Šampita
Sastojci
- 6 jaja, 6 kašika brašna, 12 kašika šećera
Priprema
-
1
Umutiti 6 žumanaca, 6 kašika šećera i 6 kašika brašna.
Ispeći na umerenoj vatri , ostaviti da se ohladi.
Umutiti 6 belanaca, a onda postepeno dodavati 12 kašika šećera i mutiti na pari jedno 15 minuta, dok ne bude čvrsto.
Ušpinujte 100 g šećera sa malo vode da bude malo ređe nego za slatko, to sipajte polagano u šne i mutite.
Koru premažite sokom od slatka i sipajte šne.
-
- Brauni
Sastojci
- 2 čaše jogurta
- 2 čaše šećera
- 1 čaša ulja
- 2 kašike brašna, vrhom pune
- 3 kašike kakaa
- 2 kašičice praška za pecivo
- Glazura:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 7 kašika mleka
- 7 kašika šećera
- 50 g margarina ili maslaca
- čaša = 2 dl
Priprema
-
1
Brašno, kakao i prašak za pecivo izmešajte na suvo, pa tek onda dodajte ostale sastojke.
-
2
Pleh podmažite i stavite kolač u zagrejanu rernu na 250 stepeni.
-
3
Napravite glazuru - čokoladu , mleko, šećer i margarin stavite u šerpicu i rastopite na pari.
-
4
Kad je kolač gotov, premažite ga glazurom.
Posluživanje
Najbolje prija uz sladoled od vanile i višnje !Bosanski kolač
Sastojci
- 4 žumanjka, 1 čaša šećera u prahu, 1 čaša rastopljenog maslaca ili margarina, 1 čaša griza, krupice. 1/4 čaše brašna, kora od 1 limuna, 1 čaša slatke pavlake, 4 bjelanjka istučena u čvrst sneg
- Preliv: 250 g kristal šećera, 3 dcl vode, 1 paketić vanili-šećera, sok od 1 manjeg limuna
- Iako ne piše u originalnom receptu ja sam dodala i 1 prašak za pecivo.
- Još jedan važan sastojak: dobro raspoloženje i dobra volja, pa uživajte
-
1
Žumanjke i šećer u prahu pjenasto izmiješajte.Dodajte maslac, ribanu koru od limuna, krupicu, brašno i slatko vrhnje, pavlaku. Sve lagano izmiješajte, te na kraju u masu umešajte sneg od belanaca.
-
2
Masu stavite u namazan i brašnom posut pleh te pecite na srednjoj vatri 175 C dok bude lepo pečena.
-
3
Još vruć kolač prelijte ravnomerno kipućim sirupom i ostavite u plehu da se ohladi.
-
4
Hladno režite na lepe komade.
-
5
Sirup: kristal-šećer i vanili šećer dobro prokuvajte. Dodajte sok od limuna i odmah prelijte kolač.
Bosanska mutača
Sastojci
- 2 jogurta, 2 čaše od jogurta šećera, 1 i 1/2 čaše od jogurta ulja, 2 jajeta, 4 čaše od jogurta brašna, 1 prašak za pecivo, malo limuna - ko voli.
Priprema
-
1
Izmešati 2 jogurta, 2 čaše od jogurta šećera, 1 i po čaše od jogurta ulja, 2 jaja, 4 čaše od jogurta brašna, 1 prašak za pecivo, malo limuna(ko voli).
Sve sjediniti u homogenu smesu i peći u već zagrejanoj pećnici oko 40 minuta - proveriti čačkalicom da li je gotovo.
Mramorni kolač
Sastojci
- 250 g omekšalog margarina, 250 g šećera, 250 g brašna, 4 jajeta,na vrh noža sode bikarbone, 2 štangle čokolade ili kašika kakaoa, malo limunove korice, ko voli.
Priprema
-
1
Umutiti paklu margarina, dodati 250 g šećera, 4 žumanca i dobro mutiti.
Kada ste umutili dodajte 250 g brašna, lagano promešati pa dodati na vrh noža sode bikarbone i 4 belanca.
Sve to lagano promešajte, onda tu masu podeliti u dva dela, pa u jedan deo narendajte 2 štangle čokolade ili nepunu kašiku kakaa, ko voli dodati malo limunove korice.
U pomašćen i brašnom posut pleh naizmenično stavljajte jednu kašiku žutog testa, jednu kašiku crnog testa, i tako dok ne utrošite svo testo.
Peći na umerenoj vatri 170 stepeni oko 40 minuta.
Нема коментара:
Постави коментар