MICIKA ILI SLAVONSKE KOCKE
Sastojci
- Za biskvit
- 4 bjelanjka, izmiksati u cvrst snijeg
- 150 g secera
- 150 g maslaca, sobne temperature
- 70 g brasna, pola ostro, pola glatko
- 150 g oraha, mljevenih
- Prva krema
- 4 zumanjka
- 150 g secera u prahu
- Druga krema
- 1/2 dl jake crne kave ili mlijeka
- 150 g secera
- 150 g oraha, mljevenih
- 70 g maslaca
- i jos malo mljevenih oraha za posipanje odozgo
Priprema
-
1
Mikserom miksati maslac i secer dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Dodati prosijano brasno, mljevene orahe, 1/3 snijega od bjelanjaka i izmjesati najmanjom brzinom miksera. Na kraju dodati ostatak snjega i spatulom rucno izmjesati da se svi sastojci povezu . Dobicete dosta gustu smjesu koju treba ravnomjerno rasoprediti u kalup 30x20 cm, koji prvo premazete sa maslacem zatim pospete sa brasnom.
Peci na 180*C, oko 20 min. Biskvit ostaviti u kalupu da se skroz ohladi.
-
2
Za prvu kremu dobro izmiksati secer ( ako je secer grudvicast, prvo ga prosijte ) i zumanjke u gustu masu. Preliti preko ohladjenog biskvita, poravnati i staviti u zagrijanu rernu na 50*C - 70*C da se susi oko 50 mi. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
-
3
Za drugu kremu u jednu serpicu staviti kavu/mlijeko i secer i zagrijati na laganoj vatri dok se secer ne istopi. Zatim dodati mljevene orahe i jos kratko drzati na vatri uz mjesanje. Skinuti sa vatre i umjesati maslac. Ostaviti da se ohladi, zatim premazeti preko prve kreme. Na kraju sve posuti sa mljevenim orasima.
-
4
Kolac je dosta sladak, zato uvijek smanjim klicinu secera u biskvitu i drugoj kremi. Secer ne smanjujem u prvoj kremi, jer bi bila rijetka i ne bi se dovoljno osusila.
-
5
Po nepisanom pravilu, kolac se izrezuje u obliku polumjeseca. Meni ne polazi zarukom da ih tako uredno izrezem, zato ih sjecem na tanje i uske kocke.
Limun polumjeseci
Sastojci
biskvit:
- 5 žutanjaka
- 5 bjelanjaka-snijeg
- 25 dag šećera u prahu
- 25 dag brašna
- 25 dag maslaca
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 kom limuna, sok i korica
posip:
- -- šećer, kristal ili u prahu, kako volite
Priprema
-
1
Izmutite snijeg od bjelanjaka, ostavite sa strane.
-
2
Mutite maslac, jaja i šećer pjenasto, dodajte ostale sastojke i snijeg.
-
3
Podmažite pleh dimenzija 30×30 cm, uljem i brašnom, u njega izlijte smjesu.
-
4
Pecite na 180°C oko 20 minuta, ili dok se ne uhvati rumena korica na kolaču.
-
5
Režite vruće u obliku polumjeseca, rezačem za išlere ili čašom.
-
6
Pospite šećerom. Poslužite hladne.
Нема коментара:
Постави коментар