понедељак, 7. јул 2014.

brzo...

 Šampita

Recept je iz starog kuvara moje svekrve.  Iz 1982. 

Sastojci

  •   6 jaja, 6 kašika brašna, 12 kašika šećera

Priprema

  1. 1
    Umutiti 6 žumanaca, 6 kašika šećera i 6 kašika brašna.
    Ispeći na umerenoj vatri , ostaviti da se ohladi.
    Umutiti 6 belanaca, a onda postepeno dodavati 12 kašika šećera i mutiti na pari jedno 15 minuta, dok ne bude čvrsto.
    Ušpinujte 100 g šećera sa malo vode da bude malo ređe nego za slatko, to sipajte polagano u šne i mutite.
    Koru premažite sokom od slatka i sipajte šne.

  •               Brauni


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Brašno, kakao i prašak za pecivo izmešajte na suvo, pa tek onda dodajte ostale sastojke.
  2. 2
    Pleh podmažite i stavite kolač u zagrejanu rernu na 250 stepeni.
  3. 3
    Napravite glazuru - čokoladu , mleko, šećer i margarin stavite u šerpicu i rastopite na pari.
  4. 4
    Kad je kolač gotov, premažite ga glazurom.

Posluživanje

Najbolje prija uz sladoled od vanile i višnje !

                Bosanski kolač


Sastojci

  •   4 žumanjka, 1 čaša šećera u prahu, 1 čaša rastopljenog maslaca ili margarina, 1 čaša griza, krupice. 1/4 čaše brašna, kora od 1 limuna, 1 čaša slatke pavlake, 4 bjelanjka istučena u čvrst sneg
  •   Preliv: 250 g kristal šećera, 3 dcl vode, 1 paketić vanili-šećera, sok od 1 manjeg limuna
  •   Iako ne piše u originalnom receptu ja sam dodala i 1 prašak za pecivo.
  •   Još jedan važan sastojak: dobro raspoloženje i dobra volja, pa uživajte
  1. 1
    Žumanjke i šećer u prahu pjenasto izmiješajte.Dodajte maslac, ribanu koru od limuna, krupicu, brašno i slatko vrhnje, pavlaku. Sve lagano izmiješajte, te na kraju u masu umešajte sneg od belanaca.
  2. 2
    Masu stavite u namazan i brašnom posut pleh te pecite na srednjoj vatri 175 C dok bude lepo pečena.
  3. 3
    Još vruć kolač prelijte ravnomerno kipućim sirupom i ostavite u plehu da se ohladi.
  4. 4
    Hladno režite na lepe komade.
  5. 5
    Sirup: kristal-šećer i vanili šećer dobro prokuvajte. Dodajte sok od limuna i odmah prelijte kolač.

                                 Bosanska mutača


Sastojci

  •   2 jogurta, 2 čaše od jogurta šećera, 1 i 1/2 čaše od jogurta ulja, 2 jajeta, 4 čaše od jogurta brašna, 1 prašak za pecivo, malo limuna - ko voli.
  1. 1
    Izmešati 2 jogurta, 2 čaše od jogurta šećera, 1 i po čaše od jogurta ulja, 2 jaja, 4 čaše od jogurta brašna, 1 prašak za pecivo, malo limuna(ko voli).
    Sve sjediniti u homogenu smesu i peći u već zagrejanoj pećnici oko 40 minuta - proveriti čačkalicom da li je gotovo.
          

        Mramorni kolač


Sastojci

  •   250 g omekšalog margarina, 250 g šećera, 250 g brašna, 4 jajeta,na vrh noža sode bikarbone, 2 štangle čokolade ili kašika kakaoa, malo limunove korice, ko voli.

Priprema

  1. 1
    Umutiti paklu margarina, dodati 250 g šećera, 4 žumanca i dobro mutiti.
    Kada ste umutili dodajte 250 g brašna, lagano promešati pa dodati na vrh noža sode bikarbone i 4 belanca.
    Sve to lagano promešajte, onda tu masu podeliti u dva dela, pa u jedan deo narendajte 2 štangle čokolade  ili nepunu kašiku kakaa, ko voli dodati malo limunove korice.
    U pomašćen i brašnom posut pleh naizmenično stavljajte jednu kašiku žutog testa, jednu kašiku crnog testa, i tako dok ne utrošite svo testo.
    Peći na umerenoj vatri 170 stepeni oko 40 minuta.

Нема коментара:

Постави коментар