u
original receptu ) sam podjelila sa 3, a vi ako vam treba veliki
biskvit napisane mjere pomnozite sa 3.
Нема коментара:
Постави коментар